Skocz do zawartości
IGNORED

Opamp, który pociągnie 32 omy

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zmajstrować jaknajtańszy ale przyzwoity na tyle, na ile się da wzmacniacz słuchawkowy do używania z komputerem.

Chciałbym aby był to sam opamp, bez żadnych tam dodatkowych tranzystorów na wyjściu (przypominam wymóg - słuchawki 32 omy!).

Kostka ma być tańsza od TPA6120 :)

https://www.audiostereo.pl/topic/33612-opamp-kt%C3%B3ry-poci%C4%85gnie-32-omy/

>most,

czy chcesz powiedzieć, że wiesz, który op-amp do których słuchawek najlepiej się nadaje? No to dobieraj:

1) Grado - wybierz sobie model, bo wszystkie mają 32 omy.

2) Philips SHP-1000

3) Sennheiser PX100

4) dopisz znany Ci inny model 32-omowy i też zasugeruj op-ampa.

Michelangelo, AD8397 na papierze wygląda interesująco. A da się taki SOIC polutować transformatorówką? Bo nigdy do tej pory nie bawiłem się z SMD. :)

Słuchawki to Sennheiser HD-457, tanie, otwarte, młodziezowo-dziewczęce. :P

Ale nie sądzę aby to miało znaczenie.

Do tych słuchawek styknie. Ja nim kiedyś HD 595 napędzałem i grały jak ta lala. Od dawna stosuję taki trick, że używam podstawki precyzyjnej DIP8 i drutu miedzianego 0.5mm. W ten sposób scalaka SOIC mam na DIP8. Da się to zrobić transformatorówką. Na początek dwa druty po przekątnej wlutowujesz, potem do nich dolutowujesz scalaka. Następnie dokładasz kolejne druty. W ten sposób masz możliwość lutowania od boku i nie pozwierasz nóg scalaka między sobą nawet transformatorówką. Alternatywnie, w gotronik.pl są adaptery SO-8 -> DIP8, 6zł sztuka.

Edward, 18 Maj 2007, 17:21

>>Alternatywnie, w gotronik.pl są adaptery SO-8 -> DIP8, 6zł sztuka.

>

>Są po 3 zł/szt.

To jest cena płytki uniwersalnej pod SO8. Po co dudivanowi układ bez nóg? :-) Adapter z wyprowadzeniami to 6zł/sztuka jak onegdaj.

Każdy pociągnie, zależy jakie napięcie potrzebujesz na wyjściu, bo to ogranicza maksymalny prąd wyjściowy ukłądu, zgodnie z prawem Ohma I=U/R. Jeżeli do 2Vpp, czyli tyle ile dla słuchawek niskoomowych wystarcza to

OP275GSP- 30mA

OPA2134 -35mA

BA5218 - 50mA

Wszytkie są w DIL 8 a do słuchawek powinny wystraczyć, zwł. te 2 pierwsze są bardzo dobre a OP275 dobrze działa na niskich obciążeniach.

>michelangelo

>czy chcesz powiedzieć, że wiesz, który op-amp do których słuchawek najlepiej się nadaje?

tego nie wiem i bardzo daleki jestem od takich rokowań. Mogę natomiast powiedzieć który się nadaje, a który nie. Reszta to już tylko eksperymentowanie z opampami jak i samym układem. Zapytałem jakie słuchawki ma napędzać wzmacniacz po samo stwierdzenie że trzydziestodwuomowe to jeszcze nie wszystko i nie mówi jaką wydajność prądową powinien mieć op. Jednak do większości "niewymagających" trzydziestodwuomówek układy wymienione przez Molibdena w zupełności wystarczą ( a mają wydajność ok 30mA, a nie 300mA!). Od siebie dorzucę jeszcze AD8610(lub podwójny) ale ten niestety nie jest tani. Na wstęp polecam artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>dudivan

Dalej nie wiadomo jakie słuchawki ale przypuszczam, że układ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wystaczy. Jest banalnie prosty i można dużo z nim poeksperymentować, a to wiele daje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,

Od dobrych kilku miesięcy konstruuję wzmacniacze słuchawkowe oparte o op-ampy pojedyncze i podwójne, a także elementy dyskretne. Fascynacje AD8620, OPA134, AD8066, OPA2107 i podobnymi kostkami mam już za sobą. AD8397 też już nie używam, ale nie polecę kostek, na których robię swoje wzmacniacze, bo są pierońsko złośliwe i nie dla początkującego. Dlatego z tych "łatwych" i naprawdę dobrze grających, nie ma nic lepszego od AD8397. Jeśli ktoś się fascynuje dźwiękiem zwykłego op-ampa o wydajności nie przekraczającej 50mA na kanał, i podłącza do tego słuchawki 32-omowe, ten na prawdę niewiele słyszał.

Policzmy moc: 0.05*0.05*032/2=40mW, a zazwyczaj mniej, bo większość op-ampów wymięka przy 35mA. Też mi wzmocnienie :]

AD8397 : 0.31*0.31*32/2=1.54W. Bez komentarza.

Używam pre słuchawkowego do swoich Bayerdynamiców 32 Ohm na LT1210 wg veterana :

Ukryta Zawartość

Opampy do DC-servo można pominąć . Cena kości chyba niestety przekroczy tą za TPA .

Przedwzmacniacz gra bardzo dobrze i wysterowywuje bez problemów słuchawki .

Ukryta Zawartość

Właściwie to Jaro_747 podał klucz do sukcesu, ponieważ ADSL wymaga niskich zniekształceń od op-ampów. Inaczej by się modulacja sypała. Są jednak dwa utrudnienia.

1) Takie układy mają wejścia bipolarne i pieroński offset, dobrze by im było z DC servo lub przynajmniej odpowiednio skompensowanymi sprzężeniami.

2) Drivery ADSL często nie trawią więcej niż 12V między V+ a V-, co nie pozwala ich wrzucić ot tak sobie w jakiś klocek na podmianę, a także ogranicza napięcie maksymalne. Może to być istote na jakichś wysokoimpedancyjnych słuchawkach. Oczywiście dla 32 ohm problem jest taki, że żaden.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.