Skocz do zawartości
IGNORED

Jak odróżnić zwykłe Hi-Fi od High-endu?

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Antoni Marian Jobacz, 8 Wrz 2008, 15:37

>A co byście powiedzieli na głuchy test? stoją sobie rożne klocki nie za kotarą i raz załączamy

>jeden raz drugi raz trzeci klocek , a audiofile uczestnicżacy w odsłuchu opisuja swoej wrazenia o

>kazdym klocku czym sie roznil itd a potem zbiermay karteczki a potem XYZPaweł oznajmi że cały czas

>grał i pod w jego kieszeni , potem czyta opisy i pęka ześmiechu....

O takich testach też słyszałem :))

Oczywiście audiofile słyszeli różnice...

Ale podobny problem występuje w ślepy teście: w jawnej części słyszą doskonale różnice, a w ślepej nie potrafią rozpoznać klocków.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 8 Wrz 2008, 15:30

>"Gdybyś zechciał to kiedyś przeczytać do dostarczyłem wielu dowodów."

>

>Nie proszono cię o "dostarczanie" z internetu cudzych, nie wiadomo przez kogo przeprowadzonych

>dowodów, tylko o przeprowadzenie w kontrolowanych warunkach własnego. W internecie można znaleźć

>dowód na wszysto, z płaską Ziemia na czele.

Dawałem Ci też źródła pisane...

A daj mi taki ślepy test z internetu, dobrze opisany, który pokazał, że słyszycie kable ? Przecież: "W internecie można znaleźć dowód na wszysto" Ile Ci to zajmie ?

Jutro się zgłoszę, jak go nie dasz, to staniesz sie pośmiewiskiem :))

Switch, 8 Wrz 2008, 15:04

>Broń boże, żeby komuś ten linn się nie spodobał, bo steq stwierdzi, że posiadasz mało wyrafinowany

>gust...tak autorytatywnie się wypowiada.

Swith, ty też widzę pewnych rzeczy nie rozumiesz. Ja nikomu nie narzucam źródeł Linna i nie twierdzę, że są lekiem dla wszystkich i wszystkim mają się podobać, a kupując je wykazujesz się dobrym gustem. Jeżeli szukasz brzmienia starającego się zbliżyć do autentycznego to można zwrócić uwagę na produkty tej firmy(źródła) i tylko tyle. Powiem jeszcze coś: to są źródła bardzo wymagające od słuchacza, stąd wymagają dużego osłuchania, szczególnie analogowego.

trójwymiarowy

>Jeśli nie ma żadnego problemu, to pokaż taki test.

Taki test możesz sobie sam przeprowadzić uzgadniając termin z Panem K.Błażejczykiem www.linnpolska.pl. O ile się orientuję CD12 nie jest już produkowany i może być problem.Każdy kto nie ma wady słuchu jest w stanie bez problemu odróżnić CD12 od pozostałych śmieci.Jedyny który ma problemy w tej materii to jesteś ty Pawle.Współczuję upośledzenia, bo muzyka odpowiednio zaserwowana na dobrym sprzęcie to naprawdę wielka frajda.

Jesli nie jestes wstanie wydac około 15 tys na zestaw to lepiej dac sobie spokoj,lepiej kupic kombajn za 2 tys-roznice nie beda az tak wielkie....

jakie 15.000, jaki zestaw?

dobre kolumny kosztują 50.000- 60.000zł. Radzę sobię podpinać do takich kolumn klocki od 3.000 do 50.000zł. I przy okazji bawić się kablami. Łoj będzie słychać...

lunaticos,

gdzie kupujesz sprzęt hi end po tak okazyjnych cenach (oczywiście zakładam, że nieuszkodzony)? Pytanie nie jest złośliwe - kolega poszukuje bardzo dobrych kolumn i odtwarzacza, a ma na to ok 15 tysięcy; temu co znalazł za 7.5 tysiąca do hi endu trochę brakowało albo były to mocno zajechane albo "grzebane" używki.

Wij >>>

Korekta!

Dobre, N O W E kolumny...

Meloman >>>

"Coś" w tej cenie by się znalazło...

Cóż - trzeba się spodziewać, że wiekowy sprzęt (tzn. bardzo dobry w tej cenie) będzie albo "zajechany", albo "grzebany", albo wkrótce się zepsuje (przynajmniej jakiś element). Na upływający czas nie ma rady...

Pozdr.

P.S.

Jakby co - polecam się znajomemu!

Lecz to nie hi-end, a raczej satysfakcja, zadowolenie i radość itd. z tego powodu, że... GRA MUZYKA i nie trzeba dalej SZUKAĆ!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość

(Konto usunięte)

meloman 62, 11 Wrz 2008, 00:26

>gdzie kupujesz sprzęt hi end po tak okazyjnych cenach (oczywiście zakładam, że nieuszkodzony)?

>Pytanie nie jest złośliwe - kolega poszukuje bardzo dobrych kolumn i odtwarzacza, a ma na to ok 15

>tysięcy;

Niech się zainteresuje projektem linkwitza - Orion, wprawdzie w tej cenie to będzie musiał trochę włożyć własnej pracy, ale będzie miała wzmacniacz :) CD niech kupi byle jaki.

Ale będzie miał nowy hajend :))

Tragedia polega na tym że teoretyk o upośledzonym uchu, nie mający rozsądnego budżetu na sprzęt o którym pisze próbuje narzucić swój rozpaczliwy światopogląd innym. Do tego jego porady, istna tragedia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

cir, 11 Wrz 2008, 09:03

>Pawle a gdzie słuchałes tego oriona?

Nigdzie. Tylko audiofile muszą "słuchać". To są jedne z najlepszych głośników na rynku, Linkwitz jest uznanym naukowcem na tym polu, ta konstrukcja jest ukoronowaniem jego 30 lat pracy w tym zakresie, konstrukcja jest świetnie opisana, najmniejszy szczegół jest przemyślany i ZBADANY. To jest neutralna kolumna, ona nie ma "brzmieć" tylko pokazywać brzmienie nagrań.

Poza tym recenzje i opinie ludzi są bardzo pochlebne.

Uważasz, że odsłuch w przypadkowych warunkach (inne pomieszczenie, nie własna muzyka) dałby mi jakiś pogląd na tą sprawę ? Kiepską

>>Pawle a gdzie słuchałes tego oriona?

>

>Nigdzie. Tylko audiofile muszą "słuchać". - Innym wystarcza wpatrywanie się w cyferki.

To są jedne z najlepszych głośników na rynku, - Co który producent tak twierdzi?

Linkwitz

>jest uznanym naukowcem na tym polu, ta konstrukcja jest ukoronowaniem jego 30 lat pracy w tym

>zakresie, konstrukcja jest świetnie opisana, najmniejszy szczegół jest przemyślany i ZBADANY.

Typowe teksty o każdym topowym ich produkcie w danym czasie

To

>jest neutralna kolumna, ona nie ma "brzmieć" tylko pokazywać brzmienie nagrań.

No, nie pierwsza to i nie ostatnia taka

>Poza tym recenzje i opinie ludzi są bardzo pochlebne.

Jak i na temat wielu innych produktów

>Uważasz, że odsłuch w przypadkowych warunkach (inne pomieszczenie, nie własna muzyka) dałby mi jakiś

>pogląd na tą sprawę ? Kiepską

No Tobie to z całą pewnością.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

XYZPawel, 11 Wrz 2008, 10:33

>cir, 11 Wrz 2008, 09:03

>

>>Pawle a gdzie słuchałes tego oriona?

>

>Nigdzie. Tylko audiofile muszą "słuchać".

ja pierdziu, ten koleś mnie rozkłada na łopatki...

Pawle czy spodobała Ci sie recenzja i dlatego polecasz to w ciemno wszystkim na forum?

jest jeszcze jeden osobnik sławiacy ta marke niejaki Lenny na AH czyzby to ty?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość

(Konto usunięte)

cir, 11 Wrz 2008, 10:57

>Pawle czy spodobała Ci sie recenzja i dlatego polecasz to w ciemno wszystkim na forum?

Przeczytaj jeszcze raz UWAŻNIE to co napisałem

Gość

(Konto usunięte)

Less, 11 Wrz 2008, 10:39

>>>Pawle a gdzie słuchałes tego oriona?

>>

>>Nigdzie. Tylko audiofile muszą "słuchać". - Innym wystarcza wpatrywanie się w cyferki.

>

>To są jedne z najlepszych głośników na rynku, - Co który producent tak twierdzi?

>

>

>Linkwitz

>>jest uznanym naukowcem na tym polu, ta konstrukcja jest ukoronowaniem jego 30 lat pracy w tym

>>zakresie, konstrukcja jest świetnie opisana, najmniejszy szczegół jest przemyślany i ZBADANY.

>Typowe teksty o każdym topowym ich produkcie w danym czasie

Czyżby ? Wejdź na stronę linkwitza, poczytaj i pokaż mi jakiś opis innej topowej konstrukcji (Wilson ? ;) to się pośmiejemy.

>To

>>jest neutralna kolumna, ona nie ma "brzmieć" tylko pokazywać brzmienie nagrań.

>No, nie pierwsza to i nie ostatnia taka

To jest moja opinia, przynajmniej dobrze argumentowana, czego nie można powiedzieć o "poradach" innych kolegów z forum: weź X, słuchałem, jest super :)))

chocbym sto razy jeszcze przeczytał to niestety wniosek jest jeden -cos sobie poczytałes to cie przekonało i dalej wciskasz to innym

jestes idealnym sprzedawca do garnkow Zeptera

>To jest moja opinia, przynajmniej dobrze argumentowana, czego nie można powiedzieć o "poradach"

>innych kolegów z forum: weź X, słuchałem, jest super :)))

tak samo jak wzmacniacze lampowe brzmię ciepło i bez mocy?

To forum powstało i rozwinęło się między innymi z potrzeby informacji o autentycznych osobistych odczuciach, a w opozycji wobec drukowanych i internetowych opisów podejrzanych o marketing.

Less is more

Gość

(Konto usunięte)

cir, 11 Wrz 2008, 11:11

>chocbym sto razy jeszcze przeczytał to niestety wniosek jest jeden -cos sobie poczytałes to cie

>przekonało i dalej wciskasz to innym

w ten sposób można powiedzieć o 99% spraw na tym świecie.

>jestes idealnym sprzedawca do garnkow Zeptera

pudło, garnki Zeptera to jest voodoo, a od tego Ty jesteś specjalistą :))

Ty jesteś w stanie na podstawie swoich "odsłuchów" rekomendować nawet piramidki na kolumny.

Nie ma obowiązku słuchania moich porad, każdy może zrobić z nimi co zechce, zaletą ich jest to, że maję poparcie w badaniach naukowych i pomiarach, a wasze w niczym sensownym.

Pawle nie piszemy o piramidkach na kolumny/czy innych bzdetach/ tylko o konkretnych kolumnach czyli o konkretnym podstawowym elemencie toru odsłuchowego ktore polecasz wszystkim bo spodobał Ci sie ich opis

>Nie ma obowiązku słuchania moich porad, każdy może zrobić z nimi co zechce, zaletą ich jest to, że

>maję poparcie w badaniach naukowych i pomiarach, a wasze w niczym sensownym.

tak samo jak wzmacniacze lampowe brzmią ciepło i bez mocy?

XYZ, a masz 100% pewności, że te kolumny zagrają tak, jak Ci się podoba? Bo wszak wpływu kolumn na brzmienie nie negujesz... A skąd inąd wiemy, że nawet najlepsze kolumny potrafią grać bardzo różnie - skąd pewność, że TE zagrają tak, jakbyś chciał?

Czy przypadkiem nie działa tutaj mechanizm podobny do tego, jaki zarzucasz wyznawcom kabli?...

W razie czego Paweł spojrzy na parametry i już będzie wszystko w porządku! :))

Less is more

Analogia jest jakoś dość wyraźna - XYZ zarzuca innym, że lepiej brzmią ich klocki gdy są drogie i mogą sobie na nie popatrzeć, gdy sam lubi podczas słuchania patrzeć z podziwem na pomiary i wyniki badań naukowców... Gdy brak podstawy naukowej, nie ma mowy o słuchaniu muzyki.

Dla mnie - bomba. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.