Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV300i vx Krell KAV400xi

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

annawroc

Wiem ;)

Blady99

Jak dotychczas z wątku wynika, ze moze byc odwrotnie lub jeszcze inaczej ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

400xi słuchałem z Mozart`ami i MF A3.2 i było bardzo barwnie, z ładnąnasyconą srednicą, dokładną ale nie agresywną górą i kapitalnym dołem. Okablowanie Ic Tara LAbs Ref gen 2 kolumnowe AQ Mont Blanc. Nie było jasno, ostro , sucho ,analitycznie o co jest ten model posądzany przez niektórych. Fakt że Cd mocno charakterne, kolumny też soczyste. Z kolei okablowanie analityczne i nie dodające masy.

Z tego co piszesz wynika, ze z Mozartami MFA3 i Primare poległy z kretesem (kiedy takie zestawienie słuchałem), a Krell napedził je (VA) jak trzeba - to juz jest jakas informacja.

A najciekawsze jest to, że 300iL był w US o 1/4 droższy niż 400xi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

posiadałem Mozarty, grały u mnie w domu z integrą A3 oraz A3.2 i też było dobrze (chociaż do krela miały całą długość galaktyki :) ), w Mozartach istotne było dobranie kabli - AQ od Slate`a w górę, min. CV-6 , ale naprawdę ożywały z wyższymi modelami. Oraz odchylenie do tyłu celm otwarcia góry. Bas to kwestia stopnia wypełnienia przeznaczonej do tego komory w dolnej części kolumny (i oczywiście metrażu pokoju). Wszystkie kombinacje w jakich słuchałem tych kolumn zawsz brzmiały w miarę soczyście, a w połączeniu z integrami lapmowymi wręcz holograficznie. Niedobrym pomysłem jest zestawienie ciepłego wzmka i CD czyli komplet MF`a, tu dopiero Krell 400xi przełamał charakter CD na tyle, że zagrało to dobrze. U mnie pierwotnie było to integra MF A3 + Arcam Alpha 8SE i wymiatało to przecudnie w tej klasie sprzętu :)

Miałem to nieszczęscie słuchać w Poznaniu MFA3 na zmianę Primare A30.1+Teac VRDS 8+VA Mozart+Siltech starej serii całkowicie srebrnej i...była kicha. Być moze to Siltech lub Teac, do dzisiaj nie wiem co sie wówczas wydarzyło :)) z tymi VA.

A może kupić wszystkie trzy ;P i do kazdego trzy rózne pary głosników, kabli i po trzy źródełka.

Żartowałem.

A ile trzeba teraz dać za 300iL i 400xi ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

PMD, 22 Sty 2008, 19:18

>soso,

>

>Może to były cechy Classe? Przy założeniu, że B&W są wybitnie neutralne (by nie rzec nijakie).

Moze. Classé dosc ostro daje, fakt. Mimo, ze klocek kosztuje 20 tys. zl.

W calej tej dyskusji zastanawia mnie, dlaczego ludzie tak uparcie wmawiaja krellowi 300, ze jest slodki, lampowy, cieply i co tam jeszcze. Wkleilem opinie zawodowca, ktory prawdopodobnie slyszal w zyciu wiecej wzmacniaczy niz ktokolwiek z nas i z review zyje. Napisal dosc pochlebna recenzje ale wyraznie podkreslil, ze charakter tego wzmacniacza jest nieco po chlodnej i analitycznej stronie. Jezeli przyjmiemy optymistycznie, ze B&W sa skrajnie neutralne to i tak wyjdzie, ze taki zestaw jest chlodnawy i ma sklonnosc do analizy a nie syntezy.

Dlaczego w Polsce nie wierzy sie profom???? Dlaczego taki facio slyszac cieply dzwiek mialby tego nie napisac??? Idiota jakis czy co?? Ktos mnie przekona?

pozdrw

soso

Nie pytam o ceny w US, bo te raz że są wyższe od tych które podajesz, a dwa że nijak mają się do cen w PL. Pytam o ceny s/h w PL.

Elberoth, 23 Sty 2008, 17:01

>Nie pytam o ceny w US, bo te raz że są wyższe od tych które podajesz, a dwa że nijak mają się do

>cen w PL. Pytam o ceny s/h w PL.

ja np kilka tygodni temu swoja 7-mio miesieczna 400tke w idealnym stanie z kartonem i wszystkimi duperelami sprzedalem za 7k7

mysle ze 300iL = 6k, 300i = 5k

300il chyba słyszałem w parze z 280CD - chyba ponieważ nie pamiętam czy to było 300i i 300il ale właciciel wspoinał że od 400xi różni go tylko brak pokrętła głośności więc to zapewne 300il było.

Na S&L Pretorian (test w Hi Fidelity u Pacuły) wypadł ten system bardzo neutralnie, pod względem ciepło zimno dokładnie na 0. Nie było to brzmienie analityczne bo i kolumny nie mają takiego charakteru, ale zapewne to one stonizowały brzmienie na tyle że nie było całkiem lodowato i zupełnie analitycznie. W każdym bądź razie po odsluchaniu takiego zestawienia (kolumny są mi znane) nie powiedziałbym, że 300il jest ciepły, raczej na 0. Słuchałem też tej integry w tym systemie z innym źródłem - Theta Pro gen Va, napęd CEC, która to kombinacja była jak dla mnie przyjemniejsza, gdyż temperatura była już lekko powyżej 0. Jeśli więc Theta odpowiada za to delikatne ocieplenie to wchodzi jak nic że 300il jest na 0.

4kowal - to są ceny okazji. Nie przecze, że takowe się zdarzają, ale nie jest to norma, lecz raczej wyjątek.

Poza tym nie mydlmy ludziom oczu - zanim urządzenie znajdzie się u nas trzeba jeszcze sporo dopłacić.

Fakt że w ogłoszeniach chcą więcej, ale większość ze sprzedających jest w stanie opuścić od 200-300$.

Koszty sprowadzenia są wysokie jeśli się mieszka w Polsce. Jeśli sie jest chwilowo w USA to nie jest już tak źle.

Wtedy na 400xi zaoszczędzimy 2000zł. Jeśli "umiemy" wysłać i nie naliczą nam cła, zaoszczędzimy już 3000zł. Jeśli umiemy asemblera motoroli zaoszczędzimy na zmianie napięcia zasilania w serwisie i już mamy 3900zł. No 3750zł bo musimy zainwestować w programator mikroprocesora.

Jeśli przesyłka utonie w Atlantyku to jesteśmy w plecy 3600zł :)

to może jest bardziej jakaśtaka fizjologiczna, lub przekazuje więcej alikwotów nie wiem co, bo Krell 280CD też ciepy nie jest. Zestaw z 280-ką zagrał bardzo sterylnie i temperaturowo na 0. Z thetą było znaczniewięcej ekspresji i jak dla mnie trochę cieplej. Chyba że przyjmiemy że komplet Krelii to -5 st.C, a z Theta to 0 st.C.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.