Skocz do zawartości
IGNORED

iPOD - jak używac?????

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę off-topic, ale... ;-)))

Otóż będąc ostatnio w US dałem się złapać w marketingową sieć iPoda (nie tyle słuchanie muzyki przesądziło o zakupie, ile "camera connector" umożliwiający używanie 80GB iPoda jako foto-databanku). Zakupiłem dwa iPody 5G - jeden dla siebie, jeden dla żonki. Ja czasowo przebywam z komputerem (nr2) w Rydze, a żona z komputerem (nr1) w Gdańsku. Wiedziony radością iPodowania będąc w Gdańsku zgrałem ze 20 CDków na moje nowe baby za pomocą iTunes na kompie (nr1), po czym po przylocie do Rygi, zainstalowałem iTunes na kompie (nr2) i po podłączeniu mojego iPoda dostałem info, że tenże jest zsynchronizowany z innym iTunes i co najwyżej to mogę go "syn&erase" - nawet nie dało rady odtworzyć utworów z iPoda w tym iTunes na kompie (nr2).

Mieliście takie coś? Jak mam sobie poradzić z tym aby mój iPod działał na dwóch różnych kompach (dwóch iTunes) bez problemu???????

https://www.audiostereo.pl/topic/33708-ipod-jak-u%C5%BCywac/

W konkretnym przypadku nie pomogę, bo się od applowskiego szajsu trzymam jak najdalej. Cóż, masz nauczke, żeby następnym razem kupić odtwarzacz, który jest normalnie widziany przez system jak dysk wymienny i nie potrzebuje jakichś iŚrunes.

Tu cytat ze mnie z wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam przyjrzeć się jeszcze następującym sprawom ważnym z punktu widzenia komfortu obsługi i rzeczywistej przenośności:

czy akumulator jest łatwowymienny, czy wmontowany na stałe i wymiana wymaga wizyty w serwisie?

czy do ładowania akumulatora wymagana jest oryginalna ładowarka/docking station, czy też ładowarka ze standardową wtyczką lub port USB?

czy przegrywanie plików wymaga uzycia oryginalnej docking station. czy zwykłego kabelka USB?

czy do przegrania plików potrzebne jest zainstalowanie na komputerze orygnalnego software'u, czy też odtwarzacz jest widziany jako dysk wymienny w każdym współczesnym systemie?

czy odtwarzacz oferuje rzeczywisty gapless playback - ważne do płyty koncertowych, oper, itp. Przy mp3 idelany gapless playback jest niemożliwy z przyczyn technicznych, ale nawet uzycie Ogg czy FLAC nie gwarantuje gapless playback jeśli odtwarzacz nie jest porządnie zrobiony

Ukryta Zawartość

o k.... co za pomocny wpis!

kazdy swoje 3 grosze musi nie na temat wrzucic? jak pisalem - iPod ma funkcjonalnosc przesylania zdjec cyfrowych BEZPOSREDNIO z aparatu kablem USB do iPoda + mozliwosc przejrzenia zdjec na wyswietlaczu LCD - czy inne playery tez maja?

>kazdy swoje 3 grosze musi nie na temat wrzucic? jak pisalem - iPod ma funkcjonalnosc przesylania

>zdjec cyfrowych BEZPOSREDNIO z aparatu kablem USB do iPoda + mozliwosc przejrzenia zdjec na

>wyswietlaczu LCD - czy inne playery tez maja?

iaudio X5l ma, korzystam z niej z dużą radością. Obsługuje też format flac.

Co to Twoich pytań z twojego pierwszego wpisu, to chyba pomoże Ci ten link:

Ukryta Zawartość

Co umożliwia korzystanie z ipoda jak z normalnego dysku bez pośrednictwa iTunes

Jedynym problemem może być fakt, iż ipod o ile mi wiadomo zmienia nazwy plików.. i trzeba trochę się namęczyć

Ukryta Zawartość

Z dwoma iTunesami możesz mieć chyba kłopot. O ile mi wiadomo synchronizacja iTunesa z ipodem polega na tym, że w iTunesie masz bibliotekę utworów oraz stworzoną jakąś playlistę z boku. Jednym klawiszem synchronizacji ta właśnie playlista jest ładowana/updatowana do iPoda. Zdaje się, że nie ma prostej metody na wyciągnięcie utworu mp3 i przegranie go na inny komputer. Do tego trzeba zastosować jakąś sztuczkę, albo jakiś odrębny program. Jeśli więc zsynchronizujesz iPoda z innym niż wcześniej iTunesem, to cała biblioteka wyleci a zostanie wgrana nowa.

Sprawdź jeszcze dokładnie powyższe informacje, nie jestem ich do końca pewien. Używam na codzień iTunesa, ale iPoda podpinałem tylko czyjegoś i to okazjonalnie.

Gość chml

(Konto usunięte)

Wyłącz automatyczną synchronizację ipoda z biblioteką itunes na obu kompach. Ja używam ipoda z czterema komputerami (2 maki, 2 pcety) i nie mam żadnych problemów. Mogę dowolnie przegrywać pliki pomiędzy ipodem i każdym z itunsów

BTW - pq - chyba nigdy nie używałeś maka?

pq, 23 Maj 2007, 14:21

> Przy mp3 idelany gapless playback jest niemożliwy z przyczyn technicznych

Jak najbardziej jest możliwy, ale producent playerka musi się nad tym trochę pomęczyć.

A poza tym popieram autora wątku - BARDZO pomocny wpis popełniłeś... ;-)

Snajper, 23 Maj 2007, 15:47

>A poza tym popieram autora wątku - BARDZO pomocny wpis popełniłeś... ;-)

Oczywiście, że bardzo pomocny! Wyobraź sobie młode niedoświadczone dziewczę które, wiedzione dziewiczą miłościa do muzyki i zwiedzione applowskim reklamiarstwem postanowiło kupić sobie iPoda razem z jego dziwacznymi białymi słuchawkami w kształcie słupków. Chcąc jednak upewnić się, że ciężko zarobione pieniądze ulokuje właściwie, zajrzało na nasze forum i zaczęło czytać wątki ze słowem iPod w tytule. Zajrzało i tutaj - i wyobraź sobie, że mojego wpisu nie ma. Dziewczę nieco zatrwoży się czytając o kłopotach z synchronizacją, ale później zostanie uspokojone przez chml, że coś tam da się wyłączyć i będzie dobrze. I wpadnie w macki jabłka, i kupi.

A mój wpis może takie dziewczę zastanowić i skierować jego uwagę ku innym możliwościom niż białe słupki, bardziej uniwersalnym i rozwojowym. Uratowałem dziewczę!!! Dalej uważasz mój wpis za pomocny???

adamgdansk, 23 Maj 2007, 14:26

> jak pisalem - iPod ma funkcjonalnosc przesylania

>zdjec cyfrowych BEZPOSREDNIO z aparatu kablem USB do iPoda + mozliwosc przejrzenia zdjec na

>wyswietlaczu LCD

A to przepraszam, niezwykle przydatna funkcjonalność, oglądanie zdjęć na ekranie ipoda. Co kto lubi. Może porozmawiamy o audiofilskim odsłuchu dzwonbków telefonów komórkowych? ;-P

pg - ja w ogole nie traktuje iPoda jako jakiekolwiek źródło o którym jest sens pisać - wszystkie MP3 playery to dla mnie gadżety, w ciągu dnia pracuje, a wieczorami mogę sobie posłuchać na solidnym sprzęcie - na wycieczkach za miasto i wakacjach wolę posłuchać ptaszków niż dudnienia muzy w uszach ;))))

a fotobank + player to już co innego ;-)))))

Powiem delikatnie, że osoby nazywające iPoda szajsem wypada nazwać jedynie LAMERAMI. Wystarczy wpisać w Google rockbox, potem w 5 minut wgrac do ipoda nowe firmware i wybrac sobie ładna skórke - gotowe. Dzieki temu:

- nie trzeba iTunes, bo pliki kopiujemy normalnie z poziomu eksploratora,

- iPod odtwarza wszystkie fajne formaty, czyli musepacka, flac, ape, oog i inne,

- moza zmieniac skorki jak w winampie,

- jest masa ustawien wlacznie z replaygainem, crossfeed i rozbudowanym equalizerem,

- dzwiek jest o klase lepszy kontra firmowe firmware i poprawia sie praktycznie z kazda aktualizacja rockboxa.

A wogole to forum jest do dupy, bo widze ciagle tylko mase oszolomów i krzykaczy. Normalni uzytkownicy maja przesrane. Gdzie jest jakich regulamin, moderatorzy z klasą, bany na ip? :/

Zamiast wypisywać takie czy inne opinie, może byś dokładniej pomógł koledze i np. zaproponował mu przeczytanie terminu w Wikipedii. To rozumiem, przynajmniej dałbyś dobry przykład, zamiast powielać to do czego odnosisz się z krytyką.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

P.L., 23 Maj 2007, 16:45

>Powiem delikatnie, że osoby nazywające iPoda szajsem wypada nazwać jedynie LAMERAMI. Wystarczy

>wpisać w Google rockbox, potem w 5 minut wgrac do ipoda nowe firmware i wybrac sobie ładna skórke -

>gotowe. Dzieki temu:

>

>- nie trzeba iTunes, bo pliki kopiujemy normalnie z poziomu eksploratora,

>- iPod odtwarza wszystkie fajne formaty, czyli musepacka, flac, ape, oog i inne,

>- moza zmieniac skorki jak w winampie,

>- jest masa ustawien wlacznie z replaygainem, crossfeed i rozbudowanym equalizerem,

>- dzwiek jest o klase lepszy kontra firmowe firmware i poprawia sie praktycznie z kazda aktualizacja

>rockboxa.

Bardzo pięknie, tylko dlaczego nie może być tak od razu? Dlaczego apple nie może włożyć takiego firmware'u?

>A wogole to forum jest do dupy, bo widze ciagle tylko mase oszolomów i krzykaczy.

Och, to część uroku tego forum ;-D

> Normalni

>uzytkownicy maja przesrane. Gdzie jest jakich regulamin,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.