Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

>University produkuje kiepskie membrany, ja np.

>kupiłem klejoną. Po za tym walą tyle magnesów, że trzeba specjalnie wzmacniać dechy, a podstawa, to

>już musi być ołowiana. Na pewno przereklamowany wytwór jankeskiej megalomanii.

no właśnie, też tak pomyślałem, a że audiofilem nie jestem i chcę je jako pierdziawki do komputera, to chętnie nabędę te z tego linka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A piszę to, abyśmy sami sobie nie podbijali cen.

Madlly posłałem PW do Ciebie w tej sprawie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co to tak pięknie gra?

to Radio maryja :-)

to jest tuner firmy Hewllet Packard? bo wygląda fajnie, jak kawałek kokpitu z jakiegoś starego samolotu :-)

Ukryta Zawartość

Rozwijajac nieco temat balansu w temacie ob.

Roznice miedzy stanem glosnikow,

roznice miedzy lampami, weksploatowanie wzmacniaczy,

roznice w okablowaniu (np. jego dlugosc),

ustawienie dech pod odpowiednimi katami,

roznice akustyczne pomieszczenia (glownie rozmieszczenie mebli itp),

roznice fazowe spowodowane rozmieszczeniem glosnikow i roznymi kondensatorami,

roznice w utworach juz w czasie nagrywania,

roznice spowodowane pozniejsza ingerencja w studiu,

roznice spowodowane roznorodnoscia nagranego materialu,

roznice spowodowane sila odsrodkowa w gramofonie

(na paczatku plyty stereofoniczny srodek jest gdzie indziej niz na koncu),

roznice spowodowane zlym katem ustawienie wkladki

I przede wszystkim olbrzymia kierunkowsc OB.

to wszystko powoduje koniecznosc ustawiania balansu nieraz kilka razy dla ulubionej plyty

Oczysicie balans ogniskowany za pomoca decybeli nie jest lekarstwem na wszystko ale wystarczy posluchac wokalu dobrze zogniskowanego i chcac nie chcac wokalu ze wzmacniaczyka zabawki bez balasnu, wydaje sie ze jest dobrze bo i tak nie mozna juz nic zrobic.

Wspolczesnie zrezygnowano jednak z opcji balansu z tego samego powodu dla ktorego wprowadzono MP3 czyli dla wygody leniwych abnegatow by nie przemeczyli sie zbytnio przy sluchaniu.

Jak kto woli obie metody sa bardzo wygodne :)

A jesli chodzi o podbijanie sobie cen to pewna przyzwoitosc nakazuje dzielic sie publicznie infomracjami o sprzecie w pewnej i tak malej grupce zapalencow, jedyne co mozna zrobic w przypadku podchwycenia tematu przez ekonomiczne hieny to zbojkotowac ich ceny i poczekac na unormowanie, jak widac udaje sie to nawet na naszym allegro. To my tworzymy nasz rynek nie oni co nie znaczy ze mamy tu szeptac innym za plecami bo gowno z tego wyjdzie i nadel wszyscy beda w temacie na poziomie krola cwieczka, a wybrancy myslacy ze maja monopol na wiedze i tak beda bladzic przez kiepski przeplyw informacji.

Nookie i inni

Czy jest zatem sens pakowania Uniwerka 315-c w OB?

Skoro tak na prawdę tylko zewnętrzna membrana będzie promieniowała do tyłu. Mechaniczna zwrotnica na membranę zewnętrzną to 1 kHz i schodzi do tych nominalnych 30 Hz. Zatem duża część pasma leci tylko do przodu, to po co tracić na basie i kombinować z dołem w postaci aktywnego wspomagania drugim głośnikiem?

Jeden głośnik 315-c pokrywa pasmo do 30 Hz w obudowie oryginalnej - to duża litrażowo skrzynia z otworem na dole - czyli coś na kształt bass reflexu.

Przeliczam litraż wewnętrzny - robię projekt skrzynki w nieco bardziej wspólczesnych proporcjach i leci na oryginalnej koncepcji? Zapewne należy użyć sklejki i nie usztywniać na siłę tej obudowy (koncepcja pudła rezonansowego - zdaje się, że tak również jest Tannoy'ach tych maksiarskich?).

Zero zwrotnicy (oups, sorki w głośniku jest wbudowana na tweeter) i do wzmaka i gra muzyka?

Co o tym myślicie?

madly dokladnie o tym samym myslalem. SKrzynia 130x50 i gleboka na 60 cm to ponad 300 litrow. Ja bym z przodu zjechal kanty na 45 stopni. Glosnik umiescic centralnie na wysokosci uszu w pozycji siedzacej. To wszystko wytlumic i wyciac otwor stratny z mozliwoscia regulacji wielkosci (cos tak w VOTT A7). Regulator sopranow umiesic stylowo po boku, z przodu maskownica i voila.

No właśnie, nookie oddaję Ci pałeczkę pierwszeństwa, ArtPaw już skomplementował wątek ten, jako autor i ojciec zakładaj nowy wątek.

Ja chyba zrobię użytek z mojego kompletu Sab nim dojdą moje potwory. Wciąż mnie kusi mnie to OB....

Tymek uważaj:

"...Winner pay S&H $50.00(2 Boxs)..."

to oznacza koszt ok 300 $ za transport do Polandu ;-(((

Chyba że namówisz na zapakowanie do jednego kartonu..

Panowie jak tak dalej pójdzie SABY polecą na ryj bo przestają być trendy ;-))))

Ja zostaję przy idei 3-way z szeroko pasmowcem w roli głównej..

BTW. Proszę mnie nie przelicytowywać ;-))

Ukryta Zawartość

Myślę że to fajny pomysł abyśmy się informowali kto co licytuje żeby sobie cen nie podbijać ;-)

Artur

Ukryta Zawartość

Jak tak dalej pójdzie, to faktycznie trzeba będzie założyć "potworny" wątek. Kolejne 2 uniwerki na celowniku ;-)

Nookie, teraz Uniwerek gra Ci w OB? Jest sam, czy ma wspomaganie na dole?

Na razie moje 315-c transport wynosi 2x130 dolarów kanadyjskich, w jednym m boksie jeszcze drożej. Waga jednego jest niższa, 14 kg. Czy ktoś zna sensowną metodę na szybki i tańszy transport?

Cypher widzę, że ogarnął Cię szał zakupów ;-) Kupuj, kupuj, będziemy mieli co porównywać ;-)

Jedna mała dygresja. Ponieważ jestem na eBayu od lat już w zasadzie., kupuję czesto jakieś klamoty ale głównie sprzedaję i bardzo dużo obserwuje. I powiem ze na ebayu (głównie chodzi o com. ale dotyczy to też na przykład de czy uk lub ca) nie ma okazji.

Tam po prostu nie ma okazji i rzeczy sprzedają sie za tyle ile są warte, w pewnych granicach oczywiście.

Jedyną okazją moze być to ze ktos wystawi coś o czym nie wie co to jest z opcja kup teraz (na przykład jakieś Lowthery za 100$) i ktoś to kupi w ciągu kilku minut (pierwszych kilku wyświetleń). W przypadku licytacji na eBayu nie ma okazji bo po prostu w skali globalnej zawsze znajdą się ludzie którzy wiedzą co to jest, ile to jest warte i beda chcieli to kupić. jeżeli jakieś głośniki w ładnym stanie chodza po 500$ to moze raz pójdą za 400 a drugim razem za 550 ale nigdy nie za 200$. Co innego na przykład na naszym lokalnym Allegro. Tutaj zdarzaja sie rzeczy o których po prostu nikt nie wie ile sa warte i co to jest, nawet jak aukcja wisi tydzień.

Dlaczego to pisze? Jeżeli na przykład jakieś głosniki schodzą za połowę ceny Alteców jakiś tam to nie jest tak bez powodu. Po prostu muszą być gorsze = mniej poszukiwane. I na rynku globalnym raczej innej opcji nie ma . Cena jest doskonałym wyznacznikiem co ile jest warte. czasami w grę wchodzi jeszcze kolekcjonerskość/wiek, ale akurat w przypadku takich głośników nie bardzo. bardziej na przykład Tannoy Silver lub Vitavoxów, chociaż i one są podobno niesamowite, ale chyba nie aż tak aby usprawiedliwiać te horendalne ceny.

Dlatego warto zawsze sie zastanowić, czemu na przykład Saby schodzą po 100$ a podobnej budowy 20-ki Siemensa czy Klangfilma po 600$.

Powodzenia w zakupach prosze pisać o efektach brzmieniowych tych zacnych staruszków.

ArtPaw zobacz kilka wpisów i już 600 zł za Tesle, chyba jesteśmy inwigilowani. Nawet gośc nie wie co sprzedaje ale cenę to wynalazł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bartek jeżeli zostały ci jakieś ciekawe klamoty na sprzdaż to daj znac przynajmniej na kosztach transportu człowiek zaoszczędzi.

Mogę potwierdzic jakośc Siemensa, gra nawet na tranzystorze piekną barwą. Nie wiem jak w porównaniu z Sabą (nie dysponuję), ale ta cena?

tymek, 27 Lut 2008, 18:17

serdecznie dziękuję tymek

cena powiedziałbym okazyjna :)

altec jest po 2kzł z transportem, a tesla zjada go na śniadanie.

Naprawdę strasznie się cieszę.

artPaw brawo tylko ze gosciu kupil je pewnie za 100zl w czechach a jakbyc poczekal po ludzku zamias sie jarac jak dziecko to mialbyc je za 300zl bo chcac nie chcac po miesiacu musialby zejsc z ceny ot cala ekonomia :)

ostatnimi czasy trzeba zpomnieć o altecach za 2 koła na ebayu licytacje kończą się na poziomie 1200usd plus transport a to wychodzi około 4 koła

nie to tylko wpis odnosnie dlugiej juz dyskusji o cenach,

dla mnie ceny to tylko poziom jarania sie czyms to stanowi z jakies 70%

dopiero dalej sa takie elementy jak nasycenie rynku czyms,

czy wlasciwa wartosc foniczna dla audiofila.

Czesto ktos wspomina by siedziec absolutnie cicho

co jeszcze bardziej psuje rynek i nasze wszystkie projekty i odkrycia.

Poprostu wystarczy zachowywac zimna krew.

A z podobnych tematow: osobiscie dla mnie roznice 5% w dzwieku,

to tak jakby ich wogole nie bylo,

bo co mnie obchodzi roznica, ktora slysze jedynie przy bezposrenim porownaniu

- mam ja gdzies i sama swiadomosc jej mnie wogole nie rajcuje,

natomiast roznice calkowicie samowolnie stwierdzone w normalnym codziennym sluchaniu muzyki,

najlepiej takze przez osoby postronne, to jest cos o co naprawde warto powalczyc.

Choc wiadomo kazdy cieszy sie czym innym.

Piotr___

tylko bez urazy

plizzzzzzzzzzzz.

Tesli ARO praktycznie nie ma na rynku, nie ma o czym dyskutować Piter.

Można słuchać popiardywania eliptycznych isophonów udających bas i szukać latami okazji typu 100zł za parę starych ARO, ja nie mam na to czasu, a zresztą nie dla mnie te głośniki. Kumpel szukał i prosił: jak tylko się pojawią KUPUJ.

artPaw, ale Ty masz fart, najpierw isophony kupiłeś za taniość na zapas teraz tesle,

hehe farciarz :)

A co zamierzasz zrobić z tymi nowymi teslami?

Znalazłem trochę krajowych, owalnych szerokopasmowców:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi