Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

ogolnie to podzial na 500 lub 800hZ do wyboru w zaleznosci od wersji "kinowej" lub hifi. Dzieki bogu na sieci jest sporo innych rozwiazan do tego modelu. Nie wiem tez co zrobic z wytlumieniem, czy wogole je stosowac, a jak tak to jakie. No i pytanie czy lepiej 416 czy 515...etec...etc...zobaczymy jak wyjda skrzynki a potem sie pomysli.

Jako ciekawostkę zamieszczę zdjęcia A5 na głośnikach field coil. Bardzo rzadkie i bardzo drogie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15620-100005363 1221603660_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nookie widzę jednak, żeś Prawdziwy Mężczyzna, nikt jakoś nie stanął do tej pory na tym poziomie ;-)

Taką instalację można nazwać instalacją do kina domowego ;-) Trzymam kciuki. Dlaczego pozbywasz się Alteków 416, skoro potem być może użyjesz własnie ich do projektu A7? Żeby był komplet?

madly dzieki za mile slowa :) pozbywam sie 420y bo chce wlasnie 416 ktorych mi brakuje. Myslalem nad poczatkowym uzyciem 420 ale nie wiem czy to ma sens, w sumie to szkoda ich na woofery, jak juz to sprobuje z sansui na poczatek.

Zdzislav te field coil to marzenie, nie chce wiedziec ile kosztuja ale zapewne w 5 liczbowym obszarze dolarowym. Kolejny problem to moje pomieszczenie, tzn jeszcze go nie mam bo kolejny raz sie przeprowadzam, no ale bede szukal czegos pod A7 :) mysle ze 30m to minimum. W kazdym razie maja byc gotowe za 2 tygodnie, watpie czy do tego czasu skompletuje cala reszte, najgorzej z hornami i driverami. Szukam w stanach ale spora wiekszosc nie wysyla bo podobno sila magnesu jest zbyt duza i USPS nie chce ich przyjmowac bo rzekomo zaklucaja prace instrumentow pokladowych...masakra..

powiem wam ze poza tymi A7 to mam pare innych pomyslow. Jak kolesie ktorzy je robia sie sprawdza, to planuje zamowic u nich pare innych klasykow, napewno na probe jakies onkeny albo jensen horns, a tak wogole jak A7 zagraja to sobie zrobie cale 5.1...o ile starczy pieniedzy i miejsca w pokoju :D gdzies widzialem juz taki system, podejrzewam ze to konkretny overkill z tym ze jak wspomnial Zdzislav, bez 50m sie nie obejdzie. Wczoraj ogladalem ciekawe pomieszczenie, jakies 120m2, wysokie sufity,polaczone z biurem i miejscem na firme, z tym ze 1700 euro miesiecznie to ciut za drogo jak na moj budzet...z innej beczki: slyszelisie o konkurencyjnych dla A7 produktach firmy RCA?? Konkretnie o modelu LC-9a?? zdjecia sa tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajomy mowil ze mozliwe jest wszystko, z tym ze para 15 calowcow kosztuje okolo 2000 dolcow i ciezko je dostac :) >To byloby wyzwanie :))) zerknijcie na strone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mysle ze wam sie spodoba..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dalbym sporo zeby byc na tym odsluchu :)

Ukryta Zawartość

post-4563-100005338 1221659219_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nookie poszukaj sobie na forum:

Ukryta Zawartość

Opinii gościa Romy The Cat, pisał że słuchanie na tych głośnikach nie było to fajne

W ogóle jeśli jesteś zainteresowany hronami to sporo informacji można tam znaleźć ;-)

Ukryta Zawartość

Ło matko !!!

Ojciec wątku odchodzi .

Czyżby rewolucja ( odgrodowa ) zjadała ( teraz ) własne dzieci ?

-----------------

Chwała i pomnik za ten wątek .

W nowy temat przestrzenny nietety nie mogę wejść , na kilometr pachnie rozwodem .

Budowa odgród to na szczęście tylko pozew :)

:))) nie no, bez przesady,odgrody napewno zostana, chce tylko na wlasne uszy sie przykonac ze nie ma tak naprawde nic lepszego. A tak na serio, to tematu odgrod napewno nie porzuce, poprostu wiem co sie moge po nich spodziewac bo testowalem je chyba w najlepszych mozliwych warjacjach. A7 mnie zaciekawilo bo slyszalem duzo opinii ze to wlasnie jest "TO". Jezeli opinie te sie na moj gust nie potwierdza, bede bogatszy o jedno doswiadczenie. Pozdrawiam wszystkich odgrodowcow.

Ojciec.

tak sie zastanawiam jak w A7 sprawdzilby sie moj altec 420...teoretycznie rzecfz biorac nie ma absolutnie rzadnych przeciwwskazan, moglby grac jako mid-bass, nie wiem jesczze jaki podzial, ale mozliwosci jest wiele. Co sadzicie??

o ja tez wpadłem na taki pomysł z modułowymi odgrodami. Jak nie słucham muzyki to są złożone i nie zajmują tyle miejsca, a jak chce sobie posłuchać to rozstawiam " dodatkowe metry kwadratowe dech" :)

tak jeszcze sie przyglądam i widzę ten żółty sufit. to coś w stylu ogromnej tuby niskotonowej?

Aha i jeszcze jedno spostrzeżenie. W tych rozkładanych OB głośniki są przymocowane do sklejki, a reszta jest z osb. Czyli facet też chyba zauważył iż lepiej jak głośniki są przytwierdzone do lepiej grającej sklejki,

MariuszH, 19 Wrz 2008, 19:11

>:))))

>Tacy kolesie chodzą w prochowcach po parkach... :)))

heheheh dobry text ;) co do tego projektu to ja myslalem o czyms podobnym, stabilna odgroda z taniego materialu i przytwierdzona do tego sklejka z "papierowkami". A moze by tak posunac sie do extremum..powiedzmy zbudowac na bas cos w stylu Voice Of The Theatre 210 ?????? 2 sztuki naturalnie zeby bylo stereo, na kazda po 2 albo jeszcze lepiej - 4 basy , i przed nie wstawic odgrody?? Taka wariacja P12 :)))))))) uwielbiam systemy extremalne. Gdybym mial miejsce to bym to zrobil. Wyobrazcie sobie wlasnie VOTT 210 z dwoma altecami na bas, reszta to juz kwestia fantazji, greencone albo biflex w osobnej obudowie i na gore albo raal albo jakis horn. sweeetttt.....

Sprzedam:

2x Tweeter SABA green cena za parę 150 PLN

2x FullRange Tesla ARO cena za parę 150 PLN

Głośniki są w idealnym stanie.

Idealny set do odgrody

Przy zakupie kompletu wysyłka gratis.

Więcej fot na maila

Ukryta Zawartość

post-14895-100004856 1222281798_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widzieliscie co lampizator planuje??? saba,altec,raal i tesla w jednym !!!!!! Projekt BLISS...jak sadzicie co to bedzie?Tesla na dolny bas napewno, raal na gore, altec na mid bas a saba jako sredniak??? Bardzo ciekawe zestawienie...

Mi sie wydaje ze jest to w pewnym stopniu kompensacja tego, co brakuje zazwyczaj odgrodom. A mianowicie szeroko pojętego wypełnienia średnicy. Chyba jako pierwszy przeciwstawił sie temu Music i zbudował swoje 4 głośnikowe odgrody. Trzeba przyznać ze dźwięk ob jest super szybki, dynamiczny, bezpośredni, pozbawiony efektu kotar czy koców. Ale w wielu przypadkach brakuje naturalnego ciężaru średnicy. Sposobem może być dodanie dodatkowego głośnika średniotonowego odciętego od wyższej średnicy. Ale z doświadczenia wiem ze nie jest to łatwe. Rodzi się sporo problemów z częstotliwościami odcięcia takiego głośnika, a w szczególności efektywności i barwy. ale jest o co walczyć.

Według mnie pełną średnice jest najtrudniej uzyskać w konstrukcjach typu P12. Bo gdy głośniki znajdują sie na jednej ściance, to można podciągnąć ciężar średnicy głośnikiem basowym, który nie ma aż tak popaćkanych, jak podejrzewam charakterystyk fazowych w części odcięcia gdy jest na osobnej desce. Tzn trudno dopasować fazowo średnice z głośnika basowego ze średnicą szerokopasmówki na osobnych dechach znacznie od siebie oddalonych i wydaje mi sie ze przez to powstaje dziura w tym zakresie. Ja przynajmniej tak miałem. Najlepiej zrównoważony dźwięk uzyskałem na odgrodzie o wymiarach 2x2m, gdzie znajdowały się wszystkie 3 głośniki. Później spróbowałem projektu 12. I pierwsze wrażenie to totalny zawód. po kilku dobrych miesiącach strojenia P12, odłożyłem projekt na rzecz jednej wielkiej szerokopasmowej odgrody. Ale z kolei gdzie w mieszkaniu ustawić takie dwa monstra tak żeby uzyskać poprawną scenę? Chyba pomieszczenie ze 100m2 by się przydało :P( dodam ze zauważyłem iz odgród powinno się słuchać z dużej odległości, przekraczającej 3m)Dlatego próbuje dalej na mniejszych odgrodach. No powiedzmy mniejszych. W tej chwili moje odgrody mają wymiary: szer. od 2m do 1,5m i wys. 1.2 m. Przy szerokopasmówce odciętej 100mf nadal brakuje wypełnienia, choć nie tak bardzo jak wcześniej. Moim sposobem na to jest puszczenie szerokopasmówek bez kondów filtrujących niskie tony. daje mi to dużo lepsze wypełnienie choć nie mogę słuchać bardzo głośno. To na razie kompromis, bo na dniach mam zamiar dołączyć do tria jeszcze jeden 12" głośnik, jako midbas. No zobaczymy.

Może Mr. Fikus kombinuje w tę stronę, może altec na średnicy sie nie wyrabiał, szczególnie brakowało tego co saby mają na górze?

aha niedawno zrobiłem expreyment i zamiast szerokopasmówki dałem nowoczesny głośnik nisko-sredniotonowy z membraną z włókna węglowego. Mimo ze brakowało energii i szybkości znanej z szerokopasmówek alnico to w średnicy pojawiło sie wypełnienie. Gdyby połączyć ten ciężar średnicy z szybkością i energią szerokopasmówek powstałby głośnik prawie idealny. ( no bo ideału nie da sie osiągnąć tak czy inaczej) Możliwe, ze dobrze zaprojektowana odgroda 4 drożna da nam taki głośnik, Bo chyba z jednego szerokopasmowca nie da sie tego uzyskać...Choć kto wie :)

4 rft 60 za 1100zl??? buahahahahahahha tydzien temu zeszly na allegro dwie cale kolumny z 4 takimi glosnikami za 95zl troche opamietania panowie to co jednym wydaje sie cudem inni nadal wyrzucaja na smietnik a to czy beda nam wciskac to za 1100zl zalezy wylacznie od kupujacych :P

Niech żyje Fikus i jego pomysły :)))

Ukryta Zawartość

post-16021-100004659 1222554794_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdzislav, 28 Wrz 2008, 00:43

>odgapiacz:)

:)

zawsze brakowało mi w biflexie ukochanej sabci i na odwrót. Wcześniej myślałem o takim połączeniu ale nie dałem rady ze zwrotnicą, zawsze coś było nie tak, aż odpuściłem(za cienki jestem jeszcze). Poczekam trochę na mego guru, on tego nie sp***doli :) Jak się uda to połączyć to będzie naprawdę BLISS.

A czeka mnie jeszcze jeden eksperyment z biflexem na midbasie i tubą na średnicy. Głośniki już mam, czekam na tuby-jeszcze się robią.

Pozdro

ha :) wiedzialem ze taka kombinacja bedzie :))) titan jak dzielisz sabe i biflexa??? Sklecilbym cos podobnego ale mi saba spadla i sie resor urwal :((( opisz troche jak to gra i pare slow o zwrotnicy...

• Pokaż nowe odpowiedzi