Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, zmienilem polaryzacje tweetera - kupa. Dalem inny kondensator na basowca - kupa.

Co wiecej - podlaczalem kolejno rownolegle do basowca inne kondy od 22 uF w gore idac i jest piekna zaleznosc liniowa - ze wzrostem wartosci konda na basie gasnie mi gora. I badz tu madry....

Tak wiec chyba sie poddaje i daje wielka cewke dla wyciecia sredniawki z basu... na obecna chwile innego sposobu nie ma...

Z rysunku wynika , że Twój średniotonowy , jest filtrowany tylko cewką .

Z ciekawości daj tam kondenator , może być ten z basowego ( 60 coś tam mF) , i sprawdź , czy to na coś oprócz cięcia pasma wpłynie .

Ta sugestia opierała się na założeniu , że jeżeli kondensator dołożony do średniotonowego również modyfikował by natężenie dźwięku , to wskazywałoby chyba na jakiś rodzaj zwarcia , ale to tylko hipoteza .

Nie, dokladnie ten sam kond jaki daje dzis na basowiec pracowal przez pare dni na sredniwace dla wyciecia dolu (szeregowo) i sprawowal sie bardzo dobrze!

Jaka jest wartość cewki na basie? Jeśli cewka ma za małą indukcyjność w stosunku do pojemności kondka to wzmacniacz będzie widział zwarcie dla pewnych częstotliwości... przynajmniej zgodnie z moją pokręconą logiką ;) Dokładniej to nie zwarcie tylko opór bliski rezystancji cewki.

Prawidłowo dobrany kondek nie powinien chyba znacząco obniżać pasma podziału a jedynie zwiększyć stromość opadania charakterystyki przenoszenia...

Jest to jakies racjonalne wytlumaczenie. Czekajac na zamowione cewki do podlaczenia basowca uzylem cewki "self-made" po nawinieciu 20 razy drutu na palcu :) Wartosc indukcyjnosci zatem nieznana....

Więc jest to to co napisałem. 20x na palcu to stanowczo za mało nawet po wzięciu pod uwagę przenikalności magnetycznej palca ;)

Biedny wzmacniacz... dałeś mu popalić z takim filtrem :)

Hehe, nie, kondy mam kupne i to nawet zacne...

Tak to jest jak czlowiek ma juz glosniki i chce posluchac mimo warunkow do tego :)))))

A tak apropos, chyba nie uszkodzilem wzmaka w ten sposob. Nadal gra :)

Miałem to samo , z wypiekami wylutowywałem jakieś kondensatory elektrolityczne z magnetowidów , aby już usłyszeć to co do tej pory było nieosiągalne :)

Cewki na szczęście jakieś tam miałem .

Głośniki basowe wsadziłem do pudełek po bananach , a zwrotnice przypominały elektro - wysypisko

-------------------

Ale najgorsze przychodzi potem , gdy zmienia się głośniki , deski , płyty , cewki , kondensatory , i cały czas jest coraz lepiej i lepiej , ale poszukiwania zdają się nie mieć końca .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18198-100009140 1229340930_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

troche nie na temat ale zapytam.Łatwo zrobic skrzynke głosnikowową nie majac zadnych narzedzi ku temu ? czyli dociac w sklepie wyciac takze w sklepie dziury na głosniki no i trzeba niestety skleic jakos .mozna to zrobic dobrze bez tych scisków ?

Odgród nie bede robił za to chce dac lepszy domek dla isophonów o których pisałem wczesniej .

One graja na połowe swoich moliwosci zasłoniete drewniana kratownica w tych kolumnach telefunken.

Grundig High Fidelity

Do eksperymentow nie kleisz tylko skrecasz dewnowkretami jesli dobrana glowka pod srubokret wchodza we wszystko jak w maslo, deski gotowe z sosny znajdziesz w wawie w praktikera tez tam przycinaja choc kolo marek sie zbuntowali tna za to w obi ale nie ma sosny plyta wiorowa jest wszedzie, otworow na glosniki nikt w markecie i w sporej liczbie meblowych nie wytnie trzeba szarpnac sie na wyzynarke badz wyciac u niektorych stoalrzy.

propo zwarc przypomnial mi sie moza taki banal ale kto wie moze sie komus przyda no wiec moje wowale isophona maja po dwa druciki i dalej 6 metalowych koncowek do lutowania oraz srodkowa srubke uziemienia trzeba wazne jest by lutowac do 2 dzyndzli (prawy, lewy) dokladnie na tym samym poziomie a nie po skosach

Panowie odgrodzeni.

Mam pewne pytanie.W starodawnych kolumnach był czesto montowany reulator srednich tonów.nawet w dwudroznych.jak złozyc takie ustrojstwo.To ma byc potencjometr z jakas cewka?

Wymieniłem wszelkie kable w starym goodmansie .dałem nowe gniazda głosnikowe( te starodawne diny z dziwnych stopów zawsze degradowały dzwiek -przerobiełem problem wczesniej).Graja tak dobrze ze mnie to lekko szokuje patrzac na cene obecna i wiek.

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi