Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Madly>

W tych odgrodach niezależnie od wielkości głosnika środek ma byc w tym samym miejscu. W linku, który podałem sa oryginalne japońskie plany i masz tam pierścienie adaptujace do różnych srednic głosników.

ad1. Myslę, że pochylona półeczka może być:)

ad2. Dolna pólka dodaje basu. Ja będe eksperymentował nie przykręcając jej na stałe i zobacze co się bedzie działo.

Link do Yamamoto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I pierwowzory, czyli Wharfedale SFB w akcji:

Ukryta Zawartość

a_men - thx, ten Yamamoto pikny.

>ad2. Dolna pólka dodaje basu. Ja będe eksperymentował nie przykręcając jej na stałe i zobacze co się

>bedzie działo.

Kiedy będziesz miał swoje? Co tam wejdzie?

Widać trzeba będzie uwzględnić dolną deseczkę, przynajmniej nie potoczą się pod głośniki różne dziwne przedmioty, a i ściera, czy odkurzacz przy sprzątaniu będą ciut dalej od membrany, zaczynam urabiać sam siebie ;-)

Swoje mam juz od dawna. Najpierw miałem 3-way na basach Selenium i Sabach greencone, a teraz siedza tam Visatony B200.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

madly, 15 Sty 2009, 12:27

Wymaiary jak na planie. Bez kombinowania:)

Jak pisałem decha adaptowana ze starych 3-way więc wygląd jest tymczasowy:)Jak skończę eksperymenty z daszkami to zrobię nowe. Choć może pomalowanie tego panelu tez nie będzie źle wyglądać? Zobaczę:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

madly, 15 Sty 2009, 11:03

>Kolejna sprawa - montowanie - moje Uniwerki ewidentnie są przeznaczone do montowania od tyłu - z

>przodu mają gruby korek i kołnierz

Zrób te ogdrody na wzór Yamamoto. On te Alteci też ma zamontowane z tyłu deski.

Z tego co ostatnio czytałem to posiadane przez Ciebie głośniki niewiele ustępują 604, a to już jest top. Jedyny minus to kształt tubki. A jak będziesz miał chęć i czas można by ją (tubkę) ztuningować - zastępując inną. W końcu tubka jest odkręcana.

Yamamoto też dał własną wersję - "radialną".

>I tym sposobem przestaję sobie zawracać głowę Onkenem :-)

W takim razie ja się tym łobuzem zajmę, co z tego co wiem w Polsce Onkena jeszcze nikt nie zbudował.

Zalicytowałem wczoraj Aletci 511B :-) i będzie coś na kształt:

Ukryta Zawartość

Sorry za OT.

Ukryta Zawartość

> kubedes, 15 Sty 2009, 12:39

>Zrób te ogdrody na wzór Yamamoto. On te Alteci też ma zamontowane z tyłu deski.

>Z tego co ostatnio czytałem to posiadane przez Ciebie głośniki niewiele ustępują 604, a to już jest

>top. Jedyny minus to kształt tubki. A jak będziesz miał chęć i czas można by ją (tubkę) ztuningować

>- zastępując inną. W końcu tubka jest odkręcana.

>Yamamoto też dał własną wersję - "radialną".

Słyszałem opinie, że nawet przewyższają 604-ki.

Odnośnie tubki, to ona jest patentem f-my University. W środku jest kulisty rozpraszacz/dyfuzor (trochę w kształcie przodu atomowej łodzi podwodnej), który wg materiałów reklamowych znacząco zmniejsza kierunkowość tubki. Alteki mają "zwykłą" tubkę.

Ostatnio Univerki 315-c zakupił niejaki Bob Carver (dosyć znana postać w światku audio) i jest nimi zachwycony (btw. niedawno wskazywałem tę aukcję). Polował na nie od lat szukając głośników w tak dobrym stanie. Jestem z nim w kontakcie i na razie robi testowe 2-3 budy (pomimo bycia fanem OB) w starym stylu.

>W takim razie ja się tym łobuzem zajmę, co z tego co wiem w Polsce Onkena jeszcze nikt nie

>zbudował.

>Zalicytowałem wczoraj Aletci 511B :-) i będzie coś na kształt:

>

Ukryta Zawartość

>Sorry za OT.

To nie OT. Będę kibicował :-).

Ukryta Zawartość

> a_men, 15 Sty 2009, 12:38

>Wymaiary jak na planie. Bez kombinowania:)

>Jak pisałem decha adaptowana ze starych 3-way więc wygląd jest tymczasowy:)Jak skończę eksperymenty

>z daszkami to zrobię nowe. Choć może pomalowanie tego panelu tez nie będzie źle wyglądać? Zobaczę:)

Jaki 15 calowiec siedział tam wcześniej? Jak grał na basie w porównaniu do Visatona?

madly>

Jak pisałem, wcześniej siedziały tam basy Selenium. Ogólnie to bardzo dobre basy o wyrównanej charakterystyce przenoszenia. Bas był większy, niższy i miał więcej masy, ale co zrozumiałe był nieco wolniejszy.

Ja preferuję bas szybszy, choc niekoniecznie tak niski i stad zmiana na b200. Poza tym spójnośc dźwięku jest lepsza niz 3-way, a to mój priorytet.

cypher>

Oczywiście, ze mają bas:)Puszczam je bez filtra, bo niedługo dorobię im stożki fazowe i daszek w odgrodach. To zniweluje ich krzykliwośc i poprawi górę.

W tym momencie myslę, że przenosza w miarę liniowo od ok 50-60 hz, a najniższa słyszalna częstotliwośc to 35 Hz.

Wczesniej miałem na wyjściu cd kondy 4uF (teraz mam 2.2) i dało sie usłyszeć 31 Hz.

@madly

taką skrzynkę łatwiej Ci będzie upchnąć w mieszkaniu jak odgrodę ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ładna skrzyneczka, zgrabniutka, taki monitorek szerokopasmowy

:D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

okazja do zakupienia fajnych basowców rft. mogą być jeszcze lepsze od wersji 50watowej, ze względu na inne zawieszenie górne. Tu mamy zawieche z materiału dzięki czemu głośnik może mieć niższy fs.

Ukryta Zawartość

Z tego,co wyczytałem robicie OB aby uniknąć podbarweń jakie daje skrzynia oraz rezonanse. Co powiecie na zamkniętą skrzynię z kamienia,np z granitu? Pozdrawiam

madly, na bardzo szybko :)

tak mi przyszło do głowy jak tymek napisał o zgrabnej skrzyneczce bo bez odniesienia do czegoś na zdjęciu może się wydawać zgrabna.

No bo jest zgrabna, zakładając, że to 15 calowy głośnik, to ma ok. 100cm x 50cm x 40cm minimum ;-) Monitorek ;-) Do mojego Univerka najmniejszy Onken-petite miałby 90 x 60 x 40 cm, też zgrabnie ;-. To już wolę dechę, przynajmniej płaska ;-)

Fatboy - OZ jak dla mnie jest bardzo ok. Z takim basem mogę żyć, zresztą w biurze pobrzękuje mi właśnie OZ. Z burczybasem... nieeeee. W obudowach OZ nie trzeba od razu kamienia :-)

fatboy888, 16 Sty 2009, 02:15

ja też jestem za OZ, ale do muzyki z instrumentami podłączonymi do prądu.

Samo usztywnienie ścianek to nie wszystko. Powstaje jeszcze problem z ciśnieniem wewnątrz obudowy które poprzez odbicia trafia na tylną powierzchnię membrany. W rezultacie otrzymujemy bardziej lub mniej pogrubiony dźwięk. Nie tylko w zakresie basu. Jak dobrze pamiętam wysoka wartość właściwości zwanej tłumieniem wewnętrznym membrany( ja źle napisałem, a tak mi sie zdaje, to mnie poprawcie) ma na celu zminimalizowanie efektu pogrubienia, czyli zniekształcenia dźwięku. W ob ten efekt nie występuje, bo głośniki nie muszą tłumić szumów z wewnątrz obudowy.

zdzislav

Okleiłem matą bitumiczną kosze w elipsach saby. Od wewnątrz i na zewnątrz. Dozgonne dzięki za przypomnienie pomysłu. Nareszcie przestały brzydko rezonować, zachowując swoją fantastyczną "drewnianą" barwę. Dotychczas zwalałem rezonans na deski. A guzik prawda. Wystarczy stuknąć paznokciem w kosz saby. To dzwonek.

isophon leży

znęcam się nad sabą, greencone to interesujące brzmienie, ale wymagające dobranego towarzystwa w postaci zródła dzwięku

Niedługo poznęcam się nad unitra tonsil alnico GD 30/10 o wyglądzie syrenki

Pare słów o moich ostatnich próbach przeobienia Axiom 301 na koaksa.

Porażka, to najdelikatniejsze określenie jakie przychodzi mi na myśl.

Ale od początku, zamocowałem tweeter na dwóch sztywnych drutach podobnie jak na zdjęciu wklejonym przez artPawa.

Cięcie tak jak mi radził jeden z forumowiczów przyjąłem na 8kHz, czyli cewka 0,15mH dla 301 i C dla tweetera 4uF.

Góra nabrała rumieńców talerze dostały "połysku", ale na to co się stało ze średnicą brakuje mi słów ;(

W skrócie można określić to jako wypchnięcie góry, tak też na początku myślałem i próbowałem rezystorem stłumić tweeter - nic z tego, góry było co prawda mniej, ale średnica dalej do D...

Cały urok gdzieś zniknął, instrumenty wybrzmiewały głucho i zupełnie sie rozmazały.

Wywaliłem z toru cewke - jak reką odjął!

Być może nie nadaje się do tego celu cewka na rdzeniu, z drugiej strony nie możliwe żeby aż tak degradująco wpływała na dzwięk :(

Wracając do tematu, zrobiłem próbe bez cewki, tylko z kondem dla góry, no i było niby lepiej, ale góra znowu jakaś zbyt agresywna, jakoś zupełnie nie pasująca do reszty pasma. Próbowałem różnych pojemności od 4 do 1uF ( bipolarne ), jednak bez powodzenia.

Wysokotonowiec niby nic specjalnego, Siemens z magnesem alnico, ale gra całkiem poprawnie, nie słychać zniekształceń, nic nie kłuje w uszy, całkiem sympatyczny. Zgrać go z 301 niestety się nie udało :(

Z ulgą wróciłem do grania fullrange.

Wydaje mi się że może powstaje jakieś przesunięcie fazowe, z tego co wiem najlepiej jest dla dzwięku jesli magnesy są mniej wiecej w jednej płaszczyznie. W tym wypadku są od siebie bardzo daleko, może tu leży przyczyna?

Wracając do cewki, jak to jest zrobione w typowym koaksjalu, woofer jest cięty od góry czy nie?

W temacie wzjemnego położenia magnesów, w Tannoy-u z tego co zauważyłem są do siebie bardzo zbliżone.

Sorry za OT, ale przed zrobieniem desek musze zdecydować się na jakiś głośnik, 301 bardzo mi odpowiada, ale wolałbym coś grającego w całym paśmie.

Pierwsza moja konstrukcja DIY, jeszcze nie skończone - brak tylnej ścianki (podziurawiona sklejka 4mm) i tłumienia,sklejka 18mm, głośniki to saba tweet plus 25 cm:

Dźwięk - nie jest tak dokładny i przejrzysty jak z odgrody ale pojawił się bas i wreszcie mogę słuchać Led Zeppelin i Pink Floydów :)

Ukryta Zawartość

post-19249-100006655 1232124102_thumb.jpg

post-19249-100006656 1232124102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi