Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Goodmansy możesz zastosowac w dedykowanej skrzynce, pewnie zagra najlepiej. Tylko odgroda daje pełnię wrażeń przestrzeni i szybkosci dzwięku. Ja swoje graty wrzuciłem w obudowe typu karlson i niestety nie ma tego co daje odgroda. Ale za to mam fajny basik bez wielkiej dechy, wypełnienie średnicy kosztem pełnej przestrzeni i wysokie jak to z papierowej tubki.

A w jakiej obudowie one siedziały? Zamknięta z otworem stratnym? Goodmansy i tak odpadają bo na początek to cena zaporowa. Karlson to rodzaj obudowy labiryntowej?

B200 jest niezmiernie ciekawy jako fullrange

chłopaki testują, piszą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście ciekawy. Jednak cena również wysoka. Za takie pieniądze to może warto zacząć szukać Axiom? Chyba 201 jest w sam raz do OB? Niestety żeby wejść w takie kwoty zwłaszcza na początku to musiałbym to usłyszeć. W ciemno raczej się nie zdecyduję.

Cena jest odzwierciedleniem jakości tego typu nowego przetwornika. Nie ma się co oszukiwac Tesla za 40zł, daje przedsmak możliwosci dobrego grania.

Kolega cypher miał interesujące audaxy do sprzedania, raczej niedrogo.

Co do B200 , to zbyt wiele jest pozytywnych opinii , aby przejść obojętnie obok niego. Goodmans 201 na pewno fajny, również dość drogi, ale jak gra w OB to już trzeba by sprawdzić na własne uszy. Sadzę że bez oddzielnej wysokotonówki / saby ?/sobie nie poradzi.

Te Goodmansy strasznie mi się podobają. Jest może jakaś strona ze wszystkimi modelami wraz z parametrami i ich zastosowaniem? Można gdzieś w ogóle posłuchać tego typu głośników? Ze względu na małą popularność i dostępność chyba nie jest to łatwe.

Panowie, na allegro pewien sprzedawca oferuje ciekawe elipsy tesli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy ktos zna ten glosnik? Jest dosc sporych rozmiarow, z wysokotonowka saby czy innym papierzakiem ze starego radia mogl by ciekawie zagrac. Cena jest niewielka, a glosnik moze jest cos wart?

Ukryta Zawartość

Witajcie!

Właśnie słucham ze starych szerokopasmowych RCA 12" alnico z 1964 kupionych na amerykańskim ebaju za niewiele $.

Przyznam,że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym co potrafi "złom i makulatura". Gra to pełnym pasmem bez żadnej filtracji. Jeden 12" głośnik robi naprawdę piękna robotę. Ze względu na śmieszną cenę mój mózg nie wygenerowuje jakiś nadkompensacji, czy innych oszukujących naszą duszę mechanizmów obronnych.

Kilka dni zajęło mi porównywanie z sabami, no i saby graja pięknym dźwiękiem, no ale tu mam jeszcze fajniej, ten dźwięk jest-jak to Artpaw określił-poprostu większy. Świetnie jest mieć większy dzwięk, tym bardziej, że pokój też jest dość duży bo ok, 38m kw.

Ciekaw jestem, czy wszystko ok? czy można tak grac z jednego głośnika? i to wszystko?! A gdzie cewki, kondy, pomiary, wykresy?

A tak na poważnie to brakuje mi referencyjnych odsłuchów z odgród "komisyjnie" uznanych za hajedowe.

PS

Jeśli z elektrycznego punktu widzenia jest coś nie tak z tym moim słuchaniem i grozi to jakimś uszkodzeniem, to dajcie proszę znać. Co do basu to jest go o wiele więcej, rzekłbym, że ok. Jednak nie rezygnuję z 15" "wydartych z jakichś starych organów"

Pozdrawiam

pallak

Niestety nie miałem okazji słuchać goodmansów, jednak wydaje mi się że użycie takich z linku powyżej w desce jest "pogwałceniem" samych założeń konstrukcji odgrody, gdyż nie mają one możliwości grania do tyłu za wyjątkiem części niskotonowej. Według wpisów kolegów właśnie ta możliwość znacząco wzmaga odczuwanie przestrzenności i rozrost sceny dźwiękowej.

Jakiś czas temu miałem okazję słuchać visatonów u jednego z forumowiczów i muszę powiedzieć, że warte są każdej wydanej na nie złotówki...

Czy w odgrodzie rzeczywiście chodzi o to żeby słuchać tylnej części membrany? Mi się wydaje, że zależy nam na jej odseparowaniu a nie koniecznie słuchaniu. Część osób stosuje dodatkowe głośniki wysokotonowe, które często również mają zakryte kosze, więc nie jest możliwe wykorzystanie tylnej strony membrany.

odkryte kosze są kluczowe w OB. Odbicia od ściany z głosnikiem robią ten czarujący oddech, scenę typu stadion i efekty 3d

w allegro są b200 już ze stożkami za 800zł

:)

W idealnej odgrodzie faktycznie chodzi o to aby odseparowac od siebie dwie strony membrany. Fizycznie taka rzecz nie istnieje, wiec zawsze czesc energii z tylnej strony membrany zostanie wypromieniowana mimo duzej odgrody np 2mx2m. Natomiast jest druga idea odgrody-dipola, w ktorej to wlasnie energia tylnej strony membrany jest pozadana, i to ona tworzy ta niespotykana aure dzwieku, ktorej tak szukaja audiofile. To dlatego w odgrodzie-dipolu chetnie stosuje sie papierowe stozki wysokotonowe bez zamknietej obudowy, aby promieniowaly rowniez do tylu. Koncepcje odgrody-dipola mozna zrealizowac przy zastosowaniu tradycyjnych kopulek, montujac po prostu dwie tak jak w dipolach linkwitza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Temat odgrod-dipoli jest bardzo rozlegly i konstrukcji jest naprawde wiele.

Ukryta Zawartość

A co myślicie np. o BG 17 i BG 20 Visatona? Są o wiele tańsze i może nie takie najgorsze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw, 25 Sty 2009, 23:52

>odkryte kosze są kluczowe w OB. Odbicia od ściany z głosnikiem robią ten czarujący oddech, scenę

>typu stadion i efekty 3d

Ostatnio oparlem obok jednej odgrody plyte MDF lekko zaslaniajac jeden bok i juz caly czar prysl!

Co wiecej czym robie wezsza odgrode tym mam lepsza stereofonie i oddech. Na szerokich dechach (okolo 60 cm) gubi sie juz ten efekt.... Tak wiec odbic! i to jak najwiecej jest wskazane:)

A stwierdzl ktos wplyw okleiny/faktury na sklejce na dzwiek? Obecnie "jade" na golej sklejce, ktora ladnie rezonuje. Chcialbym w przyszlosci zainwestowac jednak w ladna sklejke z jakas naturalna okleina/lakierem, ale boje sie ze usztywnienie tym sklejki moze wplynac degradujaca na dzwiek...

józek ma dwa fajne woofery na sprzedaż.

Ukryta Zawartość

post-4291-100005666 1232996046_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takie pytanie, robiąc jeden z projektów Lampizatora na sabkach i alphardem, w jaki sposób łącze przetworniki? Wszystkie równolegle, czy też np sabki szeregowo i to równolegle dopiero do alpharda... ? Bo łącząc wszystko równolegle chyba dość niska impedancja wyjdzie calej kolumny... ?

na stronie Lampizatora jest schemat zwrotnicy dla Endorphine

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiekszosc osob napedza swoje konstrukcje lampiakami wiec tu niska impedancja nie jest az tak istotna a wiem ze u niektorych ksztaltuje sie w granicach 1 Ohma bo maja podlaczone nawet po 4 glosniki na kanal ;)

Laczenie szeregowe dwu glosnikow IMO jest dopuszczalne jedynie wtedy kiedy sa to takie same glosniki, inaczej z dzwieku moze sie zrobic kiszka nie mowiac juz o tym ze nie da sie tego sensownie filtrowac gdyz przez oba glosniki plynie ten sam prad...

To z czterema głośnikami to niby do mnie ? :-)

O ile mnie pamięć nie myli to wzmacniacz "widzi" impedancję głośnika niskotonowego, reszta chyba nie ma większego znaczenia. Ale może się mylę.

artPaw, 26 Sty 2009, 11:01

>membrany z tutkami grają ohydnie

Nie wiem jakich głośników z tutką miałeś okazje słuchać, ale mam wrażenie że wrzucanie wszystkich razem do jednego worka to spore nadużycie.

Powiem więcej, tylko koaksjale i takie z tutkami zbliżają się najbardziej do muzyki granej na żywo.

Narażę się sporej grupie forumowiczów, ale co tam ;-P

wstrętnie jak to określiłeś, grają dla mnie zestawy wielodrożne, z filtrami w torze w szczególności.

Ostatnio eksperymentowałem trochę, pisałem o tym wcześniej.

Próbowałem w domowych warunkach zrobić z Goodmansa 301 głośnik współosiowy, bo tylko takie wielodrożne uznaje.

Od jednego z forumowiczów dostałem do testów ( dziękuję i pozdrawiam ) pudełko pełne cewek taśmowych, powietrznych i rdzeniowych, sporo różnego typu kondensatorów i zielone tweetery saby.

Wyszła z tego kompletna klapa, nijak nie udało się zbudować spójności dzwięku, żadnej wersji nie byłem w stanie sluchać dłużej niż 30 minut, totalny downgrade porównywalny chyba tylko z wpięciem jako zródło podłego cd.

Sprawa wydaje się prosta, ale zbudować głośnik tego typu grający muzykę potrafią chyba tylko najlepsi, na przykład Tannoy.

Była jeszcze inna próba, u wspomnianego forumowicza.

Słuchaliśmy głośników saby 20 cm i tweetera do kompletu, w ich torach cewki i kondensatory, jakiś 15" woofer, zdaje się EV filtrowany aktywnie, całość na deskach.

Muzyka, spokojny klimatyczny instrumentalny jazz.

Brzmienie i barwa bardzo przyjemne, ładna scena, ogólnie super :)

Zaproponowałem podłączenie 20-ki fullrange.

Na poczatku głownie dało się odczuć brak skrajów pasma, ale po chwili było słychać wyraznie że poprawie uległa lokalizacja instrumentów, wybrzmienia stały się prawdziwsze, pojawiła się większa gęstość, nasycenie i wypełnienie dzwięku, po prostu grała muzyka.

Robiliśmy porównania kilka razy, w utworach w których nie przeszkadzała pofalowana charakterystyka saby i nie były bardzo istotne skraje pasma wersja fullrange biła na głowę tą wielo głośnikową.

Zgodnie stwierdziliśmy że filtry w torze to killer dzwięku.

Cały wic polega na znalezieniu głośnika który można by puścić bez filtracji, jak dla mnie takim głośnikiem jest 301 i zdecydowanie wole niedobór góry niż pełne pasmo, ale połatane jak Frankenstein...

Właśnie próbuję się jakoś ustosunkować się do tej tezy o głośnikach z tutkami, i przyznam nijak mi to nie pasuje do mojego wynalazku z tutką właśnie RCA 12" alnico magnes typu "podkowa" 4 ohmy. Po prostu gra muzyka i nie chce mi się przy tym grzebać, a z 12" mam bardzo przyjemny-jak na ob-bas.

Do sab myślę dorobić obudowę cello, tę rezonującą z cienkiej 4mm sklejki. Ciekaw jestem co wniesie rezonans

A tak w ogóle to ciągle gram z mdf-u 18-tki. Cóż za zaniedbanie!

Pozdrawiam

pallak

Przepraszam za zamieszanie. Zapomniałem, że są axiom i triaxiom. Swoją drogą chyba wolałbym te pierwsze chociaż żadnego nie słyszałem. Taki tubki wysokotonowe jakoś do mnie nie przemawiają.

Czy generalnie jeśli chodzi o brzmienie funkcjonyje zasada, że:

axiom 201 < 301 < 401?

To fakt. Mam Alpharda gitarowego w piecu do gitary własnej roboty. Sporo się na plus zmieniło jak mu wyciąłem właśnie żyletką tą tubkę papierową.

• Pokaż nowe odpowiedzi