Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

mamel, 11 Mar 2009, 21:33

mamel sam siebie musi prostować:

8 elips w kupie, więc kwadrat = 64 (!!!)- jaka to powierzchnia membran w okolicy rezonansu!

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mamel, mowiac o 64, masz na mysli golsnosc. Ale jesli policzysz powierzchnie jaka ruszasz powietrze to te 8 elips bedzie pewnie niewiele wieksze niz jedna 15". Z moich pobierznych wyliczen wynika, ze 8 elips 10x20cm jest tylko 10% wieksze niz jedna membrana 15".

Nie liczyłem, możesz mieć rację lecz Witord pisze, że dla tłoków w odgrodzie moc akustyczna z powodu wrostu reaktancji rośnie w kwadracie a rezonans schodzi. Ten efekt przerobił Obywatel.

Problemem jest wzrost kierunkowości jak w zespołach do nagłośnień - trzeba ciąć nisko.

To prawda z moca, ale na ogolne wrazenie glebi i miesa skladaja sie jeszcze inne czynniki. Nie uzywajac pudel warto ruszyc jak najwiecej powietrza i ja wlasnie ide w te strone. Moje nowe zabawki do pudla sie nie nadaja, ale za to Fs=24Hz. Link dla zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Roomy z goodsoundclub uważa że dipol przy niskich czestotliwosciach niszczy naturalnosc niskich tonów i brak jest tego basowego uderzenia- z tym akurat sie moge zgodzic. nigdy nie udalo mi sie z dipola uzyskac konkretnego basowego pierdolniecia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest dość powazny zarzut i zaczyna mnie to niepokoić...nigdy nie słyszałem OB a planuje ich budowę, Słucham rocka i metalu wiec, drive,power i kop na basie by się przydał...

Drive jest zajebisty, wykop też ale całkiem inny niż z obudowy. Bardziej suchy, krótki.

Trzeba też starannie dostroić zwrotnicę bo czasami lubi się wdać jazgot. Papierowe, wysokoefektywne membrany są bardzo szybkie i czasami w ciężkim graniu brakuje takiego brutalnego mięcha na dole.

bas basem,

ale do rocka i metalu należy pogłówkować i dobrać średniotonowy. Sabcie i pochodne grają fatalnie w takim repertuarze. Coś dużego jak np. biflex by się przydało.

Brak kopa w dipolu? Nonsens :)Do kopa potrzeba po prostu pradu, a dipol potrzebuje go jeszcze wiecej niz klasyczne kolumny zeby miec kopa. Dwie 15-18 calowki na strone ze sporym Xmax, 150-200w tranzystora, filtry aktywne i wykop taki, ze klate ugniata jak reka mistrza Mario ugniata ciasto na pizze :)

Na diyaudio w jednym z watkow chlopaki glowkuja juz 1.5 roku nad systemem dipol z tego co widze ostatnia ich wersja systemu to 15w dhtlampa na srednicy, po dwie 15" na bas napedzane tranzystorem 200w ale i tak na bumbum chca wykorzystac 3 suby oz...

No i to tak właśnie chyba jest, że do +/- 70-80Hz bez problemu dociągnąć z deski a niżej sub.

Ale takie granie jak ciężki rok, 200W z deski? po co! - już nawet nie mniejsze koszty.

W takim graniu najlepiej się sprawdza porządny horn ... i znowu zostaje ... JBL

Ale człowiek jest ciekawy więc całe życie główkuje

oczywiście skucha - przepraszam - nie 300% tylko 150% ale i tak masakra

Ariel616

Ty sie przestan niepokoic, tylko stawiaj dechy. Jesli rock itd. to uwaga ArtPaw jest bardzo celna, przy takiej muzie jest potrzebne dobre wypelnienie dolnej srednicy, a to- tylko z wiekszego glosnika.

A jesli mowa o tym ostrym wykopie na basie to mialem na mysli typowy bas syntetyczny (skalpel itd.) no i w tej sytuacji uwazam ze dipol nigdy nie lupnie tak jak np. oz.

Ja do calej sprawy podchodze hobbistycznie i zamierzam sprobowac wszystkiego co mozliwie.

Duzo frajdy z tego...

cos wam pokaze, coprawda nie ogdroda ale tez sa zajebiste :) przytargalem je z ostatniej podrozy sluzbowej do Czech. To kinowe Tesle AKR-153 w absolutnie orginalnym stanie, swiezo po remoncie obudowy. To "mniejsza" wersja od AKR-303 o ktorej pisalem jakis czas temu. Wysokie na 170 cm, szerokie 80 i glebokie 40cm. Bassreflex 280 litrow z Tesla 932, srednica to 3 elipsy 667 na strone plus horn ART 481. Graja pieknie, szczegolnie bas robi wrazenie. Jeden ARO932 byl reparowany ale go wymienie bo mam jeszcze 2 pary w idealnym stanie. Jest duzo powietrza i potezna scena. Tylko WAF zerowy...a oto one:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jak tak podsumuje swoje 4 miesiące walki z odgrodami. Pisałem wcześniej, że gdybym miał wybierać głośniki na zawsze to jednak zostawiłbym Harpie. Teraz się zmieniło, nie bardzo widzę powrót do bruczybasów. Kombinowałem dużo, na koniec jak to zwykle bywa wróciłem prawie do punktu wyjścia. Moje 18 calowe Eminence w końcu się dotarły i zaczęły grać, wcześniej byłem o krok od wrzucenia rezystorów na saby .... Na szczęście nie ma takiej potrzeby, wcześniej dołożyłem dodatkowe 100uF na sabe bo wydawało mi się, ze jest dziura w okolicach 400-500Hz, ale jak basowy zaczął grać jak powinien, to zrobiło się tego zakresu za dużo (buczało) i kondensator wyleciał. Ostateczny układ jest prawie identyczny z układem proponowanym przez Fikusa, na wysokim kondensator 3,9uF, na średnim cewka 0,39 i kondensator 82uF, na niskim cewka 4,5 i kond 68uF. Bas w przeciwfazie.

Nie wiem ile w tym osłuchania się ze sprzętem i ile autosugestii, ale chyba to jest optimum które mogę wyciągnąć z tego wszystkiego. Lekko mnie zmęczyło już to ciągłe grzebanie, musze odpocząć. Pokombinuje jeszcze z ustawieniem i pochyleniem, bo wydaje mi się, że lokalizacja i scena mogłyby być lepsze. Tak czy inaczej jestem zafascynowany tymi papierowymi głośniczkami z przed pół wieku i bardzo żałuje, że postęp technologiczny idzie w kierunku tandetności i upraszczania wszystkiego zamiast rozwijać dobre wzorce i technologie. Nasze dzieci będą bardzo nieszczęśliwe zyjąc w świecie plastiku i tandety.

• Pokaż nowe odpowiedzi