Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

mhmm to już sam tego nie rozumiem. Kolumny przez ostatnie 20 lat były w miejscu, w którym raczej by mnie nie okłamano co do ich przeszłości. Co dziwniejsze na śrubach jest jeszcze zielona farba, więc wygląda to jakby było tak w oryginale. No nic, dzięki za info!

Piotr__, 30 Mar 2009, 11:23

>czy ktokolwiek z tego watku wie jak graja te same kondensatory siemens mkV z tym dodawanym firmowo

>kablem zalanym w jakims gownie i kondensatory bez kabla z metalowymi wypustkami bezposrednio do

>lutowania? Gdzies dawno temu chyba ktos pisal ze w jakis sposob pozbywal sie tego "firmowego"

>podlaczenia i porownywal jak bylo z nim i na golo. ale nie moge niestety tego

>odnalaesc???

Panowie, to, czym to jest zalane to jakaś żywica. Udało mi się tego pozbyć. Obstukałem to młotkiem i przecinakiem, ale trzeba BARDZO delikatnie żeby nie naruszyć wyprowadzeń i dekielka kondensatora.

No i IMHO szkoda zachodu, bo nie słyszę różnicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>qbusek

RFT z metalową klapką też się trafiały

Ukryta Zawartość

ale jeżeli to jest 18'' to nie jest rft3702 tylko inny model (zresztą metalowa nakładka też to wyklucza, chyba że głośnik modyfikowany/naprawiany). 3702 mają kole 16'' (40cm) i powinny wyglądać tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Metalowa nakładka sugeruje że ciągną dość wysoko więc pewnie trzeba je będzie mocniej ciąć od góry. A resor jest papierowy? Bo na tej fotce dziwnie wyszedł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rft są świetne i tak jak artPaw napisał, lubią sporą odgrodę. Kiedyś zrobiłem sobie odgrode mniej więcej 2x2m. Siedział w niej właśnie rft 16" Decha jak widać prowizoryczna. Opierała się o coś tam, ustawiona na dłuższej ścianie, wiadomo z powodu jej wymiarów. Nigdy nie dorobiłem sie takiej drugiej, bo po tygodniu przeszedłem na " sub-sat OB" z która walczyłem przez kilka dobrych tygodni jeśli nie miesięcy. A walczyłem dlatego bo nie mogłem uzyskać takiej spójności dźwięku jaką miała jedna decha vs sub-sat. W każdym bądź razie bardo mile wspominam dźwięk tej pełnopasmowej odgrody. Co do basu to był świetny. Głośnu, miał mięcho i schodził naprawde nisko - prawdopodobnie dlatego bo odgroda ustawiona była na dłuższej ścianie i room gain zrobił swoje. Niestety musiałem sprzedać rft bo potrzebowałem kapuche - studiuje na dziennych. Ale wiem ze jak tylko na wakacje zarobie troszku to znowu kupuje rft i wsadzam je w 2,5x2,5m odgrody. Na średnice pójdą zmodernizowane saby 20cm a na wysokie - tak jak były 10cm saby. Tylko jest jedno co mnie zastanawia. Jak to zagra w stereo? Bo z tej jednej odrody potrafiłem słuchać muzyki całymi godzinami, całe płyty leciały, przez jakiś tydzień. Opery, muzykę filmową, jazz, rock, mocniejsze uderzenia, jakieś popowe ścierwo. Odgroda łykała każdy rodzaj muzyki. Nie tylko ze względu na bas, ale właśnie średnica robiła ogromne wrażenie. Do tego ogromna dynamika - taka od niechcenia. To chyba było bardziej melomańskie niż audiofilskie :) Później modernizowałem to wszystko, aż doszedłem do 4 drożnego kołchoźnika, grał super, ale nie miał basu :/

Ukryta Zawartość

post-15620-100007512 1239739532_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a kołchoźniki wyglądały tak :

:)

Ukryta Zawartość

post-15620-100007508 1239739859_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy tak szerokiej odgrodzie (dla góry i środka też) to te "stepy" już nie egzystują ale znikają też kochane, dodtkowe, pozorne lokalizacje ...

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zdzislav, 15 Kwi 2009, 15:37

>Współosiowość? Chodzi Ci o ułożenie głośników na osi wertykalnej?

Tak , chodzi o położenie w jednej linii - na osi wertykalnej :)

Ukryta Zawartość

Panowie! - nasze Alle to już prawie jebaj

Niedługo chyba w każdym "salonie" będą grały stare Gerdy w desce

Ukryta Zawartość

< ułożenie głośników na osi wertykalnej? >

Moim zdaniem bardziej słyszalne jest skorygowanie fazy przez cofnięcie małej sabki o kilkanaście mm.

Mocny Klient, 15 Kwi 2009, 13:41

>Zdzisław !

>

>Czy " współosiowość " położenia głośników w konstrukcji , nie przeszkadza ?

Aha teraz rozumiem. Czy przeszkadza? W sumie to nie wiem bo nie miałem punktu odniesienia/porównania. Mi nie przeszkadzało. Eksperymentowałem tylko z przykręcaniem głośników od przodu i od tylca. I chyba najlepiej jest od tylca z frezem. Próbowałem różne materiały na deche. Drewno wygrywało. Dlatego mam zamiar dać deche ze sklejki, a po bokach osb - zeby zaoszczędzić kasę. Tak wyglądał sub sat z drewnianą satelitką:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

inne wariacje na temat:

W tych przypadkach punktowe źródła nie były złe. Właśnie najbardziej mnie zastanawia jak będzie na 2,5x2,5m dechach.

A słuchaliście może wbudowanych głośników w ścianę? Jak tam stereo "wygląda"?

Ukryta Zawartość

post-15620-100007405 1239821867_thumb.jpg

post-15620-100007406 1239821867_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdzislav, 15 Kwi 2009, 20:57

Takie wymiary to wyłącznie do basu.

Saby faktycznie najlepiej zachowują się na sklejce 12mm szerokość 400mm korekcja fazy 12mm bafle step 34mm (dla 400mm) i pozostaje ustalenie odległości środka od basu.

Na większej i grubszej desce środkowy zaczyna grać dołem a robi to kiepsko więc po co; tym bardziej, że ma być w przeciw fazie.

No właśnie, pamiętam, że świetny bas uzyskałem jak rft było podłączone w przeciwfazie. Sabę próbowałem na dechach o szerokości 400mm,(plus osobno bas) nawet dałem 2 na taką dechę. Ale za cholerę nie mogłem uzyskać spójnego dźwięku. Zawsze brakowało mi pasma między basem a środkiem. Zawsze. Średnica i reszta grała swoje, a bas swoje, całkowicie odklejony od reszty. Oczywiście mam fotki :) Ale już nie będę śmiecić hehe. Dlatego uparłem sie na takie duże dechy, Ale też mam wątpliwości.

Wydaje mi się po prostu, że coś w stylu projektu dwunastego Mr. Fikusa nie chce zagrać w moim pokoju, a Takie np. P18 to według mnie spory kompromis w dziedzinie basu. No cyba, że ktoś lubi bas z budy dla psa - hucząco, buczący i do tego bez zejścia.

Aha. Na tej ogromnej desce saba 20cm grała bajecznie, była cięta 100uF. Później czegoś podobnego nie udało mi sie uzyskać na wąskiej desce.

Z tymi wielkimi dechami to nawet nie byłby problem , mogłyby stanowić nową scianę . Pokój odsłuchowy byłby najwyżej trochę węższy lub krótszy , a i zabudowa całej ściany jest estetycznie bardziej do przyjęcia niż wolno stojące wielkie płaszczyzny .

Pozostaje jednak problem kierunkowości głośników z takich odgród .

Eksperymentowałem z wielkimi kartonami po lodówkach , zastawiające całą ścianę . Stawiając je równolegle do ścian , dźwięk całkiem się rozjechał . Aby odsłuch w takich warunkach był do przyjęcia , przestrzeń odsłuchowa musiałaby być ogromna .

Pozostaje więc kompromis ustawiania pod kątem i ograniczonych gabarytowo odgród , no chyba że nowy " pokryzysowy " ład ekonomiczny pozwoli nam posiadać przynajmniej 80 - 100 metrowe pomieszczenia odsłuchowe :)

Zdzislav dla eksperymentu by byc moze juz nie bladzic wywal te saby ze srednicy wrzuc elipsy isophona na deske z wiorowej 3cm ale nie bardzo szerokiej i daj 140-180uf bedzie znakomity wyzszy bas i bedzie stereo, straci tylko troche szczegolowosc i darcie mordy :)

Pozdrawiam

Wszystkie projekty Łukasza odnośnie sabek uwzględniają wykorzystanie promieniowania obu stron membran.

Stąd stosunkowo wąskie deski, duża swoboda, przestrzeń, pozorne lokalizacje i wzrost dynamiki.

Zwiększając odgrody pozbywamy się tych efektów.

Problem z basem w odgrodzie, praktycznie jest nie do pokonania. Tylko kompromis.

Wcześniej pisano o tym jak chłopcy już kilka lat próbują i zawsze dochodzą do suba.

Akustyki nie przeskoczy a do tego nie ma głośnika - niska moc, ponad 95dB i pasmo!

Spróbuję z chytrą korekcję aktywną dla dołu +40dB poniżej 50Hz. Jak coś wyjdzie - napiszę.

To prawda, jedynym, ale niezbyt latwym do spelnienia warunkiem jest dobry basowiec. Ja przekonalem sie do dech dopiero po odpowiednim zamontowaniu w dechy Tesli ARO...

SUB? - fuj! a pewnie że tak!

Ale ile można czekać na kolejną parkę ARO!

I znowu trafi się jakiś ortodox co da x 4

Jakoś to trzeba obejść

Moje dechy basowe nie sa zbyt wielkie, ale za to ciensze i sztywne, bo zaadaptowane ze sklejki transportowej :) basik pierwsza klasa.

Korci mnie jeszcze zeby sprobowac wiekszych dech i mysle ze pewnego dnia dla proby wladuje je w dechy wysokosci co najmniej satelit... ale to juz bardziej dla sportu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O !!! pięknie jest - tak bym to widział też u siebie.

Z kolorkiem włącznie.

A dla czego obaj z Arturem macie elipsy?

To jakieś nowe poufne wytyczne?

a ja wam powiem ze bas z odgrody wcale nie jest jedyna opcja. U mnie graja aro-932 w orginalnej czeskiej obudowie z lat 60 tych, tak jak w pepiczkowych kinach 50 lat temu :) Obudowa wykonana z drewna i chyba pilsni, sandwich, lekko wytlumiona nie znanym mi materialem. Kubatura okolo 300 litrow. Powiem wam ze w kwestii basu nie bede dalej szukal. Jedyne co planuje to przy odrobinie wolnego czasu (mam nadzieje ze w tym roku), dam je do znajomego lakiernika w celach renowacyjnych. Zaloze dobre zaciski glosnikowe, moze dlubne zwrotke zeby nizej ciela, i bas mam z glowy. Jezeli macie miejsce i ochote to poexperymentujcie z duzymi (wielkimi) BR, to naprawde nie glupia opcja. Dla posiadaczy Tesli moge podeslac podgladowe fotki orginalnych obudow.

Ostatnio sluchalem tego typu bas co Tesle, w moich ex T+A TMR 160, z tym ze wtedy potrzebowalem 200 dobrych wat, teraz jest to samo przy 20 watach ze starego duala. Cos w tym jest :) Pomijam fakt ze moj system jest cholernie niedopracowany, mimo tego efekt jest na tyle dobry ze nie chce mi sie wogole przy nim dlubac :) poprostu sluchac...

Wkleje fotki jak skonczy ten projekt.

Z innej paczki: mam 2 sztuki Tesli ARM-9408, sa to "extended range woofers", sprzedajacy mowil ze sa to sredniaki. Kupilem je celem porownania z Biflexami 420 w kwestii mid bassu (projekt P24 sie klania :). 15 calowe sredniaki z magnesam Alnico i efektywnoscia 100db to moze byc cos!!! oto fotka podgladowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie to samo sprzedawał ale nie sprzedał. Pisałem do artysty ale nie raczył odpowiedzieć.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi