Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden z bardziej praktycznych patentów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23808-100006893 1271638204_thumb.jpg

post-23808-100006894 1271638204_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fakamada>

Skąd są te fotki? Możesz podać link?

Znalazłem już te odgrody tutaj:

Ukryta Zawartość

Właściciel nie może sie zdecydować, czy wybrac Visatony B200, czy Saby:)

post-4255-100006888 1271657547_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej. Wymieniłem z tym gościem sporo korespondencji. B200 to była tylko chwilowa znaomość :) Ah te błędy młodości :)

Tu masz wątek. Warto przejrzeć od deski do deski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem jeszcze poczekać z wpisem bo jestem na etapie prób, ale że w wątku został poruszony temat podobnych odgród to zdecydowałem sie podzielić moim doświadczeniem. Niedawno w poszukiwaniu lepszego dźwięku wykonałem prowizoryczną odgrodę z tektury introligatorskiej sklejonej z kilku warstw na projekcie z tej stronki:

Ukryta Zawartość

Zrobiłem wysokość 122mm. głośniki to dwie saby tiggesa na środek i górę, a na dół 15" RFT i... oniemiałem z wrażenia. Robiłem różne kombinacje z tymi samymi głośnikami na wąskich dechach, na wąskich i RFT na szerokiej, na średnich,odsłuchałem też kilka innych konstrukcji, ale to co usłyszałem z tej prowizorki, scena w głąb, do przodu, instrumenty poukładane, wszystko spójne z wykopem, a jak trzeba to lekkie i wręcz namacalne, a do tego jak się kiedyś wyraził kolega "music" instrumenty mają pudła rezonansowe. Następnie wyciąłem spiralę archimedesa, ale efekt jak dla mnie usiadł. Teraz próbuje z dodatkowym głośnikiem w bocznej ściance, ale tu więcej zabawy ze zwrotnicą bo w oryginale jest filtrowana aktywnie i mono, a ja chcę zrobić na pasywnej. Dochodzę do przekonania, żeby odgrody dobrze zagrały to potrzebują wielkich dech, za równo średnica jak i dół, oczywiście piszę o moich głośnikach. Jedynie co mi się nie podoba w tej konstrukcji to brzydota , wygląda to jak słoń w składzie porcelany, w tych moich 20m2, ale jeśli się układ sprawdzi pomyślimy o tym, żeby oprócz słuchania można było na to patrzeć. Na razie nie chcę mi się za bardzo robić porządnej obudowy bo słucham i słucham.

post-16820-100006877 1271671194_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratulacje ! Fajnie, że poszedłeś swoją własna drogą w temacie kształtu odgrody.

Masz juz jakieś spostrzeżenia nt. optymalnego kąta rozchylenia ścianek ? Podobno mnimum, aby wyrzucić ich rezonanze powyżej punktu podziału (300-500hz) to po 10st. na każda ze ścianek, czyli na każde 6cm ścianki, odchylamy ją o 1cm. Tyle ma niby wystarczyć.

Jesli mogę coś zasugerować, to spróbuj skośnych skrzydełek. Powinna poprawić się scena. Z moich doświadczeń wynika, że im węższa deska dla Sab tym lepiej. Wczoraj wrzuciłem je na karton o szerokości zaledwie 25cm wysokości 80cm. Takiej przestrzeni jeszcze nie miałem. W stosunku do dech 50x100cm poprawa bardzo wyraźna.

Ja na docelowej desce planuje patent podobny do tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz czytałem, że ścinki obudowy nie powinny być symetryczne, ale skrzydła są różnej długości i to już wprowadza niesymetryczność. O nachyleniu tez myślałem i z innych względów, aby nisko umieścić głośniki i żeby magnesy były na jednym poziomie, ale o rezonansie nie słyszałem to może być ciekawe rozwiązanie. Co do wąskiej deski to z moich spostrzeżeń gdy bas jest na jednej desce z pozostałymi to jak dla mnie bardziej realna jest scena.

Fakamada, a przy okazji trochę nie w temacie, jestem na ukończeniu taniego klona SUN AUDIO na 6S4S między innymi dzięki Twoim wpisom, a Ty jak czytałem masz klon na 2A3 dał byś się namówić na spotkanie zobaczył bym co mój jest wart, też jestem z okolic Warszawy.

Niestety waska deska to duzy problem z baffle step. Niektore glosniki sa tak wybredne, ze podbicie moze miec nawet 6db. Generalnie mozna to skompensowac, jednak w takim przypadku niskotonowiec musi grac wysoko, a jak wiadomo wiekszosc 15 calowcow powyzej 500hz juz nie gra dobrze. W takiej sytuacji wersja 4way staje sie najbardziej optymalna.

Hej, nie tyle chodziło mi o nachylenie odgrody, co o rozchylenie podpór. A skośne podpory dają szerszą dechę na basie, ale już trochę węższą na wysokości Greencone'ow.

W kwestii lampowca to pomyliłeś mnie z kimś innym.

Niestety :/

Chętnie zagościłbym u siebie jakąś miłą triodę :)

MeloV8:

Zgadza się. Podsyłałeś mi kiedyś nawet opmiary. Można z tym walczyć montując głosnik w narożniku. Ja osobiście nawet na szerokiej descę łączę Sabę z 12" przy ok. 500hz, bo lepiej mi gra.

fakamada

Sory rzeczywiście pomyliłem, ale zapraszam. Eksperymentowałem z roztawieniem scianek i najlepiej pasował układ wąski roztaw środkowe i szeroki boczne, natomiast rezonans na tekturze chyba jest minimalny, na desce przetestuje Twoją propozycję. A w tej Twojej nowej konstrukcji te otwory to rodzaj otworów stratnych, słuchałeś juz takiej konstrukcji czy idziesz w ciemno.

Takie okienko miałoby symulować wąską dechę, tzn. przepuszczać odbity od tylnej ściany dźwiek z powrotem do słuchacza. Wątpie jednak, żeby dawało to aż taki efekt jak wąziutka odgroda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nikt sie nie skusi? Glowy nie dam ale wyglada to na nowiutkie saby z lat 70-80 na twardym zawieszeniu.

Ukryta Zawartość

Czołem,

Jestem z Torunia. Czy można odwiedzić ciebie w Toruniu i w wolnej chwili posłuchać twoich OB ?. Podaj numer telefonu aby się umówić albo jakieś inne namiary.

Witam kolegow.

Jestem przejazdem we wroclawiu w ten weekend.czyktorys z kolegow ugoscilby mnie ze swoimi OB w celu porownania doswiadczen? Nigdy nie slyszalem nic poza wlasnym zestawem ;)

Witam.Znalazłem takie coś na temat swoich telefunkenów.Może dać je do zwykłego ob i dodać gł. wysokotonowy? Poradźcie coś...

link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam-mam pytanie czy ktoś już robił coś na głośnikach ISOPHON P30/37A w wersji dla ECHOLETTE ?-(tzw.ECHOLETTE GOLD)-głosniki cieszące się uznaniem u naszych zachodnich sąsiadów(i nie tanie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Przymierzam się do budowy odgród. Posiadam parę RFT L3416 i 1 sztukę L3404. Chciałbym wiedzieć czy warto dokupić jeszcze jednego RFT do pary i włożyć po 2 w "deskę" Czy może jednak kupić Saby? Może ktoś porównywał te głośniki i ma jakieś doświadczenia z nimi związane??

Z góry dziękuje za pomoc.

@fakamada

>Jest możliwość złożenia zamówienia u p. Ogonowskiego. Przy wiekszym zamówieniu cena 100zł/szt. Cena

>bardzo dobra zważywszy, że waga 1szt. to ok. 1kg.

Czy możesz sprecyzować większe zamówienie? Wstępnie jestem zainteresowany, to dobra cena na taki autotransformator ale nie wiem czy warto czekać, czy są szanse że będzie tylu chętnych. A orientujesz się, jak wyglądałaby cena "w detalu"?

Ogonowski będzie miał materiały za jakieś 2 miesiące. Na razie jest nas chętnych na 6 szt. Cena od 6szt. to ok.100zł. Przy mniejszej ilości między 130zł, a 150zł w zależności od tego jak się dogadasz :)

Cena owszem i bardzo dobra patrząc na ceny na Ebay.

Ja w zasadzie jeszcze się wacham, bo po wymianie wooferów nie odczuwam potrzeby sciszania Sab, jednak w przyszłym roku może na warsztat pójdą jakieś tuby i wtedy takie trafa byłyby jak znalazł.

pomiary bardzo ciekawych gwizdkow saby z najwiekszym magnesem DEW, podobno najlepszy model

Ukryta Zawartość

post-4563-100006111 1272448562_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jak zwykle ta cholerna dziura przy 5khz, z którą nie da się nic zrobić. Noo może coś da się jednak zdziałać, ale niestety kosztem ostatniej oktawy.

to chyba typowe dla owczesnych tweeterow, wszytskie saby maja podobna charakterystyke, zreszta nie tylko saby bo i isophon hm10. Pozostaje filtrowac je wyzej.

Ponizej isophon hm10

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomiary pokrywaja sie z tym co mierzylem u siebie. Spadek ponizej 7khz to normalka przy tweeterze saby. W moim przypadku owalna saba bez problemu odtwarzala czestotliwosci do 5-7khz. Zadnej wielkiej dziury na 5khz nie stwierdzilem.

• Pokaż nowe odpowiedzi