Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Te głośniki wyglądają sensownie: RFT Alnico 15'', efektywność 96 db.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już parkę takich mam tylko ciągle brak czasu żeby wypróbować je z Sabami. A może ktoś je testował? W sieci jest sporo pozytywnych opisów starych głośników RFT.

Ukryta Zawartość

............... uff - wczorajsze wypociny ;) jedna już stoi ;P (tylko głośniki wkręcić) ..................................

Ukryta Zawartość

post-9508-100001043 1193832747_thumb.jpg

post-9508-100001044 1193832747_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do mnie właśnie dotarł 'dawca' głośników - uszkodzona Saba Wildbad 11, a w niej na szczęście sprawne dwie ładne 10teczki i dwie elipsy :) Teraz czas na poszukiwanie sensownych głośników 15' na dół pasma.

hififreak.wordpress.com

..... Jeszcze parę dni i skończę odgrody.

Jednak pozostaje jeszcze problem zwrotnic ;/ jaką drogę wybrać, żeby było dobrze ? Zwrotnica pasywna - czy może jak ktoś wcześniej polecał aktywna ?

Na razie mam jednego wzmaka - mógłby zasilać wszystkie głośniki ... jednak zastanawiam się nad dokupieniem drugiego (choćby tymczasowego - na lampę jeszcze nie mam funduszy) tak ażeby stworzyć bi-amping: elipsa, średniotonowy i wysokotonowy zasilane z jednego, a 2 woofery z drugiego. W tym przypadku nie byłoby raczej problemu z dopasowaniem do siebie skuteczności głośników.

A jeżeli tak - to jaką zwrotnicę aktywną wybrać ?? Czy może coś z gotowych rzeczy czy może z DIY jest coś ciekawego na forum ?

Proszę o pomoc i sugestie w tym temacie.

Pozdrawiam!

Szukam źródełka na Alpharda RW1500 ale w wersji 8Ohm. Widział ktoś może w normalnej ofercie, tam gdzie sprawdzałem mają czas realizacji kilka dni, a potem okazuje się że już u dystrybutora nie ma tego modelu ;(

Może są jeszcze jakieś inne głośniki, które by sie nadały do tego celu (15', sztywne zawieszenie, 8Ohm i wysoka efektywność).

hififreak.wordpress.com

Ja Alphardy zakupiłem w jednym ze sklepów elektronicznych sieci "Nowy Elektronik" - akurat kupiłem je w Tychach bo miałem najbliżej. Za sztukę płaciłem 98,90zł.

Prowadzą też sprzedaż wysyłkową - musiałbyś zadzwonić i zapytać czy mają 8 Ohm - ja czekałem na sprowadzenie takowych 1 dzień ;)

Pozdrawiam.

szakunec - dzięki za odpowiedź, zrobiłem błąd we wpisie - oczywiście szukam HW1500, Bo RW ma tylko 92dB efektywności a to za mało.

Tak więc - szukam źródełka dla HW1500 w wersji 8 Ohm - albo coś zamiennego:) ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - człowiek na alledrogo ma tylko 4Omowe.

hififreak.wordpress.com

tu jest parę projektów aktywnych zwrotnic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) maxo zwrotnica aktywna DIY / Temat nr 29031, były nawet płytki do niej, na allegro kupiłem płytkę prostego filtra do testów za całe 6 zł:), temat w sieci jak rzeka

Ukryta Zawartość

moze ktoremu z kolegow sie przyda...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...... gotowe ---> tylko jeszcze zwrotnic brak ;/

Wymiary ok. 60 cm szerokości na 130 cm wysokości -- dla porównania Cabasse obok ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>artPaw

Czemu - powiedz.... wiem, że posiadasz większą wiedzę na temat OB ode mnie --> chętnie się jeszcze trochę douczę....

Pozdrawiam.

szakunec:

w skrócie:

po pierwsze bas.

Jak możesz tolerować dwie 8 omowe piętnastki, w takiej małej budzie dla psa bez odgrody , ktoś dobry ci to doradził a może wróg?

>artPaw

Wiesz - o głośniki pytanie zadałem na forum .... zastanawiałem się czy wziąść 8 Ohmowe --> czy 4 Ohmowe ... Ludzie doradzili 8 Ohmowe - więc takie zakupiłem i podłączyłem je równolegle.

Co do powierzchni odgrody - sugerujesz, że jest za mała ? Na początku planowałem zrobić osobną odgrodę na bas i osobną na isophony ---> jednak zawiesiłem pomysł ze względu na rozmary tejże konstrukcji....

osobna odgroda dla basu była by idealna, 1x1 a jeszcze lepiej 1.5x1.5

WOW!!!

Masz 2 basiaki 8 ohm podłączyłeś je równolegle, wzmak widdzi 4ohm . Po co ? Co podłączyłeś przed nimi , jaką cewkę jaki kondek na zaciskach?

Jednak największy bałagan masz w sekcji średniowysokotonowej.

Doświadczenie uczy że jeden zielony tweeter saba i jedna śedniawka dobrana w zależności od upodobań słuchacza daje dobre efekty. U ciebie jest za bogato. Ładnie to wygląda, ale sonicznie jest bez raczej sensu.Sorry, jestem prosty jak szyna kolejowa i mówię jak jest.Bez urazy proszę. Sam nad tym się głowiłem pół roku, ty możesz pójść na skróty.

arturo.

Na razie Alphardy są filtrowane przez jakąś bliżej nieokreśloną gotową zwrotkę ze sklepu ... jest tam cewka i jest tam kondensator --- > ale pojemności i indukcyjności nie znam .... taką miałem i taką wpiąłem - bo nie chciałem, żeby grały całym pasmem....

Co do sekcji średnio-wysokotonowej - to jak powiedziałeś bałagan jest --> ale tyczy się on przede wszystkim tego, że głośniki nie mają na razie filtra ---> zachodzę w głowę - co z tym fantem zrobić (wysokotonowy dostanie oczywiście konda w szeregu - więc odpada .... elipsa - nie wiem może puścić ją całym pasmem ? ... no i ta nieszczęsna 13-tka :) co z nią zrobić ?). Czy za bogato - hmmm ? Możliwe. Głośniki kupowałem na allegro i to był komplet, a sprzedający nie chciał go rozdzielać i sprzedawać osobno każdej pary --- tak właśnie stałem się posiadaczem szóstki Isophonów. Co do aspektów sonicznych - powiem tak - słuchałem kombinacji: gwizdek+elipsa lub gwizdek+13-tka i zawsze mi czegoś brakowało ---> dopiero wszystkie razem grają jakoś pełniej.

Może mam taki porypany słuch :)

buduj na nowo.

Ukryta Zawartość

Idz na skróty Sprawdzone. Gra. Dlatego sprzedałem na poły hiendowe Virgo. Porównywałem je z OB przez miesiąc.

Masakra.

Ukryta Zawartość

szukaniec, obudowy zrobiłeś super jak dla mnie, głosników tam....sporo.

Sama zwrotnica bedzie kluczem. Ja bym na Twoim miejscu nie podłączał na razie 13cm głośnika.

Dla tweetera kondensator 3-4uF, dla elipsy isophona....być może nawet bym tego głośnika wogóle nie filtrował...trzeba by posłuchac....głośniki basowe....dwa duże....w przyszłości znakomite lampy SET mogą miec problem zeby pociągnąc dwa takie woofery nawet przy sporej ich efektywności ze względu na cieżar membran...może warto pomysleć o aktywnej korekcji w takim wypadku ?

Bas bedzie imponujący.

Pozdrawiam

...tak apropos amplifikacji itp....dwa dni temu byłem u znajomego posłuchac jego odgród, triody PP i gramofonu Thorensa...dźwięk na niektórych płytach słuchacza pożera :)

....odgrody w całosci na Sabach, dól Alphard wgo pomysłu Łukasza. Dolny woofer filtrowany tylko cewką(4,7mH) bez konda...czasami wydawało mi sie ze sychać lekkie rezonanse...ale musielibyscie posłuchc trąbki lub puzonu....:) Ateńscy audiofile po takim okazie przyjmja w swoje szeregi ;)

Do wiedziałem sie tez kilku spraw dotyczących MusicAngela....jak sie okazuje trnsformatory w MA wcale nie są tak dobre jak wydaało sie prędzej....lampa 845 tam zainstalowana w optymalnych warunkach oddaje ok 35W(SET)....chinskie trafa ograniczają tą moc do ok 12W...co dla wysokoefektywnych odgród nie ma znaczenia, ale dla kolumn o efektywności do 90dB może już mieć...choć nie musi :)

Może bede mial niebawem mozliwość odsłuchu tego wzmaka na różnych kolumnach po jego tuningu...

...w kazdym razie wygląda na to że do wysokoefektywnych zestawów ten wzmak(ze względu na trafa)nadaje się bez problemu, a z mniej efektywnymi nalezy przetestować bo może być różnie....w kazdym razie opinia znakomitych chińskich trafach za niewielką kase nie potwierdziła się...co tak jak pisałem dla wysokoefektywnych zestawów nie ma najmniejszego znaczenia, bo tam w zasadzie 5W wystarczy....a znam jeden taki wzmak który gra jak dziki pomimo mocy 3,5W :)....ale tam są trafa Tamury.

Pozdrawiam

Tak naprawdę to z jednej lampy 845 przy napięciu anodowym 1200V uzyska się ok. 22W mocy. No, chyba że "wkręcisz" ją w klasę C, ale jak to będzie wtedy grać?

Do poczytania o lampie 845:

Ukryta Zawartość

Przyczyna nieuzyskiwania maksimum osiągów przez 845 w Music Angel jest zgoła inna. Chińczycy wymyślili sobie, że zrobią napięcie anodowe tylko 800V. Przy tak niskim napięciu anodowym nie ma się co dziwić, że lampa nie oddaje tyle mocy ile mogłaby. A 35 watów z jednej 845 to mity, legendy i podania ludowe. Tyle to można uzyskać z GM70

Ukryta Zawartość

McGyver....a sorki, pisałem o 805...

....z 845 wyglada na to ze uczciwe 20W i cięzko więcej w klasie A. W kazdym razie MA nie jest w stanie wykrzesac z siebie tej mocy i to własnie przez trafa z tego co słyszałem...nie wiem na ile by tu pomogło podniesienie napięcia do np. 1KV, lampa oddałaby mocy więcej, ale czy trafo by pozwoliło bez zniekształceń to pokazać...może dlatego własnie ograniczono napięcie MA....wiedzac ze dalesze jego podkręcanie niewiele da...

...porównywałes trafa w MA z jakimiś innymi transformatorami ?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi