Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym na GDS 30/30 nic nie robil. To glosnik do gitary, albo jakis paczek estradowych, nie do grania dobrego dzwieku. Testowalem te glosniki i jak dla mnie brzmialy po prostu fatalnie. Zero basu i mega papierowo-megafonowa srednica. Jakies stare glosniki z niemieckich radyjek to przy tym naprawde hi-end. Szukaj saby, isophonow, telefunkenow, philipsow, to znakomite i sprawdzone glosniki.

Które isophony się nadają? Na allegro jest i parę ale nie wiem czy one są "stare" i czy nadają się na OB. Sprzedawcy nie podają skuteczności.

Piotr__, 4 Lip 2009, 13:47

>

Albo ja o czymś nie wiem, albo Ty nie zaskoczyłeś po co przy Tesli stosuje się trafo.

Na pewno jednak nie po to by uzyskać (dodać?) jakikolwiek bas

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

konankombo wszystkie na twardym papierowym zawieszeniu zamiast np gumy, z polowy lat 60 i wczesniej, konkretnych modeli nikt ci nie poda bo to wzgledne i kazdemu pasuje co innego a przekupy aukcyjne potem niepotrzebnie z cenami szaleja. Tak samo dobre zreszta jak jeszcze kilkadziesiat innych firm z tamtych lat.

szukałem czegoś odpowiedniego

na próbę nie chciało mi się wycinać w dżwiach od szafy

znalazłem u brata takie fajne pudełko po jego zabawkach

karton falisty ale dość mocny

przykręciłem wkrętami i nawet się trzyma

podłączyłem bez zwrotki do ugody XLR

gra dość dziwnie ==> najlepiej brzmią chyba stare punkowe kawałki

bardzo drapierznie i realistycznie

z normalnychmi utworami bywa różnie o dziwo jest bas ale wtedy cała ta moja konstrukcja

pracuje jako memmbrana...

jak pani śpiewa plumkając sobie przy tym na fortepianie to można godzinami słuchać

ambietowe kawałki pozwalają zapomniec że się siedi na sofie w pokoju

większe składy to już porażka...

Jest podobno cała sekta która robi OB na cienkich tekturach itp, W tym cymes aby wszystko drgało i grało razem z głośnikami

:0 kto wie, może coś w tym jest.

To kaukascy mnisi podziemni...

Budowa kartonowych odgród, to obok sodomii, ich ulubione zajęcie (bo cóż innego można robić będąc mnichem podziemnym).

Niestety to bardzo skryta społeczność i żaden z ich genialnych projektów nie wypłynął na powierzchnię

(wszystkie tkwią pod ziemią jak na owoce mnichów podziemnych przystało :)

sds - agresywnie jest bo gura nie przycieta, w tradycyjnych kolumnach czesto tam juz gra gwizdek ktoy cyka tylko bez wypelnienia, dol mocny bo karton rezonuje i takze nie przyciety wlasciwie nie dol a okolice 200hz jak mi sie wydaje 300-500 to juz mulenia znane z estrady ale podbite 60-100hz no powiedzy 150hz to jest wlasnie wrazenie dynamiki w muzyce. Brak znieksztalcen barwy od kondow przycinajacych dol, brak cewek gaszacych gore, pojedynczy glosnik czyli idealna faza jakiej nie ma hi-end, szybkosc lekkiej papierowej membrany i brak skrajow pasma czyli cienkiego cykania oraz pompowanego w bas reflex wymuszonego cisnienia na basie i pewnego opoznienia to wlasnie powoduje ze pani z fortepianem sie podoba, niektore nowe brzmienia ktore trudno porownac do realnych koncertow, muzyka etniczna, latynowska, stare kawalki jazzowe i wokalne, kameralna muzyka klasyczna to wszystko gra w takich warunkach pelna para a by sluchac synfonii, wspolczesnego popu, wiekszosci rocka itd wypada (badz nie) ten efekt zmienic by bardziej przypominaly to co znamy obecnie.

Czym to napedzasz?

sysytem testowy składa się z:

dell inspirion jako żródło foobar i flack'i

zmodyfikowany lekko Ultramatch Behringer'a

jako upsampler i DAC XLR

PVC XLR

ugoda dual single end

Wiem, że nie na temat, ale wpadają tutaj maniacy staroci...

...potrzebuję takiego trana, ma ktoś? Nawet jeden mnie usatysfakcjonuje:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do sekty kartonowej , to muszę ujawnić jeden jej europejski odłam Bananas OB .

Co do brzmienia , wymarzone , co do sodomii ,to tym pomówieniem zajmują się już nasi prawnicy !!!

-----------------

Testowałem tak dużo głośników , że zmuszony byłem wykorzystywać pudełka po bananach . Musiałbym być właścicielem składu sklejki , a tak stałem się właścicielem składu tektury :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

< ...potrzebuję takiego trana, ma ktoś? Nawet jeden mnie usatysfakcjonuje:)

A... KD 502 Tesli podejdzie? (60V, do2khz, 150W) dwie sztuki się znajdą w takiej samej obudowie.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Pytanko do kolegów, którzy przerzucili już trochę szerokopasmowców-

Który z nich jest najgłośniejszy? Czy są gdzieś w necie jakieś dane spl?

Ja mam dwa rodzaje sabek z różnymi podkówkami, słyszałem że DEW są głośniejsze, a co z isophonami?

Szukam takich, które miałby grubo ponad 100db.

Jaką cewkę byście polecili do Isophon P203 S, próbowałem już 0,7 i nawet 2,7 mh - te miałem pod ręką i na pewno jest lepiej z niż bez niej. Jednakże wydaje mi się że dobra była by 1,5mh, może 0,3 ktos ma jakies doswiadczenia ?

Ma ktoś na sprzedaż takie albo podobne głośniki philipsa? Kupie nawet jeden. wymiary tego na zdjeciu to: 13x18cm

Ukryta Zawartość

post-15620-100000312 1247432931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

titan, 11 Lip 2009, 12:44

>Szukam takich, które miałby grubo ponad 100db.

Szerokopasmowce i SPL pow 100db?

Z mojej wiedzy wynika ze tak to tylko z tubą.

Panowie, nie da się ukryć, że "best buy" w 18' basowcach do 200zl/szt to Alphard.

A co w wyższych kwotach?

300zł?

400zł?

W archiwum tematu padały różne propozycje, ale nadal brak konkretów. Poprosze o podawanie swoich typów ;)

witam.

jestem przejazdem we wroclawiu.

moze ktos mnie zaprosi na pochwalenie sie swoimi odgrodami :) nigdy nie slyszalem innych poza moimi wlasnymi.

chetnie bym porownal.

bede teraz przez najblizsze kilka dni.

Jak laczyc glosniki i jak uzyskac z takiej serii i 120db moze sie komus przyda, warto tez zobaczyc cala stronke

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mialem je ze dwa lata, bardzo fajne do OB

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi