Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

No nie do końca .

Są w normalnych warunkach , bez bezpośredniej operacji słonecznej .

Ale zdecydowanie w przeciągu roku spłowiały .

I stąd moje obawy .

---

Ponieważ mam trochę doświadczenia z książkami , wiem że papier 40 - 50 letni bardzo mocno reaguje na nawet chwilowe intensywne działanie promieni słonecznych .

Papier mambram jest dużo lepszy niż książkowy , ale po roku czasu wyrażnie widać różnicę między otwartą powierzchnią membramy , a na przykład powierzchnią za ramionami kosza .

Nie chcąc potem tylko tęsknić do tego dźwięku , chcę uprzedzić , a właściwie zapobiec ich starzeniu .

fakamada zostane przy konfiguracji tesla w BR i reszta w OB. Jak skoncze robic pudla to wkleje zdjecia, poki co nie ma sie czym chwalic (poza chyba radoscia z dzwieku)...

fakamada, 5 Mar 2010, 10:45

>Ile litrów i jaki port wychodzi Ci na jedną Teslę ?

Mam orginalne obudowy, nawet nie malowane. Wychodzi okolo 275 litrow brutto, wymiary to 100x70x40cm. Z tym ze scianki sa dosyc grube, chyba 2x20cm, obudowa typu sandwich i do tego trzecia warstwa ktora jest jakby wytlumiaczem, nie wiem do konca co to za material, wyglada jak bardzo miekki mdf. Jak chcesz to wysle ci na maila zdjecia. Port bassreflexu to nawet nie port. To poprostu duzy otwor, jak to kolega nedj zauwazyl ogladajac zdjecia tesli, jest to najzwyklejszy otwor stratny, co ciekawsze tesla stosowala takie otwory w prawie wszystkich modelach tego typy kolumn. Najwyrazniej wowczas matematyka, wyliczanie portow itd, nie mialy az takiego znaczenia. Nie zmienia to faktu ze sprawdzaja sie doskonale jako BR. Bas jest wyjatkowo dobrze kontrolowany, schodzi nisko, przy czym ma zajebiscie cieple i mile brzmienie. NIe jest to typowy bas z twardych zawiasow, gdybym nie wiedzial co gra, pomyslalbym ze napewno gumowe resory. Nie zaobserwowalem tego z tesli w odgrodzie.

Zastanawiam sie nad experymentem tego typu: wkladam saby w jedno pudlo razem z teslami i wysokotonowcami z czesciowo otwartym tylem. Optyka shindo latour :)

stivus, 5 Mar 2010, 21:08

>szanowni koledzy jakie macie propozycje,dobre OB na teslach 15 ohm i saby greeny :)

jak wyzej: tesla w bassreflex filtrowana cewka 0,7 i nic wiecej. duze pudlo, 200 - 300 litrow. Na to greencones w odgrodzie, najlepiej nasadzanej nad BR. Filtracja saby 30uf i od gory wedlug gustu, przy jakis 5000-7000Hz. Na gore mala saba albo isophon. Dla mnie to recepta na idealny dzwiek bez zbytniego kombinowania i niskim kosztem.

Wizyta w manufakturze PHY-HP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głośniki powstają jak w dawnych latach.

Ukryta Zawartość

Zwróćcie uwagę jaki sposób ustawienia głośników w pokoju rekomenduje Monsieur Salabert. Widać to rozrysowane na kartce pod koniec filmu jak ustawia swoje odgrody wzdłuż metalowej rury.

Głośniki nie są równoległe ani prostopadłe do żadnej ze ścian, a miejsce odsłuchowe nie znajduje się na środku pokoju.

Ten wykres z pomiaru ma zapewne rozpiętość 90db czyli maksymalną dostępną w DEQ2496. Dlatego wygląda tak ładnie i widać "zejście" do 20hz co oczywiście jest tylko iluzją.

Swoją drogą ten jegomość właśnie wystawia RFT z innego filmiku na Allegro.

"to nie Polak tylko obszczymur jakiś"

To już chyba lekka przesada. Muzyka nie pod odgrody, filmik nakręcony telefonem sprzed 10 lat, ale sama koncepcja basu bardzo fajna.

Nie wiem, czy przystoi tak etapować kwiecistymi epitetami w stosunku do kogoś kogo się nie zna.

Konstrukcja opisana jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , z samym autorem miałem przyjemność rozwiać i w/w słowa kierowane pod jego adres uważam za co najmniej obraźliwe.

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

• Pokaż nowe odpowiedzi