Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - czy ktoś ćwiczył temat odgród zupełnie bez odgrody, tzn. głośniki zawieszone bez żadnej dechy - np. w stylu tego co prezentował StigErik na diyaudio.com. Ciekaw jestem czy da radę żeby to jakoś zagrało bez dodatkowego standardowego dopalacza najniższych rejestrów - przymierzam się do czegoś takiego na HW 1800 jako niski - niski (do ok 100 Hz; w płycie 120 cm szerokiej daje piękny bass), owalnym telefunkienie (który poszedł ostatnio na all jako saba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) jako średnio- niski (do ok 300 Hz) oraz nowym szeropaśmiaku STX (pełne pasmo). Nie chcę ich zawieszać na łańcuchach, gdyż wydaje mi się to zbyt mało stabilne - chcę zrobić stelaż aluminiowy ze zwykłych profili. HW 1800 mogę zasilać z oddzielnego tranzystora, ale wolałbym by dało radę wszystko puścić z KT88...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bez DSP nie dasz rady uzyskać w miarę równego pasma.

Prostszym pomysłem jest zastosowanie zwężającej się ku górze odgrody. Wtedy tweeter jest w najwęższej części, średniak w środkowej, a bas w najszerszej. Zobacz projekt, od którego StigErik zaczynał.

Jak widać słabo z doświadczeniami ;-)

A niech tam... zrobię Onkena (a może i horna) do Visatona. Proszę wszyskich wiedzących o pomoc w wyliczeniach. Fakamada przesłał mi link do kalkulatora - dziękuję :-) ale nie wszystko jest dla mnie jasne. Jeżeli ktoś robił lub wie jak zrobić, będę wdzięczny za pomoc.

>boogi

Ja też myślę o bashornie lub onken. Tylko jak widzisz dużo osób jakoś się nie wypowiedziało.

Ciekawe czy ktoś ma do posłuchania oryginalnego klipschorna basowego?

Jeśli masz jakieś informacje na temat tych obudów, to chętnie poczytam.

Generalnie fajnie by było znaleźć opis jaka jest różnica pomiędzy klipschornem/onken'em a klasyczną małą budą bas reflex.

pozdrawiam arczi

mam do oddania (za wartość sklejki 2cm) onkena do 12" +/_ 100 litrów

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Moje zabawki... wys. 91x szer. 40 x gł. 40 (cm)

2x 12 cali philips AD12100

Ukryta Zawartość

post-25276-100000077 1277049521_thumb.jpg

post-25276-100000078 1277049521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>NOWOROSYJSK

Jak rezonanse ? Mam nowe dechy o podobnej głębokości, tyle że bez górnej ścianki (same skrzydełka)

Niestety przez rezonans w okolicy 220hz skrzydła wracją do stolarza na skrócenie o 10cm.

Proszę o poradę czy dobrze zaprojektowałem rozmieszczenie głośników w odgrodzie:

Deska 43 szeroka, 120 wysoka, z tyłu boczne ścianki 34 szerokie i 77 wysokie

- wysokość od podłoża środka głośnika szerokopasmowego 61cm

- wysokość od podłoża środka głośnia wysokotonowego 85 cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to za owalna szerokopasmówka? Może koniecznym będzie wycięcie ze środka tego stożka jeśli chcesz to łączyć z wysokotonówką.

Co do rozmieszczenia, wysokotonówka powinna być na wysokości uszu (nie wiem na czym będziesz siedział podczas odsłuchu ;) )

Warto też przesunąć ją w bok względem osi symetrii dechy.

Owalny głośnik wędruje wtedy jak najbliżej wysokotonowego przy czym można go montować na środku szerokości dechy, pionowo tak jak pokazałeś.

Radzę zrobić skośne skrzydła, przy czym zewnętrzne skrzydło skrócić o połowę. Coś jak w P19:

Ukryta Zawartość

tyle, że z jednym skrzydłem krótszym, drugim dłuższym.

Ukryta Zawartość

cyt"Owalny głośnik wędruje wtedy jak najbliżej wysokotonowego" mam rozumieć że owalny również jak wyskotonówka ma być przesunięty względem osi deski.

Dziękuję za info o ściankach bocznych.

poniżej fotki głośników

Ukryta Zawartość

post-14480-100000015 1277137117_thumb.jpg

post-14480-100000016 1277137117_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>machalica

Na początek posłuchaj tego szeroko pasmowego bez cewki. Ta tubka w środku ma za zadnie grać poprawniej wysokimi częstotliwościami. Jak pisał kolega wyżej jeśli nie będzie za dobrze możesz wyciąć tą tubkę.

Co do rozmieszczenia głośnika opierając się tylko na EDGE. Gdy głośnik umieścisz na osi symetrii na środku dechy powinieneś zaliczyć lekki spadek przy ok 1,5KHz i niezłą górkę od 200Hz do 1KHz. Wedle symulacji i tak nie jest najgorzej ale musiał byś chyba siedzieć na dywanie.

Uważaj teraz jak będziesz podnosił głośnik w górę dechy. Wynika z symulacji że to pogłębia dołek i jeszcze bardziej uwypukla w/w częstotliwości. Wedle EDGE odejście około 6 cm od osi symetrii przy położeniu głośnika na 95 centymetrze niweluje dołek i łagodzi górkę.

Głośniki montujesz na desce nie za. Najlepszy efekt teoretycznie jest jeśli głośnik jest w środku deski i z dwóch stron jest tzw lej (praktycznie nie mam pojęcia w jaki sposób zamontować tak głośnik).

Tyle z teorii a z praktyki to sam posłuchasz i się dowiesz :).

Pozdrawiam Arczi

Miałem taki zestaw głośników RFT na desce. Doskonale się wzajemnie uzupełniają. Barbarzyństwem było by wycinanie tej tubki. Napędzałem małą lampką,więc nie było potrzeby ich filtrowania od dołu.

Jak mi kiedyś z dobrym skutkiem poradził kolega ArtPaw...

Przesuwasz od osi głośnik wysokotonowy w taki sposób, aby odległości jego środka od krawędzi dechy nie były przez siebie podzielne. Dechy robisz asymetrycznie, czyli na jednej głośnik przesuwasz w lewo a na drugiej w prawo. Czy do środka czy na zewnątrz, to jak już wszystko poskładasz to zawsze możesz zamienić dechy miejscami i sam zobaczysz jak dla Ciebie będzie lepiej. U mnie różnica była ogromna!! Jak planujesz skrzydła to średnio-nisko-tonowiec też możesz lekko przesunąć.

W poszukiwaniu ciekawych glosnikow bedacych alternatywa dla saby nadzialem sie na cos takiego:

Ukryta Zawartość

taki z tego klangfilm jak z koziej dupy traba bo to glosniki z wschodniego Olympusa za polowe ceny smych wygrzebanych z niego glosnikow, ale faktycznie 13cm 12 omow moze i ladnie graja ktos moze zna? A moze sie myle i ma to cos wspolnego z Klangfilmem?

ktos je testowal? albo ma jakies namiary z porownan?

Ukryta Zawartość

Rzeczywiscie Klangfilm to to nie jest tylko Sachsenwerk, aczkolwiek w dzisiejszych czasach nawet ruskie kinapy sprzedawane sa jako klangfilm, wie dlaczego nie chrzcic dedeerowskich sachsenwerkow tym mianem :)

Dziwi mnie impedancja, bo z tym magnesem (ferryt) to powinny miec 6 omow a nie 12. 15 omowe mialy mnieszy ale dluzszy magnes alnico. MIalem wypozyczona wersje 15 omowa, jej ceny na ebayu to 150-200 euro. 400 pln to dobra cena, tym bardziej ze sa super rzadkie i zajebiscie graja, jedne z najlepszych tweeterow z epoki. Maja ciezsza membrane niz 10cm isophony i saby. Moim zdaniem warte zakupu, sprzedajacego znam osobiscie i goraco polecam bo jestem jego stalym i wiernym klientem.

Dostalem ostatnio "cynk" od jednego z australijskich audiofili ze glosniki Sachsenwerk z glosnikami elektromagnetycznymi graja tak dobrze, ze praktycznie kazdy greencone, isophon, loewe, siemens, telefunken etc etc, brzmia przy nich jak "crap" (doslownie tak to opisal). Moze warto by sprobowac??

tutaj dla porownania tweetery (wygladajace raczej jak szerokopasmowce) z koncowka mocy grundiga. Jak widzicie sa dosyc spore, membrana ma srednice 13cm i jest dosyc sztywna. Magnes w mojej wersji byl potezny i wizualnie przypominal basowce tesli, tzn masywny alnico skrecany srubami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam.

po miesiacach eksperymentow, postanowilem dokonac przeskoku w innym kierunku.

czy ktos z kolegow zastanawial sie nad wykonaniem drewnianej ramy otaczajacej glosnik basowy, umieszony na desce(bez bokow)?

dzialaloby to jako statyw (nogi byblyby w ksztalcie odwroconej litery "T".)

na szerszej ramie obejmujacej basowiec, bylaby umieszczona druga, mniejsza rama, na ktorej zamontowana bylaby druga, wezsza deska z sabami. obie deski bylyby ruchome, moznaby je przekrzywic do gory lub w dol (na motylkach)

celem takiej konstrukcji byloby:

-mozliwosc doginania,obu glosnikow, co ulatwia sluchanie przy mniejszych odleglosciach. moznaby doginac tak basy i saby, zeby dokladnie celowac w odbiorce, co przydaje sie w malych pomieszczeniach.

ponadto, umieszczenie calosci w ramach odsprzegloby saby od basow, ktore daja mnostwo wibracji.

co myslicie o tym?

ktos zna temat z netu, moze ktos probowal?

pozdrawiam

miku

Miku teoretycznie niezly pomysl, mozna by tez pomyslec o zainstalowaniu glosnikow bez desek w samych ruchomych ramach i pomyslec o wymiennych przeslonach dla glosnikow z najrozniejszych materialow - sklejka, lite drewno/ dykta/ akryl. Nieco klopotliwe ale nieslychanie uniwersalne no i bylbys pierwszy z takim pomyslem - pielgrzymki odgrodowcow eksperymentatorow gwarantowane :)) Przeslony mozna by tez zupelnie sciagac by uzyskac niesamowita przestrzen a glosniki motnowac w tylu i przod tak jak jest na linku z diyaudio zamieszczonym na audiohobby w watku o odgrodach.

Pozdrawiam serdecznie

Czy ktoś miał doświadczenia z Sabami DEW? Odstrasza to bo ktoś pisał że niemiłosiernie megafonują,ale też zaś są najbardziej skutecznymi z wszystkich rodzajów co może przemawiał by za ich plusem...

tak, ja próbowałem grało to strasznie

mała inspiracja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi