Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

...pokoj w ktorym teraz mieszkam rezonnuje strasznie.( wielka plyta w najtanszym komunistycznym wydaniu)..i granit to pierwsze co mialem w glowie jak tu zamieszkalem..nie sprawdzalem..:) , ale zaraz sprawdze..:)..pzdr

Panowie (i do siebie też). Gratulacje to można będzie składać, jesli to zagra :-). Nookie dzięki za cynk, bo ye 'uniwerki" są nieznane i za ti 400 usd byłem jedynym bidującym. Więc może nie róbmy legendy, dopkie nie zweryfikuje ktoś (tym "naiwniakiem" będę ja). Nookie zweryfikował 6080 o ile mnie pamięć nie myli. Nie podcinajmy gaaęzi, na której siedzimy. Jeśli gra to lepiej, niż Altec 604 za 1/3 czasem 1/4 ceny, to tylko się cieszyć ;-) Ale tego jeszcze nie wiemy :-)

Bas oczywiście będzie wspomagany głośnikiem na dole tak, jak u JackaG.

Zakładałem, że będzie to HW1500 bo ma duże Qts, niskie Fs i umówmy się cenę dumpingową.

Zapewne u mnie będzie odczuciowo więcej basu, bo JacekG ma 15 i 12", a m mnie jest 2x15".

Uniwerek będzie umieszczony wyżej i jest to inny głośnik, niż HW, więc trochę się będą kompensowały (?).

Zakładam, że głośnik dolny włączy się do akcji dopiero gdzieś poniżej 150-200Hz, a może i niżej.

Chyba, że już będzie dołek na Uniwerku w wyższym pasmie? Barwę i mnóstow informacji będzie (mam nadzieję) leciało z Uniwerka. HW ma wspomóc pomrukiwanie (o ile będzie).

ArtPaw, mówisz, że 18"? Hmmm ale ja będę miał 2x15".... Jakoś w tym zestawieniu 15" lepiej mi leży ;-)

Co inni sądzą/sugerują?

no jeśli masz warunki, ja bym wziął 18" na bas, a i wizualnie, będzie to świetnie wyglądało.... jak ktoś lubi DUŻE rzeczy :-)

pozdrawiam i czekam na wrażenia.

no to w przyplywie mojego geniuszu DIY :P ma eksperymentalnie hw1500, nie chce mi sie nawet dechy dla niego wycinac i wiercic niekreci mnie to babranie sie wole sluchac muzyke. Wrzucilem wiec chamsko do HW do pufy zdejmujac z niej gore, grawitacja przytwierdza mi go zamiast srub, pufa z cienkiej sklejki podbije ni9ektore czestotliwosci jesli nie zacznie oczywiscie rezonowac, glosnik skierowany do gory bedzie stal w samym koncie zapowiada sie beznadziejne boooo booo booo ale sprawdzic zawsze warto szczegolnie ze razem z dwoma polaczonymi sredniotonowacami isophona w sporawej odgrodzie udajacymi bas. Przypominam ze to kilkunastometrowy pokoj w bloku z wielkiej plyty.

u mnie po podłodze będzie ze 65-70 m2 i wszystko w skosach :-) na rezonanse pomieszczenia nie muszę uważać, bardziej na nie zginięcie dołu.... :-)

zawsze mozesz podciagnac kabel i zrobic sobie basy po bokach fotelu jak sluchawki ;)

Pozdrawim serdecznie

ps. fajnie ze cos nowego sie dzieje z glosnikami ludzie to naprawde temat rzeka

>> Hmmm ale ja będę miał 2x15".... Jakoś w tym zestawieniu 15" lepiej mi leży ;-)

Co inni sądzą/sugerują?

Ja myslę że WAF stoi pod dużym znakiem zapytania ;-)))

a.

To jeszcze proponuję dodać 46 cm alpierd w siedzeniu fotela, żeby drgania przechodziły na za przeproszeniem jaja. No jaja jak berety. Najlepiej jeszcze dodać taką półprzezroczystą pleksę zieloną lub niebieską nieco powyżej wysokości oczu z napisem kursywą Pioneer, z tylu fotela 2 chromowane rury wydechowe, a i alu-gałkę pilota w podłokietniku. :-))) No już mi się podoba, a jaki szpan sluchać na tym Szostakowicza ;-)

BTW. Nie jestem jakimś super estetą ale duże 15" na wysokości twarzy mnie nie kręcą..;-)

Mam wrażenie że taki driver powienien pogrywac w skrzyni jak 150-200 l (pare postów wyżej z dzieckiem w środku ;-)). W takim wypadku otrzymujemy (prawdopodobnie) to wszytsko co zamierzył producent. Intergrację środka z wysokimi i bas z jednego drivera..Oczywiści są to gdybania ponieważ nie słyszałem odgrody w zakim głośnikiem i nie słyszałem pudeł z takim głośnikiem.;-)))

Mam tylko jeden kąt :-)

WAF przełknął 15" na wysokości ok. 1m, więc mało logiczne jest wydelikacanie dołu, stąd 15" na dole "z automatu" zaakceptowane :-)

He, he. Na razie negocjujemy brak wykończenia tyłu :-) Zwrotka zakryta, przewody wpuszczone, kolor ferrari red, to punkty bezdyskusyjne :-). Niezła zabawa, o ile zaangażuje się Lepszą Połowę, a my mamy pewność, że na końcu projekt "z wiadomych względów" nie jest do przyjęcia ;-) W metodologii podejścia do projektu są to etapy cząstkowe :-).

Cypher prawdopodobniemasz rację :-), ale onken kompletnie mnie nie kręci, OB przez swoją płaskość ma coś w sobie ;-). I jakie wyzwanie ;-)

madly>

Rozważ taką propozycję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4255-100009001 1203951362_thumb.jpg

post-4255-100009002 1203951362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolor

>ferrari red,

ja rozważam jeszcze Lamborgini Yellow :-)

jak zamierzasz "zabudować" zwrotkę? pytam, bo właśnie odebrałem paczkę z Polinku i wielkość elementów jest naprawdę proporcjonalna do tych 15" i myślę co z tym fantem zrobić :-)

fajnie się bawicie, ja jeszcze kibicuję z trybun, ale w przyszłości ... ;-)

tymczasem wracając na ziemię. może coś takiego?

Ukryta Zawartość

University 312 w obudowie ~150L z otworem stratnym.

z przesyłką pewnie da radę zmieścić się w tysiącu PLN.

Ukryta Zawartość

@Madly,

a_men podsunoł doskonały pomysł ;-))

Ja bym spróbował, być może nie będziesz musiła kupować doodatkowych głośników, z takiej odgrody może być satysfakcjonujący bas.

Zreszta sam bede robił taka konstrukcję ..Tyle że wzorowaną na projekcie Ventana:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a_men, kubedes - obydwa rozwiązania dają WAF ujemny ;-) zresztą... mi też się nie podobają. Zdecydowanie basy w scianę i wąskie dechy, to nie ma być element dominujący.

ta obudowa z linka gdzieś pod ścianą w kącie jeszcze ok, ale nie dwie skrzynie :-) nie mam miejsca na takie konstrukcje.

"takie brzydactwa możesz sobie umieszczać, jak zbudujesz dom i będziesz miał swój dedykowany pokój odsłuchowy" ;-) :-)

bliska memu sercu i poczucia estetyki jest idea jamo 9xx i voldermontowa (ale bas nisko, bardzo nisko)

tylko pliz nie odbierzcie, że teraz krytykuję wygląd innych konstrukcji :-) chylę czoła!

cypher - wsadzisz tam alteki, czy jeszcze nowy 30 cm nabytek?

btw. ten 30 cm woofer do 4-way?

@madly

altec + nowy nabytek (tyle że on jest 25 cm ;-)) na zmiane z sabcią ;-)).

A co do nowego nabytku to jak przyjedzie to sie zobaczy myslę sobie rówież o Voight-Pipe.

BTW. Fajna strona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a_men - na tej prawej fotce bas robią obudowy bass reflex, a odgrody są na średnice i górę?

Nie za nisko jak na tweeter? Tweeter będzie na wysokości pępka siedzącej osoby.... A dodając kierunkowość tubu, to uszy rozminą sięz wysokimi.

Widząc, że obudowy są dopieszczone, to zaczynam podejrzewać, że czegoś nie wiem w tych tzw. obudowach gabinetowych... Dlaczego tweeter niejest na wysokości uszu?

odgrody i skrzynki to dwie niezalezne konstrukcje ;-)))

Co do wysokości, to strona jest Japońska (chyba) i wzrostem tam nie grzeszą ;-))))

madly, 25 Lut 2008, 16:19

>"takie brzydactwa możesz sobie umieszczać, jak zbudujesz dom i będziesz miał swój dedykowany pokój

>odsłuchowy" ;-) :-)

o to to właśnie ;-)

odkąd trafiłem na tę stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiedziałem że właśnie coś takiego mi potrzeba, dlatego doprojektowałem sobie coś podobnego nad garażem. 40 m2 po podłodze ścianka kolankowa do metra i skosy :-D

a żeby nie było całkiem OT to proponuję przyjżeć się głośnikom:

"Speakers: Altec 2.5 way - 414Z 12" woofers running full range [no inductor] for maximum efficiency in 614 bass reflex cabs, 804A compression drivers mounted on 811B horns and Electrovoice T35 super tweeters or Fostex FT17H. Custom 1st order [crossed at 900hz] 6dB slope crossovers using paper in oil caps and L-pads for the midrange and tweeter.

Alternate speakers: JEL OB with Altec 755Es, Pioneer PIM8L 8" full range augmented by PT3K super tweeters as pictured below or Jensen P8RL woofers and RP103 horn tweeters."

post-4291-100008984 1203955327_thumb.jpg

post-4291-100008985 1203955327_thumb.jpg

post-4291-100008986 1203955327_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta pierwsza fotka długo była moją tapetą. A oto właściciel w akcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi