Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

a_men

Piotrowi zapewne chodziło o proporcje pomieszczenia.

Jest to wynikiem zapewne "stylu" jakim się Piotr__ posługuje.

Piotr__ - mam do Ciebie ogromną prośbę: pisz wolniej i sprawdzaj tak pisownię jak i interpunkcję.

Potwornie źle się Ciebie czyta.

ale a_men trafil piszac o pochyleniu dech,

u mnie dechy sa bardzo wysokie i takze pochylone,

idealna baze stereo slysze gdy stoje w pokoju.

Majac pewne drobne doswiadczenia wyniesione ze zwyczajnych kolumn,

zrobilem to pochylenie w odgrodach,

by uslyszec wiecej srednicy i mniej gory,

kosztem idealnego zogniskowania wysokotonowcow.

Wysokosc i pochylenie dech ma duze znaczenie.

bardziej sie juz z czytelnoscia nie staram,

mamy w koncu demokracje, ide lutowac pufe ;)

madly gratulacje zakupu :-) Czuje ze w przyszlosci trzeba bedzie mowic kto co bedzie kupowal zeby sobie cen nie podbijac ;) Mysle ze jestes jednym z nielicznych w Europie ktorzy maja ten model. CO do basu to naturalnie ultra cool rozwiazaniem byloby zastosowanie University C-15hc, jest to praktycznie ten sam przetwornik co twoj 315-c z tym ze tylko do basu. Watpie czy w odgrodzie zejdzie nizej, ja bym go wsadzil w onkena albo w jakas dedykowana obudowe. W innym wypadku do twojego 315-c kupilbym aktywny basik. Dla innych majacych ewentualnie ochote pobawic sie w University, tu jest para 6303 w doskonalym stanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj kolejny link z ciekawymi informacjami na temat Uni:

Ukryta Zawartość

Panowie, obawiam sie ze nie obedzie sie bez proby wbudowania ich w cos z wyzej wklejonego linku. Kto sprobuje pierwszy?? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw gdybym mieszkal blizej to bym Cie chetnie na demo zaprosil ;) Tutaj kawalek maila od kolesia ze stanow na temat 315-c:

"I bought my 315-C’s used, about 30 years ago, from a man whose wife was forcing the sale. He’d built the cabinets which are based on an Altec design of the time – nothing complex, just a big box made of ¾” plywood (heavy!). It is not tuned in any way; I suspect bass would be better (!) if I converted the boxes to bass reflex. I’ve been wondering about using the Jensen Imperial back-loaded horn which was designed for the Jensen G610, another 15” and true triaxial (owned a G610A at one point; mid/highs were wonderful, but bass was not as good as a JBL D130). There is a web site which has modern CAD-generated plans for the Imperial.

...The 315-C’s replaced a double pair of KLH Nine full range electrostats; the KLH’s were better for things like opera, but the 315-C’s are one of the few speakers I’ve heard that will recreate the sound of a big jazz band at full cry (the other one is the JBL Sovereign I, see below)

I drive the University 315-C’s with an NAD 2140 – not quite enough power, but cheap. Preamp is a dB Systems DB-1A. My favorite amp with the 315-C’s is a DB-6A strapped for mono operation (160wpc into 8 ohms with very low output impedance/very good damping). I suspect I’d like any really good solid state amp with 100wpc channel output or more; I’m about to try a Hafler P230 to see if it solves the power problem.

I tested the 315-C’s in the 1970’s using a GenRad 1558-A 1/10th octave analyzer and WE 640-AA condenser microphone. 6 db down point was 35Hz; there was a 6db shelf starting at about 500Hz. Bass when driven by the DB-6A’s was spectacular. I was told by my former boss at a high end audio store, ca 1975, that he much preferred the 315-C and Tannoy 15” concentric to the Altec 60X series; I owned a pair of Altec 605A’s in college ca 1965 and liked them a lot.

..."

"I'm about

>to try a Hafler P230 to see if it solves the power problem."

zastanawie mnie ten text bo w 6303 jest strasznie wysoka efektywnosc i cos takiego jak "power problem" nie istnieje. No chyba ze facet uzyl jakiejs zwrotnicy. Z tego co wiem to maja one cos okolo 99dB. Ciekawe jak brzmia w tych 300 litrach, skoro facet mowi ze bas jest spectacular....az mnie nosi zeby taka "skrzynke" zbic :)))

nookie - miód na moje uszy i lekko rozedrgane nerwy :-) i dzięki wielkie za cynk.

A że mam więcej szczęścia, niż rozumu, to dowód poniżej - fragment maila od sprzedającego:

"Another great thing is that I have lot of documentation and tests of these speakers done by Bill Woods from Ah company (Acoustic Horn company), you can Google it. I will send you best plans for crossover . They are better than altec 604. I will send you box plans too."

Z tą rezerwacją, to rzeczywiście, warto już to robić

btw. ArtPaw, czy aby nie chciałeś tych 6303 zarezerwować sobie?

Na onkena nie mam warunków lokalowych. Na marginesie, obudowa typu onken jest zamknięta, burczybas, czy z tyłu otwarta? Kusi mnie średnica i bas z odgrody.

Zastanawiam mnie raczej uwaga o mocy wzmacniacza. To ma być napędzone 20W SE na lampkach 845.

Nie bedę mógł kupić 6303, muszę się odkuć. Tak czy siak mam czego słuchać. Nie ma tragedii, wręcz przeciwnie. Jest świetnie. Nareszcie zagrało. Po dwóch miesiącach walki z mikrofaradami.

i link do moich głośników wystawionych na innej aukcji.

Ukryta Zawartość

te głośniki mają na oko ze 40 cm głębokości....

zaczynam rozumieć, dlaczego mogą odtworzyć big-band jazzowy na naturalnej głośności

nookie a jak Twoje zachowują sie przy niskich głośnościach, bo tak głównie słucham...

Ukryta Zawartość

Przyszly wory z roznymi cewkami i kondensatorami u mnie tez zaczyna pogrywac.

Tymczasem zabawy z alphardem nie przekonuja mnie do budowy dech dla niego.

Potwierdzily sie wszystkie moje hipotezy - gra glownie decha,

graja czestotliwosci ktore lapia nawet sredniotonowce,

ISTOTNA JEST EFEKTTYWNOSC 98, 99db przy lagodnym spadku

do lamp dodatkowo miekkosc glosnika i jego moc, czym mniej tym lepiej :)

Duze najefektywniejsze sredniotonowe saby powinny dac wiecej czadu od niskotonowcow 95, 96db.

Ale finalne potwierdzenie uzyskam niestety tylko w przypadku budowy wielkiej odgrody dla HW1500.

Ze 100 watowym tranzystorem alphard rozwija skrzydla, ale reszta glownikow nie moze byc bardziej efektywna niz 94db, sprawdzalem wlasnie z takimi i juz bylo na pograniczu rownowagi.

Kurde niewiele tych glosnikow majacych ponad 98db,

a niskoschodzacych jeszcze mniej,

aby olac wszelkie zabawy aktywne trzeba bedzie poszukac ich wiecej.

jeszcze wyjdzie na to ze to co w tej chwili u mnie, w moich warunkach gra,

jest bardzo dobre co oczywiscie nie powstrzyma mojego marudzenia ;)

a_men, 25 Lut 2008, 21:48

co wymieniłem?

tweeter-podkówa / taki jak był/ dostał 3x ruskie pio 0.68= 2.1 uF

elipsa ta sama isophonopodobna 26x15 /jeszcze/ wróciłem z 200 do 100uF i cewa 0.3 jak była

tesla 30 ohmowa - trafo 1/8 cewa 15 , kond 1,7 do ziemi /

w przeliczeniu na 8 ohm byłoby to cewa ok. 3.5 i kond ok. 55uF

oraz srebrne kable IC ostatni prototyp Audiograde / wielkie dzięki chłopie /

to wszystko ładnie teraz plumka.

o kur...... :-)

takie było moje pierwsze wrażenie, jak na szybko zrobiłem dziś OB.

Jan Garbarek - Rites - poezja, kotły brzmią jak kotły a Janek normalnie gra dla mnie w moim pokoju

Beata - Teraz płynę, utwór12 to samo, po prostu gościnne występy na Łubinowej

John Lee Hooker, na koncertach brzmi gorzej taki blues, bo co chwila ktoś gada i czasem w takich lokalach trzeba gości z butelkami uspokajać :-))

niestety odgroda nie jest w 100% zgodna z projektem M.J. Kinga, jest węższa, ma szer 40cm (taka była szafka która posłużyła swoimi bokami :-)

a co za tym idzie basu faktycznie mogłoby być minimalnie więcej.

Przy tej muzyce tego nie słychać, tzn braku basu, ale już AC/DC no tu trzeba suba jednak, bas (gitara basowa) nie tętni jak na kolumnach z 18cm wooferem.

Za to Lauryn Hill już słucha się z przyjemnością.

Elementy zastosowałem zgodnie z założeniem Kinga, jednak po jakimś czasie puściłem Fostexa samopas, tylko Alphard jest filtrowany

ale z tym jeszcze pokombinuję.

Jest jednak coś, co nie do końca spełnia moje oczekiwania, chodzi o stereofonię.

Fostex w skrzynce 5.5l budował ją bardzo szeroko i głeboko, z naprawdę precyzyjną lokalizacją

na jednym utworze J.L. Hookera słychać np było wyraźnie, że pianiasta ma swój instrument ustawiony po lewej stronie bokiem do sceny.

W odgrodzie przestrzeń jest większa, jednak ta precyzyjna lokalizacja zginęła? Dlaczego? jest ktoś w stanie to jakoś wytłumaczyć? gdzieś popełniłem bląd?

OB jest w/g projektu który zamieścił Bartek1 deska 96cm wysoka, Fostex umieszczony poza osią symetri, oczywiście jest kolumna lewa i prawa.

Czy umieszczenie Fostexa symetrycznie może to zmienić?

Bartek1 - co to ta Basszilla? :-)

madly ich waga sprawia ze coponiektore odgrody nie wytrzymaja ich ciezaru. Cholera zaluje sam ze ich nie wzialem :P Jak do Ciebie dojda to daj znac jak graja, moze zapoluje na parke. Myslalem coprawda docelowo o 604 ale kto wie. A slyszal ktos z was o takich cudach jak Stephens Trusonic?? W stanach to prawdziwy kult, ultra rzadki high end nonplusultra voodoo shit...Ceny grubo ponad 1000$, podobne do 604 z budowy, z tym ze wiele rzadsze. To samo dotyczy paru modeli Jensena, Electrovoice i przedewszystkim Western Electric. Wszystko to 15 cali, twarde resory, ponad 97dB i szerokie pasmo :)))) Koaksjale maja ten plus ze odpadaja nam problemy ze zwrotnicami. W University sa owe pokretla do nasycenia wysokich, tzw. brilliance wiec jak nam sie wysokie nie spodobaja to odkrecamy je na minimum, wykrecamy horn i na gore dajemy co innego. Sprytne nieprawda?? Co do wyboru odgroda kontra OZ, to zastanawiam sie nad takim projektem: odgroda z dlugimi skrzydlami, powiedzmy front 140x50 i boki 140x60 pod katem prostym. Do tego wytlumienie ich wewnatrz np. jakims kocem (powieszonym luzem). Tak byly robione z tego co pamietam niektore orginalne obudowy goodmans. Wieszano w nich kurtyne a tyl byl odkrecany. To bylby kompromis i wiem ze by zadzialalo bo slyszalem raz takie monstrum i brzmialo fantastycznie (patrz moj wpis na poprzedniej stronie). Mam nawet ich fotke na komputerze u rodzicow w Toruniu, moze na dniach wkleje. Bas by sie niewatpliwie poprawil, jestem o tym swiecie przekonany. Z innej paki to na ebay.de ktos sprzedaje calkiem nowe obudowy Voice Of The Theater A7 i to nawet calkiem blisko mnie... :D

F4, 25 Lut 2008, 23:08

>o kur...... :-)

--------------

serdecznie witamy, my już to słyszymy :)

lokalizacja i stereofonia:

pokręć dechami, do bólu jest to upierdliwe, ale każdy milimetr ma znaczenie.

Ja mam przyklejone do podłogi pod odgrodami cztery gratisowe metrówki z Castoramy, aby nie zwariować.

Musi być idealnie symetrycznie. Niestety. Jest to skandal uważam. Lecz zwrotki 1-wszego rzędu tak mają.

ArtPaw :-)

no dechami już kręciłem, dziś przez te OB do pracy nie poszedłem :-), ale looz, ważne że gra.

Dechy/paździerze na razie próbne, docelowo będzie trochę inaczej i chyba drewno jednak...

a co tej symetrii, cóż z miarką to ja nie chodziłem, mniej więcej wiem co i jak u siebie w pokoju ustawiać aby grało, i gra i to jak... !!!

i przestrzeń jest większa niż z BR, ale lokalizacja gorsza... a kilka opcji już sprawdziłem.

Zastanawiam się nad kilkoma przyczynami

1. głośnik Fostex poza symetria

2. Fostex ma 10cm średnicy, a decha 40cm, a ma być 55cm, może głośnik powinien być 20cm?

czy, a jeśli to jak wpływa lokalizacja głośnika Fullrange na na desce, symetria, poza symetrią?

Ma ktoś kontakt z Józkiem (JT211) pisałem do niego że jak ma jeszcze te Whardfedale to wezmę od niego :-)

PS nie piszcie tak na forum tych wszystkich ochów i achów o tych Uniwersity, bo ja za miesiąc będę chciał zapolować, i chętnie je kupię w takiej cenie jak teraz po 200-400$..:-)

F4 - spoko, kompletnie nie wiem, jak to zagra. University produkuje kiepskie membrany, ja np. kupiłem klejoną. Po za tym walą tyle magnesów, że trzeba specjalnie wzmacniać dechy, a podstawa, to już musi być ołowiana. Na pewno przereklamowany wytwór jankeskiej megalomanii.

Nookie - 16 kg na wysokości 80 cm to niezła dźwignia się robi. Mam świadomość fizyki. Dzieciaki przewracały regularnie 75 cm kolumny...

Przerażacie mnie z tą symetrią. U mnie NIC nie jest i nie będzie symetryczne....

_ Piotr - odnośnie efektywności. Ostatnio trafiłem na jakieś dane Sab i wg źródeł niemieckich mają ok. 96 dB i to te z najsilniejszym magnesem. Wartości zmierzone. Co przy spadku 6-10 dB na basie z tytułu OB i tak generuje niezłe zapotrzebowanie. Jo.... wniosek nasuwa się dla mnie mało popularny....

Nookie - pytanie odnośnie Uniwerków. Czy ta część membrany robiąca za średniotonowiec jest zasłonięta przez magnes, czy też promieniuje do tyłu (innymi słowy, czy średniak korzysta na tym, że jest w OB i promieniuje do tyłu). Bo tweeter już nie. *Tak?)

dlatego wokale i przestrzen sa super

co do lokalizacji to z tym krzeslem nie sa zarty ale jest cos znacznie isotniejszego BALANS we wzmacniaczu i szukanie srodka najlepiej na wokalu. Sory ale trzeba byc oszolomem by wierzyc w idealny srodek bez mozliwoscie regulacji a dodatkowo w dobie np. audiofilskich 50kg gramofonow jego brak to farsa. Naprawde musieli ludzia do lbow natluc bredni przez 30 lat ze tego nie widza...

@madly

dokladnie tak jest, magnes jest ukryty w sporym aluminiowym koszu ktory jednoczesnie zakrywa od tylu sredniotoniowiec wiec zbytnio do tylu nie moze promieniowac. Tweeter, tzn. horn to juz co innego, ten MUSI grac tylko do przodu. CO do sluchania na niskich glosnosciach...mhm...wlasnie siedze i jest cisza i powiedzialbym ze nawet na ciche granie to gra kur..sko glosno (Michael Buble mi tu pogrywa). Mi sie wydaje ze te Univerki sa glosniejsze od Biflexow i innych staroci. Nedj jak u mnie byl to stwierdzil tez ze sa chyba bardziej efektywne. Ja obecnie slucham (mam nadzieje ze mnie nie zlinczujecie) na ampli KD Marantz SR-7000. Pewnie wiekszosc z was uzna to za profanacje ale moim zdaniem to doskonaly klocek i poki co swietnie sie sprawdza. Co mnie zaskoczylo: on na kanal daje max jakies 60 wat. W biflexach musialem go ostro wykrecac zeby bylo glosno. W Univerkach gra bardzo glosno juz przy -30 vol. Powiem wam ze mnie tylko jedna rzecz w tych naszych odgrodach wkurza. Mianowicie z racji wysokiej efektywnosci i malego teoretycznie malego zapotrzebowania na prad, strata byloby podlaczenie ich pod mojego ulubionego Jungsona JA-88d. Najlepszy wzmak jaki slyszalem (w moim systemie) zre 800 wat z sieci i oddaje to w klasie A. Z "normalnymi" glosnikami gral tak poteznie i glosno ze przy 1/3 glosnosci prawie zdychaly...Zasilac tym nasze 99dB tekturowce?? Troche przesada...ale mimo woli korci mnie za kazdym razem jak go widze na ebayu. Z innej bajki: kto ma tip na dobry tani aktywny sub?? MOze byc diy...

nookie736, 26 Lut 2008, 00:54

uważam temat założony przez nookie736

za jeden z najbardziej interesujących na forum.

dzięki za dzwięki

artpaw.

No ja od nie pamiętam już keidy, pierwszy raz słucham sobie "the four season" z przyjemnością :-)

Piotr_ krzesło obrotowe odpada, jest za to kanapa i mam możliwośc po pół metra na prawo i lewo się usadowić, ale to nie to....

to nie jest wina złego ustawienia OB, czy miejsca odsłuchowego. Pokój mam pełen muzyki, jednak nie ma tej lokalizacji, jak z BR malutkiej...

może to wina tej szerokości ścianki?

może gdyby Fostex był centralnie to... no ale tego nie wiem, dlatego pytam.

Przyszedł mi do głowy pomysł aby jednak Fostexy wsadzić spowrotem do BR, a bas tylko z odgrody... nie wiem jednak jak to się zgra.

ale pokombinuję w tym temacie.

Co do suba, też już myślałem, żeby z tych alphardów zrobić zrobić taki band-pass, tzn głośnik za głosnikiem w OZ, tylko jak to wyliczyć aby strojenie jakieś optymalne wyszło...?

• Pokaż nowe odpowiedzi