Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

artPaw, 21 Gru 2008, 11:46

niestety WAF nie moge olac :)

OB jest OK ale zima idzie a kobieta grzeje, jak mawial pyzdrol z janosika :)

fikus pisze ze to najlepsza konstrukcja....

jakie podbarwienia slyszales w tych pudlach?

na takie duze proste dechy raczej nie moge sobie pozwolic....

musi to byc cos ladnego, w miare ksztaltnego.

Robicie jakies pomiary tych odgród ?Proste filtry pozwalaja łatwo zgrac fazy i inne podziały ?

ja tak szczerze to mam watpliwosci czy dodawanie gwizdków do szerokopasmowców na ucho to jest to .plus jeszcze te basowce ciete takze na chybił trafił.Do np.tannoy dualconcetric nikt nie dokłada zadnych basowców i wysokotonowców.kiedys chciałem zrobic kolumne na ucho i wiem ze mozna miesiacami tak sie krecic bez pomiarów.mi sie odgrody wydaja troche porozklejane i nie spójne.

mysle ze u kazdego z was gra zupełnie inaczej.

Grundig High Fidelity

mzawek, 21 Gru 2008, 18:55

>ja tak szczerze to mam watpliwosci czy dodawanie gwizdków do szerokopasmowców na ucho to jest to

>.plus jeszcze te basowce ciete takze na chybił trafił.Do np.tannoy dualconcetric nikt nie dokłada

>zadnych basowców i wysokotonowców.

No bo przecież Tannoye Dual Concentric są głośnikami dwudrożnymi współosiowymi, tweetery mają w srodku membran.

mzawek, jak już się wezmę za deski to bez pomiarów się nie obejdzie.

w ogóle nie wyobrażam sobie zrobić dobre kolumny bez mierzenia. ucho uchem ale mikrofonu nie zastąpi.

Chodziło mi o czesto dokładanie tweterów lub wsteg do róznych goodmans koncentrycznych itd.

te saby i isophony to fajne głosniki ale jak zrobic z tego super liniową kolumne lub odgrode ?

Zeby nie słuchac poszczególnych zakresów tylko posłuchac muzyki.Bo ciagle czytam ze to tamto sie poprawiło albo pogorszyło.Pewnie pierwszy pomiar jest bardzo wazny.Mysle ze to temat dla budowniczego na długie testy.Tylko jest problem taki ze człowiek sie przyzwyczaja do jakiegos tam dzwieku i mu dobrze jest .Np.ja osobiscie.

Po wielu bojach złozyłem znowu fabryczna zwrotnice do goodmans mezzo bo to jedyna opcja.Nawet z za***nym regulatorem wysokich tonów ;-)

Grundig High Fidelity

wszystko jzu zakupione poza elementami do zwrotnicy dla sab....

to juz 40 ktoras strona tematu.... i sie pogubilem.

znalazlem bez problemu kondensatory 4uF Elpod na alledrogo. ale 80 uF nie ma nigdzie.

olejowe sa ciut duze. wiec...czy ma sens kupowac 8X 10 uF i laczyc?

jakas tania ale rozsadna opcja?

prosze bardzo, tanio i rozsadnie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a czemu akurat do 3 fazowych?

jakas roznica w kondensatorze jak to 1 fazowego?

znalazlem taki 80UF na alledrogo ale smeirdzi chinszczyzna wiec moze pobiegam po jakichs elektronicznych.

tu troche drozej ale za to lepiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

akkus ma pełną ofertę Visatonów.

Ukryta Zawartość

ale najtaniej to najpierw kup zwykłe elektrolity do prób - jak już ustalisz wartość to wtedy zainwestuj w coś porządniejszego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) fajny artykul, zastanawiam sie nad pojsciem ta droga z teslami..

Ukryta Zawartość

Fajnie ze te głośniki poskręcane są śrubkami.

no to zabieram sie za robotę. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dam tez tu..:)

Sprzedam "panel " Klangfilm 6SEla3775 2 szt. w kazdym 4 glosniki 3RufLsp 34 , obudowa oryginalna - sklejka , otwara od tylu z taka przedziwna maskownica , glosniki w stanie idealnymn .

Ukryta Zawartość

post-913-100008322 1230466631_thumb.jpg

post-913-100008323 1230466631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie!

Mam pytania odnośnie cewek powietrznych.

1. Czy opłaca się je wykonać samemu?

2. Czy jest to w ogóle wykonalne zakładając, że nie dysponuje się sprzętem pomiarowym?

3. Czy może bardziej opłaci się kupić gotowe cewki?

4. Ewentualnie gdzie je kupić?

Nadmieniam, że buduję odgrodę bazującą na sabach, tych z największymi magnesami.

Dźwięk bardzo mi się podoba. Jak na razie wszystko gra bez filtracji. Jedynie wysokotonówka zabezpieczona jest kondensatorem 4uf.

Myślę o projekcie nr 12 Łukasza Fikusa s Alphardem HW 1500 w sekcji basu.

Owe alphardy chciałbym zamontować na osobnych dechach(sklejka 34"}.

Cewka powietrzna w polinku o wartości 4,7mH kosztuje ok 130pln.

Jeszcze jedno pyt.

Czy na potrzebę strojenia jest sens kupować od razu wg. przepisu, czy można zrobić to tańszym kosztem i ewentualnie jak?

Mam mały 10 watowy wzmacniacz lampowy, Słucham głównie jazzu cicho i w nocy.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam wszystkich !

pallak 68

witaj pallak

Na bas kupuj dużo tańsze cewki rdzeniowe , polink nazywa je szpulowe.

Jeżeli lubisz słuchac cicho:

saby DEW + alphard 1500 to będzie kompletna kicha. Alpierd będzie w ogóle niesłyszalny.

Tak w ogóle, okazuje się ze alphard się nie sprawdza w porównaniu z innymi głośnikami vintage, niekoniecznie drogimi jak altec czy uniwersity.

Rzuc okiem na ebay i kup chociażby magnavoxa z hammondów czy coś innego, byle tanio.

RFT 3702 lub 3701 z kolumn vermona 1000 jest ok. Tym bardziej że ma grać na dużej sklejce.

Ja swoim Alphardom "połamałem" górne zawieszenia paluchem, do tego mała korekcja między CD i wzmacniaczem składająca się z kondensatorka i dwóch rezystorków na kanał i dają radę nawet przy cichym słuchaniu :)

Cewkę dobrze jest kupić rdzeniową, powiedzmy 4,7mH i potem w razie konieczności odwijać zwoje. Ja u siebie mam 3,8 do której dowinąłem trochę drutu... dzięki czemu mam dwa odczepy oraz baterię ruskich kondensatorów wielkości cegły równolegle do głosnika.

hej.

ponizej masz opis jak zrobic cewke powietrzna, z kalkulatorem :)

na tej stronie znajdzie duzo informacji napisanych w przystepny sposob.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam.

sam mysle o takiej cewce.

wazne by rowno nawijac. jak masz do wykonania jedna czy dwie to luz. przy wiekszej ilosci warto sklecic sobie nawijarke.

Ukryta Zawartość

Wykonanie cewek własnoręcznie jest możliwe , ale pod warunkiem , iż znajdziesz tabelę , która określi średnicę drutu , średnicę i wysokość wzorca - szpulki na którą go nawiniesz , oraz poda ilość zwojów dla wymaganej wielkości mH. W starej litaraturze tematu podawano przybliżone dane dla cewek , trzeba trochę pogmerać , jak znajdę zamieszczę tabele . Ale trzeba wiedzieć , że wartości uzyskane będą przybliżone , a nie właściwe . Chyba ułamkowe różnice , nie są tak bardzo znaczące , ale , zawsze zostaje to ale ... :)

Witajcie !

Trochę, przyznam zbaraniałem. Te alphardy to ze względu na cenę, oczywiście. Nie śledziłem jeszcze magnawoxów ani RFT na ebaju. "zżera" mnie już niecierpliwość chciałbym zacząć słuchac już pełnego w miarę zrównoważonego pasma.

Może jakieś namiary na ukraińskich albo rosyjskich sprzedawców tych kondów olejowych.

Jeszcze kilka pyt.

1. Co w praktyce wnoszą do dźwięku te "baterie kondów olejowych"

2. Czy materiał na odgrodę np. sklejka wnosi coś szlachetnego do brzmienia ob.

3. Czy rezonans sklejki (obudowy), normalnie nieakceptowalny we wszelkich innych konstrukcjach zamkniętych jest w ob zjawiskiem szlachetnym??? w obudowach "rezo" chyba tak.

Tak w ogóle to chciałbym przeczytać jakiś artykuł o ob. Napisany przystępnym językiem.

Dziękuje Kolegom za powyższe odpowiedzi.

Proszę o więcej.

Pozdrawiam wszystkich z pod Rzeszowa

pallak

ja wlasnie koledze podalem link do kalkulatora, gdzie te wszystkie parametry sa uwzglednione :)

patrz post wyzej :)

o ile nawija sie rowno i ciasno to kalkulator z linku sie sprawdza. na koniec mozna pomierzyc.

niedokladnosc 10%.

nawet jak kupilem wypasione cewki mundorfa (w karlsruhe) to facet musil mi odwijac w sklepie bo wartosci sie nie zgadzaly z podanymi)

i tak przy przykladowej cewce 0,39 mH (jak w projekcie dla sab) niedokladnosc 0,039 - nawet bez mierzenia nie jest tragicznie)

Wielkość szpulek , i przykładowa ilość zwojów drutu o średnicy 1,1 mm , dwie strony z pozycji " Hi-Fi wysoka jakość odtwarzania dźwięku " A.Witord , R. Girulski

Ukryta Zawartość

post-18198-100008267 1230548069_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi