Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

pallak

bas może byc 4 lub 8 ohm

wzmacniacz i tak widzi najniższą impedancję w torze czyli w przypadku basu 8 ohm , zobaczy 5 omowe saby

filtrujesz średniotonówkę 4 uF

po co

ucięty jest kawał pasma z dołu

cewka 0,4 jest jej potrzebna, kond najmniej

obywatelu

takze uzywam rezystorów, co prawda tylko dla tweetera i to aż 22 ohm / przy 4 uF /

wrzezszczał mi niemiłosiernie, a tego nie lubię.

przy okazji, nie zauważam żadnych negatywnych skutków stosowania rezystora szeregowo.

Obywatelu,

wydaje mi się że powinienes zmienic położenie rezystorów. Jeżeli masz je na głośniku to zmieniłeś rezystancję sab którą widzi zwrotnica. Daj je przed zwrotnicą. Wtedy wszystko będzie gut.

teraz coś na temat moich zabaw z sabami

Jedna praktycznie zrobiona - juz gra. Musze tylko wykonać dociski do zawieszenia, te pierścienie.( w tej chwili role pierścienia przejęły klamerki)

Wrażenia z porównania z fabryczną sabą są zachęcające. Nie załamałem sie :) Pierwsze co się rzuca na ucho to mniejsza efektywność. Magia sab nie zniknęła, ale słychać różnicę w pasmie. Przerobiona żabcia gra spokojniej, nie drze sie, przejscie między basem a średnimi nabrały ciężaru i odbieram je jako bardziej twarde - uderzenia nie są jak pukanie w bębenek. Wydaje mi sie ze fortepian brzmi znacznie lepiej, fabryczna saba ewidentnie dzwoni przy poszczególnych uderzeniach w klawisze instrumentu teraz jest lepsza separacja . Podsumowując - jest lepiej ze średnicą, ale troci sie kilka db skuteczności.

Aha, co zrobiłem - wymieniłem górne zawieszenie na irchowe i okleiłem kosz matą bitumiczną z dwóch stron.

saba greencone tuning :)

Czyli efekt mojej radosnej twórczości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdzisllav

....fabryczna saba ewidentnie dzwoni przy poszczególnych uderzeniach w klawisze instrumentu..

------------------------------------

Też to zauważyłem, szczególnie tak sturbajesjsuka DEW

trudno jej dogodzić

Polecam Siemensy, nie są takie krzykliwe. Ja też stosuje rezystory, tylko za zwrotką: wysokotonowy 3,3 i średniotonowy 2,7 Oma. Ciężko trafic z efektywnością głośnika basowego coby się wszystko zgrało.

AXIOM 400 nie przydzwaniają, nie są też krzykliwe

Ukryta Zawartość

eh, łza się w oku kręci, ale co zrobić, kryzys.

Ukryta Zawartość

>Zdzislav

Zobacz na aukcję powyżej umieszczoną przez Artura, pierścień jest wykonany z korka - łatwo i tanio możesz ładnie "wykończyc" saby.

nic na sieci o tym Axiomie nie znalazlem, po magnesie widac ze to wczesna wersja przed magnesami Feroba. Poprzednik serii z 201, 301 etc etc..

Nookie - nieźle szalejesz, przedtem tesle, teraz to. Ale nie ma co, jako ojciec odgrodowego wątku jesteś zobowiązany do wykupywania najlepszych głośników:) Miejmy nadzieje, że cena już nie wzrośnie.

Tymek - z tym korkiem nie jest taki zły pomysł. Ale musiałbym go przykleić na stałe. A ja chce żeby cały głośnik był rozkręcalny w razie czego. A korek jest za miękki na przykręcenie.

Dzięki artPaw za cenne uwagi. Zadziałałem z lutownicą i umieściłem rezystory przed zwrotnicą i tak jak napisałeś: jest GUT :)

W tej chwili mam szeregowo 3.3Ohma na wysokonowcu przed kondensatorem 4uf i w średnicy 2,7Ohma przed cewą.

Dziwi mnie Twój 'wielki opór' na wysokotonowej Sabci :) Może zamiast tak dużej rezystacji zastosuj cewkę 0,2-0,4mH równolegle za kondkiem 4uf. U mnie właśnie to pomogło pozbyć się jazgotu.

Dzięki raz jeszcze i wiele dudków życzę na nowy rok - Tobie na te Axiomy i wszystkim Odgrodowiczom na podobne wynalazki...

OB , to by jeszcze przełknęli , ale muzyki to już raczej nie .

Jutro byłbym wodzirejem z limami :)

--------------------------

Bogatego Nowego , i żeby Titanic nie zatonął !!!

no coz, nie planowalem ale mam conieco :) 3 pary TESLI ARO 942, altec 420, pare sab greencone....

planuje tesle na woofery....moze i wszystkie 3 pary do 100Hz...potem altec jako midbass,i greencone na gore.. rozpatruje goodmansy jako alternatywe dla sab...

reszte napisze za rok.....

champagne for my real friends,real pain for my sham friends :))))))))))))))))

wszystkiego naj zwolennikom papierowych glosnikow w plaskich deskach...fuck the rest :))))))))))))))))))))

Wczoraj przyjechala do mnie parka Tesli ARO 9408. Zewnetrznie wygladaja bardzo dobrze, natomiast problem jest z graniem. Jedna nie gra w ogole, a druga gra, ale na niskich czestotliwosciach charczy... W obu zauwazylem problem z ograniczeniem ruchliwosci membrany - ruszajac membrane reka slysze opor i jakby ocieranie cewki o magnes. Czy jest szansa na doprowadzenie ich do porzadku? Czym i jak moge zmierzyc czy to wina cewki, czy nie?

Chcialem rozkrecic ten glosnik i odkrecilem te 4 sruby z tylu, ale nie moge zdjac tego "dekielka" i zajrzec do srodka...

Co radzicie?

P.S. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

rafko,

to bardzo niedobrze

nadają się do naprawy > centrowanie cewek. Sam nie ruszaj tego magnesu bo zaklinują się na amen.

Zresztą nawet Pudzian ich nie ruszy, trzeba uzyć do tego spec narzędzi.

no to witam w klubie pechowcow..u mnie poczta zgubila jedna sztuke 9408 ktora wyslalem do Torunia. Jeden pakiet dotarl, drugi wsiakl. Kumpel pokwitowal odbior i nie wiedzial co i jak...nie to zeby mi byly w tej chwili potrzebne, ale fakt jest faktem, pozatym obiecalem je koledze z forum :(((( przyjdzie mi sie uzerac o zwrot kasy jak znam zycie....

Skonczylem drugi projekt swoich dech :)

Tym razem wyzsze i wezsze odgrody, a Isophon postawiony nad Saba. Na gorze mam 4,3 uF na oleju, na srednicy 0,39 mH na tasmie, a na dole 3,9 mH i 68 uF na oleju.

Podpialem wszystko i mowiac lekko oszalalem :) Tak poteznego i pieknego dzwieku jeszcze w domu nie mialem :) Oczywiscie zabawa trwa i projekt bedzie jeszcze szlifowany...

Fotka, jak to u mnie wyglada:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja też oszalałem, jak graja teraz saby po przeróbce. Nagrałem filmik na telefonie, więc jest total kompresja, ale coś tam słychać... Oczywiście teraz wszystko jest na etapie prototypu, ale gra cudownie!

całkiem pełnopasmowo, bez niskiego basu, ale ten wyższy nieźle sobie radzi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nookie736, 1 Sty 2009, 14:57

>Kumpel pokwitowal odbior i nie wiedzial co i jak...nie to zeby mi

>byly w tej chwili potrzebne, ale fakt jest faktem, pozatym obiecalem je koledze z forum :((((

>przyjdzie mi sie uzerac o zwrot kasy jak znam zycie....

Nookie don't worek, poczekaj tydzień, do dwóch. Moje uniwerki z racji wagi (razem ponad 30 kg) szły w trzech paczkach. Poczta Polska dostarczyła mi dwi, które pokwitowałem a po tygodniu, gdy już traciłem nadzieję trzecią... Oczywiście wszystkie nadane jednocześnie...

Z najlepszymi życzeniami dla odgrodwoców, OBy ten 2009 rok był "w dechę" :-)

>Zdzislav

świetnie się prezentują monitory sabowe. Tylko nie wiem czy dobrze widzę po prawej stronie głośniki są w pełnej skrzynce, a po lewej na desce?

madly dzieki za slowa otuchy,mam nadzieje ze sie znajda,problem taki ze niemiecka strona zwala wine na polska i vice versa. Glupi bylem ze ich w jednej paczce nie wyslalem.No nic,pozyjemy zobaczymy...

A teraz z innej beczki..mam na oku mieszkanie z 40 metrowym pokojem :))))) sie bardzo ciesze bo zawsze o takim pokoju marzylem, wiec trzymajcie kciuki zebym je dostal. No i mam 3 pary Tesli 942. Pomyslalem ze zrobie z nich uzytek. 3 pary po 30 omow rownolegle,to daje suma sumarum 10 omow, czy zle rozumuje? Chce je wsadzic w odgrode typu U-Frame albo H-Frame. Jako woofery do 125-150 Hz, byc moze aktywnie zasilane modulami basowymi. Reszta,czyli biflex i saby w otwarty panel. Optycznie cos jak Audio Artistry Beethoven Grand :) taki mam plan na nowy rok. Powiem wam ze biflex w polaczeniu z saba to juz wypas,jezeli te Tesle graja tak dobrze jak wszyscy twierdza... :)

tymek, 2 Sty 2009, 08:34

>>Zdzislav

>

>świetnie się prezentują monitory sabowe. Tylko nie wiem czy dobrze widzę po prawej stronie głośniki

>są w pełnej skrzynce, a po lewej na desce?

prawy i lewy to deski.

Mocny Klient, 30 Gru 2008, 17:11

>Zdzisław !

>

>Wręcz przeciwnie !

>Przecież cała przedstawiona działalność tego pana na " R " ( pierwowzór zawieszenia z irchy ), to

>właśnie tuning raczej wizualny , niż soniczny . I naprawdę są ludzie , którzy za to słono płacą .

>Takie mają hobby , aby dużo płacić hobbystom :)

Nietety Mocny, muszę obalić Twoją tezę. Te czynności to nie tylko tuning wizualny, ale w szczególności soniczny. Jest poprawa. I to nie na poziomie niuansu. Nie wiem co zrobi ten korektor fazu, i z resztą nie chce już wiedzieć. Gra tak fajnie, że nie chcę babrać dalej.

Mam też pewną sugestię dla posiadaczy sab. Możecie spróbować okleić od tyłu kosz matą bitumiczną, ( samoprzylepną twardą) oklejając jedną warstwą w dużym stopniu pozbawicie blaszane kosze efektu dzwonienia. Dwiema warstwami kosz stanie sie prawie głuchy. Na dwie warstwy dla 2 głośników potrzeba maty o wymiarach 25x50cm - koszt 4 zł :) Jeżeli efekt sie nie spodoba, można odkleić maty. Tylko trzeba to zrobić w przeciągu ok 24h od przylepienia bo później mata może się "zwulkanizować" i trzeba będzie robić skrobankę.

oddam w dobre rece pare oskalpowanych biflexow 420 i pare 20cm greenconeow z magnesem dew - stan idealny. Najlepiej caly komplet. Cena za calosc 350 euro plus wysylka. Dodam ze jest to idealna kombinacja, glosniki uzupelnieja sie fantastycznie. Zdecydowalem sie na dokonczenie projektu z Teslami wiec mi nie bardzo pasuja. Pozatym mam jeszcze na zbyciu pare ARO 942, sa w Toruniu do odbioru.

Pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi