Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno doprecyzowanie: czy glośniki eliptyczne są może lepsze od okrągłych?

Wprawdzie stere teorie i ogólnoświatowa dominacja okrągłych zdaje się mówić że nie, ale te same źródła przekonują nas też że skrzynka BR to ultymatywne rozwiązania dla miłośnika dźwięku a o żadnym tam "deskach" mowy nie ma. :)

Na tak postawione pytanie jest jedna rada: posłuchaj gdzieś dobrze zestrojonych dech. Temat OB znany jest od pół wieku.

Są dobre elipsy i kiepskie, są dobre okrągłe i słabe.

artPaw, 5 Sty 2009, 15:57

>Na tak postawione pytanie jest jedna rada: posłuchaj gdzieś dobrze zestrojonych dech. Temat OB

>znany jest od pół wieku.

Obawiam się że znalazłeś w mojej wypowiedzi ironię, mimo że jej tam wcale nie było. :)

Ja wiem że OB mogą zagrać wspaniale ale rzeczywistość (rynek, vox populi) jaka jest - każdy widzi.

I ta rzeczywistość (fałszywie!) sugeruje że OB nie mają prawa grać.

>Są dobre elipsy i kiepskie, są dobre okrągłe i słabe.

Czyli rozumiem że nie ma co mówić o wpływie kształtu na itd.

Paszeko

Nie odczułem ironii, wiem tylko jak to jest. Dwa lata temu praktycznie nie wiedziałem o istnieniu OB. Miałem AP Virgo i uważałem że to moja nirvana. Za namową kumpla posłuchałem u ŁF i ugotowałem się.

W tej chwili to co rynek oferuje mało mnie zajmuje. Wszystko czego oczekuję od brzmienia kolumn mogę zbudować sam. Barierą jest jak zwykle kasa na super głosniki.

/ np.tannoy Red:) /

Ale system daje świetnie radę na sabciach, isophonach, philipsach i innej masci niedrogich papierczakach.

jade dzis podpisac umowe najmu mieszkania z pokojem 40 metrow :))))))))))))))) do tego kominek :) jest niestety bardziej podlozny niz kwadratowy i nie ma wysokich sufitow,no ale nie mozna miec wszystkiego. Wkoncu glosniki beda mialy czym oddychac ;)

aha...a jak glosniki stoja na krotszej scianie??bo innej opcji nie bedzie...sciana ma jekies 4.5-5 metra,dluzsze okolo 8. Na jednej z dluzsych stron na praktycznie same okna,troche sie tego boje, ale moja Pani obwiesi je ciezkimi,grubymi zaslonami :) Ciekawe jaki bedzie bas..

ponawiam pytanie.

zmienila mi sie "ciut" rzeczywistosc mieszkaniowa. Z roznych wzgledow, zamiast wyladowac w 20 metrowym pokoju, wyladowalem w...42 metrowym mieszkaniu, z ...10 metrowym pokojem odsluchowym.

saby kupione, sa w drodze z niemiec. na bas pojdzie sansui.

wzmak jak byl tak jest - Music Angel na kt88.

panowie, odsprzedawac nie mam zamiaru, i cos z tym fantem trzeba zrobic zeby zagralo.

pokoj 10 metrow i ani centymetra wiecej.

nie wiem czy budowa OB ma sens w takim przypadku. jakie sa wasze doswiadczenia z takimi kanciapami?

ewentualnie co innego mozna sklecic z zestawu 4 sab (szerokopasmowa i wysokotonowa i 16 calowych basow?

tymczasowo gram na aktywnych Genelec 1019 ustawionych na krotkiej scianie.

oczywiscie pojawia sie problem z basem. przez duuuzo duuuzo go nie ma, a potem ni z tego ni z owego lupnie na jakiejsc nizszej czestotliwosci tak, ze myslalem ze jakies wiercenia robia pod budynkiem, albo ze cos wybucho w oddali :)

a w tych genelecach to mam dziurki od klucza a nie glosniki basowe.

miku,

działaj. Będzie grało. Bas w OB ma wszystkie zalety potrzebne w tak małym pokoju. Gdy trafisz z ustawieniem dech podbarwienia będą minimalne albo w ogóle. Dobrze by było gdybyś miał ten pokój tylko dla siebie, aby nie być narażonym na docinki drugiej połówki. Jakieś spore dechy w kącie itd. Kombinuj dalej w stronę oddzielnego basu. Odgroda przynajmniej 1x1m.

Z tego co pamiętam nookkie też miał mały pokój. Sansui spisywały się tam znakomicie.

ok.

zobaczymy co z tego bedzie :)

dzis powienienem odebrac glosniki.

pokoj mam tylko dla siebie :)

wiec desek moge miec ile wlezie :)

pojda wiec po rogach.

dam znac jak dotrze.

Jest tylko jedno ale. Według moich porównań saby nie grają dobrze z niewielkiej odległości, dźwięk nabiera spójności dopiero z odległości min 3m. Oczywiście to są moje subiektywne spostrzeżenia. Może u Ciebie tego się nie zauważy.

Co do basu to rób jak największą dechę na bas jaką możesz wsadzić. Najlepsze są mniej więcej kwadratowe - grają najczyściej, bas wydaje się być bardziej liniowy od basu z prostokątnej dechy. Głośnik najlepiej przykręcić na wysokości 10-15 cm od podłogi. To zwiększy jego efektywność i pogłębi bas. Ja próbowałem dawać jeszcze niżej, ale wtedy wzbudzał się bas gdzieś w górnym podzakresie. W małym pomieszczeniu może być spory room gain - czyli może być fajnie :)

Panowie 10 m2 + meble i odgrody ?

Moje zdanie -szkoda zachodu, kosztów itd..

No chyba, że w pokoju będą stały tylko odgrody i to na dodatek dzielone czyli bas oddzielnie w rogach pokoju i wąskie deski z SABA-ami..

Ja w pomieszczeniu 25m2 zrezygnowałem właśnie ze względu na problem z ustawnością...

obecnie mam monitory bliskiego pola - aktywne stare genelec 1019 biamp + DIY pasywka.

tak jak napisalem, na malych poziomach glosnosci jest ok, tyle ze basu nie ma. na normalnym poziomie jest bez basu do pewnego momentu, potem nagle wali jakas niska czestotliwosc, ktora sprawia wrazenie ze dom sie wali, bas dobiega jakby spoza pokoju.

siedze ponad 2 metry od glosnikow.

mebli mam malo.

ustroje akustyczne na scianach (duze obrazy w grubych ramach wypelnione wenwtarz gabka) + zaslony za glosnikami, wysokie papierowe lampy ala IKEA. po rogach tez papierowe lampy i jedna szafka na winyle, na podlodze lozko (jutro skladam cale na razie jest materac :) i ...przed glosnikami duza audiofilska skora z renifera :)

w pokoju ustrojow moge meic ile dusza zapragnie.

na razie monitork istaja na krotszej scianie 2,5m.

zaraz beda foty.

oto kilka fot:

mam gdzies na kompie generator czestotliwosci to sprawdze gdzie mi sie pokoj "wzbudza".

pamietam ze w dawnym mieszkaniu przy ok. 40Hz drzala mi maksymalnie... skrzynka na bezpieczniki w przedpokoju :)

wiec rozne rzeczy moga sie dziac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13370-100007344 1231432585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jedna fota nie weszla....czy ktos z administratorow slyszal o takim wynalazku jak edycja postow????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tego co widzę masz na jednej ścianie drzwi, na drugiej drzwi i na trzeciej okno, pusta zostaje jedynie ostatnia, długa ściana. Hm - trochę kiepsko

Bo jest pewien patent który u mnie działał. Mianowicie ustawiłbyś odgrody "szerokopasmowe" na krótszej ścianie np. pod oknem, a basowe mógłbyś ustawić równolegle do ścian dłuższych, czyli o 90 stopni od głównych odgród. U mnie nie bylo problemów z basem przy takim ustawieniu. Myślałem ze akurat na ucho będzie skierowany punkt zwarcia akustycznego. Wydaje mi się ze dźwięki basowe wydobywały sie z przestrzeni miedzy dechą a ścianą. Coś w rodzaju pseudo tuby? Aha, moje dechy basowe dosięgały wówczas prawie do sufitu, były wysokie.

Witajcie!

Kupiłem na amerkańskim ebaju 12 to calowe papierzaki RCA alnico, mają 4 omy, kupiłem tanio, tak jak ArtPaw radził. Wyglądają obiecująco, tylko mają takie małe horniki w miejscu nasadki przeciwpyłowej.

Mam cichą nadzieje, że jak wsadzę je na skleję 120x120 to zagrają.

Jeśli macie jakiekolwiek info na ich temat to prosiłbym o nie.

pallak

pallak

no to będziesz miał fajne średniotonowe

:)

po wycięciu żyletką tych horników powinno być dobrze.

Na bas 15 calowy jest potrzebny. Bez żadnych tutek.

Witam serdecznie. Jako,że dzisiaj przyszły do mnie szerokopasmowe Schulz KSP 215 zastanawiam się co z nimi zrobić. Dlatego proszę kolegów o padanie kilku zalet odgród,lub podanie jakiegoś dobrego linka. Pozdrawim serdecznie.

To jest dopiero podejście bez kompromisów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi