Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się bawić to bawić , na dłuuuu...gie zimowe wieczory " koronkowa " robótka zwrotnicy :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no wlasnie tak chce zrobic :)

na dol marantz 750 - tranzystor.

na gore angel.

mam zamiar przywiezc w koncu z pl moj drugi wzmak na GU50. moze pojdzie na dol.

albo cos tranzystorowego sklece na dol sobie sam :)

zobaczymy.

ide kupic kabelki.

dam znac co sie dzieje

rafko, 27 Sty 2009, 23:43

>Jak wszystko zalezy gdzie, z czym i jak. Sluchalem swego czasu takiego papierzaka ale w dobrzej

>tubie i w dobrym towarzystwie, gralo na prawde zacnie, bardzo zacnie... ale uwazam ze taki

>szerokopasmowiec musi byc idealnie wpasowany w towarzystwo...

W pełni się z tym zgadzam, szerokopasmowce, szczególnie te dualcone są bardzo wymagające, momentalnie pokazuja niedociągnięcia w systemie.

Moim zdaniem podobnie jest ze srebrnymi drutami, w kiepskim systemie powodują nieprzyjemne dla ucha wyostrzenia.

W odpowiednim jak napisałes towarzystwie srebro daje niesamowitą przejrzystosc i czystość dzwieku.

Hasło reklamowe dla handlarzy drutem: "Jesli srebro nie gra w twoim systemie to znaczy że wymaga on poprawek". ;-))

Można to też odnieść do "tutkowców", rzecz jasna tych zacnych.

Miku, najlepiej to przywal jakis rezystor dla sabek, albo nawet 2 w ukladzie l-pad. Latwe i szybkie rozwiazanie. Dobre rezystory kupisz po 5zl/sztuka. Sprobuj 3-4dB i zobacz jak to sie zachowuje. Minimalna strata bedzie, ale pewnie mniejsza niz jakbys to sciszal jakas drabinka.

A tak w ogole jak daleko masz do Polski, ze tyle czakasz na wzmak?

hej.

juz mi chodzi OB w biampingu.

gore obsluguje music angel a dol marantz.

musze przyznac ze jezeli chodzi o bas, to jak dotad najlepsze rozwiazanie.

szczegolnie do wieczornego sluchania, gdzie przy niewielkim natezeniu sansui wogole sie nie odzywal...

teraz mam tyle basu ile chce.

ale zastanawia mnie czy zwrotnica wg. projektu fikusa ma tu sens.

bas jest ale nieco zmulony, wiec zastanawiam sie czy ta zwrotnica wogole tu pasuje przy biampingu.

obecnie mam tak:

szerokopasmowa saba jest filtrowana cewka 0,39mH i kondensatorem 80uF, wysokotonowiec ma kondensator 4uF.

na basie jest zwrotnica wg. projektu fikusa (linkwitz-riley)

zauwazylem tez ze kiedy chce dorownac basem do sab, przy cichym sluchaniu, to chyba filtrowanie nie jest wystarczajace, bo troche bas wchodzi na wokale.

macie pomysl na jakas inna zwrotnice na dol?

no i kolejne pytanie laika.

skoro saby chodza sobie niezaleznie od sansui, to oznacza ze saba gra na tych samych czestotliwosciach co sansui od dolu. i z tego moze to mulenie jest.

jak mozna przyciac sabe od dolu?czy trzeba?

co do tri ampingu to mam jeszcze stary wzmak fischera, ktory moglby posluzyc do eksperymentow z tweeterem :) tylko jak rozdizelic sygnal na 3???

do tego moge poprobowac jeden kanal na starym wzmaku monofonicznym z radia (P-P EL84)

i chyba zrobienie takiego wzmaka do tweeterow byloby tanie, tam nie potrzeba wiele mocy i jakies male lampki zalatwilyby sprawe.

>A tak w ogole jak daleko masz do Polski, ze tyle czakasz na wzmak?

mieszkam w finlandii, i tu za rozsadne pieniadze (nie przekraczajace wartosci sprzetu) zaden przewoznik nie dostarczy 24kg wzmaka.

poczta akceptuje do 20kg, i to samobojstwo wysylac.

czekam az sam pojade i na wlasnym karku przywioze....

Jest prost i tani sposob na rozdzielenie sygnalu na bi, tri amping. Kupic tania, aktywna zwrotnice samochodowa. Z zasileniem tego zaden problem, a mozliwosci ciecia, podbicia pasm sa duze. Chociaz zlotousi moga sie oburzyc na pomysl wpinania takiego urzadzenia w tor audio :)

Mike, mam takie same ciecia, te same saby i podobny bass. Efekt tez jest podobny. Zmulenie mozesz slyszec dlatego, ze Saby sa tak piekielnie dokladne i szybkie, a przeciez graja w tym samym systemie.

Twoja Saba jest cieta na dole kondensatorem wiec nic tu nie musisz kombinowac. Triamping to raczej byla podpucha Mocnego i ten pomysl lepiej sobie z glowy wyrzuc bo Saby graja ze soba idealnie.

Dziwna ta Finlandia...alkohol drogi i jeszcze poczta nie dziala. Pociesz sie tym, ze moj Liang ma jeszcze z 20kg wiecej i jestem w wlasnie w trakcie przeprowadzki :)

miku, jest pewna rzecz, ktora zauwazylo kilka osob testujacych saby. Pojawil sie pomysl, aby dodac do saby glosnik miedzy basowcem, a saba, ktory wplynie na wypelnienie i sile niskiej srednicy, ktorej to wlasnie brakuje tym malym glosnikom w malych deskach. Pojawily sie juz pewne projekty 4 droznych odgrod i zysk jakosci jest spory. Tak wiec zwrotnica dla tweetera to pikus, kondenstarorek wystarczy, ale zeby wycisnac wiecej 3 drozna zwrotnica bedzie lepszym rozwiazaniem.

meloV8, 28 Sty 2009, 22:22

>miku, jest pewna rzecz, ktora zauwazylo kilka osob testujacych saby. Pojawil sie pomysl, aby dodac

>do saby glosnik miedzy basowcem, a saba, ktory wplynie na wypelnienie i sile niskiej srednicy,

>ktorej to wlasnie brakuje tym malym glosnikom w malych deskach. Pojawily sie juz pewne projekty 4

>droznych odgrod i zysk jakosci jest spory. Tak wiec zwrotnica dla tweetera to pikus, kondenstarorek

>wystarczy, ale zeby wycisnac wiecej 3 drozna zwrotnica bedzie lepszym rozwiazaniem.

kondensatorek jest :)

ja juz nie mam miejsca na 4 glosnik

te odgrody juz mieszcza sie na styk.

i wogole sa kosmicznie ustawione.

zastanawiam sie nad tym jak usunac mulowatosc basu. nie chce zeby go bylo duzo, bo tego bardzo nie lubie, ale zeby odzywal sie wtedy i tylko wtedy gdy naprawde jest nagrany, ale za to zywo. sprawdze jutro rano z innym wzmakiem, moze to tak marantz muli.mam nadzieje, bo wtedy latwiej znalezc rozwiazanie.

moze warto popracowac nad zwrotnica do sansui. skoro przy wyzszych glosnosciach sansui zaczyna grac czestotliwosciami dla niego nie przeznacoznymi to moze poprostu bardziej stromo przyciac?

jakie wartosci elementow proponujecie do bardziej stromego ciecia???

Witam !

Jeżeli cewki są tańsze od wódki , i nie musisz po nie jechać trzy dni ratrakiem , to może przytnij basowca filtrem trzeciego rzędu , gra basem , bez blach i wokali . Można wówczas trochę popuścić w dół średnią sabę , metodą prób i błędów , dodając kondensatory po 10 -20 uf

Cewki i kondensator dla głośnika 8 Ohm .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cewki sa zdecydowanie tansze od wodki:)

do sklepu mam przez las...30 minut saniami wiec dam rade :)

sansui ma 5 Ohm...

nie wiem o co chodzi ale podlaczylem na probe pod bas starego fischera, ktory nijak ma sie klasa do marantza i...bas nabral energii. jutro wiecej poslucham na wyzszych poziomach i dopiero potem pobawie sie w filtr 3 rzedu.

jakie to wartosci dla 5 Ohm ? chetnie sie naucze liczyc tylko jak?

meloV8, 28 Sty 2009, 22:22

>miku, jest pewna rzecz, ktora zauwazylo kilka osob testujacych saby. Pojawil sie pomysl, aby dodac

>do saby glosnik miedzy basowcem, a saba, ktory wplynie na wypelnienie i sile niskiej srednicy,

>ktorej to wlasnie brakuje tym malym glosnikom w malych deskach.

A nie lepiej zainwestowac w owala Isophona? Bas z tej membrany wielkosci dloni jest wrecz zadziwiajacy :) U mnie na dechach 40x120 schodzi do 100 Hz :)

Pytałem o jego predyspozycje do grania w odgrodzie ,gdyż jak wynika zarówno z mojego doświadczenia ,jak i z doświadczeń kolegów piszących w tym wątku , znalezienie " własnego " zadowalającego nas basu trochę trwa .

W moim przypadku bas który mi odpowiada , znalazłem po testowaniu czterech głośników , dużego ovala Isophon 31cm , starych estradowych basowych Pearl ,Tesli ARN , oraz starych jak świat głośników z wielkim kwadratowym magnesem i twardym płóciennym zawieszeniem . Zostały te statnie . Myślę , że w ogromnej mierze o wyborze basu , decydują nasze osobiste upodobania i preferencje brzmieniowe . O napędzającym torze audio nie wspomnę .

Eksperymenty te są na tyle interesujące , że ciężko poprzestać na jednym wyborze .

To gonienie basowego króliczka , trwa na tym forum od pierwszej strony , i jest w tym trochę frajdy , wątek żyje ... .

chociaz zabrzmi to nieaudiofilsko :) wszystko wskazuje na to ze stary wzmak fischera radzi sobie z basem o wiele lepiej niz marantz.

przy fischerze zniknelo dudnienie jak ze studni i bas nabral mieska, jeszcze tylko musze go jakos ograniczyc zeby mi nie wlazil tam gdzie go nie planowano.

niestety przy zmienie glosnosci calego zestawu, proporcje miedzy basem a reszta sie zmieniaja, wiec kazdorazowe zmiany natezenia zmuszaja mnie do szukania wlasciwego poziomu na nowo.

ale jest lepiej.

moze teraz pozostala tak naprawde kwestia znalezienie optymalnego wzmocnienia na bas.

Proponuję coś takiego podpiąć pod wyjście wzmaka lampowego i z tego puścić sygnał na wzmacniacz zasilający bas, przy okazji wywalając elementy zwrotnicy z tegoż basu. Wartości rezystorów (orientacyjne) 10 - 50 kOhm i kondensatorów 20 - 100 nF. Dobierane na chybił trafił więc może ktoś się wypowie bardziej merytorycznie. Grunt że to działa ;) Sorki za jakość obrazka ale rysowany na minutę przed wyjściem do pracy ;) Można jeszcze dać przed tym filtrem jeszcze dzielnik rezystancyjny.

Pozdrawiam

Marcin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rezonans przy 48 hz to strasznie wysoko jak na bas, a te 97 db to moze i on ma ale przy 1 khz. Fajny kosz z alu ale co z tego... z jakimi szerokopasmowcami mialoby to grac?

Jak już koniecznie tej marki głośnik , to może duży :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi