Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

artPaw, 2 Lut 2009, 00:13

>dolphin

>dziękujemy

>ciekawe czy dwa są lepsze od jednego.

>:)

>rafko, sprawdzisz? bo ja już tylko barwę słyszę.

W wolnej chwili sie pobawie, acz jak pisalem - narazie nie potrzebuje nic przyciszac :)

ArtPaw,

Slyszysz kondy, a nie slyszysz rezystorow? Moze Ciebie trzeba zarejestrowac jako wyierajacy gatunek ;-)))

Siemensy ciezko trafic bo sie firma zmienila nazwe. Gdybys chcial strzelic sobie takie MKV 22Ohm to masz link ponizej. Cena niestety audiofilska.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdzislav,

Czemu latwiej na L-padzie? Przeciez to o jeden rezystor wiecej. Pasmo jest gladsze niz przy szeregu - tak mowia przynajmniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bamarek, 3 Lut 2009, 14:53

>ArtPaw,

>Siemensy ciezko trafic bo sie firma zmienila nazwe. Gdybys chcial strzelic sobie takie MKV 22Ohm to

>masz link ponizej. Cena niestety audiofilska.

I tak nie, audiofilska cena za porownywalne kondy jest spooro wyzsza :)

A tak nawiasem, ostatnio bedac w Polsce akurat przejezdzalem rano w niedziele kolo Wolumenu i wyhaczylem cala siatke Siemensow MKV :)))) Mialem farta :) Tak wiec mozna.... Za 15 uF placilem bodaj 15 zl :)

> ArtPaw

Miejmy nadzieje ze uslyszysz Siemensy w torze :) Daj znac co i jak. Dodam tylko ze formuja sie pare dni, a w calej krasie graja po tygodniu. Na poczatku jest ostrawo wiec nie nawal paczki rezystorow :)

MKV w zwrotkach spisują się znakomicie. Przynajmniej u mnie.

Trzeba polować na allegro bo czasami się zdarzają. Trzymam w szufladzie na lepsze czasy parę 50uF :)

jak ktos chce bosch mp to mozna kupic nówki nie smigane w Warszawie.Oraz mase innych wielkich kondów.

Na wolumienie tez bywaja tak jak i bywaja stare lampowe radia u meneli.

Grundig High Fidelity

Z nieco innej beczki bo juz mi sie farady z omami myla :)

Testowal ktos 10" Phillipsy z drewniana membrana na srednicy albo jako jedyne szerokopasmowce?

guitarmen, 3 Lut 2009, 22:40

>no to ladnie zamulac musi ;p

>ja tez mialem tonsile alnico - muuuuul jak cholera.

>ale to kwestia upodoban :)

Zapewne i upodobań i towarzyszącego sprzętu... ale dajmy sie ArtPawiowi wysluchac i wykontemplowac i moze skrobnie jakas miarodajna recenzje :)

Kto wie, moze Tonsil AlNiCo bedzie tak poszukiwany jak i obecnie Tesla ARO :)

mzawek, 3 Lut 2009, 17:18

>jak ktos chce bosch mp to mozna kupic nówki nie smigane w Warszawie.Oraz mase innych wielkich

>kondów.

Kiedys kupowalem wiadrami Bosh MP w hurtowni na dolnym Ursynowie (mieli cale pudla nowych, zapakowanych fabrycznie Boshow z lat 60-tych !!), niezly kond, ale kultura ustepuje Siemensowi MKV :)

Ja znowu tak przelotem ale powiem co mi na sercu lezy: otoz Tesle wbudowane w odgrode jak nastepuje:

plyta OSB 22mm gruba, szeroka na 2 metry, 130 wysoka, stoi pod sciana. Pokoj odsluchowy to akustyczna masakra. 42m2, dlugi na 8,5m szeroki na 5m. Odgroda basowa z wszystkimi 4 teslami na krotszej scianie, po prawej stronie 6 metrow okien. Niskiego basu zero....ot moje szczescie...cdn

cholera, wiecej basu mailem z jednej pary Sansui :( chwilowo orginalna zwrotka je popycha wiec moze to jest przyczyna. Zaczynam tracic cierpliwosc, zastanawiam sie nad zbudowaniem 500 litrowego BR jak w orginale i aktywnym zasilaniu do tego, bo ten odgrodowy bas mnie do grobu wpedzi. Nawet z 20dB podbiciem jest kiepsko. Nie wiem co dalej z tym scheisem robic....jak tak dalej pojdzie to beda 4 sztuki ARO 942 na zbyciu....

Stawiaj Onkena, mi Karlsson załatwił problem z basem i żonglowaniem 2 metrowymi dechami, mam podobne pomieszczenie 7 x 5 metrów. Onken przy swoim litrażu powinien zagrac zdecydowanie lepiej - teoretycznie.

Nookie, nie dziw się, mają przecież po 32 Ohmy rezystancji - ArtPaw ma trafo - "Fikuśny" patent, który dopasowuje impedancje. Pytaj Artura o detale :-)

Jeśli mają taką rezystancję to w rzeczywistości wykorzystanie mocy klasycznego wzmacniacza przystosowanego do rezystancji w zakresie 4-8 Ohm jest słabe. Nie można też porównywać głośności z innymi głośnikami 4-8 Ohm podłączonymi do tego wzmacniacza, gdyż moc na nich wydzielana jest odpowiednio większa. Proponowałbym (jeśli teraz nie są tak podłączone) podłączenie równoległe wszystkich czterech głośników co da okolice 8 Ohm dla zestawu. Wzmacniacz będzie lepiej wykorzystany.

Konsul, 4 Lut 2009, 20:05

>Proponowałbym (jeśli teraz nie są tak podłączone) podłączenie równoległe

>wszystkich czterech głośników co da okolice 8 Ohm dla zestawu. Wzmacniacz będzie lepiej

>wykorzystany.

Konsul, ale wtedy Nookie musiałby dokupić dodatkowe cztery Tesle na drugi kanał :-).

Nie mniej jednak równoległe połączenie w każdym z kanałów tych Tesli da nam o połowę mniejszą rezystancję i lepsze wykorzystanie mocowe.

Chodziło mi wyłącznie o fazę testową w celu sprawdzenia czy jest lepiej. Oczywiste jest to, że docelowo nie ma to racji bytu i najlepszym wyjściem jest połączenie równoległe po dwa.

Impedancja impedancją a o masie drgającej tych byków nie pomyśleliście pomierzcie sobie Mms pojedynczej tesli . i jeszce jedno przy rezonansie 24 Hz i niskim Qts głośnik nie nadaje się do odgrody

>24 Hz i niskim Qts głośnik nie nadaje się do odgrody

Tak jak i powszechnie stosowane Altec 416. Jak widać nie zawsze teoria idzie w parze z praktyką.

Nookie a jestes w 100% pewien zrodla i wzmacnicza? - w koncu odgrody przedewszystkim graja to co im sie zapodaje dla 4 tesli to bym 100 wat z jakis tam opampow i innych dziwadel dawal

leonpk

przy fabrycznej cewce 2mH różnica pomiędzy 1 kHz a 100 Hz w odgrodzie będzie większa od15dB

---------------

Jedno mam pytanie bo nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem.

Jak to wygląda przy 15 mH , bo taką wartość mam u siebie dla pojedynczej 30 ohm ARO. I dlaczego ona gra jak wulkan przy już 3W z lampy?

trafo 1/8 jest między wzmacniaczem, a cewką.

leonpk

A mi wychodzi różnica na poziomie ok, 2,7dB między tymi częstotliwościami. W przypadku 2mF mam ok 10 dB różnicy. Być może źle liczę.

artPaw

Rozumiem, że 1/8 to nie jest przekładnia trafo bo wtedy rezystancja byłaby transformowana z kwadratem czyli 64 ale to raczej niemożliwe. Z 30 Ohm zrobiłoby się 30/64=0,47. Fakt grałoby bardzo głośno ale nie za długo. Jeśli natomiast z takim współczynnikiem przekształcana jest rezystancja to będzie 30/8=3,75 Ohm i to wygląda już lepiej.

3W to wcale nie tak mało ale tyle, że nie do napędzania dużych głośników w celu odtwarzania niskich częstotliwości.

konsul

dzięki

Tak, dokładnie trafo ma przekładnię 1/8

anioł 845 widzi teslę jako 0.5 ohm

+ inne głośniki równolegle + cewki , w sumie niewiele więcej.

Gra już ponad rok, na zaciskach 8 ohm i ma to głęboko w tyle tak niskie impedancje.

Radzi sobie z tym dużym głośnikiem tak samo łatwo jak z małym. Robi z nim co chce.

Taki jest urok mocnej triody.

ps.

miałem napisać jak grają nowe nabytki-zabytki

Tonsile gd 30/10 sprawdziły się w 100% . Są pierwsza klasa do OB.

W takim razie teoretycznie ten wzmacniacz może oddawać moc nawet 16 razy większą niż nominalna. Oczywiście w praktyce tak nie jest. Zastanawiam się czemu jeszcze się nie uszkodził. Tak czy inaczej takie odsłuchy muszą się wiązać z bardzo dużymi zniekształceniami przy większej mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi