Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Ale przeciez estrada "nie gra" i kino "nie gra" wiec jak to mozliwe że połaczenie kina i estrady bo sprze nagłasniajacy kino to tak jakby estradówka , no własniejak to mozliwe ze to gra. Z jakich czasow to jest zestaw? To jest alnico? Bo ja nie jestem z tej zakładki i bardzo mnei to zaintrygowało , ja czuję jakoś instynktownie że omawiany przez was sprzęt czyli paierowe emebrany duże , stożkowe tweetery to mogłoby zagrać tak jak lubię, wracając do tych tesli to z jakich one są czasów , czy to jes alnico? I czy do odgrody trzeba mieć koniecznie lampowy wzmak?

hej gosc, masz calkowita racje, jest to rzeczywiscie polaczenie estradowki i kina.Zestaw ten jest dokladnie z 1964 roku, membrany w basie i srednich sa z papieru, magnesy to alnico (w srednich ferryt).Tweetery nie sa krzykliwe (jak myslalem na poczatku),sa chyba ciutek cichsze niz cala reszta. I moim zdaniem do odgrod nie trzeba lampy...

pewnie doskonale...aczkolwiek potrzebuja wiecej "ognia" niz odgrody...artpaw nie nabijaj sie z mojego staruszka :) gra naprawde dobrze ;)

Panowie, dajcie sie przekonac, prosty wzmak na TDA1558 z zasilaniem aku wysmienicie gra z odgrodami. Taki wzmak ma 3 elementy, kosztuje paczke fajek i zjada t-amp'a na sniadanie. Naprawde nie trzeba lampy :)

Nookie mam do dzis perpetum ebner (firma jest przodkiem duala)- takie dodawane do wzmacniacza z gramofonem w stylu duali. Ta firma polaczyla sie potem z dualem - nie wiem do dzis co tam w nich siedzi bo sie obudowa zcalila pewnie nic nadzwyczajnego okolo 20cm dol/srednica i jakies 12cm z tutka gora/srednica ale maja cos w sobie super czego nie znam z sab i isophonow w katalogu PE to te z pionowa drewniana "kratownica" pamietam jak sie kiedys nimi artpaw zachwycil wiec pewnie sie z Twojego duala nie smieje ;)

MK w domysle basowcem/sredniotonowym jest wlasnie isophon ale zgranie go z wysoko/sredniotonowcem jest dla mnie poprostu bajecznie klimatyczne - gralo to fajnie z lampami z lat 60 i t-ampem natomiast totalnie nie umialo zagrac z tranzystorami z lat 70-80, niestety jak powiedzialem by zobaczyc jakie elementy i z jakimi wartosciami sa w srodku musialbym wygryzdz w drewnie duza dziure

titan dzieki :) graja poteznym dzwiekiem, bas jest raczej po cieplej stronie, misiowaty ale z "wykopem". Muzyka akustyczna brzmi najlepiej, wczoraj sluchalem Anny Marii Jopek i mialem ja jakby na zywo w pokoju. W weekend otworze od tylu sekcje srednio-wysokotonowa, bedzie cos jakby odgroda :) wrzuce wiecej fotek w temacie "AKR-303 Reanimcja".

pozdr

a ja taką ciekawostkę znalazłem na necie. Ciekawe ile litrów ma obudowa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O kurcze, kawal pudla. Te sruby waza pewnie tyle co obudowa ;)

Nookie, niedlugo przez ciebie przestana dzialac wszystkie kina i teatry w Czechach :) Ale boxy zacne.

Co do odgrod i tranzystora, to sporo zalezy od glosnikow. Ostatnio podlaczylem Exposure 2010 do czarnych sabek i gralo to zdecydowanie mniej przyjemnie niz lampa. Na zielonych roznica byla duzo mniej odczuwalna.

Gość

(Konto usunięte)

meloV8, 12 Mar 2009, 22:25

>Panowie, dajcie sie przekonac, prosty wzmak na TDA1558 z zasilaniem aku wysmienicie gra z

>odgrodami. Taki wzmak ma 3 elementy, kosztuje paczke fajek i zjada t-amp'a na sniadanie. Naprawde

>nie trzeba lampy :)

a dlaczego to ma zagrać?

melo, a mozesz wrzucic jakis link? Na AH nic nie znalazlem, a w sieci sa tysiace schematow i bardzo rozne opinie. Wrzuc prosze cos co gra dobrze z OB zeby nie bylo off-topic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czekeraut :) Nie twierdze, ze to najlepszy wzmak na swiecie, ale jego wykonanie jest tak tanie i proste, ze kazdy powinien sprobowac, tym bardziej ze fajnie to gra z papierowcami. U mnie TDA wyparlo lampowe klamoty ze starych radyjek babcinych.

Ukryta Zawartość

melo, to faktycznie jest tak proste, ze nawet ja rozumiem. A za cene sredniego kondka mozesz miec 6 wzmakow (no powiedzmy wzmacniaczykow) na kazdy glosnik :)

hola hola, 1558 to nie wzmacniaczyk, tylko pelnowartosciowy wzmak :) zasilany z aku zawstydzi nie jedna firmowa konstrukcje. Szczegolnie na basie. Bas w 1558 to popisowy numer tej kostki, a polaczony z neutralna barwa swietnie komponuje sie z papierzakami w deskach.

A czy ktoś może ma pojęcie jak to się ma barwowo do Tda7294 ?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

odkrecilem w Teslach tylnia scianke w sekcji srednio-wysokiej. Pojawil sie efekt megafonowy, szczegolnie w przypadku wokali. Efekt ten znikl po wlozeniu waty wygluszajacej. Zaobserwowal ktos podobne zjawiska??

meloV8 !

" Bas w 1558 to popisowy numer tej kostki " czyli można by go było wykorzystać w oddzielnym zasilaniu basowców . Jak wygląda regulacja głośności w tych " małych " konstrukcjach , oraz czy można gdzieś kupić poskładane takie układy ?

Osobiście mojej lampce nie mam nic do zarzucenia w kwestii basu (15" Selenium na stronę) ale dość mocno kuleje u mnie stereofonia, co mnie mocno martwi.

Po dechach spodziewałem się hektarów a tu dźwięk ledwo chce się od nich oderwać.

pawcio deski waskie a nie szerokie jak mur chinski ustawione na szerszej scianie miejsce odsluchowe dokladnie w miejscu skierowania wszystkich glosnikow sprawdzamy to poprzez patyczki czy sztywno rozciagniete zylki przez znajomuch wprost do punktu naszych uszu - papierzaki sa obrzydliwie kirunkowe w przypadku mulacego ic dobry diy ze srebra. pozdr.

Szeroką deskę mam na basie średniotonowy ma 12" więc zbyt wąska też nie będzie.

Głośniki mam odsunięte jakieś 1,5-2m od tylnej ściany a pokój mam prostokątny więc ma szerszej ścianie ustawienie odpada.

Za kolumnami stoją regały z książkami, może one niepotrzebnie pochłaniają?

IC mam ze srebrnego Cardasa.

Mocny Klient

Regulacja glosnosci przebiega jak w zwyklym wzmacniaczu. Za pomoca przedwzmacniacza lub potencjometru.

Mozna kupic gotowe zlozone wzmacniacze lub w formie kit do poskladania. Sprawdz w sklepie AVT, tyle ze zestawy w kitach maja kostke 1554, ktora ma mniejsze wzmocnienie od 1558.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi