Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana okablowania-ostra średnica

octavarium

Rekomendowane odpowiedzi

A juz widze, wyżej podałeś linki :))))

Hmmm.....no cóż mogę tylko sie szeroko i sympatycznie usmiechnąć :)))))))

Gratuluje podejścia do sprawy. Mam nadzieje, że Octavarius potraktował to jako żart.

>Audio Academy;

Witam;

Myślę, że źle oceniasz Artura (ArtPaw ). Jest to audiofil, który naprawdę bezintersownie doradza początkującym ( i chyba nie tylko ) forumowiczom. Za jego poradą zakupiłem telefunkena STP 1-pełen zestaw-nie od niego i jestem b. zadowlony. Porównywałem mój zestaw z Marantzem PM 7000 i legendarnym Sansui 719 i uważam że Telefunken gra lepiej.

Pozdrawiam

Audio Academy

artPaw chciał pokazać,że istnieje alternatywa dla mojego wzmacniacza,telefunken może i jeszcze pokazałby pazur ale chyba mierzę trochę wyżej...skoro nie będę ruszał kabli na razie.

l'enfant sauvage

wniosek z tematu nasunęli mi forumowicze bardzo jasny,większość sugestii dotyczyła wzmacniacza i to na takiej modyfikacji mojego systemu się skoncentruję,średnica pasma pewnie przez jakiś tam czas będzie mnie jeszcze drażniła ale wiem w czym tkwi problem.

Za wszelkie uwagi i rady dziękuję,pozdrawiam.

l'enfant sauvage

Jeszcze mały PS-ik do cloudior'a

Po wieczorze 12 czerwca,mam nadzieję niesamowitym,skontaktuję się aby podzielić się wrażeniami.

Też uważam,że nick ciekawy-przynajmniej wszystko jasne.

Pozdrawiam.

l'enfant sauvage

Octavarium, skoro koncentrujesz się na wzmacniaczu, to proponuję odsłuchać sobie kilka dobrych lampowców. Myślę, że jakiś push-pull na EL34 mógłby się dobrze zgrać z Twoimi kolumnami.

Akurat Jolida nie zrobiła na mnie nigdy specjalnie korzystnego wrażenia, ale posłuchać nie zaszkodzi. Jest jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W ogóle coś ostatnio na allegro w lampowcach posucha. Ale zdaje się w ogłoszeniach na audiostereo jest ze wszech miar godna polecenia Delta Studio EL34.

Ukryta Zawartość

Odradzam lampę. Zważywszy na słuchaną muzykę to raczej chybiony pomysł. Sam słucham podobnej, miałem monitory Bowers'a (705), więc ciutkę znam temat. Za 3k warto zwrócić uwagę na najtańszego Naima 5i, Nad'a C372, Primare'a A20 i może hybrydową Jolida 1501RC.

Pozdrawiam.

ps. Octavarium:) ja zdam relację dopiero 14:) Wybieram się na 2 koncerty....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To, że lampy nie mają basu, dynamiki i tzw. "kopa" to niestety nadal głęboko zakorzeniony, i przez to szkodliwy stereotyp. Dobre lampy mają i bas, i dynamikę, i wykop. A już tym bardziej konstrukcje push-pull jakie tu polecamy do odsłuchu. Rzecz jasna nikt rozsądny nie będzie tutaj polecał SET na 300B itp. bo to w istocie są wzmacniacze przeznaczone do czego innego.

Ja sam nie stronię od ostrego grania, a używam push-pulla na lampach KT88 który dynamiką i kopem przewyższa wiele tranzystorowców, w tym wspomnianego NADa C372 którego miałem okazję przesłuchać w moim systemie. Co więcej, lampa okazała się również lepsza od dzielonego NADa 270 z firmowym preampem.

Zawsze pozostaje problem, co kto uważa za dobrą lampę.

Na pewno łatwiej w tej cenie (ok. 3 kpln) o dobry tranzystor niż lampę. A przynamniej do muzyki, która wymaga kopa.

Wiekszośc lamp, jakie słuchałem w tym zakresie cenowym do takiej muzyki sie nie nadają.

Słuchałem u mnie Cayina Grzegorza (a teraz Lutka) i chyba jednak wolałem dźwięk GC. KT88 była owszem kolorowsza, ale brakowało precyzji, źródeł pozornych. Dynamika ok, bas duży, ale raczej z krainy Misia Koralgola, a w rocku liczy się timing.

Miałem kiedyś tego WL36, poza ładnym i dosć obecnym środkiem(co było priorytetem przy zakupie) jest ciepłą kluchą z poluzowanym basem. W tamtym okresie(jakieś 10 lat temu) miałem monitory B&W602 i za dobrze nie było(sluchałem też na innych kolumnach)

Wzmak użytkowałem ok 2 lat - wymiana lamp(EL34) raz w roku obowiązkowa, bo inaczej mulilo konkretnie(słuchany ok 8h/dobe)

Co by nie mówić i tak brzmial barwniej niż konkurencja do 3Kzł...za to dynamika - zapomnij.

do 805 brałbym to co poleca cloudior, chyba ze bawi Cie dxwięk w stylu "ciepłe bambosze".

Pozdrawiam

Jar1, masz rację. Z nowych, tak, zgadzam się z Tobą.

Ale jest jeszcze rynek second-hand, i tutaj takie właśnie wzmacniacze polecamy jako godne uwagi i przesłuchania. Wyboru i tak dokona Octavarium, chodzi tylko o to żeby nie ograniczał sobie pola manewru z powodu stereotypów.

lancaster, 27 Maj 2007, 16:24

>Wzmak użytkowałem ok 2 lat - wymiana lamp(EL34) raz w roku obowiązkowa, bo inaczej mulilo

>konkretnie(słuchany ok 8h/dobe)

O kurna, to z tym wzmacniaczem (bądź egzemplarzem) było coś nie tak. EL34 powinny wytrzymać co najmniej trzy razy tyle, a lampy od niektórych producentów znacznie, znacznie dłużej.

Rozejrzalbym się za czymś takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, ten WL36 to akurat kwintesencja "lampowego/domulonego" brzmienia.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, może warunki ekspolatacji mial takie a nie inne, albo ja mam jazde jak już troche mi domulało i wymienialem predzej, choć kto inny jeszcze by piłował.

Po prostu mialem dodatkowy komplet lamp i jak po ok. roku dla checy podmieniłem, to było lepiej, więc został.

Pozdrawiam

Wszystko Sovek, raczej to nie była wina lamp, ale nie ma co roztrząsac.

W kazdym razie do słuchania skrzypiec i wokali wzmak bardzo dobry, byle nie weszła perkusja :)

Pozdrawiam

Nie, no bo różne lampy różnie grają. Nawet lampy od tego samego producenta, ale np. z innych roczników mogą się wyraźnie różnić brzmieniowo.

Jak na razie z EL34 z którymi miałem styczność najgorzej zagrały JJ, a najlepiej TAD. TAD miały kopa, dynamikę i barwy, przy nich JJ były szare i zmulone. I nie była to różnica w niuansach, tylko jakby inny wzmacniacz grał.

A to wierzę, ze "niby" ta sama lampa od róznych producentów może róznie zagrać, ale nie wiem czy jest sens robić z tego zagadnienie ? Sovtek chyba nie jest taki ostatni ?

Raczej na lampy bym nie zwalał charakteru jego brzmienia....żywotnośc....sam nie wiem....

A Ty próbowałeś kiedyś wymienić we wzmaku komplet lamp na nowe po np. roku eksploatacji ?

Pozdrawiam

Tak, wymieniałem po roku, po dwóch, ale nie po to zeby grać na nowwych, tylko po to żeby te nowe (pożyczone) odsłuchać. Tyle że to były lampy od innego producenta, więc musiały zagrać "inaczej".

Co do Twoich doswiadczeń z Amplifonem, to bynajmniej nie twierdzę że była to wina lamp. Pytałem tylko. Modelu WL36 akurat nie znam, słuchałem natomiast WT36 (ciepły, barwny dźwięk z miekkim basem) i WT40 MK II (porażka, zero dynamiki, zero kopa, zero barwy, zero detaliczności, zero stereofonii. Jak dotąd najgorszy lampiak jakiego podłączałem do mojego systemu). Byłem zaskoczony jak tak krańcowo różne wzmacniacze mogły zostać stworzone przez tego samego producenta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.