Skocz do zawartości
IGNORED

CA Azur 640 + Audio academy Hyperion III

lathael

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie otakim zetawie: CA Azur 640 + Audio academy Hyperion III?

Po przeszukiwaniach niezliczonej ilosci forów to jest mój zestaw nr 1 do odsłuchu. nr 2 to Magnaty 505 z Yamahą RX-797. drugi zestaw słuchałem ale w Saturnie.

Słucham mocnej muzy z wykopem (rock) jak i spokojniejszej też. lubię czystosc i przestrzen muzy. lubię czuc też moc jaka drzemie w kolumnach. nie lubię zbyt dużej ilosci dudniącego basu.

Magnaty są stworzone do dynamicznej muzy, natomiast Hyperony są podobno rewelacyjne i pasują mi dużo lepiej wizualnie pokój ok 40m2 ( w zasadzie to salon "połączony" z kuchnią i korytarzem, czyli w zasadzie ok 60 m2, czyli dosc dużo, a hyperiony chyba by sie sprawdziły w takich warunkach).

Jest problem z ich odsłuchem poneważ nie ma ich w krakowie (dostałem maila od Audio Academy z tą infotmacją, jedynie phoebe II). Polecili mi do hypciów NADa 352 ,ale jest on za drogi bo w granicach 2100zł...a CA jest tańszy i podobno ma niezłą stereofonię.

Używane hyperiony III chodzą za ok 2000 złociszy.

chciałbym je napędzic:

- CA 640 v2 za 1549.00 zł (używane jeszcze taniej)

-albo Yamaha rx 797 - od razu bym miał tuner tylko nie wiem czy ten ampli by podszedł pod hIII. 1330 zł

za całośc chciałbym zapłacic do 3500 zł

zaproponujecie mi jeszcze jakies wzmaki lub ampli stereo Do H III? Warto interesowac się Hyperionami(czytając opinie użytkowników to są oni z nich bardzo zadowoleni)??? jak Hyp III mają sie do Magnatów 505?

https://www.audiostereo.pl/topic/33783-ca-azur-640-audio-academy-hyperion-iii/

zapomnij o magnatch i kupuj hyperiony III, ja je mam od roku i jestem bardzo zadowolony i zamierzam kupić nowego wzmaka i cd, właśnie zainteresował mnie CA Azur 640 w.2 wiec też mnie ciekawi jak wypada takie zestawienie. jesli ktos takie posiada prosze o relacje

Panowie HIII są dość wysokoefektywnymi kolumnami więc wielkiego problemu ten wzmak ( CA ) by nie miał, ale osobiście polecam jakiś wzmacniacz bardzo wydajny prądowo, lub końcówkę + jakieś pre lampowe. Polecam posłuchać HIII z GC +pre na lampkach. Ale do 1600-1700 nic nowego ciekawego raczej nie znajdziecie. Jeśli nie boicie sie kupić używanych, to proponuję poszukać coś z drugiej ręki, już napewno będzie większe pole manewru.

najtansze używane Hyperiony III jakie znalazłem to za 2300 i to dawno...ale więcej chyba nikt nie sprzedaje bo sprawdzam allego co chwila i inne ogłoszenia też i nic.

włascicielom tak sie spodobały że pewnie nie chcą sprzedawac:))) oczywiscie kolumny mają byc zadbane jesli juz uzywane:) swoją drogą magnaty 505 są 2x tansze, wiec trudno byłoby im przewyzszyc hypcie.

jesli chodzi o wzmak to myslałem też o NAD 325 bo nieco tanszy(ok 500 zl tanszy) i słabszy od 352, ale mysle że też b.dobry

lathael jeśli mogę Ci zasugerować to daruj sobie magnaty, nic do nich nie mam ale jak porównasz HIII i Magnaty to zrozumiesz, p. Michał poleca NADa do swoich konstrukcji, ale oczywiście ja radziłbym najpierw posłuchać w swoim pomeiszczeniu. Co do sprzedaży kolumn nie ma się co dziwić jeśli ktoś je kupił za 2000-2500 to teraz ciężko będzie mu znaleźć w podobnym przedziale cenowym podobnie a nawet lepiej grające konstrukcje.

A nie myślałem żeby przejechać sie do jakiegoś salonu i posłuchać tych konstrukcji chyba to rozwiązałoby twój problem.

hola hola - do 50 m2 to nie szukajcie jakiegoś słabego wzmaka, tym bardziej, że hipki też maja troche głośników. 80 Uczciwych watów jest tu wskazane! i to takich uczciwych aby wzmaka nie trzeba było odkręcać ponad połowę.

• Redaktorzy

Kambodżę odradzam, lepiej poszukać czegoś z mniejszą mocą na papierze, ale z lepszą wydajnością prądową.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

a yamaha rx-797 nie da rady? wiem że to ampli ,ale w sumie jest b mocny i podoba mi sie jak gra. nie wiem jak tam z dynamiką i rockiem bo krótko słuchałem, ale gra bardzo czysto i detalicznie. pan michał odradzał mi ampli:)

polecicie konkretne wzmacniacze lub ampli do 1500 zł tak żeby sprostał hypciom i 40m2 ? poza tymi Nadami 352

Co do ampli, to powiem Ci szczerze, mam u siebie RVX-550 to jest niższy model od wspominanego przez Ciebie ale jeśli ampli miałby służyć do oglądania filmów ewentualnie oglądania koncertów w TV czy też inne źródła to jeszcze da się to zaakceptować, ale w stereo niestety bynajmniej moja Yamaha delikatnie mówiąc nie radzi sobie z HIII w trybie "Direct Stereo" jest szansa że na kobiecych wokalach nie będzie drażniąco. Po prostu moja Yamaszka nie daje tyle prądu ile potrzebują hipy, ale z tego co przeczytałem ty chcesz nagłośnić 40 m2 to ja bym szukał czegoś naprawdę wydajnego bo nagłośnić taki pokój to troszkę Watów będzie potrzeba......... i do 1500zł będzie dość ciężko, ale zawsze warto poszukać. Poszperaj trochę na forum było trochę tematów związanych ze wzmakami do 1000, 2000 itd itd

>lathael,

>chciałbym je napędzic:

>- CA 640 v2 za 1549.00 zł (używane jeszcze taniej)

Zajrzyj na allegro. W tej cenie można dostać choćby nowego Rotela. Na Twoim miejscu dozbierałbym parę złotych i kupił np. Primare:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

p. deep

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Primare A20 bez problemów napędzi HIII, ale ten wzmacniacz ma trochę poluzowaną kontrolę basu (co akurat w muzyce rockowej i podobnych nie przeszkadza). Cena tego egzemplarza jest trochę wygórowana, zazwyczaj transakcje były finalizowane w okolicach 2kzł. Myślę że warto się potargować.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

jedna uwaga: mówmy o nowym sprzęcie, allegro to dla mnie porażka już nie raz sie zawiodłem kupując nie w pełni sprawny sprzęt, kupując ze sklepu mamy gwarancje i pewność że sprzęt jest sprawny w 100%, niestety cena nowego jest troszeczke wyższa, coś za coś, dlatego ja osobiście optuje za nowym CA 640 A w.2. I ponawiam pytanie czy ktoś ma hypki III podłączone do tego wzmaka jak sprawuje sie taka konfiguracja, prosze o wymienie plusów i minusów.

pozdrawiam

Witaj lathael

Krótkie rady:

- Absolutnie omijaj wielkim łukiem Kambodże! NIGDY nie słyszałem nawet poprawnie grającego CA serii 540 i 640. Porażka! PIsałem o tym wielokrotnie ale powtórzę jeszcze raz: za jasno, natarczywie, brak barwy i wypełnienia, przeciętna dynamika, ostro. Jedyny plus to szczegółowość ale ... w zestawieniu z innymi cechami robi się z tego wada.

- Jak najbardziej polecam sprząt z drugiej ręki. Za te same pieniądze kupuje się klocki o klasę lepsze. Tylko należy kupować po sprawdzeniu a nie w ciemno. Poza swoimi pierwszymi klockami Made in Polan i Pewexem (to było w latach 80.) wszystkie komponenty kupowałem z drugiej ręki.

- Za 2 tys. można kupić przezwoity wzmacniacz, ogłoszenie aż się roją od sprzętu: Maranntze, Exposure, Rotele, MF. Warto posłuchać też proponowanego Primare 20. Miałem ten wzmacniacz: ma swoje wyda i zelety ale dobrze zestawiony potrafi naprawdę fajnie zagrać.

Pozdrawiam Stempur

a pan stempur to juz zapomnial ze nie tylko wzmak decyduje o dzwieku?

jest jeszcze cd i co wydaje mi sie najwazniejsze kolumny

czlowieku jak zes posluchal w zlym ustawienia z kolumnami z ktorymi sie nie spasowaly CA to nic dziwnego

jak przegladniesz forum to znajdziesz negatywne opinie dla praktycznie kazdego sprzetu

CA gra swietnie z KEF`ami np.

najpierw posluchac a potem doradzac

jak sluchales CA z Hyperionami to wypowiedz sie

a jak nie to wypowiedz sie z czym sluchales tego ca, bo jak powiesz ze np. z tonsil maestro to cie wysmieje

bo skad mamy wiedziec czy akurat nie z tymi kolumnami sluchales

ja jak testowalem to ca gral swietnie na kefach ale tragicznie np. na avance

za to np. kef`y graly najlepiej z CA a z denonem pma700 i nad`em 352 juz do dupy

wez zacznij sie wypowiadac normalnie a nie teoretyzuj "nie bierz bo nie, bo gdziestam costam slyszalem i mi sie nie podobalo"

poza tym sa rozne gusta i gusciki

Jakobs :

"Co do ampli, to powiem Ci szczerze, mam u siebie RVX-550 to jest niższy model od wspominanego przez Ciebie ale jeśli ampli miałby służyć do oglądania filmów ewentualnie oglądania koncertów w TV czy też inne źródła to jeszcze da się to zaakceptować, ale w stereo niestety bynajmniej moja Yamaha delikatnie mówiąc nie radzi sobie z HIII w trybie "Direct Stereo" jest szansa że na kobiecych wokalach nie będzie drażniąco. "

Tylko, że to co ty porównujesz jest ampli kina domowego. RX 797 jest ampli stereo-bardziej wzmak z dodanym tunerem- dość wydajnym mocowo. Co do brzmienia się nie wypowiadam-bo każdemu co innego się podoba.

ale kefy są chyba dosyć specyficznymi kolumnami, wyjątkowo miękko grającymi... można by rzec jedynymi w swoim rodzaju - wybaczą więc chyba najostrzej grającemu wzmakowi. Chyba, że sie mylę???? ale co opinia to zdanie, że kef gra miekko i ciepło!

Również polecam sprzęt z drugiej ręki - wielu zaufanych forumowiczów ciągle coś kupuje sprzedaje - swój pierwszy sprzęt kupiłem nowy i był to największy niewypał i najwięcej na nim straciłem. bardzo zadowolony byłem natomiast z kupionego wzmacniacza od kolegi forumowego, czy z używanego CD. Poszukaj np używanego Nada c370 - będzie jak znalazł do hyperionów - zapytaj się w AA - to sprawdzone i synergiczne połączenie. A i mocy będzie pod dostatkiem. 50 m2 to nie żarty a nie ma nic gorszego jak ostry dźwięk wzmaka odkręconego na godzinę 1 czy 2!!! (niektóre juz od połowy mogą się pocić!) a słuszna jest też uwaga, że ważne jest źródło! polecam w cenie budżetowej Nada lub Marantza. (np. NAD 541i, Marantz 6000 OSE – odsyłam do działu opinie)

Kolego Canti, skąd ta agresja? Czyżby dlatego, że ktoś śmiał wyrazić się źle o Twoim sprzęcie?

Poza tym trzeba czytać ze zrozumieniem, napisałem: ?NIGDY nie słyszałem nawet poprawnie grającego CA serii 540 i 640". Uwaga interpretuje: to zdanie oznacza że słuchałem CA w kilku konfiguracjach i zawsze grało źle. Słuchałem całych zestawów CA, oraz poszczególnych elementów z Rotelem i NAD-em, oraz z lampami, kolumny to AE Evo, Monitor Audio, Castle, Pentagony i jeszcze kilka innych konfiguracji.

Pozdrawiam Stempur

Sluchalem Hyperion III z NAD C372 i nie powiedzial bym, aby byla to synergiczna konfiguracja. Przestrzen byla swietna, szczegolowoc rowniez, dynamika fajna, lecz moim zdaniem dzwiek byl czasem zbyt natarczywy w gorze pasma i taki suchy. Perkusja dziwna, zbyt papierowa, bez zaokraglenia, bez tego czegoś. Dzwiek nie byl przyjemny dla ucha w muzyce rockowej, za to Jopkowa brzmiala swietnie. Moze to wina samego wzmaka, bo nie zrodla Naima ani glosnikowego Versusa. W kazdym razie Hyperiony grają prawidziwie i radze nie podlaczac do nich zbyt jasnego/ostrego wzmanciacza, a juz CA moim zdaniem wogole odpada. Słowem, bardzo fajne kolumny, choc latwo zepsuc je doborem nieodpowiedniego sprzetu towarzyszacego. Przyda sie moim zdaniem cos wydajnego pradowo i z inna barwą niz NAD.

Osobiście uważam, że CA640Av2 bardzo dobrze pasuje do Hyperionów III. Takie zestawienie mi się podobało i do dziś przyjemnie się tego słucha. Spora część ludzi obecnie ceni sobie mocny bas, ok, tyle, że to nie naturalne i dlatego właśnie pojawiają się opinie krzywdzące CA.

przpraszam że sie wtrące ale wasze opinie są bardzo skarajne, to odrazu sie rzuca w oczy, może mysle tak bo sam jestem cainteresowany CA;)

skibus>

mógłbyś coś wiecej powiedzieć o tym zestawieniu jeśli miałeś możliwość jego usłyszenia, masz takia konfiguracje w domciu?

Miałem, już nie mam bo poszedłem wyżej. CA 640Av2 + CA640Cv2 + Mimasy II / Hyperiony III / miniAmstaffy ( te zostały ). Bardzo sympatyczny zestaw, nie męczący basem ( jest tyle ile trzeba i kiedy trzeba ( dla mnie) ) i bardzo detaliczny ( to niektórych odstrasza ). Moim zdaniem zdecydowanie wart swojej ceny ale tylko dla ludzi osłuchanych nie dysponujących większym budżetem

>stempur,

Całkowicie się z Tobą zagadzam.

>Canti

Miałem w domu przed długi czas CAŁĄ RODZINKĘ zaczynając od CA 540, poprzez 640 i 640 v2 jak również KD Azur 540R. Co najzabawniejsze w stereo to właśnie KINO DOMOWE CA 540R grało z tej całej kupy złomu jako tako. Suchy dźwięk, zero ocieplenia, w sztuczny sposób wyeksponowana i drażniąca góra - krótko mówiąć niepozorumienie. Kolumny były podmieniane, a efekt żaden.

Poza tym NOWE klocki CA miały na wejściu oczywiste mankamenty np. nierówny start potencjometrów itp. Z drugiej ręki od audiofila i przy osobistym odbiorze ryzyko jest dokładnie takie same. Jak się z gościem umówisz to możesz w skrajnych przypadkach mu nawet sprzęt po 2-3 dniach oddać. W sklepie przy w/w mankamentach o wymianie możesz zapomnieć.

Ale jak Cię kręci CA no to je kupuj. :) Czego jak czego ale CA to teraz jest na pęczki.

p. deep

deep,stempur>

coś mi tu nie gra, założę sie że w audio siedzicie już jakiś czas,jesteście osłuchani, dysponujecie fajnym sprzętem wiec dlaczego wasze opinie o klockach CA są tak skrajne, rozbieżne. macie inny słuch inaczej postrzegacie muzyke dlaczego ktoś jest za a ktoś przeciw prawda zapewne leży gdzieś pośrodku.

a tak apropo ma ktos do sprzedania wzmaka i cd właśnie pod hypki jeśli tak to prosze o sygnał na priva

pozdrawiam wszystkich

chris77 - bo każdy ma inny gust. Dlatego klocek powinen byc odniesiony do innych znanych sprzętów, wtedy to ma sens. Może zapytaj się kolegów z czym porównywali sprzęt i omówili poszczególne aspekty, składowe itd... Pozatym osoby którym się podobał cambrige jakoś nie zaprzeczyły, że jest on jasny i nieco krzykliwy oraz detaliczny i wypchnięty... czego jeszcze chcesz od opisu? kup kolumny i posłuchaj najlepiej.

kolumny mam interesuje mnie wzmacniacz i cd, razem za te dwa klocki wydałbym ponad 3koła i szczerze mówiąc zachęciła mnie cena ale także dobra opinia o produktach CA

mój poprzedni post był adresowany do skiubusa, sorki za pomyłke

No ja już bardzo przepraszam, ale ludzie Rany Boskie, czytajcie nasze wpisy ZE ZROZUMIENIEM!

chris77, jakie to diametralne rożnice w opisie brzmienia Kambodży są u mnie i u deepa? Gdzieś Ty to wyczytał? No bo chyba nie w naszych postach...

Pozdrowienia Stempur

>>coś mi tu nie gra, założę sie że w audio siedzicie już jakiś czas,jesteście osłuchani, dysponujecie fajnym sprzętem wiec dlaczego wasze opinie o klockach CA są tak skrajne, rozbieżne. macie inny słuch inaczej postrzegacie muzyke dlaczego ktoś jest za a ktoś przeciw prawda zapewne leży gdzieś pośrodku.

Prawda nie leży po srodku, bo jej nie ma. Ci, którzy zaczynają przygodę hi fi i kupili sobie na starcie CA i np. Kefy czy Monitor Audio, są zadowoleni bo nic innego przedtem nie słyszeli, albo słyszeli swoje stare altusy na Diorach i mają teraz porównanie, dlatego na forum pełno jest takich osób, które piszą, że ich sprzęt gra świetną przestrzenią, detaliczna górą i kontrolowanym basem.

Ci sami ludzie po 5 latach zmieniają sprzęt na lepszy i odkrywają że dopiero tu mają przestrzeń, detaliczną górę i kontrolowany bas a tamten sprzęt to był nieporozumieniem.

Dlatego na forum jest tyle bałaganu z opisem dźwięku, bo oba systemy można odnieść do tego samego opisu, tyle, że jeden system będzie kosztował 5000 a drugi 15000 i oba będą miały detaliczną górę, szybki bas i dobrą przestrzeń.

I bądź tu mądry.

No to mamy zamieszanie :)ja dopiero wróciłem do chałupy a tu już 27 wpisów:)

najlepiej by było samemu posłuchac i ocenic który wzmak pasuje do hypciów ale w żadnym sklepie w krakowie ich nie ma.

Więc co wymagam od wzmaka:

- czystosc

- detalicznosc

- stereofonia

- przestrzen

- moc i dynamika (może byc bas ale nie dudniący i nie wyróżniający się)

- do spokojnej muzy jak i do mocniejszego rocka :)

który spełniłby te wymagania : NAD (320, 325,352), YAMAHA (rx797 lub inne), MARANTZ (nie znam żadnego), HK(970), CA, ROTEL(02,04),......????

też rozumiem że każdy słyczy i lubi co innego ale prosiłbym o pomoc. najlepiej aby wypowiedział sie też ktos kto ma Hyperiony z tymi wzmakami i przedstawił odczucia!!!!!

tak do 1500 -cieżko będzie cos znalezc ale nie jestem Roceffelerem:>

najlepiej nowy, ewentualnie zadbany od audiofila:)

może byc tez ampli stereo!!! bo tuner też chce miec!!!:)

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.