Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie Large/Small a praca suba

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

ponizej 80 hz kierunek niskich tonow jest nie do zlokalizowania

don111 mow co chcesz przetestowalem wszystkie kombinacje wszystkie cross over ustawienia na large i small i setup wedle zalecen wszystkie kolumny na small 80 hz cross over i te brzmienie jest rewelacyjne

zaznaczam niema dudnienia jest czysti niski bas w filmach czesie sie cala buda

>don111 mow co chcesz przetestowalem wszystkie kombinacje wszystkie cross over ustawienia na large i

>small i setup wedle zalecen wszystkie kolumny na small 80 hz cross over i te brzmienie jest

>rewelacyjne

Ustawiłem też w ten sposób,fakt wszystko jest czytelne bez dudnień,ale tak jak by czegoś mi brakowało,może mocy.Na razie ustawione mam large i odcięcie na 80Hz,nie jest źle chociaż teraz muszę bardziej rozkręcić gałkę,poza tym ok.

Ale jeszcze jedno,w instrukcji pisze tak:jeśli posiadasz duże kolumny ustaw na large,a jak małe(chyba chodzi o podstawkowe) ustaw small,więc pomimo dobrego brzmienia na small,czy to jest dobre ustawienia w przypadku dużych podłogówek?No chyba,że nie radzą sobie za bardzo w dolnym paśmie i lepiej żeby zagrał to sub?

darht i jak don111 nie rozumiecie caigle jednej rzeczy nie wiem jak jest w innych ampli ale w yamaszcze po ustawieniu na large crossover poprostu nie dziala dopiero sie aktywuje po ustawieniu na small i to nie oznacza ze kolumny małe bo małe :) na zagranicznych forach wiara posiada jble100 i ustawia je jako małe a po to zeby ladnie je odciac np na 60 hz zeby tym basem zajmowal sie juz tylko sub a nie woofery w kolumnach ktore nie zabrzmia nigdy jak sub przy tak niskich czestotliwosciach

jezcze moge dodac jedna sprawe puki co don111 nie zaznał tego co ja tu mowie bo mieszka w malutkim pokoju :) ja jak mialem sprzet w moim malym pokoju 14m2 mialem poustawiane wszystko na large suba najnizej jak szło i to wtedy ladnei chodzilo :) w pokoju powyzej 20m2 i wysokosci do sufitu prawie 3 metry nie jest juz ta kwesoło:) dzwiek sie nachodzi i powstaje dudnienie :) przu ustawieniu na large wtedy trzeba to wszystko ladnie poodcinac aby mialo rece i nogi ! i poto w mojej yamaszce jest fukncja small ! cross na 80 lub 60 w dół sub a powyzej basem zajmuja sie kolumny

Jeszcze raz wszystko od początku.

Większość amplitunerów ma standardowe menu tego typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A Yamaha dodatkowo to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a o czy ja caly czas pisze? caly czas proboje udowodnic ze po wybraniu small nieprawda jest ze glosniki sa ograniczane:) pasmem niskich tonów bo nei sa :) sa ograniczone na wlasne zyczenie mozesz je ograniczyc od 80hz 60 hz czy nawet 40 hz gore

co za tym idzie zrobisz cross over na 60hz i mimo ze glosniki przenosza pasma 40 hz to beda napewno sprawniej i bardziej wydajniej brzmiec powyzej 60 hz ! pasmem ponizej 60 hz zajmie sie juz tylko sub bo poco ampli obciazac jeszcze tym pasmem na kolumny

w nowych yamaszkach niema opcji MAIN wogule zrezygnowano z opisywania glosnikow glowych jako main

w nowych sa juz tylko jako FRONT

od paru dni latam po zagranicznych forach ! wiara posiadajc nawet potezne paradigmy studio 100

ustawia je na small hehe smieszne nie? a jednak prawdziwe

cross over w wiekszosci ustawiaja na 60 do 80 hz dla suba a pasmem powyzej zajmuja sie takie potwory jak paradigm studio 100

Vitold_MAN, 10 Mar 2009, 19:09

...na zagranicznych forach wiara posiada jble100 i ustawia je jako małe a po to zeby ladnie je odciac np na 60 hz zeby tym basem zajmowal sie juz tylko sub a nie woofery w kolumnach ktore nie zabrzmia nigdy jak sub przy tak niskich czestotliwosciach

Ja rozumiem twój pomysł na ustawienie:

- Siesty grają przyjemnie, jakiś tam bas mają, na pewno nie "kinowy", więc logicznym jest wspomóc je mocnym subem. Do tej pory wszystko jasne.

Ale zerknij na ten link poniżej, kolumny o których mowa na zagranicznych forach:

Ukryta Zawartość

Z opisu jasno wynika, że wstawiając do pokoju parę tych kolumn, oprócz wysokich i średnich mamy do dyspozycji łącznie 4 SZTUKI GŁOŚNIKÓW NISKOTONOWYCH PO 25 CM KAŻDY!!!

Za cholerę nie mogę pojąć jednej rzeczy: po jakiego ch_ja ładować się w kolumny wielkości lodówki i odcinać od nich pasmo niskich??? Te woofery mają być wtedy dla ozdoby czy co? Zupełnie tego nie rozumiem.

Ukryta Zawartość

Vitold_MAN, 10 Mar 2009, 20:32

>to ma sens przy wzmakach typu dsp-z11 ,z7 i krowiaste denony co waza po 50 kg wtedy takie

>trojdrozne kolumny wykorzysta w 100%

Vitold, uwierzyłeś w marketing. Z-7 ma tak samo lipne końcówki mocy jak niższe modele. Wiem z dobrego źródła. Zresztą poszperaj na forum, coś o tym było.

Wracając do tematu - mam w tej chwili 2 końcówki mocy Rotela, bardzo mocny wzmak NAD-a i drugi trochę mniejszy (też pracują jako końcówki) i procesor 3-kanałowy Yamahy jako pre. Taki zestaw kasuje każdy, nawet najdroższy flagowy amplituner. Mam tyle mocy, że gdybym rozbujał to wszystko razem bez problemu wysadzam w powietrze dowolne kolumny. Ostatnio dyskutujemy jednak w całej tej sprawie trochę od końca, bo od początku chodzi mi o zachowanie nie frontów, a suba właśnie. Nie jest ważna tutaj wydajność mocowa amplitunera, ani suba. Sęk w tym, że w ustawieniu Large sub zdecydowanie traci na ilości sygnału LFE, a nie odcięcia. Tyły i centralny muszą być na small, wtedy sub działa prawidłowo. Dlatego sytuację ratuje mi w setupie przekierowanie na BOTH, ale to występuje tylko w Yamaha-ch.

>Sęk w tym, że w ustawieniu Large sub

>zdecydowanie traci na ilości sygnału LFE, a nie odcięcia. Tyły i centralny muszą być na small, wtedy

>sub działa prawidłowo.

Sygnał LFE jest jeden i stały dla kanału subwoofera, nic nie jest ograniczane za wyjątkiem odgórnej wartości crossover. To o czym piszesz (small dla innych kanałów) to dodatkowy sygnał przekierowany dla suba oprócz, jeśli w tym trybie działa lepiej to znaczy że kolumny z których przekierowałeś nie odtwarzają sygnału poniżej crossover za dobrze (jest mało słyszalny) natomiast sub je przetwarza głośniej, nic w tym niezrozumiałego.

Vitold Man - jak tak bardzo się obawiasz "nakładania" się sygnału z suba i frontowych kolumn możesz sobie wybrać samą opcję "LFE", nikt ciebie nie zmusza do wybierania "main" albo "both". A z tymi zagranicznymi forami to weź się nie wygłupiaj - jeśli ludzie faktycznie tak robią jak opisałeś no to tylko źle o nich świadczy, głupota wbrew pozorom występuje na całym świecie, nie tylko w Polsce :)

jesli umiecie angielski prosze bardzo

jesli nie to translate google i czytac :) nie sadze aby na tym forum i ci uzytkownicy takich sprzetów to amatorzy poczytajcie sobie co pisza:) posiadacze nawet poteznych paradigmów

11v5 ustawiaja je jako małe :) w 90 % wszystkie odpowiedzi schodza sie do jednej opini

jakie by to nie byly kolumny posiadajc suba i wykrzystujac tylko do kina zestaw kolumny ustawiamy jako małe:) small

początek super, oto jedna z pierwszych odpowiedzi "espertów" zza granicy:

craig john

"The -3 dB point of the RTi70's according to the Polk website, is 40 Hz. If you set them to "Large" they will be sent a full-range signal. Since they can't reproduce the < 40 Hz information, it is *lost*... gone forever, never to be heard."

i potem cała reszta "bla bla bla... craig john is right" :)

Ukryta Zawartość

zgadzam się z tym gościem w 100%, jest wyjaśnienie dodatkowe LFE nie idzie na żadne fronty tylko przekierowanie basu z innych kolumn small można ustawić w Yamaszce również na fronty (sub + fronty, albo sam sub albo same fronty) !!! chyba wszystko jasne teraz

Ukryta Zawartość

facet nic madrego nie powiedzial powielił instrukcje to co on powiedział wie tutaj kazdy i jest to jak byk w polskiej intrukcji napisane

ja nadal twierdze ze po ustawieniu wsszystkich kolumn na small ucieciu je na 60 hz albo 80 daje lepsze efekty i rezultaty brzmieniowe duzo lepsza jakosc i wydajnosc brzmienia w kinei anizeli kolumny na large ktore niby przenosza 30 hz ale tak naprawde to pewnie je stać na marne 60 :))

przetestowalem to na wszystkie sposoby i tak jak w malutkim pokoju ustawienie large czy small nei robilo zadnej roznicy praktycznie to w duzym pokoju roznica jest ogromna

kolumna na large dudnią poprostu dudnią i nie idzie ich podcinac zeby nie nachodzily na suba poniewaz jak juz wczesniej wspominalem po ustawieniu na large crossover w rxv3800 jest nieaktywny

po ustawieniu na small i odciecie np 60 hz jakosc brzmienia i selekcja tonów jest nei dopoznania calkiem inna jakosc brzmienia i niestety ale na grupach zagranicznych przez 90% uzytkownikow nawet tych zaawansowanych ta teoria sie sprawdza tutacj chodzi o jakosc brzmienia a nei łomot

3 sprawa don111 to jest kino a nie stereo ty ciagle masz ciągoty do stereo na sprzecie wielokanalowym zrozum wkoncu na tym sprzecie nie powinienes wogule muzyki odpalac :) bo to jest degradacja jakich kolwiek utworów

na tym sie filmy oglada i ma byc to skonfigurowane pod kino

powiem ci tak przy twoim setupie w filmach nie slyszysz polowe tonów niskich chocby nie wiem co zaloze sie z toba o piwo zrob test ustaw suba na max 150

wszystkie kolumny na small

odciecie na 60 hz i pusc film w tle wlacz menu ampli i przelaczaj odciecia i rozmiary kolumn ciekawe co uslyszysz

nie katuje się muzyką z amplitunera KD ani nie muszę uruchamiać suba bo mam niskoschodzącego basu nadmiar

to o czym piszesz niestety tylko świadczy o kiepskim basie z duetu Yamaha 3800 + Siesty, możliwe że z moim amplitunerem Denona miałbym to samo, ale na szczęście fronty zasilam w bi-ampingu ze wzmacniaczy

myślisz że ja nie testowałem różnych wariantów ? w przypadku mojego systemu 60hz to jest za wysoko, wyższego basu jest o wiele za dużo (suba mam mocno podkręconego), przy crossover na 40hz i jest dużo lepiej i taki bas jest już przyjemny w odbiorze, może go być dużo... niestety w Denonie mam przeskok 40-60-80hz itd więc możliwe że pośrednia wartość tj 50hz byłaby ciut lepsza... ale z dwóch dostępnych opcji wybieram 40hz, zdecydowanie - basu nie brakuje + z suba mam potężne ciśnienie takiego najniższego który bardziej się czuje niż słyszy i w tym przypadku się całkowicie zgadzę, że żadne potężne podłogówki nie zastąpią porządnego suba

nie zalezy mi na basie z frontów z frontów chce uzyskiwac jak najlepsze tony srednie i wysokie tony niskie w kinie musza leciec tylko i wyłacznie do suba oczywiscie tony niskie ponizej 60 lub jak kto woli 80 hz

tony niskie mozna zaliczac juz od 200 hz w dol

czyli kolumny graja i tak duzymm szerokim pasmem od 200 hz w dol do 60 hz

czyli masz mnostwo basu z frontów w tym przedziale a ten najnizszy bas ktorego sie juz czuje i nei lokalizuje dostajesz z suba

i tak ma wygladac setup kina

jak bym chcial bas z siest nie bylo by problemu nie ograniczal bym ich i zagraly by ladnie

bo bas maja moze nei ogromny ale przyzwoity natomiast na cholere mi dublowac? :) tony niskie skoro po ustawieniu ich na large tony lfe w subie automatycznei otrzymują 90 hz w dół czyli wale tonami niskimi z kolumn i z suba :)wszystko sie dubluje i dzwiek zaczyna byc dudniący chyba rozumiesz oco mi chodzi :) moim zdaniem tematu niema co drążyc robi sie bez sensu !

przelacialem mnostwo grup zagranicznych nigdzie nie spotkalem sie zeby ktos zalecal ustawienie na large to byly tylko jednostkowe opinie momentalnie znegowane

sytuacja odwracala sie natomast przy sluchaniu muzy z tego setupu wtedy sub jak najnizej i bas na fronty to ok

powiem tobie don111 ze kiedys przyjdzie czas ze zmienisz miezkanie wejdziesz na pokoj 25 -30 m2 :) i troszke ci sie setup kinowy pozmienia bo przelozysz do tego pokoju ten sam sprzet wlaczysz film ten sa mz tymi ustawieniami na pokoj 13 m2 i powiesz do cholery marcin mial racje:)))

brzmienie nie do poznania rozproszone nadmiar basu wszystko dudni za duze echo co tutaj zrobic:)

moze sciany okleic gumą?:) nie wtedy zrozumiesz co znaczy setup kinowy

nei mialem problemu w starym domu gdzie pokoik mialem malutki :) w duzym salonie brzmienie zmienai sie diametralnei nie poznajez swoich kolumn o i takie odczucie mialem ja ale doszedlem do tego jak ma brzmiec optymalnei zestaw i teraz mi sie to podoba

pozdro

Vitold, a co się u ciebie dzieje jak nastawisz sobie odcięcie 80Hz i wtedy kombinujesz z ustawieniem Large/Small?

Czy sub gra słabiej na "large", a na "small "mocniej" ?

Nie bierz pod uwagę jak grają fronty, tylko i wyłącznie sub.

Vitold_Man - ( po raz nie wiem który to samo piszę ) ustawiając fronty na small pozbawiasz kanałów przednich części ich sygnału, nie sygnału LFE bo ten idzie tylko do suba

przy ustawieniu "both" sygnał poniżej 90hz zbierany z innych kanałów ustawionych na small jest dodatkowo przekierowywany do suba (dodatkowo do jego ścieżki LFE) oraz do kanałów przednich... nie jest tak że sygnał LFE z subwoofera jest przekierowywany do kanałów przednich, tam się nic nie nakłada

spróbuj sobie ustawić fronty na Large, zamiast "both" - "LFE" i porównaj

ale po co ? skoro posiadam porzadnego suba dlaczego mam go ograniczac? sproboje potem sie pobawie

don111 nie nei rozumiemy sie chyba

po ustawieniu na small w yamaszce dopiero aktywny jest cross over i wtedy nei ograniczam wcale moich frontow ale przydzielam im pasmo 20 % wyzsze jakie mogą one z siebei wydac czyli siesty od 45hz w gore fabrycznie ale ja im pozwalam grac dopiero od 60hz w góre:) czy ty to rozumiesz?

przy ustawieniu na large kolumn przednich w rxv3800 odciecie jest nieaktywne poprostu nie dziala

a ja nie chce zeby siesty graly pasmem 45 hz bo uwazam ze takim pasmem powinien jzu w kinei zajmowac sie sub

zrobiłem doświadczenie i stwierdziłem, że podczas odtwarzania filmów DivX (po hdmi) najlepiej słychać suba przy ustawieniu w moim marantzu dekod. NEURAL THX a najsłabiej PL movie (pro-logic znaczy się), wtedy mam wrażenie że na suba nie idzie nic a cały dźwięk oddają siesty (fronty small, central i sat. - large)

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Używając efektów przestrzennych zafałszowałeś sobie wyniki. Nie używaj procesora, a przepuść dźwięk normalnie, bez "polepszaczy" - zwykła ściezka 5.1 w zupełności wystarczy.

w tym problem, że filmy DivX nie są w formacie 5.1 a 2.0. Najlepiej świadczy o tym wyświetlacz amplitunera, który pokazuje tylko 2 przednie kolumny - R i L, gdy natomiast odtwarzam dvd czy BR - symboli kolumn jest 6.

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.