Skocz do zawartości
IGNORED

DYNAUDIO ESOTAR T-330D - gdzie kupić ?

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

>americano

"Sam zasugerowałeś, że z kolumnami "coś nie tak".

Nigdzie tak nie napisalem. Pewnie chodzi Ci o moj wpis z 31 Maj 2007, 16:11 - jeszcze raz przeczytaj uwaznie

sugestia ma to do siebie, że nie jest zawarta wprost w tekście, tylko leży pomiędzy wierszami, to chyba jasne, że nie musiałeś pisać "moje kolumny mulą średnicę, pomocy ludzie" ;)

Zresztą cała logika tego wątku jest zachwiana. Piszesz, że ogólnie wszystkie systemy audio mają zasłonę na średnicy.

(Tak jakbyś chciał usprawiedliwić swoje kolumny, że nie są gorsze od reszty, pomimo tego, że mają niemiłą cechę zasłony, ale wszystkie kolumny mają zasłonę) ;)

Piszesz również, że przeszkadza Ci to w Twoich kolumnach. No i pytasz, czy wymiana tweereta na lepszy poprawi ten aspekt :) No niby jak miałby poprawić, skoro w kolumnach z "bardziej topowymi" tweeterami od D260 również słyszysz "zasłonę"? No ale skoro chcesz poprawiać, to znaczy, że jednak słyszałeś gdzieś lepszą średnicę, mniejszą zasłonę, która już tak nie przeszkadza, jak w Twoich kolumnach. TO JEST SUGESTIA ;)

->Lutek

Myślę, że twój problem związany jest z doborem głośników w tej konstrukcji, proszę mnie źle nie zrozumieć, że zostały one źle dobrane lub coś podobnego. Chodzi mi o to, że głośnik niskośredniotonowy nigdy nie będzie tak dobry na średnicy jak głośnik średniotonowy nie wspomnę o ograniczeniach fizycznych takich konstrukcji, więc może kopółkę trzeba zastawić, a zmienić tego skana na środku na jakiegoś prawdziwego średniaka. Konstrukcje 2 lub 2,5 drogi to zawsze kompromis.

Może jest tak, że stałeś się człowiekiem bardziej osłuchanym, dźwięk Ci się znudził i potrzebujesz odmiany dlatego szukasz "dziury w całym". Jeżeli masz możliwość to posłuchaj jak grają Seasy magnezowe lub konstrukcje oparte o głośniki Focala o Accutonach nie wspomnę, bo o to trudno zwróć uwagę na średnicę (lub zestaw na dobrym szerokopasmowcu). Wracając do przewag jednych kopółek nad drugimi na tym poziomie są to różnicze wynikające z tego, że każdy z nas inaczej dobiera sprzęt towarzyszący mamy inne pokoje itp. niż to, że jedna kopółka jest ewidentnie lepsza od drugiej, dochodzimy tutaj jednak do pytania co dalej, co jest lepsze od tego co mam, a może to nie jest lepsze tylko inne?

Uboga średnica to chyba najgorsza wada jaka może sie przytrafić audiofilowi , wokale to jakby esensja dzwięków w końcu tu najlepiej wyłapujemy braki lub darcie się, może warto abys przytachał do siebie jakieś Sonusy i porównał do swoich na wokalach, może to nie kolumny mają dziure? Ale jak napisał Americano nie ma bebechów w kolumnie, których nie da sie poprawić i to bez wymiany wartości elementów.

Lutek,

Uważam, że cała sztuka budowy kolumn polega na dobraniu zwrotnicy do określonych głośników.

Kilka razy już słyszałem opinie osób ktore kupiły kolumny rodem z DIY. Na początku jest entuzjazm, ze udało sie tanio kupić kolumnę w której siedzą Scan Speaki, ale po pewnym czasie okazywało się że coś z brzmieniem nie jest OK, szczególnie na połączeniu średnicy i wysokich.

IMHO nawet jeżeli kupisz najlepszy głośnik wysokotonowy na świecie ( faktycznie Esotar cieszy się taką opinią ) to i tak prawdopodobnie nie otrzymasz duzej poprawy, choć oczywicie Ci życzę abyś znalazł tą jedyną w świecie zwrotnicę która pozwoli Ci otrzymac brzmienie takie jak w Extremach ( mają wysokotonowe Esotary ) , kiedyś je słyszałem, jakość średnicy i wysokich była fenomenalna, w żadnych innych kolumnach nie słyszałem tak doskonałej syntezy barwy, przejrzystoci, naturalności.

TUX

>koledzy

Ja juz naprawde nie mam sily i czasu po raz czwarty wyjasniac dlaczego interesuje mnie topowy tweeter.

Ja tylko postawilem pytanie" gdzie kupic ? " Jak zaczely pojawiac sie rozne wpisy, to wyjasnilem, dlaczego mnie taki zakup interesuje. Prosze, przeczytajcie uwaznie moj ostatni obszerny wpis, w ktorym juz bardzo dokladnie to wyjasnilem.

A teraz zobaczcie wszyscy jeszcze raz na tytul watku... Mimo tylu wpisow, nikt - oprocz jednego linku - nie odpowiedzial na proste, zwiezle pytanie: " gdzie kupic "... i jeszcze w pierwszym moim wpisie bylo dodane: " najtaniej ". Niestety na ten temat nie dowiedzialem sie niczego.

Mimo to, dziekuje wszystkim za wpisy i prosze: konczmy juz ten nieudany watek.

Pozdrawiam wszystkich kolegow

Bzdura kompletna że Scan się nie nadaje na środek, robiłem wiele testów i wyszło ze oferuje lepszą mikrodynamikę niż typowe średniotonówki o srednicy poniżej 15 cm. Odciązony od przetwarzania basu gra zupełnie inaczej niż w konstrukcjach 2 oraz 2,5 drożnych i to jest przesąd że nadaje się tylko do takich aplikacji.

• 1 miesiąc później...

Audio Academy z całym szacunkiem dla Ciebie ale czy Ty na prawde robisz dobre kolumny ?? Jeśli Wg Ciebie do Dynaudio i Delty Rotel to dobry CD to ja nie mam pytań. I jescze ten tekst że lepszy CD nie otworzy wokali... skandal, wstyd, oszustwo....

Oczywiście że lepszy CD, bardziej dynamiczny, bardziej selektywny. Credo to bdb kolumny, Delta to wyśmienity wzmacniacz i jedyne czego można się u Ciebie Lutek uczepić to CD i ewentualnie kable.

Lepszy CD da Ci więpszą separacji, będzie poprostu czyściej czyli dokładniej i to się słyszy. Niestety Rotelek to jest klasa nisko średnia a reszte masz z topowej klasy. D-260 to świetny głośnik i wg. mnie jedyna kopułka tekstylna która gra dobrze.

>Lutek,

...mialem kiedys Dynaudio z 2 Esotarami na kanal...... Confidence C4

...ustawione obok Lowthera DX4 graly jak zza pierzyny.....:)

...zapraszam na odsluch RK175 - ktore to maja to co 125 plus nieograniczony doskonaly bas....:)

Pozdrawiam

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

>>wovo

Młody jesteś jeszcze więc nie będę cie ganił, sam dojdziesz do tego za ładnych kilka lat, ale tak na zdrowy rozum jak by miało tak byc to jakbyś sobie pod swoje kolumny podłączył DCSa za 40 kawałków to wokale by cie zjadły...

>vector

" zapraszam na odsluch RK175..."

Juz troche czasu minello, jak bylem u Ciebie na odsluchu 125. Bylo nas wtedy sporo osob i chetnie bym kiedys wpadl na spokojnie posluchac jeszcze raz, no i tych 175 (ten ciagly brak czasu). Bedac u Ciebie zapraszalem rowniez do siebie.

Kiedys napisze na PW i sprobujemy sie umowic

• 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i trochę bliżej..

Ukryta Zawartość

Jak widać, nie brakuje tych głośników i śledząc eBay można bez problemu je kupić.

Lutek, bierzesz ? :-)

mistabron, to nie był Esotar T330D ale MW330D model do car audio..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwiatek z opisu aukcji z ostatniego linku: "These Esotars are from 2 different pairs of Dynaudio model CRAFFT speakers. Dynaudio sells only pairs of chassis, so these Esotars are the intact ones of their pairs. The other Esotars are damaged."

Ostatnio bardzo podobne wizualnie do Dynaudio głosniki oferuje rodzimy Polink pod szyldem Jantzen Speakers. Ktoś fachowy mógłby ocenić po parametrach zamieszczonych na stronie Polinku czy ma to wygląd czy coś więcej wspólnego z Dynaudio.

Pozdrawiam

zeneca

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.