Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha CDX 396 vs CDX 590/593

blaz13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Panowie i panie, proszę o opinię, jeśli ktoś z was dłużej słuchał tychże odtwarzaczy i potrafi podać różnice w ich brzmieniu. Jestem blisko zakupu, mam możliwość nabyć 396 w stanie idealnym lub sprowadzony z Niemiec 590. Biorę pod uwagę tylko Yamahę i tylko od serii x90 wzwyż (390,393, 396, 590, 593).

Z góry dzięki za doradzenie.

Pozdrawiam!

Błażej

https://www.audiostereo.pl/topic/33891-yamaha-cdx-396-vs-cdx-590593/

blaz13,

nooo... seria CDX-5** jest wyżej niż CDX-3*** ;-)

nie słyszałem CDX-590, ale słyszałem CDX-396, to przeciętny CDek, zupełna budżetówka od razu do "poprawki", było o tym wiele pisane na forum ;-) ponoć CDX-590 się dobrze tuninguje, ma duży potencjał i wspólna płytę główną wraz z m.in. CDX-890, więc chyba można dokonać jakichś większych zmian, jest fajny wątek o tuningu 590-ki ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co ważne lasery do Yamahy z tych lat są zazwyczaj tanie (Sony KSS-213), więc wiek playera nie gra tak wielkiej roli. zatem ja bym chyba wybrał 590-kę...

a jeśli szukasz porządnej Yamahy - poszukaj co najmniej modelu CDX-993 ;-)

x.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Re: xanax

Dzięki za info. Niestety modyfikacje mnie nie interesują. Nie jestem elektronikiem, ani nie chce mi się bawić w modyfikacje, nie dające - moim zdaniem - gwarancji na oczekiwany efekt.

Nie chcę grzebać w trzewiach CD. Ponawiam więc pytanie: czy ktoś miał okazję bezpośredniego skonfrontowania tych dwóch modeli Yamahy?

Jeśli tak, to jak różni sie ich detaliczność (zwłaszcza w muzyce rockowej), dynamika (zwłaszcza w zakresie basu) i ogólna kultura?

Posiadam amplituner stereo Yamaha RX 797, wiec ma to być w zamierzeniu sprzęt do kompletu.

Używałem (stoi w szafie) przez 3 lata Yamahy CDX-496. Nie brzmi dużo gorzej od modelu CDX-596. W przypadku Twoim kupiłbym więc model nowszy. Dźwięk to jedno, a model *96 ma tą zaletę, że czytaj wszystko łącznie z CDRW. Także z tej dwójki polecam CDX-396. Sprzęt nie gra tak źle jak koledzy z forum opiniują. Za 200 PLN to może i najlepszy wybór. Przynajmniej nie pchasz się w jakieś 15 letnie badziewie.

pozdrawiam

Witam

Mialem kiedys model 396 seryjny i byłem bardzo zadowolony lecz kiedyposłuchałem oraz mialem mozliwośc zakupu modelu 596 za 600 zł to bez wahania zakupilem i choc ten model jest po tunningu to powiem ze jest lekka różnica miedzy tymi modelami.

Czytając wiele pism wiem ze model 596 Pro Abit zdobył wiele nagród i jest bardzo duzy przeskok cenowy jesli chodzi o ceny katologowe a wiec coś w tym jest. Seria 396 a 496 rożniły sie tylko pilotem natomiast 596 był modelem który rzekomo rożnił sie pod zespołami

>blaz13

tak sobie mysle ze czym tanszy cedek tym mniej sie czlowiek nim przejmuje i luzik jest :)

>Raziel

"15 letnie badziewie"???

mam 23 letnie "badziewie" za 60zl, ostatnio czyli po 23 latach jedynie motorek od wysuwania szufladki padl tak wiec trzaskam ta szufladka teraz jak drzwiami do obory i sie nie przejmuje bo znam cykl rynkowego zycia produktu - wiesz co to jest? kazdy towar ma swoje etapy, wpierw jest niedostepnym dla nikogo prototypem w ktorym jeszcze czasami cos szwankuje, potem trafia jako cudo dla zapedzonych w kupowaniu bardzo drogich nowinek ignorantow, az wrescie przychodzi jego wlasciwy czas gdy jest elitarnym, dopracowanym produktem, na ktorym sie nie oszczedza, ten wspomniany 23 letni zlom za 60zl byl kiedys dostepny za jakies 1000$ i byl punktem odniesienia dla wiekszosci powstajacych potem cedekow, dzis cedeki o ktorych myslisz ze sa dobre, sa w swej przedostatniej fazie zycia produktu, ich faktyczna wartosc techniczna i foniczna to odpowiednik taniego wina (wlasciwie moszczu) dwudniowego, marki "wisienka" doprawionego odpowiednio siarka by zabic zarazki :))

ps. po dalszym rozwoju nowoczesnego marketingu, okazalo sie jednak ze bardziej oplacalne jest "nauczenie" i przyzwyczajenie klietwow do moszczu, by mogli masowo zaspakajac swe na nowo wyksztalcone potrzeby przed wiejskimi kontenerami z napisem "monopolowy", niz podtrzymywanie tradycji delektowania sie markowym winem z wieloletniego lezakowania, postep ten trwa i zaczyna dotyczyc wiekszosci dziedzin zycia klasy o zgrozo wyzszej bo srednia i nizsza juz calkowicie pochlonal.

Witamy w globalnej wiosce :))))))))))))))

kawior gdzies w rosyjskiej dziczy to np. wiejska zagrycha ktora sie wszyscy opychaja jak u nas zmiemniakami ale akurat nie o to chodzi. Fajnie ze wspomniales to nieco rozwine: chodzi o punkt odniesnienia kiedy powstal pierwszy cedek ludzie na odsluchu uznali dzwiek plynacy z niego za wielka cyfrowa kupe i niestety cyfra zostala cyfra do dzis mimo calego postepu technicznego. Natomiast uznali tak bo mieli punkt odniesienia w postaci brzmienia analogowego. Oczywiscie funkcjonalnosc i marketingowe bicie piany o postepie wziela gore i mamy cd a wlasciwie to za chwile juz go nie bedzie na rzecz jeszcze bardziej gownianego mp3. Natomiast po 25 latach wiekszosc ludzi stracila punkt odniesienia i zaczela zwacac uwage na drobiazgi jak np. roznice miedzy jednym brzmieniem cyfrowym a innym. Na dzien obecny weszac latwy syzk zaczeto montowac w cedekach (i to tych sztucznie promowanych na hi-end) np. tandetne napedy z komputera, jesli chodzi o cedeki o ktorych sobie ktos na poczatku wprowadzania modelu na rynek pomyslal ze beda dla ogolu (a wiec tansze) to niestety juz nie tylko nie maja w brzmieniu jakiegokolwiek punktu odniesienia (co wyjdzie to wyjdzie i tak to lykna bo nie znaja innego) ale i sa masowka maksymalnie cieta po kosztach i to jedt jedynym wyznacznikiem oplacalnosci produkcji (bo wytresowani juz przez pare ladnych lat ludzie i tak to lykna) Sprzet z mediamarktu rozpada sie po roku i znika z obiegu starocia kilkudziesiecioletnie nadal istnieja a na dodatek sa doceniane za walory brzmieniowe. Niesety sama muzyka ulega tez zmiana i artystycznym i technologicznym ktore wynikaja z checi latwego zysku i splycenie wszystkeigo, tak wiec bardzo wielu ludzi jest zadowolonych z tego co ma obecnie, bo wspolczesny pop z radia zet brzmi najlepiej na wspolczesnym sprzecie, a np. Armstrong z kilkudziesiacioletniej plyty na starociach z jego epoki.

Tak wiec liczy sie tylko faktyczna wartosc brzmieniowa i techniczna sprzetu oraz faktyczna wartosc nagran tylko kto to jest w stanie dzis uczciwie wycenic skoro jest to wiedza uznawana za szkodliwa dla wspolczesnego rynku i zysku?

Piotrze_!

Kolega chciał tylko opini o dwóch odtwarzaczach!Yamaha 396 jest tania i dobra.Trzeba tylko dobrać odpowiednie kabelki.Pozdrawiam i uciekam ,by uniknąć ewentualnej riposty.

to moze ja przypomne

wpierw mialem mp3 z kompa i mam do dzis (co pomaga mi szukac plyt)

potem mialem 396 z vdh bay (takze do zastosowan samochodowych) w parze z yamaha 396AX i bylo tak samo gowniano jak u wszystkich znajomych gdzie suchalem najrozniejszych cd ale ok no trudno dobrze ze wydalem na nowa 396 w sklepie jedynie 1100zl a nie 8000 za jakies inne gowniane pudlo.

potem mialem prosty gramofon i to byl koniec tematu cd a takze kilka nieudanych eksperymentow z nowym analogiem

no nie do konca koniec bo chcialem cos posluchac od czasu do czasu na cd wiec mam philipsa z lat 80 z brzmieniem starajacym sie przypominac LP zrobionego na lampe by dalo sie sluchac tez barw a nie tylko marnej imitacji ukladu czasowego wybrzmien z LP to dla mnie koniec cd chyba ze bede za 20 lat modyfikowal flagowego cedeka MLB czy jakis inny zlom jaki znajde za 50zl by potem sobie z zapalem pobelkotac na forum :))))))))) ale to juz sztuka dla sztuki wiec pewnie odpuszcze bo szkoda czasu a LP coraz mniej.

bonaventura,

a dlaczego miało iść na PW? nie rozumiem, bo ja ja pytałem jawnie i z ciekawości ;-) a dlaczego akurat Klotz?- ze dwa słowa więcej; przyjmijmy że miałby łączyć CDX-936 i Denona PMA-350SE... ;-)

x.

Ten mój nad nie był najlepszy.Dużo kabli spróbowałem. Nawet nie pamiętam tych wszystkich nazw.A Klotz wiele zmienił.I jestem zadowolony.Podłączyłem do Cyrusa i tys jes piknie.Piszę o tym ,co wiem.Nie wiem, jak będzie z denonem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.