Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki to producent lampy ECC83

proximate

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o podpowiedź mam kilkanaście takich w fabrycznych parach . Adam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33897-jaki-to-producent-lampy-ecc83/

Może to pomoże:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

A ja mam pytanie o taką lampkę: ECC83 Marshall. Kto ją produkował? Czy to jest lampka współczesna, czy "z epoki". No i jakie jest wasze zdanie o niej?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

O ile się orientuję to Marshall nigdy nie posiadał własnej fabryki lamp. Lampy z takimi napisami dostarczali producenci z całego świata na zasadzie OEM. Mógł być to Mullard albo RFT czy jugosłowiańska Ei, Telefunken, czeska Tesla albo i polski Polam. Nie twierdzę ża wszyscy je produkowali, niektórzy może nigdy ale po tym jak zobaczyłem Sylvanię 12AT7 wyprodukowaną w Polsce w l. 70-tycj, nic mnie nie zaskoczy.

Dziś lampy Marshall produkuje się w Chinach u Golden Dragona czy gdzie tam akurat są wolne moce przerobowe. Uwierz mi, rano brygadzista przychodzi do fabryki, przebiera się w szatni i pierwsze co robi to pyta szefa "To jakie dzisiaj robimy?". "Na pierwszej zmianie Mesy, po południu Marshalle". To tylko kwestia stempelka.

Liczyłem, że Marshall kooperował z jednym producentem. Moje muszą być w takim razie jakieś poślednie, bo nie zachwycają. Już lepiej sprawują się Tungsgramy, nie wspominając o Valvo.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 3 tygodnie później...

Panowie, ZAWSZE identyfikujcie lampy po kodzie producenckim! To taki mały, szary u dołu lampy. Tu jest wyjaśnienie jak to czytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli lampa nie ma kodu, to znaczy, że został zdrapany lub nigdy nie został nabity. Pierwsza ewentualność najczęściej oznacza podróbę, druga - że to lampy OEM wyprodukowane przez kogo innego. Spotkałem m.in. ECC88 Tesli jako Brimary! Uważajcie też na firmy, które nigdy lamp nie produkowałym jak Zaerix, które tylko znaczyłe swoim logo. Widziałem pod tą marką ECC83 z Blackburn (więc Mullard), ale też z Jugosławii. A teraz na allegro są wystawione ECC803S wyprodukowane w... Indiach :-) które próbuję kupić.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.