Skocz do zawartości
IGNORED

Proteus, Argentum, Sonus Oliva, XL0 ?

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam clona ostinato 2000, w tym tygodniu przyjedzie denon dcd-700ae + denon pma 1500ae. Muszę kupić jakiś IC w cenie do 400zł na początek mojej przygody audio. Co proponujecie do tego zestawu w tej cienie.

Czytałem o Audionova Proteus, Argentum SCG - 2/4, Sonus Oliva, XL0 pro 125 ? Który z nich był by odpowiedni do mojego systemu ? Może polecacie jakiś inny? Nie mam jeszcze wyrobionych preferencji brzmieniowych a IC muszę kupić także nie proponujcie mi ze mam powypożyczał i posłuchał. Na początek chcę coś kupić aby być zadowolonym potem będę szukał zmieniał.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/33913-proteus-argentum-sonus-oliva-xl0/

Napisałem że nie chce wypożyczać. Wiem wiem nie patrzy się tak mocno na testy w gazetach ale Argentum SCG - 2/4 jest w klasie B a nie C jak reszta. A ten sonusoliva troszkę odtrąca wtykami po 4,5 zł. Okej używany, sprzedaje kolega na forum xlo pro 150, ja poprosiłem o fotki to powiedział żebym "spisku nie węszył". Chetnie używane ale lubię widzieć co kupuję. Faworytami chyba sa Proteus i xlo pro 125 bo 150 to to samo tylko inne złączki tak jest napisane w katalogu.

Sonusoliva tak samo jest zrobiony ze srebra jak Argentum SCG - 2/4, Argentum SCG - 2/4 wygląda lepiej i ma ekran nawet dwa a sonusoliva?

Atni IC's robi "śmiech" z powyższych propozycji, które są przy nim bezbarwne i szare. Bezpośrednio porównywałem nie z Argentum 2/4 ale z 6/4, który podczas porównań grał krzykliwie dając dzwięk przerysowany z odfiltrowanym niskim basem a podbitym średnim tak zwanym werblowym. Sonus Oliva dużo gładszy od konkurenta, bardziej analogowy świerzy na górze ale..... posiada zabrudzenia, pewną chropowatość w stosunku do mojego faworyta, który posiada jeszcze wiele innych cech nieosiągalnych nie tylko dla tytułowych IC ale wogle dla całej reszty. Proponowane łączówki są kablami dość mocno ingerującymi w dzwięk. Jeśli system jest zamulony i pozbawiony kontroli i przejrzystości wtedy polecam w właśnie sprawdzić srebrne łączówki.

kondrax, 2 Cze 2007, 17:54

>Napisałem że nie chce wypożyczać. Wiem wiem nie patrzy się tak mocno na testy w gazetach ale

>Argentum SCG - 2/4 jest w klasie B a nie C jak reszta. A ten sonusoliva troszkę odtrąca wtykami po

>4,5 zł. Okej używany, sprzedaje kolega na forum xlo pro 150, ja poprosiłem o fotki to powiedział

>żebym "spisku nie węszył". Chetnie używane ale lubię widzieć co kupuję. Faworytami chyba sa Proteus

>i xlo pro 125 bo 150 to to samo tylko inne złączki tak jest napisane w katalogu.

Zapewniam Cię że wtyki Neutrika nie (już obecnie) po 4.50 a po 5.50zł w S.O są o kilka klas lepsze niż Dexony w Argentum:)

Z S.O możesz porównywać najwyższe modele Argentuma a nie z najniższymi. Dodatkowym plusem S.O jest możliwy upgrade łączówki czyli zmianę wtyków na bullet plug Eichmana czego nie przewiduje Argentum. Natomiast sonicznie polskie srebra brzmią bardzo podobnie do siebie.

Człowiek już nie dojdzie prawdy, xlo pisze na swojej stronie że nie robią ze srebra bo dziwek ubarwia i nie stosują ekranów bo ingerują w dźwięk i zbędne są, znowu Argentum że robi ekrany bo ochraniają przed zakłóceniami i sonusoliva i argentum twierdza że srebro najlepiej nadaje się do przewodnictwa. Wolę dźwięk niz wygląd. Z opinii kolegów forum wyczytałem że ten denon nadymienie eksponuje górę, wyczytałem także że srebro ma ta właściwość że też ją uwydatnia czy jak zepnę jedno z drugim to tej góry czasem za dużo nie będzie?

4,90 :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zydelek, 2 Cze 2007, 19:46

>W linku zamieściłeś wtyk Neutrika.

>Ostatnio dystrybutor podniósł na nie cenę i w detalu brutto obecnie kosztują 5.5zł. czyli ok. 4.5zł

>netto. Zydelek:słyszałem,od kolegi,że te wtyki to nic specjalnego,ponoć klepane były w Chinach,zwykły mosiądz,posrebrzany.Nie wiem,czy to prawda?

>Zydelek, 2 Cze 2007, 19:46

>

>>W linku zamieściłeś wtyk Neutrika.

>>Ostatnio dystrybutor podniósł na nie cenę i w detalu brutto obecnie kosztują 5.5zł. czyli ok.

>4.5zł

>>netto. Zydelek:słyszałem,od kolegi,że te wtyki to nic specjalnego,ponoć

>klepane były w Chinach,zwykły mosiądz,posrebrzany.Nie wiem,czy to prawda?

Neutrik ECO i Profi jest produkowany w Chinach. Wszystko tam sie produkuje:):)

Sa jednak wykonane starannie i powlekane gruba warstwą miedzi:):):)

IC RESONA lecz mam inną satyswakcję , a mianowicie wreszcie ukończyłem kabel sieciowy wyszedł rewelacyjnie choć musiał bym dać do osłuchania innym aby opinia była wiarygodna i nie ulec autosugesti choc mym zdaniem bije ma głowę VINCENTA

>Pszczyna

Napisz cos wiecej o tej sieciówce tylko nie wiem gdzie, moze DIY - tam był jakis taki temat. Chetnie poczytam.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.