Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz HDDVD/BR na bazie komutera

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z forumowiczów ma jakiś pomysł czy dałoby się wykonać odtwarzacz HD DVD i Blu Ray w oparciu o komputer typu Media Center.

Potencjalnie takie rozwiązanie może mieć kilka zalet:

- napęd HD DVD i Blu ray w jednej obudowie,

- w przyszłości możliwe dołożenie nagrywarki nowych formatów,

- przy pomocy oprogramowania Any HD DVD możliwość ominięcia kodów regionalnych o ile zostaną wprowadzone do blu raya lub HD DVD,

- komputer mógłby serwować materiał HD nie tylko z płyt ale i z twardego dysku,

- możliwość zrzucenia materiału z płyty oraz authoring płyt zagranicznych z dodaniem polskich napisów,

- można by dołożyć czytnika kart i oglądać zdjęcia z aparatu cyfrowego na projektorze lub telewizorze, itd.

Zasadnicze pytania i problemy:

- czy są już komputerowe napędy Hd DVD i Blu ray,

- czy istnieją karty dźwiękowe, które pozwalałyby na przesłanie po złączu HDMI 1.3 sygnału typu bitstream do zewnętrznego amplitunera nowej generacji z wbudowanymi dekoderami DTS HD. Chodzi o to żeby z komputera wychodził sygnał jako strumień bitów, a dopiero w amplitunerze następowałoby dekodowanie.

- jakie wymogi musiałaby spełniać karta graficzna żeby obsłużyć obraz full HD. Znowu karta powinna umożliwiać przesłanie złączem HDMI obrazu z przeplotem do amplitunera, gdzie następowałby deinterleacing i skalowanie. Np. nowe amplitunery Onkyo będą miały skaler na chipie Reona.

- jaki procesor byłby tu najlepszy?

Wszelkie uwagi i pomysły mile widziane.

https://www.audiostereo.pl/topic/33928-odtwarzacz-hddvdbr-na-bazie-komutera/

---->prezes2005

To nie kwestia lenistwa - ja po prostu zupełnie nie znam się na elementach składowych komputera i dane techniczne wyszukane w sieci nic mi nie mówią na temat tego czy dana karta dźwiękowa lub graficzna nada się do celu który opisałem w temacie. Dlatego też odwołuję się do zbiorowej mądrości forumowiczów w tym temacie, bo wiem, że jest sporo osób które znają się na audio i na komputerach jednocześnie.

Poza tym odsyłanie do google jest o tyle bez sensu, że praktycznie na każde pytanie postawione na forum można znaleźć odpowiedź w necie.... ale nie o to chyba chodzi.

To jedziemy:

Płyta główna:chipset intela(żadne nvidia i inne wynalazki,chyba że chcesz stracić kasę,czas i nerwy-sprawdzone na własnej skórze)

pamięć:DDR2 2x512MB

procesor:Intel Core 2 Duo E6400

karta graficzna:jeśli ma być ANYDVD to dowolny geforce 7600GT

dysk twardy:do wyboru

zasilacz:550W cichy,do wyboru

obudowa:do wyboru

napęd HD DVD:http://digitalo.pl/product_info.php/cPath/272/products_id/2107

napęd BLUE-RAY:http://www.sirius.pl/komputery/towar_cennik_73/towar_karta_33340/Blu-ray_LG_GBW-H10NRE_BOX.html

karta muzyczna:coś z wyższej półki-te zintegrowane z płytą mogą być na początek

Teraz krople walerianowe przy podliczaniu ceny ;-)

Do tego windows xp sp2 i power dvd 7.3

Myślę,że stacjonarny sprzęt wyjdzie jednak nieco taniej.

---> Olek,

Dzięki za podjęcie tematu. pogrzebałem trochę w necie i znalazłem parę fajnych rzeczy:

1. Jeżeli chodzi o kartę graficzną, to oczywiście nie musi mieć wWyjścia HDMI DVI też jest OK. – po prostu zastosuję sobie przewód z jednej strony DVI z drugiej HDMI i podłączę sygnał z kompa do amplitunera.

2. Największa wykładka jest jeżeli chodzi o możliwość przesyłania sygnału bitstream nowych formatów typu DTS HD do apmlitunera. Karty muzyczne mają co najwyżej złącze SPDiF – tutaj jest problem. Z tego co się orientuję, poprawcie mnie jeśli się mylę – to nie da się nowych dekoderów dźwięku typu Dolby True HD przesyłać złączem SPDiF. Przynajmniej w sprzęcie stacjonarnym potrzebne jest do tego złącze HDMI w protokole 1.3 – chodzi tu o uniemożliwienie kopiowania tego sygnału. Teraz nie wiem, czy istnieje karta muzyczna ze złączem HDMI 1.3, albo wszystko jedno jakim złączem cyfrowym – chodzi o taką kartę, która pozwalałaby te nowe standardy audio przesłać jako bitsteam do amplitunera. Ja takiej nie znalazłem.

Ponadto w manualu do PowerDVD Ultra znalzałem informację, że program ten ma wbudowane dekodery np. Dolby True HD, ale nie znalałem nic, że może je podać na wyjście cyfrowe SPDiF. Hmm, czy w tej sytuacji dodatkowa karta muzyczna jest w ogóle potrzebna jeżeli płyta główna ma wbudowane wyjście SPDIF? Wygląda na to, że i tak nowych formatów dźwięku nie da się wyrzucić na zewnątrz w bitstreamie przynajmniej narazie.

3. Czy waszym zdaniem można z takiego komputera korzystać do odtwarzania filmów DVD? Załużmy, że mamy projektor 720 p, więc zakładam, że taki komputer pod HDTV ma ustawioną grafikę na 1920x1080 (pod potrzeby HDTV). Wtedy wewnętrznie obraz z DVD przeskalowuje mi się w komputerze na 1080p, a następnie w amplitunerze z powrotem na 720p. Szczerze mówiąc chciałbym uniknąć podwójnego skalowania i zastanawiam się czy nie zastosować odrębnego stacjonarnego odtwarzacza DVD tylko do płyt SD DVD.

4. Przejrzałem dostępne napędy nowych formatów. Nie jest źle, ale czy nie ma samych napędów bluray bez opcji nagrywarki? Na razie mi to nie potrzebne a strasznie podnosi cenę.

>2. Największa wykładka jest jeżeli chodzi o możliwość przesyłania sygnału bitstream nowych formatów

>typu DTS HD do apmlitunera. Karty muzyczne mają co najwyżej złącze SPDiF - tutaj jest problem.

Tutaj nie wiem jak z HDMI bo ja tego nie potrzebuję, ale za 500 zł można kupić dobrą półprofesjonalną kartę dźwiękową na usb 2.0 192/24, ale rozumiem że ma być to puszczone cyfrowo 5.1 na wzmak po HDMI 1.3, to musisz się zorientować. Może być z tym problem.

>3. Czy waszym zdaniem można z takiego komputera korzystać do odtwarzania filmów DVD? Załużmy, że

>mamy projektor 720 p, więc zakładam, że taki komputer pod HDTV ma ustawioną grafikę na 1920x1080

>(pod potrzeby HDTV). Wtedy wewnętrznie obraz z DVD przeskalowuje mi się w komputerze na 1080p, a

>następnie w amplitunerze z powrotem na 720p. Szczerze mówiąc chciałbym uniknąć podwójnego skalowania

>i zastanawiam się czy nie zastosować odrębnego stacjonarnego odtwarzacza DVD tylko do płyt SD DVD.

Nie rozumiem po co ustawiać w komputerze 1920x1080 skoro masz projektor 720p? Ustawiasz rozdzielczość na 1280x720 i po problemie.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

>Nie rozumiem po co ustawiać w komputerze 1920x1080 skoro masz projektor 720p? Ustawiasz

>rozdzielczość na 1280x720 i po problemie.

Jedno urządzenie jest 720 p, ale drugie full HD i to 720p powinno mieć zapewniony sygnał wyższej jakości.

Wy tu gadu gadu o kartach graficznych nadających się do HDTV ,a na stronie int firmy ''Sigmadesigns'' CZEKA link na razie nieaktywny ! do sprzętowej karty o nazwie Odyssey 8634 '' na bazie Procesora który stosowany jest w stacjonarnych Playerach Blu-ray ! ,prawdopodobnie maja podpisaną umowę że dopiero po pewnym czasie jak sprzeda sie odpowiednia ilość stacjonarek na bazie tego proca to dopiero wtedy wypuszcza tą sprzętową kartę ,no bo jak by wypuścili najpierw to ludzie by budowali odtwarzacze typu MEDIA CENTER na bazie komputera zamiast kupować stacjonarki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No tak, do rozbudowy starszych komputerów to by było dobre rozwiązanie. Natomiast jak ktoś buduje komputer pod HD to wystarczy dwurdzeniowy intel (najlepiej nie najniższy bądź podkręcony) który poradzi sobie bez wspomagania przez karte graficzną. Wystarczy jakabądź spełniająca odpowiednie standardy i mająca odpowiednie wyjścia.

Widzę,że mocno Cię wzięło ;-).Jasne ,że karta graficzna wystarczy z DVI,właśnie tak mam podłączony projektor-przejście dvi-hdmi.Jeśli karta graficzna jest niezgodna z HDCP to MUSI być ANYDVD na pokładzie ,bo inaczej POWER DVD nie wyświetli obrazu(chyba że po VGA-tyle że to porażka).Co do dźwięku:wszystko wysyłam przez wyjście analogowe -dekodowane przez Power DVD jak dotąd bez problemów(6 kanałow oczywiście).Obraz:Przy oglądaniu materiału z blue ray lub hd dvd ustawiam rozdzielczość 1920x1080 mimo,że mój projektor jest 720p,TERAZ UWAGA -przy tej rozdzielczości karta graficzna wypuszcza sygnał 24p projektor (PANASONIC PT AE 900) bezproblemowo taki sygnał przyjmuje i jest to jak dotąd JEDYNY sposób na uzyskanie całkowicie płynnego odtwarzania materiału video z komputera ( w moim przypadku).Przy wszystkich innnych ustawieniach zawsze są jakieś szarpnięcia.

Płyty DVD oglądam z odtwarzacza stacjonarnego więc tu nie pomogę.

>Milimetr

Jedyne rozwiązanie problemu z dźwiękiem jakie jest w tej chwili realne to zakup karty graficznej ATI z nowej serii. Ma ona zintegrowany podzespół dźwiękowy i umożliwia wprowadzenie do strumienia HDMI komponenty bezstratnego audio. Przynajmniej na papierze. Znając ATI przydałaby się pewnie pielgrzymka do Najświętszej w intencji implementacji tej funkcji w sterownikach.

Zresztą i tak radziłbym poczekać na wysyp słabszych przedstawicieli generacji 2xxx od ATI. Bo jak na razie firma wysyła flamastry do własnych dystrybutorów by zamazywalli napis UHD (ichni odpowiednik PureVideoHD) na pudełkach Radeonów 2900XT. Słabsze modele natomiast mają już nie mieć podobnych "problemów".

O ile dobrze pamiętam HDMI w wersji 1.3 nie jest wymagane do transmisji DD TrueHD czy DTS HD, a jedynie do transmisji równoległej 8 kanałów nieskompresowanego dźwięku. Dopiero w takiej sytuacji starszym rewizjom kończy się pasmo. Nie spodziewałbym się również kart dźwiękowych z oddzielnym wyjściem HDMI, przynajmniej nie szybko i nie tanich.

Konsekwentnie promowana filozofia konstruowania systemu HT zakłada bowiem przeplecenie obrazu i dźwieku w jednym przewodzie.

>>milimetr

A ja mam tej chwili troszkę inne podejście.

Komputer rzeczywiście służy mi za źródło obrazu HD, ale raczej programowo, a nie sprzętowo.

Po pierwsze - sprzętowo nie opłaca się inwestować, po drugie - oryginalnych płyt w naszym ukochanym kraju jest jak na lekarstwo.

Mając zwykłego peceta już można pomyśleć o HD. W zasadzie wystarczy średniej klasy karta, zwykły procek i sporej wielkości dysk.

Ma necie jest w tej chwili zatrzęsienie pozycji HD ripowanych kodekiem x264. Uważam (tylko bez moralności proszę), że to w tej chwili jak dla mnie optymalne rozwiązanie.

Do odtwarzania wystarczy PureVideo z zestawem kodeków/sterowników i zwykły player.

Jakościowo te filmy (z reguły od 4 do 8GB - 720p) biją na głowę DVD prezentowane z Denona 3930 (nawet po upscalingu do 1080p).

Wg mnie za wcześnie jest inwestować w sprzęt HD.

Cieszę się, że temat się rozruszał.

Dodam tylko, że na amerykańskim AVS forum jest cały potężny dział poświęcony budowanie HTPC w tym HD HTPC. Generalnie kopalnia wiedzy - na początek mogą być trudności z przekopaniem się przez tematy zaawansowane by dotrzeć do tematów podstawowych.

Ja generalnie pomyślałem o budowie HTPC bo chciałbym zracjonalizować podejście do zakupów sprzętu. Do tej pory byłem gorącym zwolennikiem sprzętu stacjonarnego. Niestety nie bardzo mi się dzisiaj uśmiecha kupowanie amplitunera ze skalerem i dekoderami, do tego odtwarzacza DVD znowu ze skalerem i dekoderami (nie mogę tu skorzystać z HD DVD bo mam masę płyt z R!, a żaden player nowych formatów nie został jak dotąd zhackowany na region free dla płyt SD DVD). To samo powtarza się z odtwarzaczami HDDVD i Blu Ray.

Jeżeli chodzi o kart ATI z wyjściem HDMI to przyjrzę się im, ale z tego co wiem to nie spełniają one pokładanych w nich oczekiwań co do wyposażenia. Ponadto nie wiem czemu utarła się opinia, że do odtwarzania video lepsze są jednak kary GeForce (ale nie chcę tego wątku przekształcać w wątek komputerowo-sprzętowy, bo popłyniemy).

Z Melomanem się zgadzam, w zasadzie to właśnie twoje wagi dotyczące Denona 3930 odczarowały trochę w moich oczach ten odtwarzacz i teraz chętniej widziałbym odtwarzacz standardowego DVD w HTPC niż stacjonarny. Nie mam jednak koncepcji jaki sygnał poinna wypuszczać karta graficzna dla zwykłego DVD. Z tego co się orientuję karty graficzne nie obsługują takiej rozdzielczości jak zwykły PAL czy NTSC, tak by na zewnętrz komputera podać ten sygnał do dalszego przeskalowania. (Będę miał amplituner z procesorem Reon i chciałbym jemu powierzyć wszelkie skalowanie).

Myślę że trochę za bardzo kombinujesz... nie sądzę żebyś był w stanie wypuścić z karty graficznej czysty sygnał wraz z przeplotem i w SD. Tzn może by się dało wyłączyć filtr deinterlacingowy, ale to jest kombinowanie jak koń pod górę :) Zresztą i tak filmy są nagrywane progresywnie więc deinterlacer nie ma tu wiele do roboty. Nie po to inwestujesz w uniwersalny sprzęt żeby ograniczyć się do odczytania danych z płytki i wyplucia na zewnątrz ;-)

Ja bym widział dwa rozwiązania:

1. Jeśli koniecznie chcesz hardwarowy skaler to moze po prostu do DVD kup jakas tanią mantę z wyjściem hdmi i po krzyku. Będzie większa wygoda obsługi niż z komputera... Swoją drogą dla mnie to jest śmieszne że do amplitunera teraz wkładają skaler obrazu... ;-) czego to oni nie wymyśą żeby sprzedawać nowe modele sprzętu.... W tym rozwiązaniu kompa używasz tylko do HD.

2. Wg mnie spokojnie wystarczy skalowanie w komputerze, nie sądze żeby było gorsze od reona a masz nieograniczone możliwości konfiguracji, postprocessingu itp. tak więc wszystko oglądasz z kompa poświęcając trochę wygodę obsługi. Wypuszczasz w rozdzielczości natywnej dla panelu/projektora. Oszczędzasz pieniądze na amplitunerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.