Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner+kolumny - podstawowe pytanie

pep22

Rekomendowane odpowiedzi

A po co przesterowywac? Zeby dostac wiecej znieksztalcen? Zawsze mnie uczyli ze jak do wzmaka 50 W podepne kolumny 200 W to nie beda charczaly. Wystarczy rozkrecic jamnika na max i posluchac jak charczy a potem tego samego jamnika podpiac pod duze glosniki i ...chyba powinno byc lepiej. To wie kazde dziecko;)

Moc kolumny raczej nie jest mocą głośnika i łatwo uszkodzić 100watową kolumnę 100watowym wzmacniaczem, bo pewnie użyty głośnik miał 50wat mocy ciągłej.

->paulinka

Przede wszystkim o jakim amplitunerze mówimy. Może jest to jakieś urządzenie mające 2(5)x100wat i 120wat poboru mocy z sieci. Ale może masz amplituner z konkretnymi końcówkami i wtedy kolumny też muszą być wytrzymałe.

Gość Rolio

(Konto usunięte)

Szanowni zgromadzeni. Wiele osób z branży wie, że większesze skutki uboczne będzie miało przesterowanie wzmacniacza mocy niż samych zestawów głośnikowych. Na dowód tego można zadać pytanie, z jakimi kolumnami mają współpracować końcówki mocy Mark Levinson No.336, McINTOSH MC 1000 itp. Czyżby nikt nie spotkał się z uszkodzonymi kolumnami o mocy muzycznej 140 Watt, które "grały" ze wzmacniaczem 60 watowym? Zniekształcenia intermodulacyjne wygenerowane z nawet małej końcówki mocy mogą zrobić co chcą z głośnikami.Zwłaszcza wysokotonowymi. Jednak sam fakt przesterowania uzależniony jest od wielu aspektów, ale głównie od zasilacza we wzmacniaczu.

Gość Rolio

(Konto usunięte)

Na ten temat powstało wiele artykułów w "fachowej" prasie.

Jak w większości dziedzin, nie ma tu żadnych reguł. Np. Audio Note o mocy 7 Watt wogóle nie powinien zagrać. A jednak gra.

Tak więc podlączajmy co chcemy, a kiedy do Naszych uszu będą dochodzić nienaturalne dżwięki nie związane z materiałem muzycznym, zmniejszmy potencjometrem moc naszego wzmacniacza. I wszystko powinno wrócić do normy.

Mam amplituner 80 W na kanal, - a glosniki 100 - 150 W to dobre proporcje? Oczywiscie te 80 W jest glownie na pismie - to tak jak moc amerykanskich silnikow samochodowych, sztucznie zawyzana. Mysle jednak ze ten sprzedawca dawal Pulince dobra rade:)

dzieki za rady, czekam na dalsze chlopcy drodzy (a moze i jakies dziewczynki sie znalazly w tym meskim towarzystwie).

kwestia w tym, ze chce skompletowac sobie w miare porzadny sprzet (jak dla mnie oczywiscie, audiofilka nie jestem niestety lub jak finansowo - to na szczescie!). w sklepie wyszlo to ok. 3500 zl minimum, wiec postanowilam (a potrzeb nie mam hiper wysokich) kupic uzywane klocki na allegro, niezle glosniki nowe w sklepie i niech gra i bucy. wyjdzie ok. 1500 i dla mnie powinno wystarczyc. nie wiem jakiego amplitunera szukac, ale znalazlam kolumny z mocnym rabatem do ktorych ampli np. 2X100W bylby chyba jednak za mocny. i teraz problem - czy kupic glosniki i szukac slagbszego ampli czy tez moze kupic ampli i dopasowywac glosniki. vous-avez des idees?

p.

Gość Rolio

(Konto usunięte)

Paulino. Sądze że nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi. Jak widzisz sama, ile osób tyle poglądów. Mogę doradzić, abyś uważała kupując używane rzeczy. Większość tych z Allegro jest naprawiana lub jak kto woli "kopana". Osobiście lubię brać używane elementy, gdyż się na tym znam. Ale nie raz się rozczarowałem i doświadczenie nic nie pomogło. Allegro omijam z daleka. Nie wykluczam, że są tam uczciwi ludzie. Problem aby na nich trafić.

Gość Rolio

(Konto usunięte)

Odnośnie amplitunera postaram się krótko i na temat. Bez obaw kup ten mocniejszy. Większa wydolność prądowa pozwoli na lepszą kontrolę Twoich kolumn. Jeżeli jesteś rozsądna, to przez długie lata nic im się nie stanie. Pozostaje kwestia firmy, a co za tym idzie i wyglądu zewnętrznego, ale to rzecz gustu i napewno współczynnika akceptacji przez kobietę. Produkt nowy i znanej firmy napewno zaspokoi Twoje wymagania.

W ostatnim czasie nie ma już złych konstrukcji. Pytanie jak poszczególne elementy będą ze sobą współpracować?. Odnosi się to do ich brzmienia.

->Rolio

Jeśli chodzi o jakość urządzeń, mam wrażenie, że jest odwrotnie - coraz więcej firm stara się w maksymalnym stopniu zmniejszyć koszt produkowanych urządzeń, odbija się to nie tylko na jakości obudów, ale również części (słabe transformatory zasilające, scalone elementy zamiast porządnych tranzystorów we wzmacniaczach mocy itp.).

Gość Rolio => Marek

(Konto usunięte)

Wiem, minimalizacja kosztów produkcji. Odnieść to możemy do klocków z wyższej półki. Np. coraz ciężej znalęźć CD z laserem w polu magnetycznym. Kiedyś to był standart. Ale przetworniki poszły trochę do przodu. Coś za coś. Jednak postęp techniczny jest, nie ważne że kosztem wydawało by się ważnych układów. Wiele konstrukcji w miarę tanich, lecz dobrej firmy gra poprawnie. A są to wyroby skierowane dla mas, i to właśnie ich wymagania powinny spełniać. A nie nasze.

Gość Denon lover--->Rolio

(Konto usunięte)

Re: Amerykanskie silniki. Niestety przeciekaja - dlatego wole japonskie. Dosyc mialem latania swojego Chryslera, wymiany uszczelek itd. Inna sprawa ze przejechalem bez awarii silnika ponad 300K. Np ale to chyba jest forum audio... wiec zmienmy temat;)

Gość Rolio = > Denon lover

(Konto usunięte)

Nie chciałem, aby ktoś postronny wysnuł błędne wnioski. A odnośnie japońskich aut, są rzeczywiście bezawaryjne. Mam takie. Jednak znając prawa forum, znajdzie się osoba, która może to podważyć. Mam nadzieję, że nie na tej stronie.

Gość Obby

(Konto usunięte)

Słucham sobie właśnie kolumienek Zg 15 C (!) Tonsila (15 watów 8 omów na wzmacniaczu Kenwood KA-7100 (80 watów przy 8 omach) i co ... ? I działa. A jeśli chodzi o allegro - mam same pozytywne wrażenia z zakupów.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.