Skocz do zawartości
IGNORED

Zdecydowane ocieplenie kabelkami

max_p

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

powiem tak - na początku do Zhaolu miałem podpięta yamahę 396 po optyku a poprawa i tak była znacząca

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mysle, że raczej tanim kosztem będzie załozenie gniazda coax. w tym CD. Ale tu musi sie wypowiedzieć ktos kto to robił.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tak więc dochodzimy do początku czyli zlecenie modernizacji do dobrej firmy w celu wstawienia gniazda, poprawy toru analogowego (wzmacniaczy) i cyfrowego (zegara) koszt około 510 zł - 600 zł.

Disco - jako sam transport ten Denon może byc opcja na dłużej (tylko jako transport)

Tu ciekawa ale bezkompromisowa propozycja DAC (jesli gra tak inne AA to moze byc ciekawie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

chyba za cienki jestem, żeby robić takie przeróbki. Ostatnia przeróbka jaką robiłem to zrobienie gniazda dla korektora graficznego Radmora w amplitunerze Kasprzaka AT9115 + własnej roboty zwora jeśli korektor nie był podłączony. To było to. Co za wypas. Ale było to, niech pomyślę ..., 17 lat temu. Sprzęt stoi do dziś. Sprawny. Choć nie używany.

Max

Olej wszystkie inne wpisy oprócz mojego bo one są jedynie wariacją na temat.

To właśnie ja miałem taki sam zestaw jak ty i przez to przeszedłem.

Pytania?

Dokładnie takie jak twoje, więc...

Zrób tak jak ci poradziłem, olej sugestie daców etc bo to wyższa szkoła jazdy...

Zobaczysz ze nie pożałujesz

pzdr

W ostateczności mozna kupic cos takiego jak Monarchy Audio DIP Classic

Ukryta Zawartość

post-8986-100000507 1204114367_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda, że niektórzy Koledzy robią autorowi wątku wodę z mózgu. To bardzo przykre. Mam te same klocki. Denon DCD 700 AE jest bardzo szczegółowy, minimalnie rozjaśniony w górnej średnicy, ale nie w żadnym razie nie ostry, kreśli przy tym b. dobrą scenę, co przy jego cenie jest szczególenie godne uwagi. Jest ponadto ocieplony, porównywałem to z zachwalanym DACem A. Stelmacha i przy 700-tece, Stelmach grał jak Kambodża na srebrnych drutach z bazaru. Moje słowa może potwierdzić McGyver, który był świadkiem tego porównania.

@ Disco

Nie wprowadzaj kolegi w błąd, bo to po prostu nieetyczne. Nie wiem na czym i jak długo słuchałeś 700-ki,. ale w swojej cenie to najlepszy cedek na rynku bez dwóch zdań.

Ja sugerowałbym zamianę monitorów na coś, co gra gęstszym i cieplejszym dźwiękiem, a na początek można poeksperymentować z IC VdH (tylko nie z serii Hybrid - bo te są jasne), bardzo dobrze też się sprawdzi Real Cable CA 1801 - ciepły, słodki i gładki dźwięk w systemach rozjaśnionych. U mnie nie ma śladu schłodzenia czy rozjaśnienia, choć 700-ki używam tylko do słuchania na słuchawkach - prezentację znakomicie wygładza rzeczony Real.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jasne jasne Roland Ty przeciez sluchales tylu klockow ze hohoho i mozesz powiedziec jak bardzo swietny jest DCD 700 AE ale nie zapomnij dodac ze Marantz SA 7001 KI jest jeszcze lepszy - a tak w ogole to oba rozkladaja konkurencje za spora kase nie mowiac o starszych cdekach LOL

PS Jakbys przygladnal sie blizej dyskusji wiedzialbys ze sa ludzie ktorzy maja podobne zdanie jak ja wiec jednak ten Denonek nie jest takim idealnym killerem:D

bylem ostatnio u kolegi ,zrodlem byla stara yamaha cdx1110, ciezkie to z 15 kg, najpierw gralo najnowsze dziecko pioneera- dziwna nazwa wiec jej nie napisze a nie chce mi sie sprawdzac w necie- calkiem niezly musze przyznac,potem kolega podpiol wyzej wymieniona yamahe z konca lat 80 i powiem tylko ze czapki z glow koledzy, pioneer moze i nie wstrzelil sie w zestaw ale jak dla mnie yamaha zagrala o 2 klasy lepiej,

ale jak juz kiedys mowilem nie wypowiadam sie i nie polemizuje, slucham i czasami jestem bardzo zaskoczocny wynikami

Przeginacie panowie. Przecie napisane było, ze 700-ka w swojej cenie (nowych CD) jest dobra. Po jakiego grzyba porównywac z CD z przed nastu lat, które już wtedy kosztowały wiecej niż 700-ka dziś.

Jeśli 700-ka gra podobnym balansem tonalnym jak 1500-tka (nie miałem bezposredniego porównania) to faktycznie nie sadze aby ona była odpowiedzialna za negatywne strony całego systemu. Przychylam sie do sugesti o zmianie kolumienek.

Aby jednak jednoznacznie stwierdzic co jest na rzeczy autor tematu zapewne pokusi sie o przesłuchanie innych CD lub głosników byc moze lepszych kabelków i sam zadecyduje.

>Disco

Dziesiejsze Denony grają całkiem inaczej niz te starsze, zapewniam cię. Inaczej bym nie kupił pamietajac co niektóre starsze modele.

Rolandsinger - Discomaniac71

Chciałbym tu kolegów trochę pogodzić. Pewnie jest tak, że obaj macie rację. Za 1200zł nowego CD pewnie wiele lepszego nie można kupić. Z kolei za tą cenę, używane, wiekowe maszynki wyższych klas są znacznie lepsze. Nie widzę tu wielkich sprzeczności.

Max.

Ew. pójdź za radą Rolanda który przecież ma ten zestaw i słuchał różnych kabli.

VanDenHul przyniesie ten efekt o którym pisałem, ale będzie drożej niż RealCable.

Jeśli jednak chcesz zdecydowaną zmianę dźwięku...

CEC-a dodałem właśnie dlatego, że jest barwa, a poza tym rozciągnięcie całości pasma w górę i dól oraz jego zróżnicowanie, no i bardzo ładna przestrzeń.

To w porównaniu z cedekiem.

Co do szkoły brzmienia wzmacniacza niech napiszą ci, co go bezpośrednio porównywali z innymi w zakresie barwy, np MF lub Marantz 7000.

xniwax, 7 Cze 2007, 22:57

>Tu ciekawa ale bezkompromisowa propozycja DAC (jesli gra tak inne AA to moze byc ciekawie)

>

>

Ukryta Zawartość

Miałem kilka dni to urządzenie w domu. Taniutkiego Entecha zjadł, ale mimo wszystko miał trochę wad i sam został bez wysiłku zjedzony przez AudioNemesisa czy Xindaka DAC-5. Polecam poszukać moje wpisy na ten temat - nie będę się powtarzał.

Acha, jeszcze jedno - ten sprzęt próbuje się sprzedać już ponad pół roku. Jak dla mnie o czymś to świadczy.

Ukryta Zawartość

Trzy klocki i mocno zaawansowany wiek - może dlatego. Robiłem kiedyś podchody do tego AA i skończyło się na Audionemesis.

xniwax, 8 Cze 2007, 10:18

>Trzy klocki i mocno zaawansowany wiek - może dlatego.

Plus nie do końca kontaktujące kable połączeniowe...

> Robiłem kiedyś podchody do tego AA i skończyło się na Audionemesis.

Nie dziwne. AN to DAC przez duże "D", a ten AA czasy swojej świetności ma już dawno za sobą...

E tam , nie ma co się bać, ja mam na górze MI1 , zaś na dole MI2 i żadnego kłopotu. Dla zabezpieczenia wzmacniacza, można zmówić kabelki z układem zapewniającym udaną współpracę.

@ max_p

Już rozumiem, o czym piszesz. Właśnie skorzystawszy z urlopu, pożyczyłem te Ushery i podpiąłem do duetu DCD700AE + PMA1500AE raczej cieplejszymi kablami (Bandridge Silverflex + VdH). Na litość Boską!!! Przecież te kolumienki to żyleta. Dziwne, bo ja naczytałem się o nich wiele dobrego, niektórzy też donosili o ciepełku. A to biegun i siekiera.

Moje skrzynki się z tą elektroniką zgrały świetnie. Mamy więc winowajcę. Osobiście polecam wymianę monitorków na B&W CM1 - bardzo fajny, ciepły dźwięk.

No więc dokonałem zmiany kabelków na:

interkonekt - własnoręcznie polutowany, na gitarowym Klotz LaGrange GY-107 + wtyki Neutrik NY-373

głośnikowe: też DIY taśma Jantzen Audio 1,33mm2 16AWG + końcówki z druta miedzianego 2,5mm2.

No i trochę pomogło. Wysokie rejestry stały się nieco bardziej jedwabiste, gładsze, mniej ostre i szeleszczące, jednocześnie bardziej zróżnicowane. Ich ilośc pozostała bez zmian. Poziom szczegółów i selektywności nawet nieco wzrósł (wraz ze zróżnicowaniem), ale mimo wszystko słucha się przyjemniej. Przede wszystkim zmalał nalot ostrości, chropowatości, szorstkości, szeleszczenia. Jednocześnie zmieniłem oba kable (interkonekt i głośnikowy). Wszystko polutowane zwykłą cyną (Cynel z topnikiem fi 1mm, bez dodatku srebra, + kalafonia w puszce). Koszty ok. 180zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.