Skocz do zawartości
IGNORED

biamping, podłączenie

qooobix

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujące wzmacniacze, mf x-a1 + 2 razy x-a200. Chcę to podłączyć w następujący sposób, wysokie i średnie z x-a1, bas - preamp x-a1, końcówka x-a200. Czy kable głośnikowe między xa200 a kolumnami powinny być krótsze od kabli pomiedzy x-a1 a kolumnami o długość połączenia pomiędzy xa1 a xa200?

https://www.audiostereo.pl/topic/34024-biamping-pod%C5%82%C4%85czenie/

odpowiem ci pytaniem (a wlasciwe dwoma):

rozkrec swoje kolumny - czy kable idace od zwrotnicy do woofera maja taka sama dlugosc jak te do kopółki? :)

idac dalej tym torem -> wiele wzmacniaczy ma wewnetrzne okablowanie roznej dlugosci dla kanalu prawego i lewego. czy zatem jeden kabel glosnikowy powinien byc krotszy niz drugi? ;)))

nie popadajmy w paranoje.

Kable powinny być tak długie by starczały od wzmacniacza do kolumny.

Różnice w długości nie przekraczające kilku metrów mają znaczenia i są możliwe do określenia tylko w pomiarach (par. elektryczne i opóźnienia rzędu ns).

gonarek - kable w kolumnach do kopułek i basowców są równej długości

"nie popadajmy w paranoję" - pytanie zadałem na wsiakij słuczaj, ale i tak dzięki za sprowadzenie na ziemię

molibden-dzięki za odpowiedź

• 4 miesiące później...

Odświeżę wątek coby nie zakładać kolejnego.

Pytanie do szanownych znających się na rzeczy kolegów.

Czy aby efektywnie wykorzystać biamping należy przerobić / wymienić zwrotnice w kolumnach na zwrotnice aktywne?

Na innym forum (Yamaha), na którym jestem obecny panuje przekonanie, że proste użycie dwóch wzmacniaczy bez wykonania czynności powyżej to czysta strata pieniędzy.

Nie mam absolutnie, żadnej wiedzy technicznej, natomiast jako laik czuję, że biamping zawsze powinien tylko pomóc a nie zaszkodzić.

pozdrawiam,

dartman, 24 Paź 2007, 13:13

>Czy aby efektywnie wykorzystać biamping należy przerobić / wymienić zwrotnice w kolumnach na

>zwrotnice aktywne?

>Na innym forum (Yamaha), na którym jestem obecny panuje przekonanie, że proste użycie dwóch

>wzmacniaczy bez wykonania czynności powyżej to czysta strata pieniędzy.

I w dużej mierze mają rację. proste użycie dwóch wzmacniaczy to dźwiękowo maly ale kosztowny kroczek.

Duży krok to aktywizacja.

>Nie mam absolutnie, żadnej wiedzy technicznej, natomiast jako laik czuję, że biamping zawsze

>powinien tylko pomóc a nie zaszkodzić.

Też prawda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>czuję, że biamping zawsze powinien tylko pomóc a nie zaszkodzić.

Uważam raczej odwrotnie. Ale to nie najważniejsze - zawsze będą jakieś mody i trendy.

Jak kolumny są przystosowane do biwiringu - to oprócz dołączenia dwóch wzmacniaczy, praktycznie nic nie trzeba ronić. Zwrotnice w kolumnach dzielą pasmo.

W kolumnach nie wymienia sie zwrotnic na aktywne - chyba że kolumny mówimy w ogóle o kolumnach aktywnych. Ale tu raczej nie o to chodzi.

Jesli wywali się zwrotnice z kolumn, to przed wzmacniaczami trzeba wstawić moduł ze zwrotnicami aktywnymi.

Które rozwiązanie (zwrotnica w kolumnie czy filtry aktywne w elektronice) jest lepsze pod katem dźwięku, tez raczej trudne do roztrzygnięcia.

Szkoda chyba czasu na zabawy. Lepiej zainwestowac w lepsze kolumny

W instrukcji obsługi kolumn jest wprost rekomendacja do zastosowania biampingu. Głośniki kosztowały całkiem sporo więc prawdopodobnie zwrotnica powinna być wykonana solidnie, z bardzo dobrych elementów, jest czterodrożna więc raczej skomplikowana, obudowa zamknięta.

To piękne kolumny, więc wypruwanie zwrotnicy raczej nie wchodzi w grę.

Mam okazję kupić dokładnie drugą taką samą końcówkę mocy.

Proszę o poradę - czy warto to zrobić? Tak z doświadczenia, jaki jest stosunek jakości do ceny?

Dodam, że nie jestem typem dłubacza, raczej plug and play :-)

Warto, chodzi o to, że wtedy każda końcówka pracuje na mniejszą zmienność obciążenia niż samodzielnie na całość (ma mniej do ruszenia - głośniki są obciążeniem, które zwrotnie końcóka musi tłumić, gdy wracają z ruchem powrotnym indukując prądy, a gdy końcówce "zmniejsza się problemy funkjonalne" to jej lepiej :) - lepsza kontrola "tańczenia" głosników).

Inna sprawa, że zależy ile trzeba wydać na tę drugą końcówkę (jaki koszt w odniesieniu do swoich możliwości i satysfakcji z takiej zabawy).

Samo dołożenie końcówki teoretycznie nie powinno wpłynąć, na ogólny charakter brzmienia (końcówki są te same, a więc dopasowanie wzmacniacza i kolumn to samo), ale samo wrażenie (w zależności od przypadku) słabiej lub mocniej się zmienia. Jak sam się w to bawiłem, to napędzanie dwoma końcówkami dało granie naprawdę fajne, aż się japa rozświetlała, dlatego też planuję obecnie uruchomienie drugiej końcówki mocy pod bi-amping.

>dartman,

Jest wielu zwolenników biampingu. Twierdza, że jest im lepiej. Byc może zdarzają sie takie przypadki.

Dla mnie ma to sens, wtedy, gdy poszukujemy innego brzmienia w róznycjh pasmach. Ciekawie może dac połaczenie lampy na górze i średnicy oraz basu na tranzystorze.

Ale w innych przypadkach, jak takie same wzmacniacze, ja bym sie nie bawił.

• 1 rok później...

Czy do zastosowane do biampingu wzmacniacze bądź końcówki mocy muszą spełniać jakieś warunki techniczne współpracy , czy można sobie w ramach experymentu podłączyć jakiekolwiek klocki?

Nie chciałbym czegoś uszkodzić , spalić itp.

Biamping ma sens przy bardzo łakomych na prąd głośnikach i niezbyt wydajnych końcówkach mocy. Wtedy efekty są bardziej odczuwalne. Na temat rozwiązań aktywnych z aplikacją zwrotnicy na poziomie analogowym w porównaniu z pasywką mozna jeszcze podyskutować jednak porównania pasywki i zwrotnicy cyfrowej( zwlaszcza w systemach wielodroznych) w połączeniu z dsp( korekcja charakterystyki i fazy)jest moim zdaniem śmieszne. Z każdej nawet najlepszej aplikacji pasywnej tym sposobem można wycisnąć nieporównywalnie więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.