Skocz do zawartości
IGNORED

Audax HM170G0 zamiast HM170G8 mod. zwr.

Bartlomiej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zapytanie do konstruktorów kolumn, czy w przypadku wymiany w kolumnie głośnika niskośredniotonowego hm170g8 na hm170g0 musiałbym przeprowadzić modyfikację elementów zwrotnicy ? obecnie jeden z głośników nie pracuję prawidłowo i chciałby je wymienić jednak jak wiadomo problem jest ze zdobyciem dzisiaj audaxów, znalazłem model hm170g0 który jest bardzo zbliżony (pytanie czy nie gorszy) do tego który mam jednak nie jestem pewien czy taka wymiana nie wymaga ingerencji w zwrotnicę (głośnik niskośredniotonowy współpracuję z wysokotonowym HD3P audaxa).

Tutaj są parametry obu głośników, jeśli mogłyby pomóc w udzieleniu odpowiedzi

hm170g0 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hm170g8 -

Ukryta Zawartość

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34030-audax-hm170g0-zamiast-hm170g8-mod-zwr/

To, że identycznie wygląda jeszcze niczego nie dowodzi, a wszystkie inne parametry róznią się dosyć znacząco, NA PEWNO trzeba będzie zmodyfikować zwrotkę. Mając na uwadze powyższe zalecam zakup INNEGO głośnika niż Audax. Akurat do lini prestige nie mam zastrzeżen jakosciowych, to są porządnie wykonane głosniki, ale wiedząć że z dostępnością Audaxów może być już tylko gorzej to przy okazji koniecznsci zmiany zwrotki pomyślałbym też o jakimś łatwo dostępnym głośniku.

Tak byłoby najlepiej ale głośnk ten ma nietypowy kształt (ściętego koła) a sama kolumna ma już wyfrezowany pod niego otwór, więc przerabianie obudowy byłoby dosyć trudne, ma wąską ścianę czołową i z 17cm głośników to niewiele jest modeli które bez przeróki kolumny dałoby się w niej zamocować.

chyba ARGOS Ci dobrze doradza, trzeba wstawić dwa takie same głosniki. Jest problem, bo ten Audax ma średnicę na zewnątrz 186 mm, taki głośnik można szukać i podfrezowanie w kolumnie zrobić pod ten głośnik, chyba że tweeter zawadza. Wtedy można frez wypełnić a głośnik 186mm lub większy przykręcić na wierzch. Trudno Ci będzie znaleźć taki głośnik. Ja mam małe Audaxy u siebie - HM130 i "na zaś" znalazłem dokładny odpowiednik wymiarowy u producenta (może odkupili matryce po upadku Auadxa) , szukaj i Ty.

Myślałem ze to jakieś DIY, w takiej sytuacji przerobienie otworu nie byłoby wielkim problemem, teraz dopiero doczytałem, że masz GLD. Może napisz co konkretnie stało się z głośnikiem - może da się jakoś naprawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.