Skocz do zawartości
IGNORED

nowe membrany SS9900

antos

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem dwie parowane "reparaturki" do revelatorów gdyz uwaliłem sobie w głupi sposób jeden głośnik. Oczywiście membrany muszą być parowane więc kupiłem dwie.

Co ciekawe membrany (te nowe) różnią się od starych tym że te mają w karkasach dookoła po kilka otworków a te stare takich otworków nie mają.

Zauważyłem też że głosniki po wymianie grają czyściej i bardziej metalicznie z wiekszą iloscią detali , lepsza tez mikrodynamika.. Zwłaszcza blachy są bardziej metaliczne i błyszczące. Ogólnie wrażenie in +.

Zastanawiam się czy to jest jakas modyfikacja z tymi dziurkami, czy może też brzmienie nowych membran ma taką sygnaturę. Nie pamietam aby revelator kiedykolwiek grał u mnie w ten sposób.

https://www.audiostereo.pl/topic/34043-nowe-membrany-ss9900/

Radzę najpierw wygrzać te membranki, niewygrzane grają nieco ostrzej, co niekiedy może być interpretowane jako świeżość, lekkość itd itp, zwłaszcza jeśli cały system jest "ciepły"

A co do zmian w glośnikach to DST niestety jest w tym mistrzem. Mało kto wie, ale zwego czasu dosyć mocno przekonstruowali Vifę DX, starsze wercje miały membrany do połowy impregnowane jakąś gumą, albo czymś w tym rodzaju (ale tylko od tyłu i tylko na membranie zasadniczej - nie na pierścieniu) - obecne tego nie mają. Oczywiście zero jakiejs informacji, a wpływ na całokształt dosyć zauważalny - te starsze mozna było troszkę łagodniej filtrowac. Jeśli chodzi o Scan Speaki to wszystkie które rozbierałem miały karkasy z dziurkami. Z innych ciekawostek - porownanie starszych Vif z serii PL 18 z nowszymi, nowe mają gładsze membrany, nie ma śladów po czerpaniu pulpy, jednak bez wpływu na dźwięk w tym przypadku się nie dosluchałem.

ARGOS> dzięki oczywiscie intesywnie je wygrzewam;-)

Na starych karkasach zauwazyłem tez.... kryształki (takie małe bobki) kleju i co ciekawe wewnatrz szczeliny napędu dwa pokazne opiłki metalu które z trudem wyjąłem. Wczesniej czasem dało się słyszeć brzęczenie membrany zwłaszcza przy głośniejszym słuchaniu fortepianu.

wcale nie jest łatwo uwalić scany, trzeba się naprawdę bardzo postarać:-) To była moja pierwsza wymiana memebran w Scanach. Uwaliłem je kiedy kupiłem lampowy bufor , uciekła mi gdzies masa na IC, powstał ostry brum , nie zareagowałem na czas. Generalnie przyznam że uwierzyłem w niezniszczalność SS i np rzadko wyłączałem wzmaka przy przepinaniu IC :-) ...udawało się do czasu.....jednak z lampami nie ma żartu

Reaparaturki oczywiście zamawiałem w Audiocomponents

Ja mam podobne doświadczenia ze słaba powtarzalnościa produktów DST . Swego czasu głosno było o membranach ss 18W8545 i 8535 - one sa nasączane jakimś płynem. Sam miałem dwie sztuki z tej samej serii gdzie jedna była sucha a druga sie lepiła w dotyku i miała wyraźne zacieki . No i w pomiarach różnice były jak cholera - do 2 dB ! Ten mcniej pomalowany miał mniejszą górke w oklicy 800Hz typowa dla tych membran węglowych.

Ponad rok temu kupiłem parę revelatorów 8531 i druga parke do nich tweterów 9700 - te znowu sa idealne w pomiarach natomiast tweetery czasem brzęczą przy fortepianie ( to słychac tylko na kilku nagraniach ale jestem pewny ,że to mechaniczne - może ocieranie cewki - bo są filtrowane 3 rzędem w oklicy 2,5kHz więc rezonans wykluczam) . Moze moje też maja jakieś śmieci w szczelinie ...

PS

Teraz przynamniej wiemy dlaczego producenci stosuja wentylowanie przy zawieszeniu dolnym - żeby syf wyleciał :D

...there is no spoon...

No tak w zasadzie oglądając membrany róznych węglówek można zauwazyć że z powtarzalnością jest słabo.

Moje membrany 8545K są słabo nasączone i też mają tą górkę w ok 800Hz, wiem bo mierzylismy z Jarkiem...niestety mam dobry porojekt zwrotki ale ze słabo nasączonymi membranami nie gra....być może były własnie robione pod wersję bardziej malowaną i tutaj w projekcie by się wszystko zgadzało.

jestem ciekaw czy te otworki to jest jakaś modyfikacja czy może przypadkiem miałem jakims cudem membrany nie orginalne...hmmmm

jakieś stare dzieje, bo już od dawna weglówki nie są powlekane, kiedyś rzeczywiscie były dostępne w takich wersjach. jesli chodzi o moje obserwacje to jak dotąd tylko w przypadku Vify DX zmiany tzutowały na sposób aplikacji, w pozostałych przypadkach "na ucho" i na pomiarze wszystko było w normie, ale pewne detale konstrukcyjne były inne co łatwo było stwierdzić porónują okiem.

Z tego co się dowiedziałem 9900 powinny miec otworki i teraz tak jest. Wygląda na to że do tej pory miałem nie orginalne membrany!

Tak więc lepiej kupować Scany za granicą ....kuziwa! czy w Polsce zawsze trzeba oszukiwać?! bo jak się nie oszuka to...... jest jakaś ujma czy co?...psia mać!!!:-)

No grają inaczej! głuchy nie jestem jeszcze...

lancaster...chyba nie będę pytał, nie mam zamiaru z tym panem rozmawiać , z resztą nie odpisuje na mejle...

Z resztą Scany są owiane taką tajemnicą że tylko Usher ją zna ;-)

Teraz wiem że membrany które miałem nie były napewno od Revelatora a od 9300 (wysłałem do sprawdzenia) ...i zeby było śmieszniej to cały czas próbowałem zdjąć koc którego się zdjąc nie dało.....zrobiłem zwrotkę 1 rzędu i co prawda było lepiej ale ściemnienie jakieś jednak było.

Na szczęscie mam jeszcze dwie inne zwrotki bo ta 1 rzędu to jest krew z uszu....siecze aż strach...

Proponuję niektórym posiadaczom "Revelatorów" z wiadomego zródła sprawdzić co tak naprawdę siedzi w szczelinie magnesu.

antoś, Akustyk niekoniecznie oszukiwał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zobacz masz na stronie pomiary "old revelator" i "new revelator".

Moze mail akurat te stare ?

Nie wiem, nie chce mi sie wierzyć, zeby Kisiel kantował na membranach do SS. I co by niby robił z tymi podziurkowanymi membranami z oryginalnych revelatorów ?

Zamienial z 9300 dla checy ?:)

Pewności nie mam.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nie wiem kto to sprawdzał, ale ja kilka razy rozbierałem 9500 i karkas ZAWSZE miał dziurki. Poza tym bez fabrycznego pomiaru dobroci zawieszeń niczego nie stwierdzisz, membrany z całej rodziny D2905 są takie same, w 9900 i 9700 jest tylko lepsza nieco selekcja, ale nie zmierzysz tego multimetrem. Co najwyżej wcześniejsze wersje tych glośników mogły nie mieć dziurek, albo membrana pochodziła z zupełnie innego głosnika, ale niemożliwe żeby coś takiego sprzedał Akustyk.

Dodam tylko że 9500 rozbierałem po raz pierwszy jakieś 3 lata temu, moglem się więc nie załapać na starsze membrany, zaś jeśli przeczyrtasz ze zrozumieniem moje wcześniejsze wpisy to dojdziesz do wniosku , że DST bardzo lubi zmieniać czasem dosyć istotne szczegóły konstrukcyjne bez żadnego powiadomienia.

Argos, stawiam na to, ze 9900 kiedys takie byly. W moich sprawdzałem i nie mam dziurek. Też kupione u Kisiela, jakieś 10 lat temu.

One raczej tak mialy...no, ale teraz jak sie dowiedzialem, ze te podziurawione lepsze to trzeba wymienić :)

Pozdrawiam

Ależ własnie najprawdopodobniej jest. Kisiel to zbyt stary człowiek żeby się bawić w przekładanie membran z jednego glosnika do drugiego, zwłaszcza że róznica w cenie detalicznej to 10 Euro, jak dla niego to pewnie połowa tego. Możesz mi wierzyć, ten człowiek kasy to ma dosyć i nie musi bawić się w chirurga i za każdym razem przekładać membran ze Scan Speaków 9300 do 9900 jak tylko przyjedzie paleta z Danii, żeby oszwabić biednego nieświadomego audiofila na kilkadziesiąt zeta.

Ukryta Zawartość

A to są membrany do 9700/9900 sprzedawane całkiem oficjalnie przez zachodni sklep - też nie mają dziurek.

Ukryta Zawartość

Argos, ale co "ależ najprawdopodobniej jest" ?

Przecież napisałem wyraźnie, ze nie wierze w to, zeby Kisiel bawil sie w jakieś przekladki bo i po co ?

Pozdrawiam

PS. chyba sie nie zrozumieliśmy ?

Czujemy się z kolegą przywołani do tablicy,pisalem na priva do antosia,o przypadku mojego kolegi.kupił on u p.Kisiela głośniki SS D2010-8513 na wymianę uszkodzonych kopułek.Nowe głośniki wprawdzie nie były lutowane ale wyglądały gorzej od starych.Plastyk był szary spłowiały.Grały jak wyglądały,fatalnie.Charakteryzowały się b. niską efektywnością.Pomiar impedencji był podobny do głośników bez ferrofluidów.Głośniki wykazywały duży rezonans przy częstotliwości rezonansowej.Prawdopodobnie były to głosniki z wyparowanym ferrofluidem.Niczym nie przypominały sprawnych głośników.Dżwięk był szorski,blaszany.Wnioski nasuwają się same!Pozdrawiamy antosia!tadek i bogdan.

Nie chciałbym zarzucać P. Kisielowi nie uczciwosci, jesli powstało takie wrażenie to go przepraszam. Przyznam ze rózne mysli mnie nachodziły, tym bardziej że miałem problemy z uzyskaniem dobrej sceny.

Nie mozna tez wykluczyć jakiejs pomyłki w fabryce, w końcu pracuja tam ludzie. Dwa duże opiłki w szczelinie swiadczą o braku kontroli jakości , to fakt.

Głosniki mają swoje lata i byc może zaszły jakies zmiany w produkcji, czego wykluczyc nie można, tym bardziej ze firma nie informuje o zmianach co niektórzy zauważyli.

Scany to naprawdę bardzo dobre głośniki wbrew temu co niektórzy piszą. W/g mnie są bardziej niz inne głosniki wymagające od reszty toru , zwłaszcza dobrego wydajnego prądowo wzmaka i pewnie dla tego niektórzy posiadacze słabszych pieców bywają rozczarowani.

W kazdym razie jesli jeszcze ktoś ma ceweczkę bez dziurek:-) radzę wymienić , scena w głąb i super detal to co mozna zyskać.

Gościłem dzisiaj u Antosia, słuchałem nowych SS, grają przestrzenniej, precyzyjniej niż te stare, słychać różnicę.

Co do oryginalności membran nie będę się wypowiadał skoro sam SS zmienia budowę swoich głośników i nikogo o tym nie informuje.

Konkluzja jest jedna po kilku latach zestawy należy sprzedać i kupić/zrobić nowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.