Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

SN to SN ale chlebak jak sama nazwa wskazuje służy do noszenia granatów, nauczony smutnym doświadzczeniem wiem obecnie; że magnetofon tak jak niewiasta musi mieć swoją wagę i określone wymiary aby człowieka nikt nie posądził o pedalstwo lub pedofilję. Targam swoje w 80 już procentach słodkie kilogramy zapadnojewropejskiej techniki i nagrywam do oporu raz na szpuli raz na kasecie różne fragmenta cudownej rzeczywistości co na taśmę lekko wchodzą a w pale jakoś się nie mieszczą

Pozdrawiam

Zbyszek

Niestety Zbyszku nie zgodzę się z Tobą i to nie ze względu na moją słabośc do Nagr. Miałem pożyczony ten magnetofon i naprawdę sporo potrafi, a jeszcze jak się weźmie pod uwagę, że powstał ten model na początku lat 70-tych, to naprawdę jest to cudo techniki. W zależności od wersji można nagrywac pełną szerokością taśmy na prędkościach 4,75 i 9,5cm/s (SNN) lub półśladowo 2,38 i 4,75cm/s (SNS) oraz jeszcze wersja SNST stereofoniczna 2,38 i 4,75cm/s oraz SNST-R stereofoniczna 4,75 i 9,5cm/s.

Pozdrawiam

Sylwek

Sorry

Mam słabość do III B, platonicznym uczuciem darzę IV S a molestuję dzień w dzień 4200 Monitor naprzemiennie z CR-240 aby ich na śmierć nie zapieścić

Miłego dnia

Zbyszek

PS.Zdaje sobię doskonale sprawę, że seria SN to szczyt zegarmistrzowskiej precyzji i bezbłędnej myśli technicznej a co to qurwa pożartować nie można ? ? ? .

Witajcie!

Ale teraz mi żeś Zbyszku przygadał :D . Era parowozów się skończyła, tak jak i magnetofonów szpulowych; niedobitki szwendają się w okolicach Poznania, Leszna, Wolsztyna i niedobitki grają i cieszą oko oraz duszę w naszych domach. A ja przekopuję eBay i swoją kieszeń przy okazji :). Zastanawiam się nad sensem wklejania linków z aukcjami, ponieważ za parę miesięcy i tak nie da się ich otworzyć i pooglądać.

Pozdrawiam z jesiennej Kopenhagi

Sylwek

Witajcie zakreceni na szpulki i kasetki .Ja mam ten sam dylemat.Kupić jeszcze jednego duzego Philipsa ,czy zostac przy tym co mam,a raczej mam mieć,bo N-4450 ciągle w naprawie.A tutaj aż dwa N4520 kuszą i co tu robic.Prawie jak w starym dramacie 'kupić nie kupic,oto jest pytanie.?'Pozdrowienia,szczególnie do Korwina i pytanie ,jak tam sie czują JVC-ERA?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4520 to bardzo dobry sprzęt,zaliczany do semiprofessjonal.

ma duzo zaawansowanych rozwiązań.

jeżeli jest w ładnym stanie to napewno warto go kupić

poniżej fotki zestawu głowic PHI Magnetronics ,które pracują u mnie i odsłonięty tor przesuwu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

może teraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

Mam mieszane uczucia.N-4520 z zewnatrz wyglada na bardzo porządnie zrobiony,ale wewnątrz jest zbudowany tak,że gdybym nie wiedział to bym pomyslał,że jest to starsza konstrukcja,niz N-4450.Jest to najlepszy z philipsów na szpule 10,5 cala i jedyny z predkością 38cm/sek.Jest to więc konstrukcja flagowa i mysle,że mogli się bardziej postarać.Na dowód podaje link gdzie mozna sobie porównać wnętrza obydwu philipsów i jeszcze kilku innych firm.Cena na allegro jest dla mnie zbyt wygórowana.Po prostu ten magnetofon ,choc dobry nie jest tyle wart,a jak wiecie mam i lubie magnetofony tej firmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41

Masz świętą rację. Może się mylę, ale sądząc po zdjęciach ten niekompletny Philips ma nieoryginalne głowice, kasująca w/g mnie to "węgier", reszta nie wiem. Napisałem też do sprzedającego ile by kosztował, a facet dolicza mi jeszcze 20 zł za opakowanie !!!??? Jedyna niezaprzeczalna zaleta to 38 cm/s inne j.w.

Pozdrawiam

postarać by się mogli ale nie wymagajmy za dużo bo to tylko philips.natomiast zalet ten model ma znacznie wiecej niż tylko 38/cm bo m.in direct drive nie jakieś tam zasrane paski, zaawansowane sterowanie capstanem,rozbudowaną calibracje etc.

odnośnie ceny i stanu się nie wypowiadam bo nie znam

VSOP

Ravaglia.Piszesz,że to tylko philips,ale jak szukałem cos na zastepstwo M-2405S to własnie philips produkował najlepszy magnetofon na szpule 7 cali.Lepsze były tylko te na 10,5 cala.Długo sie zastanawiałem co kupic i wybrałem N-7125.I dzisiaj tez uwazam ,ze dobrze wybrałem.Ani sony,czy akai w podobnej cenie mu nie dorównywał.Nie jest wazny producent tylko konstrukcja i jak widać nawet dobra firma ma lepsze i gorsze wyroby.Podobno era magnetofonu szpulowego to już przeszłosc,ale jednak nie wszyscy tak uwazają i ceny nie chca spaść do akceptowanego poziomu,a nawet jak sprzet wyglada jak nowy to ma przecież juz swoje lata i kupuje sie kota w worku.Nie mam zadnych taśm nagranych na 38cm/sek,ale jak sie coś fajnego trafi i cena będzie do przełkniecia to kto wie.Szkoda,ze nasz rynek jest tak ubogi w te zabawki.

Marku-co to znaczy akceptowalny poziom?Jaki i dla kogo?Chyba przeglądasz zagraniczne aukcje,wiesz ile kosztuje sprzęt klasy profi,ile dobry amatoski .Jakie są ceny dobrych nośników czy szpul.Zakup dobrego szpulowca i cieszenie sie nim tzn.granie to drogie hobby.Chętnych przybywa ,sprzętu nie przybywa -poziom sie podnosi a jego akceptowalność wzrasta co widać po wynikach aukcji.Podaż szpulowców z najwższej pólki jest tak mała,że dla zdecydowanych na taką zabawkę cena jest sprawą drugorzędną.

VSOP

Własnie o tym pisze.Nawet jak chętnych nie przybywa to ubywa magnetofonów i tak niestety juz bedzie,ale zawsze mam nadzieje,że coś sie uda taniej zdobyć.Swojego N-4450 kupiłem z pełnym wyposazeniem za 350 zł,a w stanach widziałem go za 800$.widocznie jest tam dużą rzadkością.Miłej i spokojnej nocy dla wszystkich.

Jest trochę ładnego sprzętu na tym świecie, ma przeważnie tylko jedną wadę nie mieści się w trumnie i nie poddaje do końca kremacji, z ostatniego z moich UHER-ów tego UHER REPORT 4000 IC AUTOMATIC, którego reanimowałem, uzupełniałem części mam obecnie najwięcej radośći, zrobiłem dla niego coś w rodzaju stolika z trzema półkami na taśmy odsłuchuję to, co później będę kopiował na nową szpulę lub kasetę, system AEG na talerz jest znacznie lepszy od szpuli zwłaszcza kiedy trzeba poprawiać miejsca sklejeń z przed lat; na CD z nieusuniętym nośnikiem jest o tyle dobre, że widać na jego powierzchni czy taśma sypie nośnikiem czy nie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dobranoc i dzień dobry,

marek-41>poczytałam sobie Twoje rozważania nt zapotrzebowania na szpulowce i ich cen i zgadzam się z Tobą , a nawet pójdę dalej. Myśle,że zapotrzebowanie będzie jeszcze większe i ceny będą rosły. Ale i tak jest to taniej słuchać w domu wysokiej klasy analogowego dwięku niż inwestycja w niewiarygodne ceny odtwarzaczy cd i sprowadzać potem ten dźwięk do porządnego analogu poprzez lampy itp. Ja słucham muzyki głównie z magnetofonów i płyt winylowych, ale także próbuję coś zrobić z moim CD i tym co z niego wychodzi. Płyty CD są po prostu bardzo wygodne w obsłudze, ale jakość dżwięku pozostawia wiele do życzenia. Z tym,że wszystko można poprawić. Natomiast w przypadku szpulowca - od razu jest tak jak powinno być - dźwięk ludzki , aż wyłączyć trudno, jak się słucha, z tym, że szpulowiec wymaga pieszczot i nie każdemu się chce i nie każdy umie.Ale myślę ,że warto. Ja ostatnio uczę się spawać, bo chcę mieć swoje szpulowce dostępne na wygodnych stojakach i na wyciągnięcie ręki , a kupić ciężko pod wymiar.Jednym słowem - to wielka przygoda z muzyką i pięknym sprzętem o wielkim uroku i z magią - jakby powiedział MAG - nasz kolega - którego serdecznie pozdrawiam. Jak również Ciebie MARKU. A co ten Twój Philips tak długo w naprawie? problemy z częściami , czy co tam?Jeszcze raz pozdrawiam - Jacek.

PS. Mój BR ERA pracuje prawie non stop - maszyna nie do zajechania - niesamowita.

Jacek.Dziekuje za pozdrowienia i nawzajem.Dlaczego tak długo trwa reanimacja N-4450,ano poprzedni własciciel myslał ,że się zna na elektronice i zapewne podał za silny sygnał wejsciowy.Jak go kupiłem to założyłem nowe paski i wszystko sprawdziłem.Okazało sie,że wszystko działa idealnie oprócz zapisu na lewym kanale.Był kompletny brak reakcji.Jak sie okazało był przez ostatnie pare lat uzywany tylko jako wzmacniacz,bo paski padly i gostek sobie pare rzeczy podokładał,a reszte poprzerabiał.A ostatnie osiem lat stał nieużywany w szafie.Odbierałem go osobiscie i dostałem instrukcje serwisową i obsługi i pilota.Mam też do niego oryginalne szpule z tasmami i dedykowane do jego wzmacniacza kolumny.Ponieważ posiada modułową budowe i było uszkodzonych w torze lewego kanału wiele elementów to troche to trwało.Najdłużej ,bo dwa miesiace trzeba było wypłukiwac resztki paska ,który dostałl sie do łozyska lewej szpuli.Zastanawiam sie czy z nami wszystko jest w porządku,że tyle uwagi poswięcamy urządzeniu,które wielu uwaza za całkowicie nieprzydatne.Wystarczy jednak ,że zobaczą i usłyszą jak to działa i widze po ich reakcji,ze robi to wrazenie.U mnie nie jest muzeum i wszystko musi działac jak nowe,tylko mało mam miejsca niestety.Mam jednak duze szanse,że w tym tygodniu bede mógł w końcu go odebrać i oczywiscie zamieszcze zdjęcia.Powodzenia dla wszystkich szpulomaniaków.

Witajcie!

W sumie też się zastanawiałem nad N4522... Ale mama już ma dośc sprzętu w chacie; a ja w Danii nie będę chomikował, bo jak będę się stąd wyprowadzał, to zamiast kombi będę musiał zamówic ciężarówkę :D. Na razie w planach mam doprowadzenie Nagry do 100% sprawności oraz wymianę głowic i regulację w Revox-ie PR99. Z nowych nabytków to mam tylko mały magnetofon Fi-Cord z Anglii, który pracował w BBC - jak znajdę chwilkę, to umieszczę zdjęcia. I zastanawiam się nad kupnem Nagray SN na eBayu.

Pozdrawiam

Sylwek

Nagra T audio

Ukryta Zawartość

post-14754-100005484 1188948945_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i 2 jeszcze

Ukryta Zawartość

post-14754-100005482 1188948995_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

levinson>piękna nagra.dzięki za zdjęcie.

Pozdrawiam całą naszą grupę.Ciągle głupieję ze stojakami do revoxa i akai.Rysuję,mierzę i szukam w internecie.Przy okazji znalazłem parę ładnych cacek różnego kalibru. Świat szpulowców jest piękny prawda? Ale jak widzi się nowego w pudełku to.......ach sami wiecie......

Ukryta Zawartość

post-8926-100005440 1189014440_thumb.jpg

post-8926-100005441 1189014440_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze coś z serii stojaki do szpulowców i takie tam.....

Ukryta Zawartość

post-8926-100005436 1189014722_thumb.jpg

post-8926-100005437 1189014722_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.mysle,że wielu z was zrobiło ten sam błąd co ja i pochopnie pozbyło się starych katalogów i prospektów.Jest na to rada.Znalazłem strone muzeum w Texasie,które na swojej stronie umozliwia dokładny dostęp do masy katalogów od roku 1900 do 1994.Oprócz tego jest tam naprawde wiele ciekawostek i masa zdjęc .Mozna nawet obejrzeć i posłuchać jak gra fonograf edisona na żywo.

Ukryta Zawartość

To jeden z folderów z tej strony.Miłej lektury.

post-15150-100005409 1189028195_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego nie wiedziałem.Zobaczcie jakie pismo wydawano w stanach w roku 1957,czyli w roku moich narodzin.Zawsze uważałem ,że to ja byłem pierwszy,a termin hi-fi drugi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marku

Zdplność do dziwienia się to bardzo piękna cecha posiadają ją dzieci i mędrcy z daty urodzin wynika, że przedszkole raczej masz za sobą pozostaje ci jedynie to drugie. Ciągnę jak głupi jednego padniętego CR-240 dorżnąłem na części ale dzięki temu mam sprawne cztery przenośne UHER-a który był u Ciebie, UHER-a 4000 IC automatic [mono] UHER-a CR-240 i CR-260 AV.

Ukłony dla Mamy

Pozdrawiam

Zbyszek

Uszate Zębate wykiziaj

Korwin,aż się chyba zaczerwieniłem od tych komplementów.Za takie strony bardzo sobie cenie internet.Normalnie jakie miałbym szanse odwiedzić tak wspaniałe miejsce.U mnie o dziwo jest ciepło i nawet świeci słońce.Trymaj się zdrowo i powodzenia.

Do Jacka.Wpadnij na tą strone.Jest tam dosłownie zatrzesienie zdjeć z pięknymi stelażami do szpulaków .Może coś uda ci się skopiować.Powodzenia w spawaniu.

Wielka prośba !

Potrzeba ustawić nowe głowice w magnetofonie szpulowym DAMA PIK , miejscowość KOŁO. Info. do mnie na PW lub bezpośrednio na maila : [email protected]

Za wszystko z góry dziękuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.