Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!Marku dziękuję.Strona świetna.Tak jakbym przeniósł się do innego świata.Stwierdziłem,że trzeba cieszyć się każdym dniem i chwilą i tym co życie dało. Kiedyś nawet nie marzyłem,że będę miał profesjonalny magnetofon w domu. M2405S - to był szczyt tego co mogłem mieć - byłem bardzo szczęśliwym chłopcem jak razem z moim tatą go kupowaliśmy. A pierwszy raz słyszałem dźwięk stereofoniczny w muzeum techniki w Warszawie - i to od razu mnie wzięło.Minęły lata, a teraz siedzę przy Revoxie i czyszczę tor przesuwu taśmy.Pierwszy stojak zrobiony.Robię drugi.Serdecznie Ciebie pozdrawiam, Korwina ,MaGa i całą grupę naszych przyjaciół z tego wątku. U mnie zimno, mokro,ale w domu ciepło, a najcieplej , gdy grzeją i grają stare niezawodne sprzęty z lat osiemdziesiątych.Pozdr - Jacek

Pozdrawiam wszystkich zakreconych, wlasnie po 3 dniowej walce uruchomilem STUDERA A807 i stwierdzilem ze dotarlem do celu w magnetofonach szpulowych.Jest to moj 4 po Sonym TC-755A, Tandbergu 20A i TASCAMIE 32.

(nie ma gdzie tego trzymac, zona sie denerwuje). Barwa dzwieku, stereofonia jest najwyzszej proby i funkcjonalnosc, zadnych wodotryskow.Teraz czas na zdobywanie tasm, o co nie latwo, chociaz ustrzelilem ostatnio 10 nowek 10,5" Zonal 820 - polacam.

Aż strach pomysleć co bym zrobił,gdybym miał więcej miejsca w domu.Jest tyle jeszcze fajnych konstrukcji,ale kompletny brak miejsca.Ale jak by mi kto dał Technicsa RS-1506 US to bym spał na podłodze ,a bym się go nie pozbył.Wariaci z nas co?.Spokojnej i suchej nocy.To ostatnie do tych mieszkajacych na południe od mojej chaty.

Witajcie!

Mam chciała mnie zastrzelic po przyjściu tego wojskowego magnetofonu "Schlumberger" do domu. Wujek z kurierem wnosili do mieszkania tego kolosa. Ja niestety muszę poczekac na powrót do Polski i na wypieszczenie Nagry i Revoxa. Revoxa chyba przywiozę tutaj do Danii, bo Nagra za ciężka. Niestety na razie pozostaje mi oglądanie stron internetowych... Dużo nie brakowało, a kupiłbym Nagrę SNS; ale w po kłótni z szefem odpuściłem sobie.

Pozdrawiam

Sylwek

Chciało mi się eksperymentów to mam pasztet kulał CR-260 nie było lewego teraz nie ma i prawego jak odtwarza kasetę merda wskaźnikami w słuchawkach cisza nie reaguje na dźganie ani na L ani na R na wejściu mikrofonowym idę na żebry po częsci ale dopiero w sobotę wieczorem wcześniej nie dam rady

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. A być może będą śpiewali moje piosenki 28 bm nie wiem tylko na czym je nagram dupa zbita

tym niemniej pozdrawiam

Zbyszek

Dobranoc

Jak by się kto pytał doszedł jeszcze CR-210 zwłoki nie mogę powiedzieć przerób mam nieziemski, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, może zaczynam dojrzewać [ i pora mi spadać] miesiąc temu konałbym z rozpaczy a dzisiaj cóż jedynie przykro.

Pozdrawiam

Zbyszek

GSG

No wreszcie coś konkretnego!Studer A 807 to sprzęt godny szacunku-full profi.Wklej fotkę to zobaczymy którą masz wersję.No i napisz jak do ciebie trafił,cos o tym konkretnym egzemplarzu.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

VSOP

Kupilem go troche przypadkowo, pracowal w BBC w Ulsterze, czekam wlasnie na rolke i musze chyba pomalowac dolna czesc obudowy bo jest pocieta od noza do tasm.Za to glowice, srodek jest w dobrym stanie.Jest to wercja MKI, precyzja wykonania, jakosc elementow jest najwyzszej proby.

Witam.GSG.Mam konkretne pytanie .W jakim stanie jest ten magnetofon,czy oprócz podrapań zauważyłeś jeszcze inne braki.Pytam się,ponieważ zastanawia mnie jak się traktuje taki sprzęt w studio i czy jest dużym ryzykiem kupowanie sprzętu ze studia.Powodzenia.

Z tego co zagladalem do srodka wnioskuje ze raczej nikt w srodku nie grzebal ten sprzet ma pracowac w zalozeniu bezawaryjnie, wystarczylo tylko go odkurzyc.

Problemem w moim egzemplarzu byly przyciski ktore sie blokowaly od kurzu i brudu.Kampiel w cieplej wodzie zalatwila sprawe.Jedynym problemem moze byc rolka.Orginalna jest z jakiejs zielonej gumy.Chyba nie lubi izopropanolu bo po tym zabiegu zrobila sie jak klej.Czekam na nowa orginalna z Wloch, koszt ok 100 zl z przesylka. Jak juz mowilem Studer ma niewiele wspolnego ze szpulowcami domowymi.Nie ma zadnych paskow ani przekladni z tworzywa sa tylko przyciski reszta to metal. Waga 30 kilo o czyms swiadczy.Jest teraz jeden na ebayu na razie cena atrakcyjna polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

GSG,wiem ,że przęt studyjny to inna bajka,ale i warunki pracy ma inne.Jest swietnie konserwowany,ale moze i czesto się tak dzieje,że jest mocno ekploatowany i tylko od szczęścia zależy,czy kupi się go w stanie przed konserwacją,czy tuż po.Dzięki za link,ale nie mam mozliwosci kupowania poza krajem.

Wiadomo,że optymalnie byłoby tak jak to mnie sie udało czyli kupić sprzęt profi-studyjny,który nigdy nie był w studio.

Mój Ferro był w rękach prywatnych i nie nosi praktycznie śladów używania,ale takie okazje są bardzo rzadko.Za szczęście znalezienia takiego egzemplarza trzeba także słono zapłacić.

Sprzęt pracujący w studio w jakimś tam stopniu nosi ślady eksploatacji-mniejsze lub większe,ale w przypadku Studera wszystkie części są dostępne więc tylko od determinacji właściciela czyt.kasy zależy czy doprowadzi go do stanu perfekt-także wizualnego

VSOP

W urządzeniach studyjnych części były wymieniane zazwyczaj po przepracowaniu pewnej ilości godzin, jak życzył sobie tego producent, dlatego tak jak Marek-41 napisał albo masz farta albo nie. Pamiętam, że taśma "loop master" f-my BASF żelazowa powinna lądować w koszu po 600 obiegach w pętli, a ona wytrzymywała spoko 1000 obiegów. Zmiany na kopiach były niezauważalne !!!

==>GSG

Życzę powodzenia w naprawie.

Na razie , odpukac wszystko jest ok.Czesci to owszem sa, nawet nowe ale ceny z kosmosu, np za plytke audio ktorych sa 2 sztuki po jednej na kanal bardzo rozbudowane, w opcji kup teraz zadaja na ebayu 650 $.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo sterowanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze dla oka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znacznie lepiej wyglądaja wersje ze zintegrowanym panelem wysterowania.poniżej macie fotkę pełnego zestawu dla pasjonatów marki,który mogą postawić bez obawy w salonie.

czyli drewniany case z przegrodami,bobinami i uchwytami ,pełne okablowanie firmowe,pilot,moduł dbx i inne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

i jeszcze rzeczony panel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

jak najwiecęj takich cierpień Wam życzę i idę posłuchać jeszcze kilkuset metrów przed snem.dobranoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

Panowie zdajmy sobie wreszcie sprawę z oczywistego faktu, że cierpimy na tak zwane kliniczne formy Audiofilii i Tapefrenii wymagające leczenia szpitalnego na oddziach zamkniętych. W 99.9999* przypadkach magnetofon pracuje w charakterze liry korbowej katarynki patefonu na sprężynę lub 110/230 V i jest jedynie źródłem niewybrednej rozrywki, nadchodzi pora lecących żurawi czy pomyślał ktoś z Was w tym obłędzie o kierunkowym

mikrofonie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Można na kiju od miotły za okno wystawić a MDU 39 TONSIL miewają długie 5mb kable dłuższe z trafem miewają nawet 10 mb tani mikrofon bezprzewodowy zasięg około 100mb.

Pozdrawiam i wracam do roboty

Zbyszek

Korwin,ty chyba chcesz,aby mnie zastrzelili.Dookoła mojego domu są trzy ambasady i każda ma po kilka kamer,a ty chcesz,abym wystawiał jakieś ustrojstwo na kiju.Dopiero bym sobie narobił bigosu.Spokojnej nocy.

Witam Wszystkich po długiej przerwie , wchodzę małymi kroczkami w świat szpuli , ostatnio sąsiad przytaszczył mi B&O 1800 Z 1970 roku ciężki zabytek trzy prędkości wizualnie nawet w ładnym stanie zimowym wieczorem zerknę do srodka czy jest w środku tak samo , otwarłem tylko pokrywę głowic i piękne trzy Bogeny , teraz czekam na nowe egzemplarze , w niedługim czasie jakiś Tandberg się szykuje nic to pozdrawiam jeszcze raz Wszystkich maniaków

audiomagia.blogspot.com

Do Maga

Trochę to źle, że to daleko od Bliskich ale dobrze, że daleko od znajomych co umieszczają na PW inteligentne wpisy z namiarami na eBay-owe aukcje po których człowiek żre potrójne dawki Vivacoru i Losacor-em doprawia.

Ten Bang & Olufsen 1800 chyba jest lampowy i waży ponad 20kg dwuślad 9.5. 19.05. i 38cm/sek mogę się oczywiście mylić

ukłony dla Żony zdrowia ciepła i magnetofonów [ z osprzętem]

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam, wczoraj przyszla rolka z Italii i jest to faktycznie orginal. Na razie odkrywam nowe funkcje nie znane mi w innych magnetofonach.Np oprocz poziomu zapisu mozna ustawic ilosc tonow wysokich dla kazdego kanalu osobno.Regulacja biasu odbywa sie tez z klawiatury. Jak dotad jedyny minus jaki zauwazylem to kasowanie, slychac w przerwach miedzy utworami pozostalosci z poprzedniego zapisu.Trzeba chyba sprobowac zwiekszyc prad kasujacy? Moze ktos poradzi.Chyba bez manuala sie nie obejdzie. Wlasnie przegrywam sobie z analogu- plyty Yes. Jest cool. Pozdrawiam wszystkich tasmociagofili.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.