Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej głowica - identyczna siedzi obecnie w mojej Damie, ta jest zapasowa.

Jeśli nie taka tam powinna być, to ten stan utrzymuje się od nowości :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W 1989r odkupiłem od znajomego M2405S. Była to wersja późniejsza, z podwójnym wskaźnikiem wysterowania.

Pamiętam, że miałem duży problem z mechaniką, ponieważ nie chciał przewijać do końca osiemnastek.

Wyregulowałem dokładnie sprzęgła (na podstawie serwisówki) ale nic to nie dało. Wkońcu okazało się, że silnik był za słaby.Nie wiem czy mi się tylko wydaje, ale tamten magnetofon grał znacznie lepiej od M2405S którego posiadam obecnie.Chociaż ten który teraz mam, kupiłem w stanie niemal dziewiczym.Nawet osobiście rozpakowywałem kabel DIN oraz te nakładki na szpule.Pamiętam, że w tym pierwszym były kondensatory "Toschiby". Tak więc może jego jakość była lepsza ? Jedno jest pewne......mianowicie gdy wtedy przegrałem płytę "Brothers in arms-Dire Straits" na szpulę, to podczas odtwarzania jakość była zdecydowanie lepsza niż z płyty.Wzrastała dynamika i taka jakby głębia dźwięku.Oczywiście więcej było szumów, ale brzmienie się poprawiało.Dziś mam ten sam gramofon "Fonika GS 440" tyle tylko że z lepszą wkładką AT 95E.

No i teraz przegrywając tą samą płytę, niestety nie uzyskuję tego efektu co kiedyś.

hmm to ciekawe, może wsadzali czasasmi też 205 z powodu braku 203. Niczym się nie różnią poza impendacnją więc dopasowanie to tylko kwestia regulacji i zmiany wzmocnienia wzmacniacza odczytu. w kazdym bądz razie ja widzialem 205 tylko w arii

Gość V-savage

(Konto usunięte)

zgadzam się z faradem, też wydaje mi się ze zawsze była 203S

a 205S w arii.Na 205s TEŻ chodża zarówno 2405 jak i dama pik.Ja to nie wiem gdzie wyregulować te tory zapisu i odczytu kreciłem kiedyś czym tylko mogłem i nic się nie działo jedynie prąd podkladu mogłem regulować

może faradzie powiesz mi która pr'ka się coś takiego ustawia?

PR'ką się nie da, trzeba zmienić rezystor sprzężenia zwrotnego w stopniu wejściowym aby zmniejszyć wzmocnienie. Potem regulacja wskaźników wysterowania - po dwa pr'ki na kanał na górze z prawej strony poziomej płytki wzmacniacza. Jednym się ustawia wskaźniki przy odczycie a drugim przy zapisie. Prąd podkładu reguluje się trymerami lub pr'kami (zależne od wersji). Są one dostępne od góry magnetofonu. W przypadku niemożności ustawienia odpowiedniego biasu należy zmienić wartość C łączonego w szereg z Pr'kiem (lub równolegle z trymerem)

Gdyby te głowcie niczym się nie różniły byłaby jedyna słuszna, którą montowano by we wszystkich M 2400 S(D). Owszem wszystkie permalojowe i z pozoru takie same, ale sądzę, że np. 205S miały lepszą charakterystykę pola magnetycznego (precyzyjniejsze pomiary i "krojenie" rdzeni przy procesie produkcji), niż 203S czy jakieśtam, co skutowało wierniejszym zapisem/odczytem. W związku z tym na pewno poszczególne typy siłą rzeczy różniły się cenami. Postaram się zdobyć jakieś materiały w celu wyjaśnienia wątpliwości, które sam również mam.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jak dostane aparat wkleje fotke 205S.Jest 2 kolorowa złożona z 2 rózniacych się części.Te głowice to serio makabra.

Pozdrawiam

P.S owocnych dyskusji życzę, miało być o nagrze a my gadamy o Unitrze.hehe.Był kiedyś taki wątek Polskie szpulowce czy jakoś tak może wart go odświeżyć sporo informacji i nostalgii w nim było czytałem go kiedyś.Tam było o głowicach.Ja dziś już spadam

Kasjel

Z własnego doświadczenia wiem, że sprzęgieł lepiej nie ruszać (zwłaszcza, gdy śruby są zabezpieczone farbą). Jeśli wymiana paska nie pomoże, to po prostu świadczy o wytarciu się szczotek silnika i spadku jego mocy. Silniki w 2400 S(D) nie dość że są głośne, to zużywają się stosunkowo szybko i będą miały problem nie tylko z taśmą 730 m (25 um), ale również z 540 m (35 um). Taśmę 360 m każdy mój magnetofon przewijał bez problemu. Powyższy problem dotyczy szczególnie magnetofonów o stałej sile hamowania talerzy (np. ZK 246, M 2405 S) - moim zdaniem rozwiązanie to było dość nieciekawe, gdyż:

- rozciągało taśmę, zwłaszcza gdy ramię siły było krótkie (przy małym nawoju ze strony talerza biernego);

- przyspieszało zużycie głowic;

- przeciążało silnik.

W Arii i Opusie pojawiły się już sprzęgła utrzymujące siłę docisku taśmy do głowic na względnie niezmienionym poziomie (w zależności od nawoju na szpulach), co wydłużyło żywotność kluczowych podzespółów, zwłaszcza paska. Wymiana paska na nowy powinna w "ariopodobnych" teoretycznie zawsze pomóc.

Jeżeli jednak musimy regulować sprzęgła (które np. "powyginał" poprzedni właściciel, przewijający na siłę), należy niestety na ten cel poświecić dość nową, nierozciągniętą taśmę - jak wiemy, piękne, równe nawijanie się taśmy w trakcie przewijania świadczy o dobrym naciągu. O ile dobrze pamiętam, Urbański określał docisk taśmy do głowicy kasującej na 0,4 N, a do uniwersalnej - 0,05 N.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Jeśli wymiana paska nie pomoże, to po prostu świadczy o wytarciu się szczotek silnika i

>spadku jego mocy.

Szczotek jakich szczotek??W żadny 24xx nie było szczotek ale silnik bez szczotkowy.NIe było żadnej regulacji obrotów również

Wracajmy na "właściwe tory" (zdęcie zapożyczone z www.audiofederation.com).

Pozdrawiam wszystich "szpulofobów".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam....jeszcze jedno zdanie nie na temat.

Pamiętam, że powodem "nie przewijania do końca" taśm był na pewno słaby silnik, bo zakładałem szpule bez górnej pokrywy i widziałem, że szpula zatrzymuje się ponieważ stawał poprostu silnik.A czy były szczotki, czy nie...tego nie wiem.Martwi mnie to, co pisze V-Savage.Czy napewno nie ma regulacji obrotów silnika ???

Gość V-savage

(Konto usunięte)

NIe ma regulacji żadnej rozbierz i zobacz 220V na silnik i ch** za przeproszeniem.

Silnik a ciort go wie co się zużywało, łożyska masz rację napewno tam są takie tandetne bez możliwości wymiany.I chyba uzwojenia zdychały bo innej przyczyny nie widzę.Mam ich kilka w domu więc nigdy nie kmbinowałem tylko wymieniałem, w wolnej chwili pomierzę rezystancję uzwojen może to one, aczklwiek łożyska też padały napewno.

Swego czasu miałem ponad 20 szt. tych silników- oryginalnie zapakowane, ale prawie wszystkie wydałem. Na pewno mam w piwnicy 3 szt. 2405 i jeden 246. Chyba zrobię tego ZK 246 bo ma zdecydowanie lepsze podzespoły, wiele zachodnich. Niech sobie pogra staruszek.

Albo zdjęcie nagiej eskimoski albo gołej Nagry poproszę; slniki asynchroniczne małej mocy ...jowo wykonane jakoś dziwnie mnie nie biorą.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Oprócz odrobiny serca tak niewiele trzeba aby wyciszyć M2405S

Witam.

Fajny link, zobaczcie, pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie wszyscy!

W koncu mam dostep do internetu, firma pozyczyla mi laptopa; moj w dalszym ciagu jest niesprawny... Bardzo sie ciesze, ze dolaczyli nowi fani szpulek - to, ze to jest Dama Pik, czy inny prosty szpulowiec, to nie ma znaczenia! Nawet lezka zakrecila mi sie w oku, bo moim pierwszym magnetofonem byl M2405S.... Ech... z powodu braku tasm nagrywalem na jednej sciezce na 9,5 cm/s... :) nawet ciutke go przerobilem, bo mial osobny transformator zasilajacy elektronike (czesc silnikow w polskich szpulowcach sluzylo zarazem jako transformatory) i moglem wylaczac silnik i wtedy sluzyl jako wzmacniacz, oraz mialem tez wylacznik do odlaczania autostopu. Pozniej glownie obracalem sie miedzy Opusem a Aria w roznych wersjach (z tego co pamietam, to byly chyba ze 3 wersjie Arii) az pewnego dnia dostalem ulotke Koncerta no i dopiero sie zaczelo...

Pozdrawiam wszystkich

Sylwek

Warto obejrzeć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Cytat z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "Założycielem firmy jest Polak Andree Kudelski, prawdziwy geniusz techniczny.". Bez komentarza.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie za offtop, ale mam naprawdę dziwny problem z kupionym niedawno Sony TC-630. Próbujemy go rozwiązać do spółki z V-savage, ale stwierdziliśmy, że trzeba się odwołać do forumowych autorytetów.

Magnetofon ma na oko sprawną elektronikę, pracuje też silnik. Przewija w obie strony, ale nie odtwarza. Zlokalizowaliśmy problem - kółko, które powinno przekazywać napęd z wałka napędowego na koło zamachowe, nie dotyka tego koła. Przy ustawionej prędkości 19 brakuje mu najwyżej 1 mm, ale przy niższych prędkościach już więcej, nawet ok. 8 mm przy prędkości 4,8. Kółko porusza się na bolcu przymocowanym na stałe, więc nie może pójść do przodu ani do tyłu, tylko w górę bądź w dół. Poniżej wrzucam zdjęcia:

Zdjęcia:

- w pozycji stop odległość kółka od koła zamachowego ok. 1 mm

- przy prędkości 19 - ok. 1 mm

- przy prędkości 4,8 - ok. 8 mm

Nie ma zdjęcia przy prędkości 9,5, ale wtedy odległość wynosi ok. 5 mm

Czy ktoś ma pomysł, jaka jest przyczyna że to kółko nie dotyka koła zamachowego?

Ukryta Zawartość

post-17871-100002879 1200786723_thumb.jpg

post-17871-100002880 1200786723_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeglądam ebay.de i zauważyłem takie coś:

Ukryta Zawartość

bardzo rzadko ten sprzęt widziałem na aukcjach, jest jeszcze drugi model ale nie pamiętam symbolu i służy tylko do montażu tzn. nie ma głowicy zapisującej. Miałem kiedyś możliwość zabawy z nimi, są na prawdę super.

i taka tasiemka, marzenie niejednego szpulomaniaka

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem jaką taśmę ciąłeś [VHS ma nośnik na podłożu polietylenowym jest kilkuwarstwowa w skład lepiszcza spajającego pigment magnetyczny wchodzą dodatki poślizgowe zmniejszająca współczynnik tarcia patrz pocenie się tasm poniżej 8 stopni C]

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.