Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze poczytać przemyślenia praktyków. Aż odpaliłem revoxa i testuję. Może rzeczywiście nie martwić się takim długim czasem zatrzymania szpuli.Może revox tak ma. Nagrywa i odtwarza idealnie , naciąg reguluje tylko jedna dźwignia.Taśma nie jest bardzo naprężona podczas pracy na 38 cm prześlizguje się prawie bezszelestnie. Fostex poprzez system rolek ma naciąg znacznie mocniejszy i zatrzymuje się prawie natychmiast. Może to tak ma być. na youtube widziałem prace innych szpulowców i niektóre zachowują się podobnie do revoxa.Ważne, że nagrywa i odtwarza znakomicie.Może lepiej wezmę się za fotokomórkę. Kurcze ten dźwięk z taśmy jest tak piękny, że aż nie chce się wyłączyć.Stare prawdziwe audio.Serdecznie pozdrawiam wszystkich - Jacek

Marek-41>

Tak jest, miałem na myśli sprzęt jednosilnikowy, bez elektronicznego sterowania.

Do niego, oprócz w/w Tonette, zaliczał się także M 2405 S. Miał okrutny wręcz mechanizm naciągu - siła docisku taśmy do głowic zmieniała się wraz z nawojem.

Nie mam taśm cieńszych, niż 25 um. Czy te "18-tki" zapewniają nagrania dobrej jakości? Są już niewiele grubsze od taśm, stosowanych w kasetach compact. Chyba, że to jakieś nietypowe, lepsze podłoże.

Pozdrawiam.

Należy unikać jak nie ma potrzeby taśm cieńszych niż 35 mikronów gdyż są bardziej podatne na przekopiowanie pomiędzy nawojami.Teoretycznie najlepsze są 50 ale n.p. mają gorszą przylegalność do głowic no i w związku z tym dżwięk jest gorzej jakości

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Piękny i rewelacyjny AMPEX którego dostałem od Lecha 59 grubością swoją przypomina pas transportera w kopalni węgla kamiennego od zewnątrz szlachetnie matowoczarny od strony nośnika rudobrązowy. Taśmy chromowe wyjątkowodrobnoziarniste są jak płaska transmisja pomiędzy lokomobilą parową a młockarnią poniżej pewnej grubości podloża zejść nie można. Osobiście wolę te grubsze ale przy MAXELLU LOW NOISE 'LNE25-5' 25

mikronów mordy jeszcze nie drę, kiedyś ciąłem taśmy VHS cieniutkie jak bibułka [rezygnowałem jednak ponieważ w trakcie przewijania potrafiły się przekręcić]

Pozdrawiam

Zbyszek

Kupiłem dziesięć szpul philipsa na plastikowych siódemkach.Kupiłem je ze względu na piekne nagrania z analogowych płyt wykonane na akai GX 635 podobno.Nagrania ,sądząc po repertuarze są z lat 77-najwyzej 84.Są wiec już dośc wiekowe.Nie stwierdziłem sladów przekopiowania,natomiast niektóre tasmy są nieco przesterowane na jednym kanale.Nie wprowadziło to słyszalnych zniekształceń,ale w przerwach pomiedzy nagraniami ,cichutko słychac przesłuch z drugiej strony.Oczywiście przesłuch słychac do tyłu.Taśmy były przechowywane w zbyt duzej wilgotności i z początku mocno brudziły głowice i cały tor tasmy.Teraz po osuszeniu pracują bez zastrzeżeń.Na 7 -calowej mieści się 735 metrów,ale jednak sam wole uzywać taśm 25 mikronów i 35 .Mam jedną ,czy dwie 50 mikronów,ale w moim wypadku to już lekka przesada.

Jestem już padnięty chociaż minęło tylko 1.5 h tak zwanej drugiej szychty idealnie o tej porze cichej, żadnego łomotu tramwajowego za oknem źadnych wrzasków ani pisku opon. Tam gdzie jest wymagana wyjątkowa powtarzalność wielokrotnych zapisów zapisów i odczytów stosuje się taśmy 50 mikronowe i jestem do tego stopnia spaskudzony, że pracowałbym jedynie na nich mają jednak jedną jedyną wadę wynikającą z niezliczonych zalet w porównaniu do Maxelli wchodzi ich na 13-tkę raptem połowa czyli 180 mb a to ździebko malo

Jednym dobranoc a drugim dzieńdobry

a mnie ani na to jedno ani na to drugie

Pozdrawiam

Zbyszek

==>> Rafaell

zastanawiam się nad tym co napisałeś : "Teoretycznie najlepsze są 50 ale n.p. mają gorszą przylegalność do

>głowic no i w związku z tym dżwięk jest gorzej jakości "

czy sam doświadczyłeś czegoś takiego, czy to tylko teoria ?

Odpowiadam za siebie pisanie o gorszej przylegalności grubszej taśmy to jeszcze jeden tak zwany forumowy bzdet. 99 % professional tapes to taśmy grube za zawodowe uważano jeszcze 35 mikronowe na specjalnie mocnym podkładzie. Cienkie i supercienkie były produkowane dla sprzętu powszechnego użytku Jestem tym starym krasnoludkiem, tak starym że nawet mu się już nie śni po nocach Qurewna Śnieżka który mieszka w tej bajce od lat i strasznie nie lubi jak mu ktoś szczy na jego ulubionego muchomorka . Przy 50 mikronach nawet + średni hak wystarczy normalny docisk nie są wymagane konstrukcje typu "Omega" ani inne do nich podobne. A Ampex jest genialny ideał

Pozdrawiam

Zbyszek

Na szpulach 10,5 cala nie mam tasmy cieńszej niż 35 mikronów.Na takiej szpuli mieści się 1100 metrów.Korwin co do tego,ze 18 mikronów była do sprzetu powszechnego użytku,to bym się nie zgodził.Raczej do potrzeb bardzo długiego czasu nagrań,ale sprzęt nie mógł byc byle jaki.Ja bym nie zaryzykował uzycia tak cieńkiej tasmy w M-2405S.Minimum co uzywałem to 25 mikronów.Jest tam bardzo cieńka warstwa magnetyczna,a to może ograniczać jakość zapisu.Mam pytanie,czy spotkaliscie sie z tasmą 18 mikronów na szpuli 10,5 cala?

Miałem kiedyś taką trochę grubszą bibułkę od papierosa, wycyganiona z jednej instytucji gdzie zapisywano w sposób ciągły na nośniku magnetycznym istotnych danych nazwijmy to umownie parametrow fizycznych a póżniej odtwarzano z dziesięciokrotnym przyspieszeniem i kopiowano jednocześnie. Taśmę o grubości 28 -25 magnitofonnaja lienta abaznaczienije jej ja dawno zabył do naszego Maka mam w swoich bambetlach. EMI ktorą mam od Ciebie to też 35 mikronów i poniżej tego zejść nie wypada, cieńsza niż 35 była licencyjna taśma Stilon od zewnątrz czarna z połyskiem od strony nośnika brązowa.

Pozdrawiam

Zbyszek

Mam PEM 468 na dwóch szpulach 13 cm. Skoro na każdej jest ok. 250 m, to zapewne ma 35 um. Z tego, co wyczytałem w internecie, jest to taśma zawodowa, więc faktycznie zdarzały się w "masteringu" cieńsze, niż 50 um.

Marek-41>

Producenci sprzętu TOP-Hi-Fi i półprofesjonalnego (na szpule 26,5 cm) zwykle nie zalecali stosowania taśm cieńszych, niż 35 um, stąd raczej nie sądzę, żeby fabrycznie umieszczano taśmę 18 um na szpulach 26,5 cm.

Prędzej przy bardzo długich czasach nagrań stosuje się po prostu niższą prędkość przesuwu, gdyż zazwyczaj w tego typu nagraniach (np. nagrywanie rozmów telefonicznych) jakość nie jest szczególnie istotna.

Pozdrawiam!

Wielokanałowy analogowy rejestrator magnetyczny zapisywał i odczytywał na 16 ścieżkach głowice były oczywiście firmy Bogen a taśma chyba japońska 1" i w dodatku przeraźliwie cienka ponieważ było to urządzenie stacjonarne mogli poprostu powiększyć szpule a nie cudować z grubością taśmy. Jeśli jest wystarczająco dużo czasu na częstą zmianę szpul wolę to robić niż cudować z grubością i myciem rolki dociskowej przed skorzystaniem z super cienkiej taśmy, przy nagrywaniu non stop koncertów sprawdza się ta taśma, którą mam od Marka czyli EMI 35 mikronów lub Maxell o tej samej grubośći [profesionalny] o wyjątkowo mocnym nierozciągliwym podlożu.

Pozdrawiam i idę pospać małe co nieco pod muchomorkiem ciągnąłem prawie całą noc do świtu

Zbyszek

tzw.opóżnienie czyli czas od wciśniecia STOP do zatrzymania taśmy przy przewijaniu jest przy profi konstrukcjach znormalizowany ,określony i podany w Service Manualu

jest on także zależny od naciągu taśmy

można go regulować zmieniając momenty obrotowe silników

w ferrographie odbywa się to płynnie potencjometrami

osobno dla odtwarzania ,osobno dla przewijania

wreszcie osobno dla każdej prędkości odtwarzania

w domowym audio nie ma to wielkigo znaczenia natomiast w studyjnym sprzęcie jest to parametr zasadniczy

VSOP

W TD20A cała mechanika jest sterowana mikroprocesorowo.Zbierane są informacje o kierunku i szybkości obrotów silników,napiecia taśmy i obciążeniu silników.Te informacje są przetwarzane i są podstawą do rozkazów kierowanych do silników.Jeszcze się tak dokładnie nie wczytałem w instrukcje i nie wiem,czy jest możliwośc regulacji,prawdopodobnie tak.jednak ponieważ wszystko działa perfekcyjnie,nie zamierzam nic grzebać.Dokładnie tak jak zaleca stare amerykańskie przysłowie"lepsze jest wrogiem dobrego" i coś w tym jest.

Mam pytanie do posiadających sprzęt profesionalny i półprofesionalny zwłaszcza ten przenośny do czego Wam On służy

Kaimierzowi Kutzowi z okazji wygranej

Przyjaciele z jednego śmietnika

Boso naczczo choć po trzecim piwie

Kiedy nędza dopadła nas zwykła

Bez odcieni nadzieji i zdziwień

My się ponoć w żelezie kochamy

Dziesięć groszy kilogram na złomie

Skarbka nie ma są żydzi i chamy

Cóż panowie opijmy ten koniec

Bo za chwilę rozpocznie się bal

Taka chuda do tańca poprosi

Po wertepach bajorach i mgłach

Zakręcimy na kołach bez osi

Zaklekocze kość biała o kość

I jak fosfór w ciemności zaświeci

Bo sól ziemi wszystkiego ma dość

I nadciągnie w palącej zamienici

Pośród chłamu ogryzków i szmat

Czasem książka się jakaś zapęta

Będziesz szukał mozolnie w niej prawd

Bowiem prawda, naprawdę rzecz święta

Więc sięgajmy z uporem po dno

Chociaż mdli nas od smrodu czasami

W naszych rękach od dawna tli lont

A pod sercem jest w laskach dynamit

Jest to przykład zastosowania UHER-a REPORT 4200 do korekty nie tylko ortograficznej i wersyfikacyjnej tekstu ale ukierunkowanej na logiczność obrazu i DAT-a AIWA HD-X1 doszlifowanie własnej melodji wewnętrznej tekstu w refrenie [walc]

Pozdrawiam

Zbyszek

Jest to naprawdę wielki reżyser, taki jakim był kiedyś Munk, Wyjątkowo sobie Kutza cenię za Sól Ziemi Czarnej a to że nie jest odpowiednio długi wcale mi nie przeszkadza może być sobie nawet krasnoludkiem byleby nie karłem ani innym trolem bo tych ostatnio mam już dość

pozdrawiam

Zbyszek

sprawdzałem w operating manualu jak to jest w moim sprzęcie(czyli full profi z połowy 70 lat) i...:

tzw.-start time-czyli czas potrzebny do osiągnięcia pełnych parametrów po wciśnięciu RUN

to ok.200 milisekund

natomiast to opóżnienie po STOP na przewijaniu to tzw.-stop time from spooling- i wynosi

poniżej 3s dla maksymalnej prędkości przewijania bo w ferrographie można ją regulować

pozdrawiam

VSOP

W kurdupli łońskiego roku i latoś nam obrodziło, brak centimetrów można jeszcze wybaczyć ale nie wybielenie szarej tkanki

Kolęda na użytek własny

Urodził się Jezus nagi jak potrzeba

Olał ciepłym moczem wszystkie swoje nieba

Diabłu dał ogarek, dziadowi na wódkę

Bo życie zbyt trzeźwe jest jedynie smutne

Ćwierkały jak wróble na dachu dewotki

Jaki jest malusi, jak cukierek słodki

Ile żarcia będzie i gości na święta

I żaden sk***ysyn krzyża nie pamiętał

Kij duchowi w nery gdy karmi się ciało

Pośpiewajmy trochę by lżej się rzygało

Mam w kamienicy takie nabożne zawodniczki w wieku późno mocherowym, które zamiast chleb pokruszony dać ptakom całe bochenki rzucają do śmieci a potem kuśtykają na grajdawych nogach na mszę poranną

Nie mogę się jeszcze przyzwyczaić do DAT-a, żre prąd jak głupi i muszę podładowywać wciąż akumulatory.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nareszcie moge coś napisac na temat nagry.Znalazłem na allegro,ale nie w dziale "magnetofony"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten link już Korwin podawał. Jest to prawdopodobnie wersja z niemieckimi napisami. Widziałem taką na ebay'u - o dziwo, znajdował się na obudowie napis "Telefunken". Nie wiem, dalczego. Może Telefunken zajmował się serwisem urządzeń Kudelskiego w Niemczech?

Pozdrawiam!

Dla zainteresowanych podaję link do Nagry na rynek niemiecki w e-bay'u:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Proszę zwłaszcza zwrócić uwagę na ostatnie zdjęcie w kolumnie od prawej.

Ukryta Zawartość

Jest sprzęt reporterski bardzo podobnej konstrukcji prawie, że kalka myślę tutaj o całej serii Stellavoxów ale Nagra to nagra jest to klasa sama w sobie

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.