Skocz do zawartości
IGNORED

czarne paski i projektor

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wg Was czarne paski jakie pojawiają się w formacie kinowym (np. 2,35:1) mają wpływ na jakość generowanego obrazu?

Czy projektor o matrycy 16:9 te czarne pola traktuje jako element obrazu i dostosowuje do nich natężenie światła, czy traktuje je jako "martwe" pole?

https://www.audiostereo.pl/topic/34078-czarne-paski-i-projektor/

Wg mojego doświadczenia z eksperymentami na obrazie czarne pasy są niejako częścią składową obrazu zawartego na płycie. Projektor wyświetlając te czarne pasy "zużywa" na nie część rozdzielczości matrycy. Dlatego też jest wielu zwolenników tzw. instalacji CIH w których ekran ma naturalny aspekt 2.35:1, obraz jest elektronicznie "rozciągan" w pionie przez procesor video lub przez funkcję w projektorze, a następnie przez dodatkowy obiektyw anamorficzny rozciągany w poziomie. W ten sposób mamy obraz w formacie 2.35:1 z wykorzystaniem pełnej rozdzielczości projektora. Ma to niestety swoje wady - np. obcinany jest letterboxing.

Co do głównego pytania - to że czarne pasy są częścią obrazu, a nie martwym polem łatwo sprawdzić zmieniając ustawienie suwka jasności - w prosty sposób zrobisz te pasy jaśniejsze lub ciemniejsze. Najlepiej to sprawdzać na ekranie lub w trybie 4:3.

A jeżeli ci chodzi o to czy projektor do kalkulacji ustawienia przysłony "bierze pod uwagę" cały obraz z pasami, czy tylko wnętrze pomiędzy pasami, to moim zdaniem bierze pod uwagę cały obraz, tzn. jeżeli byłaby scena bardzo jasna wewnątrz czarnych pasów, to pasy te też ulegną rozjaśnieniu podczas pracy przysłony. Inny wariant byłby niestety zbyt piękny.

A co z białymi napisami? Przy ciemniejszej scenie mam wrażenie, że nie są tak intensywnie białe, a przecież z powodu różnicy do ciemnej sceny odczucie powinno być odwrotne.

Oznacza to, że napisy są przez projektor ignorowane...

---> Meloman,

pisałeś kiedyś, że twoim źródłem jest komputer. Może zastanów się nad skorzystaniem z opcji jaką daje program AnyDVD. Pozwala on na ustawienie przezroczystości napisów od 0% do 100%. Żaden odtwarzacz stacjonarny tego nie ma - a jest to fajny patent, bo w bardzo ciemnych scenach full białe napisy potrafią znacznie pogorszyć kontrast - szczególnie w proektorach z DI. Ja próbowałem i uważam że to świetny patent.

>>Milimetr

Subedit ma domyślnie ustawioną opcję na przeźroczyste napisy. Co by zresztą potwierdzało moje wrażenia.

Napisy nie wpływają na pracę przesłony w ciemnych scenach, bo wyświetlane są jako ciemniejsze, niż w scenach pozostałych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.