Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie dyktafonem na koncercie?

EQALISER

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Po pierwsze wiem, że to nie jest legalne, jeżeli nie ustala się tego z właścicielem nagrań i wiem też, że jak się już załatwi, to nie robi się tego dyktafonem, ale niekoniecznie o prawach autorskich chcę napisać, a o samym fakcie nagrania.

Operuję zwykłym, prostym, analogowym dyktafonikiem Philips AQ6340/14Z. Wbudowany mikrofonik flat nie działa już najlepiej, za to wejście zewnętrznego mikrofonu sprawuje się doskonale. Posiadam jeden mikrofonik dynamiczny marki Stagg i taki "zabawkowy" Philips [jak zapewniał na opakowaniu producent do karaoke plug & play] rzekomo też dynamiczny. :| Chciałem się dowiedzieć jak przy użyciu posiadanego przezemnie sprzętu we wmiarę odsłuchiwalnej jakości i brzmieniu nagrać odbywający się na otwartym powietrzu koncert? Czy mam zakupić jakiś inny mikrofon? W jakiej odległości od stron nagłośnienia stanąć? A może pośrodku? Proszę o jakąś radę... W woli wyjaśnienia jakby sie kto interesowal powiem, że chodzi o zdobywanie materiału do podcastu. :)

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/34149-nagrywanie-dyktafonem-na-koncercie/

Kup pierwszy lepszy mikrofon dokręcany do kamety wideo jest on z zasady dwucharakterystukowy I) kołowa II) super kierunkowa cena takowego na Allegro to około 150 złp, na giełdzie RTV lub pchlim targu można dostać je za 1/2 tej ceny.Istotne są również słuchawki oczywiście typ zamknięty naprzykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mają kształt wałeczków a nie grzybków i trzymają się mocno w uszach

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ok, bardzo dziękuję za te rady. Zastanawiam sie jednak po co mi na miejscu słuchawki? Ktoś kiedyś nagrywal tak koncert, ale stojąc na scenie... Słuchawki wpiął w gniazdo mikrofonu zewnętzrnego, a je umieścił w uszach i robiąc pudło rezonansowe ze swojej głowy wszystko ładnie nagrał. :) Ja tak próbowałem i nici. Nagrywa ładnie ale okropnie cicho. Zastyanawiam się także czy przy użyciu tego, co obecnie mam i co napisałem w pierwszym poście jest jakakolwiek możliwość zarejestrowania koncertu?

Pozdrawiam, MS.

Jest to PHILIPS AQ6340/14/,dyktafon mono z podsłuchem na słuchawki w trakcie nagrywania [ gniazdo wyjścia oznaczone albo symbolem albo opisane na jack 3.5mm stereo] i z odsłuchem przez słuchawki lub głośnik własny dyktafonu .Wejście mikrofonowe na jack 3.5mm mono podłąćzenie mikrofonu zewnętrznego odcina mikrofon zewnętrzny. Stosować kasety ferro lub superferro, chyba, że sprzęt ma przełącznik na Cr ale nawet wówczas polecałbym ferro bo wyjątkowo trudno je przesterować

Pozdrawiam

Zbyszek

Jak bardzo różni się nagranie dźwięku rozbijającego się w zamkniętym pomieszczeniu o wymiarach 4x6 m od nagrania dźwięku na otwartym powietrzu na takim, jaki posiadam czy innym sprzęcie??

Z słuchaweczkami sprawdziłem. Rzeczywiście jest odsłuch, ale nie najmocniejszy jest sygnał wyjściowy. Sprawdziłem na dsousznych Panasonicach i dużych Philipsach SBC HP 200.

Pozdrawiam.

Podsłuch w czasie nagrywania jest tym głośniejszy im niższa jest impedancja słuchawek proponuję naprawdę niskoomowe 2 x 8 Ohm np: Manta 4000 [made in Japan] lub TDS-6 [made in CCCP]. Od czegoś trzeba zacząć na Allegro jest świetny sprzęt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) corder_tc142.html

Zastaw się a postaw się i kup

Na tym samym Allegro jest jeszcze rewelacyjny UHER CR-240 dokładnie taki sam na jakim dzień w dzień pracuję

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Chwilowo nie stac mnie. Jestem bezrobotny. Stan tej rzeczy ma się jednak zmienić od miesiąca sierpnia. Wówczas będę mógł sobie pozwolić. Do tego czasu muszę kombinować... A uwielbiam kombinować z dźwiękem, choć niewiele jeszcze wiem i wiele się uczę. :)

Dziękuję za cenne informacje i wskazówki.

Nazewnątrz nie ma specjalnych problemów w pomieszczeniu im mniejsze tym większe są trudności, trzeba albo wygłuszać albo pomieszczenie odzieżą ciepniętą bez składu i ładu zasłonami kocem na ścianie kołdrą na podłodze

lub podwójną owiewką na mikrofonie aby zmniejszyć jego czułość na dźwięki odbite [zawsze są słabsze od emitowanych przez źródło np: piewica, wyjec, gitara (ale do tego trzeba mieć już sakramencką wprawę)

Pozdrawiam

Zbyszek

Może lepiej posłużyć się mp3 playerem?

One mają wejścia liniowe, wystarczy więc mikrofon pojemnościowy ze wzmaczniaczem (trójkońcówkowy) plus bateria do jego polaryzacji (1.5-9V); przy większym napięciu sygnał jest mocniejszy. Wtedy można użyć 2ch mikrofonów.

Jakość w stereo będzie lepsza niż na analogowym dyktafonie mono (wąskie pasmo, mała dynamika, szum, masa, gabaryty i inne problemy), nawet jeśli skompresujesz tylko w 128-192kbps lub mniej, w zależności od możliwości sprzętu.

Jeżeli potrafisz to możesz zrobić też prosty preamp na opampie do 2ch mikrofonów.

Dyktafon mono na zwykłe CC nie jest rozwiązaniem szczęśliwym z zabawek o niesamowitych wręcz możłiwościach a małych gabarytach znam jedynie walkmana legendę

Ukryta Zawartość

jest jeszcze starszy model od niego Sony WM-D3

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.