Skocz do zawartości
IGNORED

Magazyn HiFi o kablach (grudzień 1995)

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

graaf:

>>ponadto większość pomiarów ma charakter "statyczny" i przez to nie pokazuje wszystkiego a może nawet

>w ogóle tego co trzeba, bo sygnał muzyczny ma charakter "nieustalony"

To jest moim zdaniem złota myśl. Być może dlatego pomiary kabli nie odzwierciedlają tego co słychać.

Józwa, przestań na chwilę liczyć dudki (dutki) i spojrzyj na ekran analizatora widma.

Słyszysz więcej basu i w lewej części ekranu ani drgnie?

Józwa i nauki ścisłe.

Chyba o gumie do majtek.

Bałem się mówić o funkcji, bo jeszcze zostałbym obwołany wykształciuchem tego forum!

Jak wokół słyszę o "sile dźwięku" to się trochę zniżę, zwulgaryzuję, myslę sobie. Ale jak rzekł mistrz Zen "choćbyś był bielszy od śniegu - i tak nie unikniesz kalumnii!"

A teraz napisz coś Józwa o jednostce "długości dźwięku samotności".

He he poziom basu sie podnosi? wyjasnienie jest bardzo proste choc do pomierzenia moze byc trudne. Kabel o mniejszej pojemnosci (ew. innej) wplywa na elektronike tak ze generuje ona mniej znieksztalcen na srednicy i te znieksztalcenia nie maskuja basu i wyrazniej go slychac. Identyczny efekt jest z Maranciuniem. Czysta srednica i duuuuuuuuuzo basu. Choc rzeczywiscie same pomiary thd na sprzecie nie zawsze wykarza ich powsatnie gdyz moga to byc znieksztalcenia wynikajace z generowania thd pod wplywem impulsow od sygnalow audio. Mysle ze czesc ludzi - nieelektornikow - nie jest w stanie zrozumiec tego zagadnienia a takich jest wiekszosc wiec kable beda rwaly oczy i duze jeszcze dlugo az wszystko bedzie spiete cyfrowo w sieci.

Senicz, nie znasz się! O żadnych zniekształceniach mowy nie ma! Tu się poszukuje kabli z "lepszym basem" czy "cofniętą górą" i takie są, takie się znajduje (wystarczy rzut oka do tabelki na końcu miesięcznika), wpina i jest dźwięk!i Ja już wielokrotnie pytałem jaki jest koszt, tzn. jakie minusy stosowania kabla, bo wiadomo - push-pull to moc kosztem tonu, szerokopasmowiec to bezpośredniość, namacalność ale kosztem skrajów pasma itd, Zawsze jest coś za coś, a kable cure va much, dają samo dobro za darmoooooo! No cud!

och Dudi, nie ma się co wyzłośliwiać, skutek będzie odwrotny do zamierzonego tj. niejeden czytający pomyśli sobie, że jesteś z jakichś powodów uprzedzony i w związku z tym Twoje uwagi są nie warte uwagi ;-)

jozwa maryn - najwyraźniej u ludzi "technicznych" występuje zaburzenie funkcji czytania tekstu ze zrozumieniem (czyt. uwaga nie tyle generalizująca co ironizująca i skierowana do konkretnego użytkownika forum)

A teraz UWAGA - SKUP SIĘ!

"Przecież SIŁĘ wpływu kabla na dźwięk MOŻNA zmierzyć"

i wyjaśnienie dla "jozwy" - określnie SIŁA odnosiło się do WPŁYWU, a nie brzmienia...innymi słowy - twoja uwaga odnośnie jednostki SIŁY brzmienia jest mocno chybiona...innymi słowy słowo SIŁA można tu zamiennie stosować ze zwrotem STOPIEŃ.

Tylko mnie nie rozbrajaj i nie pytaj teraz o jednostkę STOPNI...ok?

• Redaktorzy

Popełniłem kiedyś wpis na temat wygrzewania kabli. Dotyczył on eksperymentu brytyjskiego, zrelacjonowanego bodajże przez HiFi News. Eksperymant polegał na testowaniu wygrzewania przewodu cyfrowego. Po zakończeniu procedury (nie pamiętam ile trawało wygrzewanie - tydzień, dwa?) parametry przesyłanego sygnału cyfrowego były inne, niż tego samego sygnału przesyłanego pzred wygrzewaniem. Tyle. Udowodnione eksperymentalnie. Poszukajcie w necie, na pewno gdzieś jest.

jozwo na jakim poziomie byly te zmiany ? 1%, 30% ?

I czego dotyczyły ?

Ja mogę napisać I=U/R i też odesłać kolegę do netu :)

Moim zdaniem wszystko co trzeba wiedzieć w temacie kabli napisał...senicz.

Pozostaje kwestia doboru"odpowiednio pojemnego" kabla pod wzmak, który posiadamy...albo pod gust.

Można też pogadać o tym, czy pojemność "gra"(w sensie rozstraja pracę wzmaka) sama przez się, czy tylko w relacji z innymi parametrami kabla(L i R).

Pozdrawiam

Zkawiska w OP- bo glownie tu o nie chodzi - sa dosc skomplikowane. Pojemnosc bardzo mala powoduje inna odpowiedz OP na impulsy i duzo wieksza inna. Oczywiscie w gre wchodzi jeszce zagadnienie indukcyjnosci kabla. Ta jest rozproszona i powoduje poprawe pracy OP. Zagadnienie dosc zlozone. Dlatego najlepeij uzywac starych OP w ktorych nie zylowali pradu spoczynkowego na minimum i np. pobieral taki OP 10mA i wiecej. Dzisiaj OP sa super szybkie ale i prad spoczynkowy maja minimalny. Parametry nadrabiane sa wielkoscia wzmocnienia. Te same problemy dotycza koncowek mozy. I jesli w pre sprawe zalatwia wlasciwie szeregowy rezystor z goroca linia kabla np. w granicach 300-600om to w mocy nie mozemy takiego dac. Tak duzy rezystor jest wynikiemslabej wydajnosci pradowej super operacyjnych. Zreszta wysokie parametry OP sa podawane dla obciazen dosc duzych np. 1k lub wiecej. Czasami 600om. Ale ja bym byl ostrozny co do tych wynikow. w praktyce thd sa duzo wyzsze niz wynika to z kart katalogowych. Wracajac do strych op np. 5234 to jest wlasnie taki klsyczny stry tech. op. I czesto jest podawany jako op na wyjsciach najnowszych dac. Pisalem kiedys o starych op z HP i choc mialy szumy na duzo wyzszym poziomie to nie dawaly zadnych szans nowoczesnym. Kilka razy juz pisalm o kablach diy i modyfikacji posiadanych - wystarczy we w wtyczce od strony wyjscia to znaczy od cd dvd itp dac rezystor w zyle goraca i sprawa zalatwiona. Napewno dzwiek sie bardzo poprawi. Ale oczywiscie musimy zachowac kierunkowosc kabal i ta wtyczka musi isc zawsze do wyjscia cd.

seniczu, myślisz, ze za 50lat będzie rynek na OP NOS ? Tak jak obecnie na lampy ?

Może warto kupić za 50zł lm833, jak kiedyś będą w cenie lamp o tym samym oznaczeniu :)

Pozdrawiam

senicz

Kilka razy juz pisalm o kablach diy i modyfikacji posiadanych - wystarczy we w wtyczce od strony wyjscia to znaczy od cd dvd itp dac rezystor w zyle goraca i sprawa zalatwiona. Napewno dzwiek sie bardzo poprawi. Ale oczywiscie musimy zachowac kierunkowosc kabal i ta wtyczka musi isc zawsze do wyjscia cd.

proszę opisz sprawę dokładnie lub daj linki .

• Redaktorzy

"jozwo na jakim poziomie byly te zmiany ? 1%, 30% ?"

Statystycznie istotne, a więc prawdopodobieństwo musiało być na poziomie p

> parametry przesyłanego sygnału cyfrowego były inne, niż tego samego sygnału przesyłanego pzred wygrzewaniem.

>Tyle. Udowodnione eksperymentalnie. Poszukajcie w necie, na pewno gdzieś jest.

A ja kiedyś czytałem, że pewien facet wyszedł w pole a tam w kukurydzy jakieś kręgi powycinane zobaczył. Stał zdziwiony kiedy wylądował srebrzysty talerz i wyszedł z niego zielony ludek. Pogadał i odleciał. I tyle. Udowodniono w ten sposób, że życie pozaziemskie istnieje.

jozwa maryn,

potraktuj to powyżej z humorem :-) ale czy dostrzegasz pewne podobieństwo do Twojego wpisu? Ktoś coś pomierzył i wpływ kabla został udowodniony. Poszukajcie sobie. Osobiście jestem bardzo ciekawy jak ten eksperyment został przeprowadzony, co i jak pomierzono i jakie wnioski zostały wysnute. Czy będziesz tak miły i znajdziesz linka?

• Redaktorzy

Czytałem to w wersji drukowanej czasopisma, nie mam możliwości poszukania tego teraz. Zresztą jedna dyskusja już miała miejsce, warto ponownie, skoro za miesiąc tzreba będzie od początku? Kiedy stosunki forumowiczów z administratorem były jeszzce dobre, rozważano różne pomysły, zakładka z linkami do interesujących artykułów nie byłaby zła. Niech atopos uzgodni to z lukarem.

Jeżeli ktos zna język "lengłydż" to pod tym linkiem jest kilka ciekawych artykułów do znalezienia, choćby o wygrzewaniu kabli :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

wiekszosc poprawnych konstrukcji bufforow wyj. w dac ma takie rezytory. Czasami wyjscia sa bardzo rozbodowane jak np. NAD S500 i inne z tej srebrnej serii. W tych nadach kable niestraszne bo OP na wyjsciu sa wspomagane przez PAry bd139/Bd140 i dodatkowy stopien wyjsciowy w Op ma zwiekszony prad spoczynkowy zew. zrodlem stalop. Najlepeij wsadzic w kabel jakie 600-2000 om aby sie odciac od pojemnosci kabla i jego wplywu na op na wyjsciu. Podobnie jest z ukladami lampowymi. Wtorniki katodowe bardzo zle znosza pojemnosc w obciazeniu. Cala ta magia kablarska znika gdy sie spojrzy na ten problem od strony techniczne. W koncu jesli konstruktor zrobil uklad elektroniczny i wiedzial co i jak to dlaczego ma nie wiedziec o czyms takk trywialnym jak kable. Ja np. potrafie zrobic wzm mocy o thd na poziomie 0.0002% albo i mniej gdy odejmie sie szumy wiec chyba mam pojecie o tym co sie dzieje w ukladach elektornicznych. A szczegolnie w stopniach mocy czy pre. Ale oczywiscie kilku zapalencow specow od kabli nie moze darowac ze wyrywa im sie soczysty kasek do debat jakim jest wplyw kabli na dzwiek. I jeszce raz powtarzam kable nie zmienaja sygnalu a zmieniaja warunki pracy ukladow eloekronicznych spietych tymi kablami. Ot i wszystko. Aby sprawdzic brak wplywu na dzwiek ja wystwie do konkursu maranciunia z nalesnika spietego pazdzierzem a wy wystawcie co chcecie z super kablami.

• Redaktorzy

"I jeszce raz powtarzam kable nie zmienaja sygnalu a zmieniaja warunki pracy ukladow eloekronicznych spietych tymi kablami."

To brzmi jak inny sposób powiedzenia tego samego.

lplover, 20 Cze 2007, 10:24

>Sądzę, że wg teorii naszych nowych młodocianych bogów od teoretycznego audio czyli: Edwarda,

>Martensa i Arkadixa to Swinarski przed testami musiał nażreć się czegoś niewłaściwego, ulec

>autosugestii i sugestii, ciśnieniu atmosferycznemu, i wpływowi bogów, gdyż usłyszał wpływ druta na

>dźwięk(wprawdzie minimalny, ale usłyszał), a przecież to jest niemożliwe, gdyz druty, cd,

>wzmacniacze, przedwzmacniacze albo nie mają wpływu na cokolwiek, albo grają na jedno kopyto.

>Swinarski okazał się kolejną ofiarą nieprawidłowej diety, spi.....olonej pogody danego dnia i jest

>przeto niewiarygodny. Graaf, kolejna już kula w płot:))

>

>Polichlorkowinylowy kochanek

Nie wiem co zrobił Swinarski,

Ja po prostu przyznaję że nie jestem cyborgiem i moje nastroje i samopoczucie wpływają na mój odbiór muzyki bardzo znaczenie, że przy tym przyznam że TAK! w porównaniu z moim labilnym odczuwaniem dźwięku to współczesne dobre żródła cyfrowe GRAJA NA JEDNO KOPYTO, po prostu są dla mnie zimno neutralne i przezroczyste (o kablach nie wspominając)

Dlatego skromnie przyznaję, że mam zbyt niestabilne odczuwanie by wyrokować czy naprawde dla mnie zmnieniło się coś jakościowo po wymianie jednego dobrego CD na drugi czy kabli.

Jeżeli lplover naprawde tak stabilnie bez wpływu emocji, zawsze w ten sam sposób słyszysz swój sprzet, to gratuluje opanowania emocji.

Ja osobiście wolę się skupić na elementach które rzeczywiście słysze że każde grają na swój indywidualny sposób tak jak kolumny. Przymierzam się do lampy, bo tranzytory są zimne i na jedno kopyto, zbyt wysoki poziom liniowości osiągneły.

Z tego samego powodu zgodzę się, że winyl ma to coś w sobie bo nie jest tak cholernie neutralny jak CD. Niestety nieporęczy i trudno dostępny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.