Skocz do zawartości
IGNORED

GRAMOFON dla początkującego

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zawi, 20 Cze 2007, 12:54

Po 1. przewertuj zakładkę ANALOG - znajdziesz wiele opcji - podpowiedzi. (Sam tak robiłem.)

Po 2. rozumiem, że masz na myśli: TT, wkładkę, ramię i jakiś phono pre.

A skoro tak polecam Ci co sam kupiłem. Jedynie wkładkę chętnie bym posiadł Sumiko Blue Point No 2 - tej jeszcze nie mam.

I lepiej (na razie) mi nie trzeba.

Powinieneś się zmieścić w założonym budżecie.

~ 650zł - kompletny TT (z pokrywą i nawet z niezłą wkładką)

~ 450zł phono pre C. A. 640P

~ 900zł wkładka S.B.P. No 2.

I masz nirwanę ;)

Targuj się - w komplecie powinno być taniej.

Kontakt, np. p. Audiopunkt (masz moje zdanie w opinii o sklepach).

Taka jest moja propozycja.

Jak kupisz tańsza wkładkę - będzie taniej. Może być (na początek) np. Goldring Elektra ale wiem, że zaraz koledzy w jej miejsce podpowiedzą Ci co innego. /Każdy poleci Ci inną więc pewnie będziesz musiał komuś zaufać i chyba kupić w ciemno.../ Ja polecam S.B.P. No 2.

Powodzenia.

Takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zjadają sklepowe wynalazki do 2-3kzł na śniadanie :-).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witam,

ja wracając po latach do analogu kupiłem Thorensa.Uważam że to świetne gramofony.Potem miałem kilka innych aż doszedłem do Linna LP 12.Ale Thorensa ( mój był TD 147) wspominam bardzo ciepło.

Moja propozycja jest taka:

Thorens ( znajdziesz jak poszukasz w świetnym stanie) - kilka stówek

Phonostage np. Cambridge - zdaje się 500 stów

Wkładka ( ja w Sondeku używam Denona DL 103) - np. Denon 415 zł.

Zmieścisz się ze wszystkim w 1,5 kzł i będziesz miał dźwięk bijący na głowę wynalazki takie jak budżetowe Projecty, Regi czy Goldringi.

Jeśli chodzi o Thorensa to generalnie, choć nie zawsze, im wyższa liczba w nazwie tym wyższy model.

Świtne to TD 160, 280, 320.

Zwróć tylko uwagę na ramię ( poszukaj na forum o Thorensach) i na buczenie napędu.

Pozdrawiam

Wojtek

Do wpisu wojtka r100r dorzucilbym jedynie sugestie: thorens+SME 3009+denon103. Pojawia sie w konfiguracji z tym ramieniem glownie na ebayu. Jesli sie uda kupic do 2kzl to okazja. CS Blue ze wzmocnieniem 55-60dB jest optymalnym i ciut tanszym rozwiazaniem od Cambidge w przypadku tej wkladki.

tungsol:

jak gra Denon 103? Co możesz powiedzieć o jego charakterze brzmienia? Zastanawiam się w którą stronę pójść w rozbudowie analogu - czy zrobić upgrade wkładki czy przede wszystkim wstawić porządny phono stage?

Kal

"Jeśli chodzi o Thorensa to generalnie, choć nie zawsze, im wyższa liczba w nazwie tym wyższy model.

Świtne to TD 160, 280, 320."

Z tym bym polemiozował: najbardziej cenione modele to 124 i 125, potem idą 150, 160 itd. Tylko że te dwa pierwsze są droższe i mogłoby być Ci ciężko się zmieścić w budżecie.

Pozdrawiam!

A czy początkujący ma mieć jakiś gorszy gramofon? Lepiej zaczynać od uznanej maszyny :)

W HiFiClubie stoi AudioNote TT1 z ramieniem Regi i wkładką Ortofon MC1Turbo. Dokładnej ceny nie znam, sądzę, że kilka stówek ponad 2kzł. A jest komplet :)

Powodzenia

Papamek

Wez stary bardzo uznany z ciezkim ramieniem tylko sprawdz czy sie nie rozpada, wkladki denon dl103 tylko nowa i shure V15 3-4 leciwa za grosze z tylko z nowa igla. Sprawdz tylko ktore brzmienie bardziej Ci odpowiada. Po cholere tracic pieniadze i czas na polsrodki.

>zawi

Mam dokładnie takiego samego. Pogrywa na nim MC10. Jak Thorens to z serii 300 i gra muzyka.

Z Duala również dobre 721,731,741.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Z Duala ponizej cs-5000 bym nie schodzil, (choc przypomne o klopotliwej eksploatacji glownie przez glowke) siedemsetki to zupelnie inny sprzet. Jesli chodzi o Thorensy to 124-125 sa najbardzie uznanymi gramofonami w historii (no moze procz Gerarda 301/401) musi byc jednak koniecznie spelniony warunek - ramie SME - 3012 od biedy 3009. Najwieksze znaczenie na poczatek ma wkladka dobrana do ramienia, shure V15 i denon dl103 pozostawiaja konkurencje, za gorami, za lasami. Nowe wkladki to zazwyczaj juz nowe ramiona, nowe gramofony i nowa filozofia brzmienia, jak dochodza jeszcze nowe plyty to dla mnie osobiscie robi sie z tego taka imitacja analogu, choc wielu co sie wykosztowali pewnie sie ta opinia niespodoba. Jakby byly klopoy z kupnem taniego pre na poczatek moze byc luxman z serii L jako pre. Z plastikow tylko grunding 1010-1020.

Poza tym zestawieniem sa jeszcze tylko dwie drogi - sprzet uznany gdzie minimum to wspomniany gerard badz linn i wkladki dynavectora badz jakikolwiek kompletny tor analogowy za max 300zl by miec dostep do nagran ze zlotych lat LP - bo to nagrania maja i tak najwieksze znaczenie. Innych skutecznych drog nie znam chac sa napewno, ale mysle ze jednak bardzo wymyslne i egzotyczne, a utopic sie jest wtedy bardzo latwo.

Piotr__

zadbane SME 3012 to wydatek rzedu 3kzl...

kal800

jak gra Denon 103? Co możesz powiedzieć o jego charakterze brzmienia? Zastanawiam się w którą stronę pójść w rozbudowie analogu - czy zrobić upgrade wkładki czy przede wszystkim wstawić porządny phono stage?

Duzo jest recenzji denona, opinii na forach zachodnich,

sam zalaczalem kilka linkow w moich postach do stron o denonie.

Shure jest b. dobra wkladka. Chyba najslabszy element to Twoje vivanco.

W tej chwili musze sie zgodzic z Piotrem :-)

Nie warto przecierac szlaku na nowo, trzeba duzo czytac i patrzec co ludzia dobrze gra, to sa stare czasy, stare plyty i stary dobry, a co najwazniejsze sprawdzony przez lata przez tysiace pasjonatow sprzet...

Ja w tej chwili mam swojego swierzutkiego Thorensa 280mk2 wystawionego na sprzedaz, jest dobra cena i stan idealny, planuje cos innego, wiem napewno ze zostane z Shure V15, mam juz igly Pfeifera, Pfanstiehla i w drodze japonskiego SASa, ktorego niektorzy uwazaja za lepszego od oryginalnego v35...

Jest jeden haczyk w tym wszystkim, poprostu trudno kupic ten sprzet za grosze w dobrym stanie, niestety igla musi byc nowa, z gramofonem i ramieniem jest podobnie...

ABs polecam 2 opcje czyli MC, do ciezkich ramion jakie zalecane sa do shura V15 beda wlasnie idealnie pasowac denon dl103 oraz i tu zaczyna sie szok... np. Ortofon SPU (na marginesie konstrukcja rownie stara co denon). Mamy jeszcze wiele innych w najwyzszym przedziale (nie cenowym a doznan sluchowych!) Tak jak kiedys wspomnialem jesli Ci nie gra zmien sprzet w koncu nie ma naszczescie jednego i tego samego wzorca dobrego brzmienia. Kolumny z lat 70-80 jakie nie spawdzaly sie zupelnie z cd moga okazac sie swietne do LP, zintegrowane pre w starych wzmacniaczach wysokiej klasy to tez nie przelewki i jakies strychosklejki moga im skoczyc. Jest naczczescie jeszcze kilka wybitnych wkladek, pre wystarczy poczytac na zagranicznych forach badz co znacznie pewniejsze poszukac w otoczeniu weteranow analogu - to takie przygarbione dziadki najczesciej od opery i innej klasyki ale swoje wiedza i to od wielu wielu lat.

Witam,

ja z własnego doświadczenia zrobiłbym tak:

- wybrałbym dobry napęd + dobre ramię.Tungsol, chyba trochę zbyt idealistycznie podszedłeś do Sme 3009.Niestety w tym budżecie nie da rady się zmieścić.To genialne ramię, chociaż jak wiesz kocham swojego Ittoka.

Ktoś tam wpisał 3012 - jak się znajdzie to ramię za 3000 pln w dobrym stanie to będzie cud.Na e-bayu nie da się kupić tego ramienia za taką kwotę.To ramię jest absolutnie genialne.To jest jedno z najlepszych ramion w historii.Panowie, nie idealizujmy.Pamiętajmy że facet chce kupić dobry sprzęt i nie wyrzucać piniędzy w błoto.

Myślę że THorens np. 147, 166 itd. to jest to.

Do tego Denon 103, ale nie jestem obiektywny bo jestem fanem tej wkładki.

To razem wyniesie Cię około 800-1000pln.

Reszta zostaje na phonostage'a.

Lepiej jeśli kupisz na początek budżetowy phonostage jak Cambridge, CS, Nad a jak dozbierasz kasę to kupisz lepszy.

Moim zdaniem podstawa to napęd.

Jeśli chodzi o Duala 5000- proszę nie proponować tego koledze.Przepraszam za zgryźliwość.Niedawno zawiozłem facetowi do Wawy mojego Linna Basika.Leżał bezczynnie pod łóżkiem.Gość miał właśnie Duala 5000.Doznał zdaje się szoku.Opieram się tylko na tym co sam mi powiedział.Różnica była kosmiczna.

Reasumując:

ja bym wybrał dobry napęd z dobrym ramieniem + np. Denon lub Shure + jakiś phonostage na przetrwanie.

Ale nie jestem nieomylny.

Ja swojego THorensa TD-147 wspominam z rozrzewnieniem czego nie mogę powiedzieć o Project 6.9.Taki tam odtwarzacz.

Z vinylowym pozdrowieniem.

Wojtek

Wojtek - to byl baaardzo optymistyczny wariant:))))

A propos cen thorensa na ebay tak z ostatnio zakonczonych:

THORENS TD-125 Mk II TD125 MkII WITH SME 3009 MOUNT poszlo za 566US

Thorens TD 146 Plattenspieler mit SME 3009 TONARM 400Eu

Traumkombi: Thorens TD 321 + SME 3009 III + Elac MC kup teraz 600 euro prawie

Platine Thorens 160 B MK2 avec bras SME 3009 Série 3 - poszlo za 629EU

i linna:

linn basik LVX tone arm GBP 120,00

Linn Sondek LP 12, Linn Basik Plus, Linn K9 US $997,00

LINN LP12 TURNTABLE AFROMOSIA Valhalla Clear Lid Sondek Kup teraz GBP 290,00

ACOUSTIC RESEARCH TURNTABLE WITH LINN AKITO ARM GBP 299,99

Michell Focus One Turntable(Nie osiągnięto ceny minimalnej) US $68,00

ceny bez przesylki

jak sie chce to mozna cos fajnego znalezc:))

>wojtek r100r ja slyszalem duala 7000 (bardzo podobny do 5000) ktory rozwala wiekszosc linnow ale wlasnie gramofon to tylko element w torze analogowym tam wszystko musi byc dopasowane, wystaczy ze ktos cos niedogra badz jeden element ma bardzo niepasujacy i wszystko szlag trafia. Tak wiec nie sam dual rozwalal tylko wkladka + dobrane ramie + naped + okablowanie + pre dopasowany scisle do wkladki. Najwiekszym mysle bezsensem jest miec naprawde dobry gramofon i bardzo prymitywna wkladke badz o zgrozo z nie wymieniana od 20 lat igla - potem sie biora opinie ze to be tamto ffe a to wybitne. Nowicjuszom przypomne - igle wymienia sie srednio po roku bardzo intensywnego sluchania.

ps jesli chodzi o duala 5000-7000 niepolecam przez uciazliwa, ale dla weteranow mc z duzym doswiadczeniem i mala kasa to bardzo powazny zawodnik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.