Skocz do zawartości
IGNORED

Naim CD 3.5 zasilany z Flatcapa - opinie

sputt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zwracam się z prośbą o wszelkie informacje na temat w/w kombinacji Naim 3.5 + Flatcap.Interesuje mnie brzmienie tego Naima zasilanego z Flatcapa.Na ile zmienia się charakter dźwięku po podłączeniu zasilacza?

Kilka lat temu posiadałem Naima CD 3 , czy oprócz mozliwości podłączenia zewnętrznego zasilacza są jeszcze jakieś różnice?Ostatnia kwestia to cena w/w - ile jest dzisiaj wart taki komplet?Za informację z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/34288-naim-cd-35-zasilany-z-flatcapa-opinie/
  • 2 miesiące później...

Chciałbym podzileć się uwagami na w/w temat.Otóz po instalacji dedykowanego zasilacza do odtwarzacza CD 3.5 charakter dżwięku nie ulega jakieś dramatycznej transformacji , poprawiają się poszczególne aspekty brzmienia ale nie w jakimś szokującym stopniu.Od pierwszych chwil słychać że poprawiła sie przejrzystość poszczególnych dżwięków,jakby delikatna zasłona została zdjęta z kolumn.Obrys pozonych źródeł dźwięku również jakby jest ostrzejszy - subiektywnie odbiera sie to jako ostrzejsza i bardziej stabilną lokalizację.Nie zauważyłem zmian barwy czy mikrodynamiki - sa na wysokim poziomie nawet bez Faltacap.Poprawa dżwięku niewątpliwie nastepuje ale czy warta jest dodatkowych pieniędzy za Flatcapa?W kategoriach dążenia do możliwie najlepszego odtarzania dżwieku - TAK w kategoriach czysto ekonomicznych -???

Mając do dyspozycji przedwzmacniacz Naima NAC 90.3 postanowiłem podłączyć zasilacz do preampu.I tutaj rezaultat przerósł najśmielsze moje oczekiwania.Nie można już mówić o poprawie ale o zmianie dźwięku kombinacji pre/power - jest to zmiana in plus co najmniej o klasę.Poprawia sie przede wszystkim mikordynamika,dźwieki nawet najcichsze,gdzieś z tła obrazu teraz są odseparowane w sposób godny dla wzmacniaczy z pułapu 8kzł ,lokalizacja nabiera dodatkowego wymiaru w tył , w końcu staje sie to czytelne nadwyraz dobrze.Czasami zarzuca się Naimowi granie pierwszym planem - proponuje wtedy zainstalować do preampu zasilacz.Generalnie zmiany sa bardzo łatwo słyszalne i od razu słychac że "tak ma być".Flatcap aktualnie zasila preamp i w tej konfiguracji przynosi najwięcej korzyści.Optymalnym rozwiązaniem byloby dokupienie kolejnego Flatcapa dla CD lub Flatcapa II który potrafi zasilić 2 urządzenia.Dla jasności dodam że towarzyszły w odsłucham :monitory Proc Studio 100 oraz monitory OriginLive(Morel), kabel głośnikowy NACA 5 oraz listwa zasilająca Naim,kabel sygnałowy Chord (100 funtów - sprzedawany osobno).

Mam nadzieję że nieco rozjaśniłem w/w temat dla przyszłych posiadczy Flatcapów.

Widzę że to urządzenie jest wielce skomplikowane. Trafo, mały mostek i jeden kondek.

Jeżeli ten prosciutki układzik potrafi tak wiele, to w takim razie na czym zbudowano zasilanie w pre. ?

Chyba nie na trafie dzwonkowym i jednej diodzie ?

... ale za to ile audiofilskiego powietrza jest w środku!!

i pewnie to właśnie to powietrze - oczywiście po podpięciu FlatCapa do wzmacniacza lub CDka firmy Naim - ulatnia sie z urządzenia i... pojawia wokół poszczególnych instrumentów na na scenie stereo :-D

x.

Trafol na oko 150W, zwykły mostek prostowniczy, kondensator na oko złoty Kendeil 6800uF, dwa stabilizatory lm317 + lm337, 6 rezystorów w aplikacji tychże stabilizatorów, 4 kondensatory (chyba tantale), 4 złącza DIN, rezystorek do ograniczenia prądu diody led.

Ja tu widzę nieograniczone wręcz możliwości tuningu ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.