Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny za ok 1500zł

ochond

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy od tego - czego się oczekuje.. i ile można wydać ?

Jak to mówią : z g.... - bata nie ukręcisz.

A poza tym wiadomo: gra cały system, prąd... no i w dużej mierze - samo pomieszczenie.

A nie same skrzynki...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Chetnie - ale gdzie ?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pod Warszawką ?

To może Dartman do Ciebie podjedzie ?

Jak mu się spodoba - to i ja moge wydać 200 zł na Intercity...

jeden już wydał i zaoszczędził 30ooo albo więcej.

zapraszam bo warto.

ale powiadomię uroczyście jak skończę OB u siebie bo nie chcę na razie angażować znajomych do których dotychczas się wpraszaliśmy.

No to graty !!!

Ja już dawno stwierdziłem, że nie ma systemu, który zakończyłby poszukiwania ... i nie spodziewam się go u Ciebie...

Hehe...

Mądralo !

Baju, baju...

Gdyby za nawet 10 tys. były do kupienia kolumny, które kosztują de facto 1500 zł i kasowałyby cały high-endowy świat - mógłbyś być nowym Billem Gatesem !

Nic tylko wziąść kredyt, zbudować fabrykę i dzielić się swoim szczęściem !

Jak masz probemy z rozkręceniem biznesu - chętnie pomogę ! Ale najpierw musisz przekonać nie tylko mnie, ale i miliony audiomaniaków na świecie !

A zanosi się raczej na to, że umrzesz w zapomnieniu razem ze swoim szczęściem w pokoiku ... ( no - może będzie Was dwóch albo trzech...).

Pozdrawiam.

P.S.

Uważąj - obcy ( i nie tylko) wywiad działa !

Żeby nie było, jak z taryfą Kubali w Plusie...

Witam,

Jakiś czas temu też szukałem kolumn do 1500 zł. Kupiłem w końcu QBA Elements za 1750 zł. Nie mają może spektakularnego basu. Jednak szczegółowość, przestrzeń i stereofonia są zaskakujące. Sądzę, że są to ciekawe kolumny godne polecenia.

Znakomita większość nowoczesnych zespołów głośnikowych ma dolne pasmo przenoszenia wyższe od starych kolumn tzn . od 45 Hz w górę. Stare dobrych firm maja już od 25 Hz .

Dlatego przy wyborze nie należy zbytnio sugerować się cena lecz parametrami oraz wrażeniami odsłuchowymi oraz jakością wykonania samych głośników jak i obudowy .

Jedni wolą ciepły, nisko schodzący bas a drudzy krótki bardziej dynamiczny.

Witam,

Miałem denona avr-3802 oraz esa ostinato 2000 (uzywane do wyrwania w tej cenie - 1500zl). Bardzo dobrze się to komponowało w moim pokoju i te kolumny goraco polecam.

Co do samego avr-3802 to warto wykorzystać jego pre-out i podłączyć pod niego jakiś stary porzadny wzmachol jako końcówkę mocy (np. denon pma-400, pma-500 (nie 500V, samo "500"), pma-600, pma-850/mkii). Nastąpi zdecydowana poprawa stereofonii i barwy basu.

Gardenus, 1 Lip 2007, 21:16

>Znakomita większość nowoczesnych zespołów głośnikowych ma dolne pasmo przenoszenia wyższe od

>starych kolumn tzn . od 45 Hz w górę. Stare dobrych firm maja już od 25 Hz .

I tu się z Tobą zgadzam w 100% Miałem ze starych niby dobry zestaw schodzacy na 40Hz głośniki basowe z mębraną bierną średnicy 20cm i jak przeszedłem również na stare głośniki ale z mębraną 37,5cm to dopiero zrozumiałem co traciłem.Tutaj nie chodzi że bas jest bardziej ciepły-nic podobnego,poprostu ten bas jest taki jakim go nagrywano i jak trzeba to jest dynamiczny.Poprostu w nowych głosnikach bas jest "robiony" i mimo tego że schodzą na 50Hz nam wydaje się że jest super niski.Jak zwykle wynika to z nieosłuchania instrumentów z natury i ponownie zapraszam do filcharmoni posłuchajcie sobie n.p. tylko kontrabasów-tam nic nie bumi i nie robi bum,bum ten dżwięk tak nie brzmi naprawdę warto posłuchać i zapamiętać

Pozdrawiam

Rafaell

p.s.Za tą kwotę można kupić dwie pary porządnych ale używanych głośników i jeszcze zostanie,poprostu trzeba zapolować i mieć pojęcie co kupować

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, 3 Lip 2007, 11:12

Moje stwierdzenie o basie porównałem na TONSILACH i DUALACH ( przy tym samym zestawie wieży).

Tonsil ZG 40 C HI Fi nie ma tak ciepłego basu jak DUAL CL 1200 Hi Fi mimo że ma lepsza zwrotnicę.

Pozdrawiam

Gardenus, 4 Lip 2007, 19:29

Jak dla mnie to bas nie powinien być ani ciepły ani zimny tylko bliski naturalnemu i to jest w o mnie,naprawdę ciężko o coś takiego no ale trzeba próbowac i zmieniać klocki :D

Gardenus, 4 Lip 2007, 19:49

Przypomina mi to historyjkę "osiołkowi w żłobie dano w jednym owies w drugim siano...." Wolę się ograniczyć do pojedyńczych zestawów, bo muzyka na tym nadmiarze szczęścia może stracić, przestajemy o niej myśleć a wsłuchujemy się w sprzęt, trochę to zaczyna być chore i dla tego staram się z tym walczyć

Widzę że chyba nikt mi nie pomoże . Skoro trudno wam stwierdzić który zestaw najlepiej będzie odpowiadał moim gustom to może dajcie znać które napewno nie spełnią moich wymagań. (dla niewtajemniczonych prosze o przeczytanie pierwszego postu)

Z góry dzięki.

Co do kolumn, miałeś kilka dobrych propozycji - przestań się użalać tylko sprawdź je, w Krakowie nie brakuje możliwości.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.