Skocz do zawartości
IGNORED

Zepsuty Tuner Onkyo T-4670 POMOCY!

mqy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem niedawno na Allegro Tuner Onkyo T-4670. Mial byc sprawny a okazal sie uszkodzony...;/

Tuner posiada selektor anteny: A lub B[i dwa wejscia z tylu] - usterka polega na tym ze dziala tylko z wejscia B[z A nie] - na panelu jest przycisk do zmiany anteny, na kontrolkach antena niby sie zmienia, w efekcie nie. Tz. ze nie zaleznie czy ustawie antene A czy B na panelu, tuner znajduje stacje tylko z wejscia B. Mam w tez DRUGI IDENTYCZNY model, ktory jest sprawny i w nim podczas zmiany anteny[na panelu, oraz chwile po wlaczeniu] slychac charakterystyczny dzwiek - jakby przylaczenie anteny, w moim[zepsutym] nic nie slychac... Ale to nie koniec. Tuner trzeba w odpowiedni sposob wł. i wył. Tz. szybko i zdecydowanie[przycisk switch on/off]. Jesli zrobi sie to powoli, to slychac jakby spiecie, sam nie wiem, wyswietlacz wariuje, tuner zapomina wszystkie zapamietane stacje i zupenie przestaje grac. Kontrolki sie swieca ale przyciski na panelu i wyswietlacz wogle nie dzialaja. Po czyms takim potrzebuje spokoju na jakis czas, i potem znow dziala... ;/

Prosze o wypowiedz osob ktore sie na tym znaja, co to moze byc, czy to cos powaznego i ile moze kosztowac naprawa?

Czy ktos na podkarpaciu potrafil by to naprawic?

Dziekuje i pozdrawiam.

“Kejseren er i garderoben!”

https://www.audiostereo.pl/topic/34297-zepsuty-tuner-onkyo-t-4670-pomocy/

O wlasnie przed chwila tuner nagle przestal grac.

Wl i wyl - zapomnial stacje ale nie wiedomo dlaczego zacza dzalac selektor anten i oba wejscia!![slychac tez pstrykniecie]. :|

Co to wlasciwie wszystko znaczy... da sie to naprawic, tak zeby wszystko bylo caly czas wporzadku...?

Sam juz nie wiem czy go zwracac czy zostawic moze to jakas drobnistka....;/

Utworzylem ten temat w stereo a nie w diy, nie wiem czy slusznie.

Selektor znowu nie chodzi. Przelaczalem antene i znow sie zepsul. Po wyl i wl Tuner zachowuje sie tak jak opisalem przedtem: nie gra, nie dzial wyswietlacz, przyciski itp.

mqy,

nie mam pojęcia co to za usterka - może jednak ktoś się odezwie, a jak nie - to niech Lukar ten wątek przerzuci na DIY, tam więcej "szpecjalistów" i magików przesiaduje ;-)

skoro dział tylko gniazdo B to słuchaj z anteną podłączoną na nim i po krzyku; a czy może masz dwie anteny osobną w polaryzacji pionowej i osobną - w poziomej i dlatego musisz korzystać z dwóch gniazd antenowych?

kto ci sprzedał w ogóle tego strucla? może oddaj za zwrotem kasy i kup jakiś tuner u porządniejszego sprzedawcy?

x.

Po pierwsze sprawdź zimne luty i je popraw (najlepiej pod lupą sprawdź wszystkie płytki). Mam wrażenie,że do wymiany będzie włącznik sieciowy ( o ile to nie są zimne luty).

Pamięć mu się kasuje bo albo ktoś wymontował kondensator lub baterię podtrzymującą pamięć albo po prostu padły. Ciężko stwierdzić.

Przy odrobinie szczęścia sprawa łatwa do naprawy zwłaszcza,że raz gra, a raz nie.

Pozdrawiam i Powodzenia :)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest tydzień albo 10 dni od chwili pokwitowania odbioru na oddanie sprzętu niezgodnego z opisem. (z tego co pamiętam ale proszę sprawdzić bo nie chce wprowadzić w błąd).

Ps. Link ku przestrodze przypadkiem znaleziony :p

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Witam

Jedno ze bede korzystal z wlasnie dwoch anten, a drugie ze tuner raz chodzi, raz nie i gdy juz przestanie dzialac to wtedy zapomina stacje. Gdy go sam wyl. to stacje pamieta. Z tego co zaobserwowalem tuner psuje sie jak sie go zle wl. oraz gdy dlugo chodzi. tak bylo czoraj, chodzil dlugo, od ok. 21:30, w minute po naprawienu selektora napisalem o tym na forum[prosze sprawdzic godz.] i juz za kilka minut tyner przestal dzialac.

A samo "nie dzialanie" objawia sie tym ze gdy wl. tuner to swieca sie kontrolki, ale wyswietlacz nie i wogole nie reaguja przyciski na panelu, no i nie gra...[wtedy musi odpoczac]

To moga byc zimne luty lub włocznik.

Jesli wlocznik ma 2 lub 4 wyprowadzenia zasialania oraz 2 dodatkowe wyprowadzenia ktore leca do plyty glowniej lub wyswietlacza to sa to stykido prawidlowego resetowania tunera podczas wloczania.

Wystarczy wyczysic wlocznik i poklopocie.

Jesli wlocznik lub luty sa wpozadku to uszkodzny bedzie procesor (na 80% pewnosc)

• 2 tygodnie później...

Witam

Temat naprawy jest juz zamkniety, sprzedawca "gkaudio"[link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ] zwrocil pieniadze, tak jak napisalem we wpisie wyzej bardzo uczciwie - cena z aukcji, przesylka do mnie i zaplacil za przesylke z powrotem do siebie, niestety niewykluczone ze sprawa nie jest jeszcze zakonczona... :/

Dlatego zdecydowalem sie napisac o tym w tym temacie.

Jeszcze przed powstaniem tego tematu zadzwonilem do tego pana, powiedziec ze tuner nie jest sprawny, powiedziec co sie z nim dzieje i umowic co dalej. Sprzedawca zgodzil sie na powiszsze warunki, w rozmowie przewinelo sie ze tuner przeze mnie nie byl otwierany itp. oraz ze nie bylo zadnych plomb - na co sprzedawca zgodzil sie.

Niestety wczoraj zadzwonil do mnie. :| W komentarzach z allegro sprzedawca znalazl, ze kupilem wczesniej takie samo Onkyo [

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ] - nie dla mnie, stad wiedzialem jak powinno chodzic. To bylo rzeczywiscie w idealnym stanie technicznym i gabinetowym wizualnym.

"gkaudio" twierdzi ze przelutowalem z tego onkyo do jego czesci :o, ze ma zdjecia(!), ze byly plomby oraz ze sprawe kieruje do allegro... :)

Dziwne, sprzedawca najwyrazniej zaklada ze, kupilem jedno zepsute Onkyo i tego nie zwrocilem, po czym kupilem od niego, przelutowalem czesci i oddalem jemu jego zepsute...

Zobaczymy jak sprawa potoczy sie dalej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakoś nie widzę plomb na zdjęciach, w opisie też nie jest nic powiedziane.Skoro sprzedawca sam nie zabezpieczył sprzętu to może mieć pretensje tylko do Ciebie. Skoro ma wszelkie dowody to czemu już wysłał pieniądze, czemu wcześniej się nie upewnił, nie zażądał najpierw wysłania sprzętu,a później wysyłki pieniędzy (w bezpieczny dla obu stron sposób)??

Teraz to on może co najwyżej negatywa wystawić i to też złośliwie.

Ogólnie link dobry wcześniej wstawiłem,a sprawdzić co ktoś kupował też nie jest problemem.

Sam fakt wysłania do Ciebie pieniędzy jest uznaniem przez osobę zwracającą pieniądze stanu faktycznego sprzętu i warunków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.