Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Ton 200 - nagroda roku 2003r.!

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

-> kozlo.4

Na temat dźwięku bym się nie wypowiadał, skoro ich nie słyszałem. Ale od Tonsila raczej bym się nie spodziewał niczego nadzwyczajnego.

A na temat wyglądu miałbym dokładnie taką samą opinię, jak teraz. Niektóre kolumny B&W też niezbyt mi się podobają. Chociaż aż takiego paskudztwa w wykonaniu B&W chyba nie widziałem. A i niektóre Tonsile też wyglądają całkiem całkiem. Ale na pewno nie Ton-200.

Janusz z Torunia

Gość Terror

(Konto usunięte)

Tonsil Ton 200 slyszalem, do chaty nie za bardzo, ale za rozsadna kase niezla impreze naglosnic potrafia (w Poznaniu standard w pubach). Zadna finezja ale i tragedia tez. Bywalo gorzej. A Tonsil probuje, to widac, nowe serie wychodza. Slyszalem zestaw Proton, ladnie wykonany (design na pawde miód, przywalic plakietke Tannoy i w supermarkiecie RTV pojdzie jak woda), za ok 1500zł niezla oferta (jesli chodzi o lifestyle). A na Focusa (ten czerwonymi kopułkami) to sam bym sie złupił. Nawiasem, o ile sie nie myle, Tonsil trenuje tez w Anglii po nazwa TLC (chyba)...szkoda bo moglby zawalczyc w kraju.

do Terror

Tonsil już nie trenuje w Anglii pod nazwą TLC, ale spoko już w przyszłym roku produkty TLC znajdą się w polskich sklepach audio. Wybraliście najgorszy szajs z oferty Tonsilu i sobie jaja robicie (szłusznie), tylko który z Was słyszał o kolumnach Classic 1 albo 2, nie pytam już nawet czy ktoś je odsłuchwiał. Poczekajcie jeszcze parę miesięcy a będziecie mogli szerzej ocenić wiedze i możliwości konstruktorów z Wrześni.

Pozdrawiam,

• Redaktorzy

Otóż to - kto słyszał? O porządnych zestawach Tonsilu można było dotąd co najwyżej słyszeć. Ewentualnie zobaczyć na zdjęciach. Cholerni bankruci, dziesięciolatek lepiej by pokierował tą firmą. Ale na temat immanentnej niezdolności Tonsilu do zorientowania się, w jakim świecie żyje, była już na forum mowa wielokrotnie.

Był Radmor - nie ma Radmora - zostali ludzie i próbują ciągnąć ten interes na własną rękę. (Przy okazji pozdrawiam ex-trójkowiczów z Gdyni).

Może zostanie ekipa z Wrześni, i zacznie produkcję tych najbardziej wartościowych, albo zupełnie nowych konstrukcji? (Pa pa Zeus..).

• Redaktorzy

Czeska Tesla wykroila z siebie cos ze dwie albo trzy firmy elektroniczne. Natomiast co zostało z polskiego Polamu-lampy elektronowe? Kasprzaka? Foniki? Diory-Dzierżoniów? I tak dalej? Jeden Radmor, a i to... Zauważcie że Amplifikator już nie ma nazwy Radmor.

Nazwa zmieniona - firma Radmor nadal istnieje, tyle że skupia się na swojej głównej działalności. Może chodzi o prawa autorskie, znaki zastrzeżone itp? Wygląda na to, że Amplifikator to pozytywny wyjątek, niestety wyjątek. Mam nadzieję, że znajdą się w Tonsilu ludzie z chęciami i fundusze na nową działalność.

do chęci i kasy dołożyłbym trochę odwagi, wprowadzenie nowych produktów na rynek to spory koszt a efekt niepewny, tym bardziej że konkurencja duża a "rynek stereo" się kurczy z każdym rokiem.

Gość pawelm1

(Konto usunięte)

Kurczy sie i co z tego

Jezeli macie udzial w rynku 0 ( tak nie znam ani 1dnego audiofila z Wwy ktory by mial sprzet Tonsila.

Propomuje zobaczyc ile sie sprzedalo kolumienek w Wawie w ciagu roku roku, w jakich segmentach i zrobic cos co moze rodzimych klientow zadowolic

Nie trzeba byc geniuszem zeby zalozyc ze Yaris bedzie sie znacznie lepiej sprzedawac niz Audi jakies tam z aluminium...no ale dobry trabant raczej tez sie nie sprzeda i cena nie jest w tym wypadku bariera ;-)

Przyklad z yarisem malo trafiony auto za 34000 i w gore nie jest najtansze w segmencie za to moze sie podobac, a Produkty tonsilu wcale do najpiekniejszych nie nalezaly. Sorry ale czlowiek jest wzrokowcem a ten co szanuje kase bierze tez pod uwage opinie o firmie

• 3 tygodnie później...

Zauważyłem, ze Tonsilowska wysokotonówka GTC 11/100 na wielu stronach www, szczególnie niemieckojęzycznych, jest określana jako high-endowa (co ciekawe nie znalazłem jej na stronie producenta). Ciekaw jestem, czy głośnik rzeczywiście czyms się wyróżnia czy to "high-end w wydaniu supermarketowym"?

• 1 miesiąc później...
Gość a po co sie logować

(Konto usunięte)

tó macie (troche skromne) opinie:

http://audio.lukar.net/Tonsil_TON200_kolumny_podlogowe-97-473-1.html

jak kcecie to moge odpowiedzieć na parę pytań jeśli ktoś jest zainteresowany dźwiękiem z tego wynalazq

A co do wyglądu to proszę się nie śmiać! ;)

Wyglądają naprawdę dobrze (oczywiście dopóki nie postawimy obok jakichś ładnych firmówek).

Co do tak zachwalanego basu (na stronie którą podałem) to warunkiem jest wzmacniacz z regulacją na poziomie 50-60Hz. Osobiście używam na nich Technicsa SUV-670 (naprawde, prooosze sie nie śmiać.. ;), który ma regulację basów na poziomie 20Hz - efekt jest nędzny (dlatego używam wejścia power-amp, kiepskie basy - ale za to ta dynamika!!). Niemniej, miałem kiedyś okazję podłączyć pod nie wzmacniacz lampowy (amatorski jakiś, grał lepiej od technicsa oczywiście pomijając parametry i szumy i przydźwięki i...itd) i basy były wyborne! Do tego bardzo zrównoważony, przyjemny dźwięk (nie powiem że czułem ciepełko, bo skompromitowałbym się, prawda?). Na tym lampowym naprawdę świetnie grały. Dynamika na zabójczym poziomie (tony - gdzieś tak - średnio-wysokie, aż bolą uszy od pojedynczych, krótkotrwałych(!) dźwięków). W ciemnych klubach czy pub'ach wyglądają dobrze. Naprawdę nie ma sie czego wstydzić! I jeszcze jedno: jestem audio-amatorem, ale uważam że mam dobry gust w tej kwestii. Szkoda tylko że prowadze sklep z kompami a nie ze sprzętem audio - brak doświadczenia i możliwości w miarę obiektywnego ocenienia.

• 3 miesiące później...

Więc tak Zestawy TON 200 to zestawy estradowe a nie domowe to po pierwsz i nie nadają się zabardzo do kontemplacyjnego słuchania muzyki.

Po drugie przy odrobinie chęci można z nich zrobić naprawdę dobre zetawy.

Trzeba przede wszystkim wymienić głośnik tubowy na jakiś z nowej serii najlepiej GDWT 9/100/PF lub GDWT 9/80/5F

Trzeba wymienić kable wewnątrz kolumn na jakieś o rozsądnej grubości np. 1,5mm2 lub 2.5mm2.

Trzeba wymienić cewki i kondensatory (zastosować cewki z folii lub z grubszego drutu, kondensatory np. firmy Jenzen Audio wystarczą)

Teraz co do wytłumienia to proponuję zastosować gąbkę na boczne ścianki zestawu (na boki) grubość ok. 1.5 spód wewnątrz obydowy również można wyłożyć gąpką o grubości ok 1mm. (oczywiście do okoła otworu)

Ja zastosowałem głośniki basowe GDN 25/80 16om od SKERC ale oryginalne różnią się tylko polaierowaną membraną.

Tak przygotowane zestawy dopiero można spróbować odsłuchać w warunkach domowych.

Jakie efekty uzyskałem:

1. Niższy i bardziej zdecydowany bas (przed wytłumieniem "klupanie" brak niskiego basu pasmo przenoszenia do około 60Hz

po wytłumieniu odpowiednim dopiero zeszło niżej).

2. Wysokie tony nabrały żywej barwy (przy czym tuba ma trochę charakter ostry i dynamiczny po zamntowaniu regulacji

współbierznej głośniki daje się opanować) ale o niebo lepsze niż seriia.

3. Poprawiła się dynamika i precyzja zestawu.

Spędziłem dobrych parę lat na konstrukcjii i poprawianiu TON 200 poczynając od zwrotnic własnej konstrukcji a na fabrycznej "zmodyfikowanej kończąć". Jeśli kogoś interesuje ten temat to posiadam charakterystykę z komory bezehowej tego zestawu (zrobioną przez tonsila).

A i jeszcze jedna uwaga.

Moc zestawu 200 lub 400 wat to chwyt marketingowy. Oczywiście głośniki posiadają zawieszenie średniej miękości i nadają się do wzmacniacza dużej mocy rzędu 40-200 MAX wat ale nie więcej!!!!!

Dlaczego TON 200:

Otórz w zestawach TON200 została zastosowana tuba niskich częstotliwości.

Uzyskacnie dużej rozpiętości mocy wzmacniaczy oraz dobrego rozłożenia pasma akustycznego w przestrzeni szczególnie dla niskich częstotliwości właśnie zawdzięczamy specjalnej tubie, to sprytne rozwiązanie połączenia otworu basreflexowego z tubą daje bardzo dobre przenoszenie niskich częstotliwości oraz ich wzmocnienia.

Jednak mimo wszystko trzeba trochę nad tym zestawem popracować ale efekt niesamowity!!!!!

Pozdrawiam

MLP

• 3 lata później...

Witam,

Posiadam kolumny TON200, czy mógl bym prosic o wskazówki na temat wzmacniacza i modernizacji zwrotnicy ??

Wytlumilem kolumne wytlumieniem alphard o gr. 3cm na tylnej, i bocznych sciankach, na dole równiez ale otwór ominlem.

Nie wiem tylko jak poprawic to by bas byl taki jak w altusach :/

Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi :)

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.