Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

musi byc jakas rownoawag.Jesli twoje maja dobrze to inne maja odpowidac za moje grzechy to wystrzel tego faceta w kosmos.

za moje grzechy inne dzieci zachoruja na bialaczke.Puknjita sie sekciarze

Zeby była jasnosc ty mozesz wierzyc nawet w sierotke marysie ale to ma sie nijak do zdrowego rozumu.

z grubsza co dobre to bog co zle to ja.A jakies twarde dowody na to masz??

Obwinianie za to Boga również a może nawet w szczególności.

Najpierw to musiałbyś zrozumieć co ja piszę a z tym u ciebie nie najlepiej.

Piszesz nie zrozumiale? A dla czego?

musi byc jakas rownoawag.Jesli twoje maja dobrze to inne maja odpowidac za moje grzechy to wystrzel tego faceta w kosmos.

Zeby była jasnosc ty mozesz wierzyc nawet w sierotke marysie ale to ma sie nijak do zdrowego rozumu.

I to jest wlasnie brak wyczucia w czytaniu cudzych slow... O tej rownowadze napisalem zartem, by podkreslic i byc moze bardziej uswiadomic, ze obwinianie Boga za zlo tego swiata jest niedorzeczne. Skoro nie wieszysz to dlaczego wine zwalasz na cos czego nie ma? Probujesz zasady swiata mikro przeniesc do naszego?

Tak, gdyz Bog nie stworzyl zlego czlowieka, to czlowiek stal sie zly, bo mial wolna wole i niestety ulegl pokusie. Twardym dowodem na istnienie Boga, jest fakt ze sami z siebie sie nie wzielismy. Twardych dowodow na to ze ludzie sa zli chyba nie ma co przedstawiac, bo lista jest niekonczaca sie. Rozejrzyj sie dookola, to Bog nam kaze placic podatki czy ludzie? To Bog strzorzyl bron biologiczna, chemiczna, atomowa? To Bog sprawil wszystkie wojny, awarie reaktorow atomowych? To Bog zabil, zgwalcil i grom wie co jeszcze?

A teraz dowod na dobroc boska - byl na tyle laskawy by podizelic sie zyciem. Dzieki Niemu istniejesz i masz wolna wole. Twoja wola jest ograniczana przez innych ludzi (kolejna cecha zlego czlowieka, wiec i Ciebie po niekad).

A teraz dowod na dobroc boska - byl na tyle laskawy by podizelic sie zyciem. Dzieki Niemu istniejesz i masz wolna wole. Twoja wola jest ograniczana przez innych ludzi (kolejna cecha zlego czlowieka, wiec i Ciebie po niekad).

to moze sobie pominąć bo to raczej tata i mama ale tu to jakis blad logiczny.Nie narzekam, tak sie sklada, ze chojnie sobie zyje i jestem niewierzacy.Cos sie porabalo mistrzowi czy niedopatrzył.?? Edytowane przez muls

obwinianie Boga za zlo tego swiata jest niedorzeczne.

jesli on to wszystko to wszystko to on.Generalnie jesli robił to spieprzyl a jesli spieprzyl to nie poprawił.Rzemieslnika wyrzuca sie na zbity...Tak wiec nic nie zrobił jak trzeba ... Edytowane przez muls

Dwa przykłady które dowodzą że tu problem nie polega na niezrozumiałym pisaniu ale raczej na ograniczonych możliwościach pojmowania.

:-)

Edytowane przez KrzysiekA

Oczywiście, że nie. A to dlatego, że matka nie jest Wszechmocna, Wszechwiedząca i nie zaprogramowała każdego atomu we Wszechświecie.

Jeśli program się wiesza lub działa źle to jest to wina Programisty a nie Programu.

1.Ale Bog wlasnie dlatego , ze jest Wszechmocny i Wszechwiedzacy pozwala czlowiekowi na to wszystko. Jesli przeczytales Biblie badz chociaz czytales to byc moze natknales na fragment gdzie Stworca wyraznie oznajmuje, ze tu na ziemi jest pieklo (czyli wiezienie). Ludzie stali sie niedoskonali, bo zgrzeszyli wiec zostali wygnani. My ludzie jestesmy tutaj za kare, wiec cos na zasadzie wiezienia.. Czy w wiezieniu spi sie w hotelowych lozach z basenem i dzakuzi i spozywa full wypasione jedzenie? Na jaki szacunek powiec zasluguja mordercy i pedofile? Zaprzejaznil bys sie z gosciem, ktory zgwalcilby twoja corke badz zone smiejac sie Tobie w twarz?

Zdaje sobie sprawe z dosc ostrych przykladow, ale sa one po to by uzmyslowic, ze Bog na pewno ma powody by byla ziemia i ludzie na niej wlasnie taka jaka jest obecnie. W Biblii oczywiscie obiecuje Nam wszystkim kiedys wyjasnienie tego wszystkiego..

W Biblii jest cos jeszcze wiecej, odnosnie naszych cial i czyn tak naprawde one sa..., ale tego akurat nie napisze, bo to wyzsza szkola jazdy :P

2.Ale program nie ma wolnej woli, tylko programista ja ma, wiec przyklad nietrafiony. Dodatkowo program, to bezduszne, bezuczuciowe zera i jedynki, natomiast czlowiek to czlowiek. Bog kocha czlowieka, wiec mamy paradoks. Wyobraz sobie swoja ukochana kobiete, ktora cie zdradza i pozniej tego zaluje i cie przeprasza na kolanach i chce do Ciebie wrocic, lecz Ty masz swoje zasady i jej na to nie pozwalasz lecz dajesz jej mozliwosc odejsc i zyc dalej z kims innym, lecz nadal ja bardzo kochasz (jak taki maly bog). Co czujesz wtedy?

Chyba miałeś na myśli niezrozumiale.

I teraz spojrz na siebie obiektywnie. Czy warto kogos zaczepiac z tak blachego podowu ktory nawet nie powinien sie pojawic w kwestii dyskusji o istnieniu Boga czy nie? I tylko po to by komus dokuczyc, i to jak myslisz jaka jest Twoja cecha w kwestii dobra i zla?

Edytowane przez robsonic

1.Ale Bog wlasnie dlatego , ze jest Wszechmocny i Wszechwiedzacy pozwala czlowiekowi na to wszystko.

Jeżeli Bóg jest wszechwiedzący to wie jak postąpimy. Skoro to wie to nie mamy żadnego wyboru i musimy tak postąpić. Skoro nie mamy żadnego wyboru to nie mamy też wolnej woli.

Zdecyduj się albo Bóg jest wszechwiedzący albo my mamy wolną wolę. Jedno drugie wyklucza.

na dzieciach, starcach niepelnosprawnych.To zostawiamy ludziom.Niech ciagna ten spieprzony przez mistrza swiat w nadzieji na sukces.

Zachowujesz sie jak alkoholik, ktory obwinia wszystkich dookola pomijajac, ze problem tkwi w nim samym..

Jeżeli Bóg jest wszechwiedzący to wie jak postąpimy. Skoro to wie to nie mamy żadnego wyboru i musimy tak postąpić. Skoro nie mamy żadnego wyboru to nie mamy też wolnej woli.

Zdecyduj się albo Bóg jest wszechwiedzący albo my mamy wolną wolę. Jedno drugie wyklucza.

A co jesli napisalbym Tobie, ze my ludzie tak naprawde to byty uwiezione w cialach, bo kiedys popelnilismy wykroczenia i teraz placimy kare?

Nie decyduj za Boga, bo to on Tu jest wlasnie Bogiem a nie Ty.

na kogos trzeba zwalic.

najlepsze ze lata leca a blad ten sam.

A czymze sa te marne ''lata'' w stosunku do wiecznosci?

I teraz spojrz na siebie obiektywnie. Czy warto kogos zaczepiac z tak blachego podowu ktory nawet nie powinien sie pojawic w kwestii dyskusji o istnieniu Boga czy nie? I tylko po to by komus dokuczyc, i to jak myslisz jaka jest Twoja cecha w kwestii dobra i zla?

Komuś kto mi każe w co drugim poście udowadniać że mam rozum zdecydowanie warto.

Pokazanie ćwokowi którego wielokrotnie prosiłem o to żeby przestał mnie obrażać że jest analfabetą jest po prostu przyjemne.

Poza tym w wypadku Artona są to jedynie środki wychowawcze. W inny sposób nie nauczysz ćwoka kultury.

Nie decyduj za Boga, bo to on Tu jest wlasnie Bogiem a nie Ty.

Wężykiem Jasiu, wężykiem :)

A skąd wiesz, ze Ja nie jestem Bogiem?

Brak logiki u dzieci na ogół kończy się obrażaniem i grożeniem tatusiem...

A błąd logiczny opisał już kolega powyżej. Albo jest Program albo wolna wola.

Nie da się oprogramować "wolnej woli".

Jeśli jest program, to nie ma wolnej woli, bo program normalnie by się wypierdzielił. Co zresztą widać po chorych dzieciach na raka i demencji starczej.

A co jesli napisalbym Tobie, ze my ludzie tak naprawde to byty uwiezione w cialach, bo kiedys popelnilismy wykroczenia i teraz placimy kare?

To poprosiłbym o dowody które potwierdzają te słowa.

A tak poza tym to zmieniłeś temat.

Jeżeli Bóg jest wszechwiedzący to wie co uczynimy w przyszłości a to oznacza że nie mamy wolnej woli bo w momencie podejmowania decyzji jest już zdecydowane poprzez wiedzę Boga jak postąpimy.

Dlatego albo Bóg jest wszechwiedzący albo my mamy wolną wolę. Jedno i drugie na raz jest niemożliwe.

Jeżeli nie mamy wolnej woli to czas najwyższy skończyć z pieprzeniem o grzechu. Jeżeli nie mamy wolnej woli to nie my odpowiadamy za nasze grzech.

Dla mnie jednak bardziej prawdopodobny jest drugi przypadek a mianowicie Bóg nie jest po prostu wszechwiedzący.

Tylko dlaczego w takim razie nazywać go Bogiem?

Edytowane przez KrzysiekA

nalezy zadac sobie pytanie podstawowe ale kluczowe dla sprawy bo enuncjacje ze bog jest taki siaki i owaki to komedia znana juz doskonale..Nalezy sie zapytac PO CO ten caly cyrk.Po cholere ten caly idiotyczny swiat skoro jesli potrafil to mogl.A jesli nie potrafil to o czym rozmawiamy.Po cholere tyle komedii ze dzieci umieraja bo ja jestem grzesznik etc.Skoro moglo byc normalnie to czemu nie jest.I co mnie obchodza jakies nieudaczniki w rodzaju ewy czy adama.

czy dlatego ze iles tam ludzi sra ze strachu przed wyjsciem na ulice bo pan bog ukarze ich za winy sasiada to ja mam rowniez zidiociec??

i co jesli ja mam to samo materialnie bez codziennego bicia glowa o sciane z prosbami o łaske.

Edytowane przez muls

Po co już wielokrotnie padało w tym watku. Zniewolenie czowieka, to cel. Czyli w skrócie zabicie w nim chęci korzystania z wolnej woli i zrobienie z niego niewolnika.

Paradoks śmieszności w tym to, że "wolna wola" to ma być ten "największy dar" Stwórcy...dla człowieka.

Dlaczego obwiniasz Stworce o smierc tych dzieci? Dlaczego Go winisz? A moze to Ty temu jestes winien? A moze za Twoje grzechy te dzieci musialy umrzec? Wiesz.. rownowaga musi byc :P.. Juz pisalem wczesniej o przykladzie matki i syna. Czy jak syn dorosnie i kogos swiadomie zabije to matka idzie za kratki czy syn?

(Jakuba 1:13) „Niech nikt, kto jest doświadczany, nie mówi: ‘Przez Boga jestem doświadczany’. Bóg bowiem nie może być doświadczany przez coś złego, ani sam nikogo nie doświadcza.”

(Jakuba 1:13) „Niech nikt, kto jest doświadczany, nie mówi: ‘Przez Boga jestem doświadczany’. Bóg bowiem nie może być doświadczany przez coś złego, ani sam nikogo nie doświadcza.”

Piotr

To właśnie dokładnie pokazuje, że niewolnicy mają do dupy a pan fajnie. :)

I o to w tym wsztystkim chodzi.

Najlepiej 'pana' umieścić' poza wszelkimi granicami percepcji a samemu obwołąć się "karbowym" i żyć jak "panicho".

no to jakub rozmija sie z wami.

Nie ze mną panie Muls . po to zacytowałem ten cytat , aby pokazać , iż Bóg nie doświadcza człowieka czyniąc zło , deszcz pada , słońce świeci na/dla ludzi złych i dobrych , gdyż boża miłość jest większa niż Jego sprawiedliwość , szkoda tylko , że wielu wierzących ludzi o tym zapomina i nie bierze przykładu z Najwyższego .

Proszę zwrócić uwagę i sobie samemu odpowiedzieć , czemu ów cytat zacytowałem panu Robsonicowi oraz Panu ?

Piotr

To właśnie dokładnie pokazuje, że niewolnicy mają do dupy a pan fajnie. :)

I o to w tym wsztystkim chodzi.

Najlepiej 'pana' umieścić' poza wszelkimi granicami percepcji a samemu obwołąć się "karbowym" i żyć jak "panicho".

W powyższym cytacie w ogóle nie o to chodzi Jar , niewolnictwo , to wynalazek złych ludzi nie oglądających się na Boga oraz swojego bliźniego , tak jak przeminą źli ludzie , tak też przeminie zniewolenie .

mnie jakby nie dotyczy ale robinsona i owszem.

Cieszę się , że zrozumiał pan słowa Jakuba , z wyrazami uznania , Piotr.

Piotr

Cytat mówi to, co mówi. :)

Religia to też wynalazek "złych ludzi".

Założenia religijne nie są złe , natomiast masz rację , że większość ludzi nie przestrzega DEKALOGU i dla tego religie przyniosły światu więcej złego niż dobrego i jak na ironię losu zakrawa okoliczność , że religie nie tylko nie zbliżyły większość ludzi do Boga , ale również do siebie nawzajem , zresztą podobnie podobnie jak w polityce , teoria rozmija się z praktyką .

Piotr

Sukienkowi chcą najwyraźniej mieć monopol na ciemnogród.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Założenia religijne nie są złe , natomiast masz rację , że większość ludzi nie przestrzega DEKALOGU i dla tego religie przyniosły światu więcej złego niż dobrego i jak na ironię losu zakrawa okoliczność , że religie nie tylko nie zbliżyły większość ludzi do Boga , ale również do siebie nawzajem , zresztą podobnie podobnie jak w polityce , teoria rozmija się z praktyką .

Jeśli teoria nie zgadza się z praktyka, to oznacza błędną teorię.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.